Βιοκαύσιμα και ο Κόλπος του Μεξικού

Ερευνητές λένε ότι πιο εντατική καλλιέργεια περισσότερης γης στις Μεσοδυτικές ΗΠΑ –εν μέρει ως αποτέλεσμα της πίεσης για μεγαλύτερη παραγωγή καλαμποκιού- θα μπορούσε να συμβάλει στη μεγαλύτερη ποτέ «νεκρή ζώνη» στον Κόλπο του Μεξικού αυτό το καλοκαίρι. Η ζώνη δημιουργείται όταν λιπάσματα και άλλες απορροές βρίσκουν το δρόμο τους για το ποταμό Μισισίπι και μέσα στον κόλπο, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη των φυκιών. Η διαδικασία αποσύνθεσης των φυκιών απορροφάει όλο το διαθέσιμο οξυγόνο και έτσι δεν αφήνει καθόλου για τα ζώα της θάλασσας. Πέρσι η νεκρή ζώνη ήταν 6.662 τετραγωνικά μίλια• οι επιστήμονες που μοντελοποιούν την περιοχή για το National Oceanic and Atmospheric Administration λένε ότι φέτος θα μπορούσε να είναι μέχρι και 8.500 τετραγωνικά μίλια.
«Προβλέπω μια ιστορικά μεγάλη νεκρή ζώνη αυτό το καλοκαίρι» λέει ο Eugene Turner από το Louisiana State University, τονίζοντας ότι η αλλαγή μπορεί να είναι λόγω του καιρού, της αγάπης για τα βιοκαύσιμα ή άλλες τεχνικές καλλιέργειας.

Αυτό συμβαίνει επειδή το να καλλιεργείς καλαμπόκι σε τεράστιες μονοκαλλιέργειες απαιτεί μεγάλες δόσεις συνθετικού αζώτου, αλλά δεν καταλήγει όλο αυτό το άζωτο στα φυτά. Ένα μεγάλο μέρος ξεπλένεται στους χείμαρρους που τροφοδοτούν το ποτάμι Μισισίπι, για να μεταφερθεί στον κόλπο.

Σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως hypoxia, όλο το ελεύθερο άζωτο τροφοδοτεί μια τεράστια άνθιση φυκιών, η οποία δεσμεύει όλο το οξυγόνο και καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής από κάτω: έτσι προκύπτει και το «νεκρή ζώνη».

Σύμφωνα με μια έκθεση από τους ερευνητές R. Eugene Turner από το LSU και της Nancy Rabalais από το Louisiana University Marine Consortium, οι αρχικές μετρήσεις του αζώτου που περνάνε στον κόλπο μέσω του Μισισίπι, που έγιναν το Μάιο, προμηνύουν την μεγαλύτερη Νεκρή Ζώνη που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Η Hypoxia ως φαινόμενο μεγάλης κλίμακας ήταν απίθανο να συμβεί πριν το 1970» γράφουν οι ερευνητές. Η εμφάνιση της Νεκρής Ζώνης χοντρικά συμπίπτει με την εποχή που ο Earl "Rusty" Butz, ο αγροΤσάρος του Nixon, διοικούσε την USDA με σιδερένια πυγμή. Ο Butz ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσε την εξουσία της θέσης του για να ωθεί τους αγρότες να φυτεύουν «από φράχτη σε φράχτη», με τόσο πολύ λίπασμα όσο χρειάζεται για να φτιάξεις φράχτες δρόμου. Αυτή η πολιτική συνεχίζει από τότε.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Gulf Dead Zone: Bigger than ever

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι