Επιστολή προς Υπουργείο Οικονομικών Νοέμβριος 2009

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣ: κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,
Υπουργό,
Υπουργείο Οικονομίας και
Οικονομικών,
Νίκης 5-7,
10180 Αθήνα
ΚΟΙΝ: κ. Τ. Μπιρμπίλη,
Υπουργό,
Υπουργείο Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής
Αλλαγής
Αμαλιάδος 17,
11523 ΑΘΗΝΑ

Θέμα: Οικονομικά κίνητρα για την αγορά ποδηλάτου

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας και ελπίζουμε ότι θα συνδυαστεί με θετικές δράσεις για την οικονομική ανάνηψη της χώρας.
Οι Ποδηλάτ-ισσ-ες έχουν σκοπό τους την προώθηση του ποδηλάτου στην Αθήνα εκτιμώντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έχει η χρήση του. Ιδιαίτερα για πόλεις, όπως η Αθήνα, με εντονότατα προβλήματα ρύπανσης και κυκλοφοριακού αδιεξόδου το ποδήλατο αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική δυνατότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και του κόσμου.
Ένα από τα μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η παροχή οικονομικών κινήτρων για την απόκτηση ποδηλάτου από όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους οικονομικά ασθενέστερους. Άλλωστε για όλους τους πολίτες εκτιμούμε ότι το ποδήλατο είναι είδος πρώτης ανάγκης. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαμε προτείνει με την από 06/04/2008 επιστολή μας προς το Υπουργείο την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 4,5% για την απόκτηση ποδηλάτου. Σε απάντηση της ανωτέρω επιστολής μας το Υπουργείο (έγγραφο υπ’ αριθμ. 10468/2193/496/Α0014/21.04.2008) επικαλέσθηκε αδυναμία υλοποίησης ενός τέτοιου μέτρου καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο με το Κοινοτικό Δίκαιο, ενώ την ίδια περίοδο διαπραγματευόταν μείωση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά μηχανήματα.
Επανερχόμαστε σήμερα, με αφορμή την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, εκφράζοντας τη διαφωνία μας με τη στάση των προκατόχων σας, καθότι, θα συμφωνήσετε με εμάς, το Κοινοτικό Δίκαιο δεν είναι ένα παγιωμένο και άκαμπτο σύστημα, αλλά συνδιαμορφώνεται από τα Κράτη Μέλη. Επομένως μία ρύθμιση όπως αυτή την οποία αιτούμαστε, με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη για στροφή, ιδιαίτερα στην Αθήνα, σε ήπιες μορφές μετακίνησης, θα μπορούσε βάσιμα να υποστηριχθεί και να οδηγήσει σε ανάλογη τροποποίηση του υφιστάμενου κοινοτικού πλαισίου φορολογίας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιώσιμης αστικής κινητικότητας η οποία αποτελεί όψη της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ευελπιστούμε, σήμερα πια, το ανωτέρω αίτημά μας να βρει θετική ανταπόκριση.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Ποδηλάτ-ισσ-ες

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact