Χαλάνδρι - Κώστας Παττακός

Απάντηση στο Ερωτηματολόγιο της ανοικτής συνέλευσης “ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ”ως προς τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη

1. Ποιά είναι η άποψη του Συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);

Η ζωή και η μετακίνηση στην πόλη, η άνεση με την οποία ο πολίτης μετακινείται στην καθημερινότητά και στην πόλη του, είναι δείγμα πολιτισμού. Σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου με την ίδια ένταση. Απλώς, δεν θα μπορούμε να μετακινηθούμε, αυτό άλλωστε δείχνουν και όλες οι συγκοινωνιακές μελέτες. Συνειδητή πολιτική μας επιλογή, αλλά και αναγκαιότητα για την πόλη μας, είναι η δημιουργία κινήτρων για μετακίνηση στην πόλη χωρίς Ι.Χ.Ε. Δηλαδή, περπάτημα, ποδήλατο και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για να πετύχουμε όμως την αποθάρρυνση της χρήσης του αυτοκινήτου πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τα δίκτυα εκείνα που επιτρέπουν στους πολίτες να κινηθούν εναλλακτικά και οικολογικά. Για λόγους περιβαλλοντικούς, για λόγους άθλησης, αλλά και για λόγους καλύτερης εξυπηρέτησης, θεωρούμε ότι οι ήπιες μορφές μετακίνησης πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για την επόμενη Διοίκηση του Δήμου.

Αυτό μπορούμε να πετύχουμε με ένα πλέγμα δράσεων και δημιουργία δικτύων ΜΜΜ που θα συνδέει τη Δημοτική Συγκοινωνία με τον ΟΑΣΑ, καθώς και με τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, από και προς το κέντρο της πόλης, αλλά και από τις γειτονιές. Έχει

αποδειχτεί ότι όταν ο πολίτης έχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση δεν θα προτιμήσει το Ι.Χ.Ε.

Πεποίθησή μας είναι ότι την πόλη σου τη ζεις όταν την περπατάς. Στην Ελλάδα, με τις καλές Μεσογειακές καιρικές συνθήκες θα έπρεπε να μπορούμε να περπατάμε περισσότερο. Όμως, για να μπορεί ο πολίτης να περπατά στην πόλη, πρέπει να μπορεί και να το κάνει. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσουμε σε πεζοδρομήσεις, σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων, καθώς και σε αξιόπιστα δίκτυα ΜΜΜ, ώστε να μπορεί ο πολίτης να κινείται άνετα και γρήγορα στην πόλη.

Ως προς το σκέλος της χρήσης του ποδηλάτου θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια προσωπική και ιστορική χροιά την απάντησή μου. Ήμασταν η πρώτη Δημοτική Αρχή που σχεδίασε ποδηλατόδρομο στο Χαλάνδρι. Είναι από τα έργα για τα οποία είμαι προσωπικά περήφανος. Τότε, η χρήση του ποδηλάτου αντικατόπτριζε ένα ελάχιστο ποσοστό στις συνολικές μετακινήσεις. Όμως, με τις δράσεις μας, σιγά – σιγά, το ποδήλατο άρχισε να γίνεται μέρος της ζωής πολλών Χαλανδραίων. Στόχος μας είναι αυτό το ποσοστό να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, ώστε σύντομα να αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς όπως τα ΜΜΜ.

2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του Δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμό των οποίων αυξάνεται διαρκώς;

Όντως, οι ποδηλάτες αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά θετικό δείγμα. Ωστόσο, σίγουρα, η οδική ασφάλεια για τους ποδηλάτες δεν είναι αυτή που θα έπρεπε. Σκοπός μας για την επόμενη ημέρα στη Διοίκηση του Δήμου είναι να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς και φιλικούς προς τους συμπολίτες μας ποδηλάτες. Προτείνουμε, καταρχάς, και οδική σήμανση για τα ποδήλατα, ώστε και οι οδηγοί να είναι πιο προσεκτικοί, αλλά ταυτόχρονα να εντάξουμε στην κυκλοφοριακή διαχείριση της πόλης το ποδήλατο. Σταδιακά, πιστεύουμε ότι πρέπει σε κάθε οδική αρτηρία να υπάρχουν ειδικές διαγραμμίσεις για τους ποδηλάτες (ποδηλατόδρομοι), ώστε να κινούνται με ασφάλεια στην πόλη.

3. Ποιός είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο και πώς θα τον επιτύχετε;

Το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο Δήμο Χαλανδρίου αυξάνεται σταδιακά. Εντούτοις, είναι ακόμα μικρό σε σχέση με το ποσοστό της χρήσης του αυτοκινήτου και των ΜΜΜ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου όχι ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης στην πόλη, αλλά ως ένα από τα μέσα μετακίνησης. Σκοπός μας είναι να ενταχθεί σε τέτοιο βαθμό στην κουλτούρα της μετακίνησης, ώστε να ανταγωνίζεται τη χρήση των άλλων μέσων μεταφοράς.

Ο τρόπος με τον οποίο θα πετύχουμε την αύξηση της χρήσης είναι η σταδιακή ένταξη του ποδηλάτου στην κουλτούρα των μετακίνησεων με τα μαθητικά εκπαιδευτικά προγράμματα που σας αναλύω παρακάτω, αλλά, κυρίως, με την αύξηση των ειδικών λωρίδων και διαγραμμίσεων για τους ποδηλάτες στους οδικούς άξονες της πόλης.

4. Προτίθεσθε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;

Αναμφίβολα ναι. Η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι μια συνήθεια, που όπως όλες, μπορεί να αλλάξει, αρκεί να υπάρχει η εναλλακτική λύση. Ο όγκος των αυτοκινήτων είναι, εξάλλου, τόσο μεγάλος, ώστε είναι πολύ δύσκολο να παρέμβουμε στη διαχείριση της κυκλοφορίας με αισθητό αποτέλεσμα για τους οδηγούς αυτοκινήτων. Βέβαια, το αυτοκίνητο είναι στη ζωή μας, δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη χρήση του, ωστόσο, πλάι στους δρόμους, βάζουμε τους ποδηλατόδρομους και προσφέρουμε την εναλλακτική λύση, την οικολογική και περιβαλλοντική λύση, τη λύση της άθλησης στις μετακινήσεις μας.

5. Δεσμεύεσθε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;

Απολύτως και χωρίς συζήτηση. Κάθε νέο οδικό έργο πρέπει να προβλέπει τη δυνατότητα ασφαλούς χρήσης ποδηλάτου, άνετα πεζοδρόμια για περπάτημα, καθώς βέβαια και να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

6. Σε ποιές άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (π.χ. προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων, κ.λπ)

Η κουλτούρα της μετακίνησης στην πόλη μπορεί να αλλάξει και να γίνει φιλική προς το ποδήλατο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι αυτό δε μπορεί να γίνει από τη μιά ημέρα στην άλλη. Όπως είχαμε πρωτοξεκινήσει τα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, έτσι θα συνεχίσουμε προωθώντας τη χρήση του ποδηλάτου στην πόλη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο σχολείο, σε συνδυασμό με το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, εξοικειώνει τους μικρούς πολίτες του Χαλανδρίου με το ποδήλατο και τους κάνει καλύτερους και πιο προσεκτικούς οδηγούς αυτοκινήτου. Ταυτόχρονα, αλλάζουμε τη νοοτροπία του Ι.Χ.Ε. και μαθαίνουμε τους μικρούς μας συμπολίτες πώς θα μετακινούνται άνετα, γρήγορα, κυρίως, όμως, ευχάριστα, αλλά και οικολογικά στην πόλη μας, το Χαλάνδρι.

Μακροπρόθεσμος στόχος, όπως σας έχω αναφέρει, είναι το ποδήλατο να αποτελεί μία από τις βασικές δυνατότητες μετακίνησης στην πόλη. Ωστόσο, ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι η διάθεση δημοτικών ποδηλάτων για τις μετακινήσεις, ειδικά των νέων συμπολιτών μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις βίαιες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν όλους μας. Το μέτρο αυτό έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, η τεχνογνωσία υπάρχει, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, συνεπώς προχωράμε και στην υλοποίηση αυτού του μέτρου. Στόχος μας είναι τα δημοτικά ποδήλατα να διατίθενται στο κέντρο της πόλης, αλλά και στους σταθμούς των ΜΜΜ, ειδικά στο Μετρό, αλλά και σε επιλεγμένες, πολυπληθείς στάσεις λεωφορείων.

Κώστας Παττακός
Υπ. Δήμαρχος Χαλανδρίου
Χαλάνδρι για τους

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon Erotimatologio__Podilates_.doc74.5 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι