- Συχνές ερωτήσεις
- Τι ποδήλατο να πάρω;
- Συχνές ερωτήσεις - Τι ποδήλατο να πάρω;
Τι κάνουμε σε περίπτωση που θέλουμε να αγοράσουμε Ποδήλατο από Αγγελία και ο Πωλήτης δεν είναι η...κολλητή μας?
Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να μας βοηθήσουν:
1. Ζητάμε από τον Πωλητή Απόδειξη Αγοράς.
2. Σε περίπτωση που δεν έχει, ζητάμε τουλάχιστον το Βιβλιαράκι Συντήρησης που δίνεται με κάθε ποδήλατο και περιέχει Αριθμό Πλαισίου, Μοντέλο και λοιπά στοιχεία.
3. Κάποιες εταιριές δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχο να καταχωρήσουν τον Αριθμό Πλαισίου του Ποδηλάτου σε συγκεκριμένο Διαδικτιακό τόπο.
4. Αν δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, ρίχνουμε μια ματιά εδώ: http://www.podilates.gr/?q=forum/43 και εδώ: http://www.podilates.gr/?q=klopes/lista ,ελπίζοντας πως δε θα δούμε το υποψήφιο για αγορά ποδήλατο καταχωρημένο (σε περίπτωση βέβαια που είναι, μάλλον θα κάνουμε ευτυχισμένο κάποιον άλλον ποδηλάτη!).
5. Κάποιοι κάτοχοι ποδηλάτων έχουν σε κρυφά σημεία (μέσα στο παλουκόσελο, στο σωλήνα του τιμονιού, μέσα από τα grips και αλλού) πλαστικοποιημένα σημειώματα με τα στοιχεία τους στην περίπτωση που αυτό κλαπεί.
6. Η επαφή τέλος με τον Πωλητή θεωρήται αρκετά κρίσιμη, από την άποψη ότι μπορείς να...ψιλιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν για παράδειγμα δεν είναι και πολύ άνετος σε ερωτήσεις του στυλ: "πόσο το πήρες", "από πού", "πότε" κτλ. μάλλον πρέπει να αρχίσουν να σε ζώνουν τα φίδια!
Εξαρτάται πάρα πολύ από τη ποδήλατο αγόρασες, πια θα είναι η χρήση του, και τι έχει ήδη πάνω του.
Τρία πράγματα που είναι απαραίτητα είναι μια καλή κλειδαριά και φώτα (συνήθως LED) λευκό για μπροστά και κόκκινο για πίσω.
Οι συνήθεις δικαιολογίες για να μην αγοράσεις είναι ότι δεν το θα το αφήνω ποτέ έξω, δεν θα το χρησιμοποιήσω το βράδυ, αλλά η εμπειρία λέει ότι θα χρειαστεί να το αφήσεις κάπου για κάποιο λόγο (και μπορεί να εξαφανιστεί, έστω και για 20΄) ή θα σε πάρει η νύχτα κάποια στιγμή και δεν θα έχεις φώτα (οπότε θα κυκλοφορείς έτσι, γιατί τι να κάνεις να το αφήσεις).
Μετά από αυτά χρήσιμα (αλλά εξαρτάται από το ποδήλατο και την χρήση είναι:
ένα κράνος που μπορεί να προστατέψει το κεφάλι σου
ένας καθρέφτης για να βλέπεις πίσω, αν είσαι καινούργιος θα σε βοηθήσει πολύ (μην ξεχνάς να τσεκάρεις γυρίζοντας και το κεφάλι.
μια σχάρα για να κουβαλάς πράγματα.
ένα σταντ για να στέκεται όρθιο το ποδήλατο.
ένα κουδούνι για να χαιρετάς του άλλους ποδηλάτες και όχι μόνο.
λασπωτήρες αν μένεις κάπου που βρέχει πολύ και συχνά
τρόμπα για να φουσκώνεις τα λάστιχα και να μπαλώνεις τις σαμπρέλες
μπαλώματα για την σαμπρέλα
μια ανταλλακτική σαμπρέλα
παγούρι και παγουροθήκη
Είναι δύσκολο να προτείνει κάποιος κάτι από αυτά χωρίς να ξέρει λεπτομέρειες πχ. αν το αγοράσεις φθινόπωρο και κάνεις μικρές αποστάσεις το παγούρι θα είναι μάλλον άχρηστο, αν το αγοράσεις καλοκαίρι θα είναι απολύτως απαραίτητο. Πρέπει να αξιολογήσεις τις ανάγκες σου.
Από ότι ξέρουμε η Ελλάδα (θέλει λίγη έρευνα παραπάνω)δεν έχει ενσωματώσει ακόμα τις οδηγίες της Ευρωπαικής ένωσης ώστε τα ποδήλατα που πωλούνται στην χώρα να πληρούν υποχρεωτικά τις προδιαγραφές CEN.
Πολλοί λίγοι κατασκευαστές γράφουν ότι τα ποδήλατα τους πληρούν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Οι περισσότεροι δεν γράφουν τίποτα, οι υπόλοιποι γράφουν "Ευρωπαικές προδιαγραφές" το οποίο είναι πολύ γενικό γιατί έχουν γίνει μερικές αναθεωρήσεις (σχεδόν κάθε χρόνο).
Υπάρχουν και ειδικές προδιαγραφές για παιδικά ποδήλατα, αλλά δυστυχώς και εκεί ισχύουν τα ίδια.
Οπότε η μόνη λύση προς το παρόν είναι να ρωτήσεις (πχ. με mail) στον κατασκευαστή.
Που να απευθυνθώ για μια σωστή επιλογή;
Σίγουρα όχι σε Super Market ή συναφή καταστήματα.
Μπορείς να πας σε ένα πολυκατάστημα και να βγεις με ένα γυαλιστερό, όμορφο ποδήλατο με λιγότερα από 150 ευρώ. Αλλά αν ξέρεις τι είναι καλό για σένα, μπορεί να αντισταθείς σε αυτή την "προσφορά". Αυτά τα ποδήλατα είναι χάλια! Μια τέτοια αγορά ισως να σε απωθήσει απο το ποδήλατο και να το σιχαθείς. Άλλωστε η πρώτη γνωριμία ειναι το παν σε μια σχέση!
Αν ψάξεις λίγο μέσα στο φορουμ θα βρείς πολλές πληροφορίες για καταστήματα, μάστορες κλπ καθώς και κριτικές. Αν δε βρείς απλά ρώτα!
Ποιο ποδήλατο μου ταιριάζει;
Ειναι μια κλασσική ερώτηση που βασάνισε όλους μας οταν αποφασίσαμε πως η σέλα μας πάει.
Αρχικά όρισε τις ανάγκες σου.
Για τι χρήση το θέλω το ποδήλατο;(Πολη, βουνό και ραχούλες, καφριλες στα σκαλοπάτια, για τα ψώνια μου κλπ)
Τι διαδρομές θα κάνω;(Βουνό, εκδρομές,ανηφόρες κατηφορες κλπ)
Θα το βάζω στο μετρό και θα αναγκάζομαι να το "σπαω" για να το βάζω μέσα;(Σπαστό..)
Ποσα λεφτά διαθέτω;(Βασικό για να δεις που θα κινηθείς).
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ποδηλάτων στην αγορα ανάλογα με το τι ζητάς και το τι δίνεις.
Πόλης, Mountain, Trekking,Υβριδικό, Σπαστό. Μια αναζήτηση στο ιντερνετ σιγουρα θα βοηθήσει.
Επειτα καλό ειναι μια βόλτα στα ποδηλατάδικα της περιοχής σου , να δεις απο κοντα να καβαλισεις να συζητησεις (Εδω θέλει λίγο προσοχη για να μην σου πουλήσει αυτο που θέλει ο μαγαζάτορας). Δώσε βάρος στο μέγεθος του σκελετού και στο τι "φοράει" το ποδήλατο (Σασμαν. χειριστήρια κλπ). Το μέγεθος του σκελετού υπολογίζεται με βάση το ύψος σου. Γνωστή ποδηλατική μάρκα (ονοματα δε λέμε)έχει στο site της αυτοματο μετατροπέα απο ύψος σε νουμερο σκελετού.Τον λόγο έχει το Google!
Εδώ υπάρχουν αρκετες πληροφορίες που μπορείς να βρεις σχετικά με το θέμα.