ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Ρόδου
Ρόδος, 2/11/2010
Προς : ΜΜΕ Ρόδου
Αγαπητοί φίλοι,
με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση έλαβα το ερωτηματολόγιο που μου αποστείλατε για τις θέσεις και τις προγραμματικές μου δεσμεύσεις που αφορούν την προώθηση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα του δημότη της Ρόδου.
Σας απαντώ, σύντομα και περιεκτικά, σε όλα τα ερωτήματα που θέτετε.
1. Ποια είναι η άποψη του συνδυασμού σας για τις ήπιες μορφές μετακίνησης (περπάτημα, ποδήλατο, ΜΜΜ);
Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες, ιδιαίτερα για τη ζωή μας μέσα στην πόλη. Να κάνουμε τις μετακινήσεις μας πιο άνετες και παράλληλα να δώσουμε ομορφιά και ανθρώπινους ρυθμούς στην πόλη. Αυτό σημαίνει περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου, επιλογή για τις μετακινήσεις μας μέσω των μέσων μαζικής μεταφοράς ή του ποδηλάτου.
Η ΔΕΣ ΡΟΔΑ θα ακολουθήσει ένα νέο και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Θα υπάρχουν περισσότερα mini-bus από και προς το κέντρο ενώ θα εγκατασταθεί σύστημα ηλεκτρονικής ενημέρωσης για την αξιοπιστία των δρομολογίων και την ενημέρωση των πολιτών για την ώρα αναχώρησης και άφιξης των λεωφορείων.
Είναι ένα άλλο πρότυπο, ένας διαφορετικός τρόπος ζωής που θα μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε ξανά την πόλη μας. Είναι δεδομένη η θέλησή μας να ενισχύσουμε αυτό το πρότυπο, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τον περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου. Και αυτές οι προϋποθέσεις είναι συχνή, αξιόπιστη και υψηλού επιπέδου δημοτική συγκοινωνία, ποδηλατοδρόμοι και υποδομές και παρεμβάσεις που θα δίνουν προτεραιότητα στον πεζό.
2. Θεωρείτε ότι οι δρόμοι του δήμου παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια προς τους ποδηλάτες, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς;
Όχι φυσικά. Στόχος μας είναι να επανασχεδιάσουμε ένα ενιαίο χάρτη για τους ποδηλατοδρόμους, να μην επιβαρύνεται η καθημερινή ζωή της πόλης αλλά αντίθετα να αναδεικνύεται η ίδια η πόλη μέσα από τη διαδρομή με το ποδήλατο. Μία ενιαία ποδηλατική διαδρομή από την Ιαλυσό έως τη Ρόδο και Καλλιθέα είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας. Στο έργο που υπάρχει στο πρόγραμμα μας για την αναβάθμιση της Λεωφόρου Καλλιθέας, προβλέπεται ειδική λωρίδα κυκλοφορίας για τα ποδήλατα. Ενιαία και ασφαλής διαδρομή, ένας ποδηλατόδρομος για όλους.
Ο Δήμος Ρόδου θα διαθέτει ειδικούς χώρους από τους οποίους θα μπορεί ο πολίτης ή ο επισκέπτης να παίρνει ένα ποδήλατο για τις μετακινήσεις του στην πόλη και να το αφήνει σε ειδικούς πάλι χώρους.
3. Ποιος είναι ο στόχος για το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στο δήμο και πως θα τον επιτύχετε;
Με την ποδηλατική διαδρομή που διοργάνωσε η παράταξή μας δείξαμε τις προθέσεις και τον προσανατολισμό μας.
Οι μετακινήσεις με το ποδήλατο δεν αποτελούν μόνο μία φυσική αθλητική δραστηριότητα. Γίνονται μέρος της εικόνας της πόλης και του νησιού, μετατρέπουν το Δήμο Ρόδου σε πρότυπο
Θέλουμε να αυξηθεί η χρήση του ποδηλάτου και με μεγάλη χαρά διαπιστώνουμε ότι η προοπτική αυτή κερδίζει, όλο και περισσότερο την προτίμηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων. Οροφή δεν υπάρχει, θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι οι συμπολίτες μας που θα επιλέγουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μας. Τη θέλησή μας αυτή την αποτυπώνουμε στο πρόγραμμά μας και θα την υλοποιήσουμε με συγκεκριμένα έργα, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες.
4. Προτίθεστε να αφαιρέσετε οδικό χώρο από το αυτοκίνητο για την κατασκευή δικτύου ποδηλατόδρομων και άλλων υποδομών για το ποδήλατο;
Θέλουμε, όπως σας είπα, να περιορίσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου.
Η κατασκευή νέων ποδηλατοδρόμων, που θα αποτελούν ένα ενιαίο δίκτυο, δεν θα διχοτομήσει την πόλη ούτε θα διαταράξει την καθημερινότητα. Ο σχεδιασμός θα διαθέτει τόλμη αλλά και ορθολογισμό, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης αλλά και δημόσιας διαβούλευσης.
5. Δεσμεύεστε ότι σε κάθε νέο οδικό έργο θα πρέπει να προβλέπεται και λωρίδα ποδηλάτου;
Εκεί που τεχνικά και κυκλοφοριακά υπάρχει η δυνατότητα, αυτό είναι αυτονόητο. Το ενιαίο όμως και ασφαλές δίκτυο ποδηλατοδρόμων περνάει μέσα από σημαντικές παρεμβάσεις και αλλαγές στους οδικούς χάρτες.
6. Σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση του ποδηλάτου; (πχ προγράμματα στα σχολεία, διάθεση δημοτικών ποδηλάτων κλπ)
Στο Άμστερντάμ, στη Ρώμη, στο Παρίσι κι αλλού στην Ευρώπη, οι δήμοι έχουν ειδικούς χώρους από τους οποίους οι πολίτες προμηθεύονται ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους. Με μία ειδική κάρτα ο πολίτης παίρνει ένα ποδήλατο και στο τέλος της διαδρομής το αφήνει σε ειδικό πάλι χώρο βάζοντας την κάρτα του για επιβεβαίωση. Αυτή την εικόνα, αυτή την υποδομή θα ήθελα να την αναπτύξουμε και στη Ρόδο και η εφαρμογή της σχετικής μελέτης θα είναι από τις πρώτες μας προτεραιότητες.
Είναι βέβαιο ότι θα στηρίξουμε τη χρήση του ποδηλάτου σε συνεργασία με το Σύλλογό σας αλλά και άλλους φορείς. Με ειδικές εκδηλώσεις – θεσμούς και θεματικά δρώμενα.
Σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύτιμες για μένα η συμμετοχή, η βοήθεια και οι ιδέες των ανθρώπων που αγαπούν το ποδήλατο, για το λόγο αυτό τυχόν παρατηρήσεις σας θα ήταν σημαντικές.
Η δημοτική παράταξη
«αλλάΖουμε τη Ρόδο»
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
σε ποδηλάτες.doc | 255 KB |