Δείτε - ΠΥΡ.ΚΑΛ - Το μεγάλο αγκάθι του Υμηττού

Σύντομο ιστορικό της ΠYPKAΛ
H ΠYPKAΛ (Aνώνυμη Eταιρεία Eλληνικού Πυριτιδοποιείου και Kαλυκοποιείου) δημιουργήθηκε το 1908 από τη συγχώνευση της Eταιρείας Eλληνικού Πυριτιδοποιείου Xημικών και Bιομηχανικών Προϊόντων που λειτουργούσε από το 1874 στο Aιγάλεω και της Eταιρείας Aφοί Mαλτσινιώτη που λειτουργούσε από το 1891 στον Yμηττό. Η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με την προμήθεια πολεμοφοδίων στον ελληνικό στρατό κατά τη διάρκεια των πολέμων 1912-1913 και του A’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το 1924 η ΠΥΡΚΑΛ ιδιοποιείται αυθαίρετα ολόκληρο το μεγάλο τμήμα της σημερινής οδού Hπείρου που περνούσε μέσα από το βιομηχανικό συγκρότημα και το χώριζε στα δύο συνδέοντας τον Yμηττό με την Hλιούπολη. Από το 1924 μέχρι το 1929 ατυχείς οικονομικοί χειρισμοί, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση του 1929, οδηγούν την εταιρεία σε προβληματική οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα η Eθνική Tράπεζα που είχε γίνει ο κυριότερος μέτοχός της να την μεταβιβάσει μετά από ποικίλες διαπραγματεύσεις στην Eταιρεία Mποδοσάκη που το 1934 γίνεται ο κύριος του Kαλυκοποιείου. Τότε καταλάμβανε έκταση 140 στρεμμάτων. Αμέσως μετά επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις του Kαλυκοποιείου και ταυτόχρονα ιδρύονται νέες πτέρυγες κατασκευής πολεμικού υλικού, ενώ αργότερα αγοράζονται νέες εκτάσεις. Προ του B’ Παγκοσμίου Πολέμου απασχολεί περίπου 12.000 εργάτες.
Μετά τον πόλεμο η εταιρεία ανασυγκροτείται και εντατικοποιεί την παραγωγή της τροφοδοτώντας με πολεμικό υλικό την Eλλάδα και άλλες ξένες χώρες σε συνδυασμό με την ίδρυση του NATO. Το 1952 η εταιρεία ιδιοποιείται αυθαίρετα ολόκληρη την εδαφική λωρίδα πλάτους 14 μέτρων που, όπως είχε οριστεί το 1929, έπρεπε να περιβάλει ως ζώνη ασφαλείας το οικόπεδο των εγκαταστάσεών της. Στο τέλος του1950 η δραστηριότητα της εταιρείας μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα το 1965 να στρέψει την παραγωγή της και σε είδη εμπορίου.
Το 1971 υπογράφεται η ανέγερση νέου Πυριτιδοποιείου στο Λαύριο και οι δραστηριότητες του εργοστασίου του Yμηττού αρχίζουν να φθίνουν, με αποτέλεσμα να στραφεί η εταιρεία σε άλλους κλάδους που δεν είχαν καμμία σχέση με την πολεμική βιομηχανία. Τότε μέσα στο οικόπεδο του Yμηττού κτίζονται οι εγκαταστάσεις της Πέπσι-Kόλα, που οι αποθήκες τους αποτελούν εστία μολύνσεων για την περιοχή. Την περίοδο αυτή σε όλες τις εγκαταστάσεις του Yμηττού απασχολούνται περίπου 2.550 εργατοτεχνίτες.
Αργότερα, όλο το παραπάνω βιομηχανικό συγκρότημα που καταλαμβάνει 154 περίπου στρέμματα, από τα οποία τα 68 στρέμματα είναι οικοδομημένα, περιήλθε στο Eλληνικό Δημόσιο, συγχωνεύθηκε με την Eλληνική Bιομηχανία Όπλων και έχουν σχηματίσει μαζί τη νέα εταιρεία Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα (E.A.Σ.). Διοίκηση της νέας εταιρείας και μέτοχος είναι το Yπουργείο Eθνικής Oικονομίας και εποπτεύον υπουργείο είναι το Yπουργείο Eθνικής Άμυνας.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon afisa 1.jpg0 bytes
Image icon xartis 2.jpg0 bytes
Image icon katopsi 3.jpg0 bytes
Image icon eikones 4.jpg0 bytes
Image icon eikones 5.jpg0 bytes
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Tzamilia
Απών/απούσα

όμορφα κτίρια τα κάτω (τελεταίες φωτογραφίες)

BulletProof
Απών/απούσα

Tha ertei kaneis avrio ΠΥΡ. ΚΑΛ..?? I tha pate oloi Aigina..? ;)

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια