Υπό κατασκευή
Για τα ΑΜΕΑ όπως και για μας το ποδήλατο μπορεί να είναι διασκεδαστικό, να είναι άθληση, αίσθηση ελευθερίας, αύξηση της κινητικότητας. Ειδικότερα για τα ΑΜΕΑ που έχουν πολύ λιγότερες ευκαιρίες να αθληθούνε, και αρκετοί υποφέρουν από τα γνωστά συμπτώματα μιας “καθιστικής” ζωής, αύξηση βάρους, μυική ατροφία, κακό κυκλοφορικό.
Επίσης ένα ποδήλατο μπορεί να αυξήσει την δυνατότητα μετακίνησης σε σχέση με το αναπηρικό καροτσάκι.
Ή συγκρινόμενο με κάποιο ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο, το αρχικό κόστος είναι μικρότερο και το κόστος συντήρησης σχεδόν μηδενικό.
Ποδηλασία και Τυφλοί (Τάντεμ)
Μετατροπές σε κοινά ποδήλατα
Τρίκυκλα
Χειρήλατα
Άλλες ειδικές κατασκευές
Συνήθως (στις περιπτώσεις που είναι εφικτό) η πιο φτηνή (και καλή) λύση είναι η μετατροπή ενός ποδηλάτου που ήδη υπάρχει.
Πολλές πληροφορίες μπορείτε να πάρετε:
http://www.mtb-amputee.com/index.htm
http://www.amputee-online.com/amputee/onyerbike.html
Συνοπτικά διάφορες ιδέες:
Αν δεν έχετε κάποιο άνω άκρο
Ένας κοντός λαιμός με ένα πολύ φαρδύ τιμόνι θα σας βοηθήσει κάνοντας το τιμόνι πιο αργό και άρα το ποδήλατο πιο σταθερό.
Φρένα:
Μπορείτε να είτε να μεταφέρετε και τις δύο μανέτες στο ίδιο (λειτουργικό χέρι)
είτε να κάνετε κάποια μετατροπή ή να χρησιμοποιήσετε κάποιο spliter είτε για συρματόσχοινο είτε υδραυλικό για να έχετε μπρος πίσω φρένο στην ίδια μανέτα.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσει ένας τυφλός την ποδηλασία είναι ένα διπλό ποδήλατο, ένα τάντεμ. Στο τάντεμ ο οδηγός χρειάζεται να έχει καλή όραση, αλλά ο συνοδηγός μπορεί άνετα να είναι άτομο με προβλήματα όρασης ή και τελείως τυφλό.
Με το τάντεμ ένας τυφλός μπορεί να κοινωνικοποιηθεί, να αθληθεί και να εξερευνήσει με έναν εντελώς νέο τρόπο. Με το τάντεμ μια δραστηριότητα που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν απαγορευτική για αυτούς, γίνεται προσβάσιμη.
Η τυφλή ποδηλασία είναι ένα διαδεδομένο άθλημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Και υπάρχουν τυφλοί που έχουν διασχίσει χιλιάδες χιλιόμετρα με αυτό τον τρόπο.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι είναι από τα "ειδικά" ποδήλατα με πολύ λογική τιμή (οι τιμές ξεκινάνε από 500 ευρώ και πάνω για ένα αξιοπρεπές ποδήλατο).
Την πρώτη φορά θα είναι λίγο περίεργα. Η πιο καλή τεχνική είναι ο οδηγός να σταθεροποιήσει τον σκελετό ανάμεσα στα πόδια του, πατώντας γερά στο έδαφος και κρατώντας γερά το τιμόνι, ενώ ο συνοδηγός τοποθετεί και τα δυο του πόδια στα πετάλια. Όταν ο συνοδηγός είναι έτοιμος, ο οδηγός σπρώχνει και αρχίζει να ποδηλατεί όπως θα έκανε αν ήταν και μόνος του σε ένα κανονικό ποδήλατο.
Ο οδηγός πρέπει να ενημερώνει για το τι συμβαίνει μπροστά, όπως για το πόσο μεγάλες και απότομες είναι επερχόμενες ανηφόρες, για την κατάσταση του δρόμου, όπως για σαμαράκια, λακούβες ή άλλα εμπόδια και στροφές, αλλά και το πότε κόβουμε ταχύτητα ή φρενάρουμε.
Ο συνοδηγός πρέπει να αισθάνεται άνετα και να εμπιστεύεται τον οδηγό.
Μια ακόμα καλή επιλογή για μερικές κατηγορίες αναγκών είναι τα Τρίκυκλα.
Με ένα τρίκυκλο δεν χρειάζεται τόσο καλός μυοσκελετικός έλεγχος ή αντανακλαστικά, οπότε είναι εφικτό σε πάρα πολλές περιπτώσεις που ένα κλασικό ποδήλατα είναι τελείως ανέφικτο.
Υπάρχουν ειδικά τρίκυκλα τα οποία εκτός από την σταθερότητα μιας τρίτης ρόδας προσφέρουν και κάποια από τα παρακάτω:
Ζώνη ασφαλείας
Στήριγμα πλάτης και ζώνη για πρόσδεση
Χαμηλότερο κέντρο βάρους
Πιο εύκολη ταχύτητα (ώστε να χρειάζεται μικρότερη δύναμη για να κινηθεί)
Δέστρες για τα πόδια (για να παραμένουν στη σωστή θέση)
Μπορεί να είναι χειρήλατα ή ακόμα και μεικτής προώθησης δηλαδή να χρησιμοποιεί κάποιος και χέρια και πόδια.
Χειρόφρενο
Ανάλογα με την ανάγκη, δεν είναι απαραραίτητα όλα αυτά, σε κάποιες κατηγορίες θα είναι χρήσιμα κάποια χαρακτηριστικά
Επειδή συνήθως τα ειδικά τρίκυκλα είναι πολύ ακριβά, είναι σχετικά εύκολο και λογικά πολύ φτηνότερο σε κάποιες περιπτώσεις να κάνετε απλά μετατροπές σε ένα κανονικό τρίκυκλο. Πιθανές μετατροπές:
Αλλαγή πεταλιών
Πρόσθεση στήριξης πλάτης
Πρόσθεση ζώνης ασφαλείας
Αλλαγή τιμονίου
Αλλαγή γραναζιών ώστε να γίνουν πιο εύκολες οι σχέσεις.
Για άτομα με αναπηρία στα κάτω άκρα άλλα που έχουν πλήρως λειτουργικά πάνω άκρα, η καλύτερη λύση είναι ένα χειρήλατο.
Στο χειρήλατο η δύναμη προώθησης προέρχεται από τα χέρια...
Υπάρχουν δύο λύσεις:
Πρώτη
Υπάρχουν "κιτ" που μετατρέπουν το αναπηρικό καρότσι σε χειρήλατο, προσφέροντας ταχύτητες, φρένα και χειρόφρενο.
Rio Mobility Dragonfly
Δεύτερη
Τρίκυκλα αυτόνομα χειρήλατα. Τα περισσότερα είναι ξαπλωτα, αλλά υπάρχουν και χειρήλατα στα οποία είσαι καθιστός μεν αλλά πιο όρθιος δε.
Top End XLT Handcycle
Top End Excelerator Handcycle
....είναι αγωνιστικές μηχανές πού δέν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα τελειότερης τεχνολογίας ΜΤΒ....ούτε οι αναβάτες έχουν τίποτε να ζηλέψουν από άλλους κορυφαίους ανβαβάτες...
Δείτε...
για βουνίσιους
http://www.youtube.com/watch?v=6XhmruiKJbQ
http://www.offroadhandcycling.com/index.html
και για κουρσάδες
http://www.youtube.com/watch?v=kAC7oPzc6RM&feature=related
και ιδιοκαταστκευές για τολμηρούς
Κάποιες περιπτώσεις, με μεγάλη αναπηρία στα κάτω και πάνω άκρα είναι δύσκολο εώς αδύνατο να χρησιμοποιήσουν τα διάφορα εναλλακτικά ποδήλατα ή χειρήλατα και το μόνο που απομένει είναι διάφορες κατασκευές που επιτρέπουν την μεταφορά μόνο του ατόμου χωρίς την ενεργή συνεισφορά του τουλάχιστον στην προώθηση ή τον έλεγχο του οχήματος.
Μία λύση:
Η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να μεταφέρει ένα ΑΜΕΑ μαζί με το αναπηρικό καρότσι. Και περιλαμβάνει και ράμπα για να ανέβει και να κατέβει το καρότσι.
WHEELCHAIR CAB Lightfoot Peditruck
Δεύτερη λύση:
Λύση που αποτελείτε από αναπηρικό καροτσί και "μισό" ποδήλατο που ενώνονται ή χωρίζονται ανάλογα τις ανάγκες...
The Duet Wheelchair Tandem