Ανακατασκευή ποδηλάτου πόλης για δώρο. (Κολλημένος αλουμινένιος λαιμός)

19 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Καλησπέρα σε όλους.

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε. Καθώς ήμουν απλώς επισκέπτης διάβασα τα περισσοτερα topics και μπορω να πω οτι ειναι παρα πολυ βοηθητικά.

Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να έχω κάποιο επιθυμητο αποτέλεσμα για το πρόβλημα μου.

Ας τα πάρουμε λίγο απο την αρχή..

(Μικρή εισαγωγή)
Λογω του οτι η κοπέλα μου στην επαρχία που μένουμε αναγκάζεται να πηγαίνει στην δουλειά της με τα πόδια ηθελα να της κάνω δώρο ενα ποδήλατο. Καθώς περνούσα απο μία μάντρα βρήκα ενα ποδήλατο Orient "γυναικείο" βόλτας 28αρι πιθανοτατα του 2008. Είχε γδαρσιματακια σκουριες , κατι κολλημενα πεταλια κλπ. Αποφάσισα να το αγοράσω για 35 ευρω και σιγα σιγα να μπορέσω να το ανακατασκευάσω για να της το δωρίσω στα πλαίσια των γεννεθλιων της.

(Το πρόβλημα)

Ολα καλα ολα ανθηρά, ξεκινησα να ξηλώνω απο πανω τα παντα, οτι ηταν καλο το κρατούσα διαφορετικα πέταμα. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε οταν έφτασα να βγάλω τον λαιμό απο το πιρούνι ( κλασική περίπτωση ε;) Λαιμός αλουμίνιο, πιρούνι σιδερένιο. 4 μέρες παιδέυομαι τιποτα.. η σφήνα να μην βγαίνει για κανέναν λογο, τι που την χτυπησα με την βιδα, τι εβαλα την βιδα απο κατω να τραβηξω την σφηνα εξω.. τιποτα.. τι το ελουσα στην αμμωνια και το WD-40 τιποτα.. τι καμινέτα εβαλα.. τιποτα! το πηγα και σε ενα απο τα μεγαλυτερα ποδηλαταδικα της πόλης και αυτοι δεν κατάφεραν τιποτα.. μόνο τροχο μου λένε και θα πάρεις ενα καινούριο πιρούνι και λαιμο.

(Το κόμπλεξ)
Οκ ολα καλα .. το θέμα ειναι οτι ειμαι λιγο λοξος ανθρωπος και το λυπάμαι πάρα πολυ να το κόψω.. ειναι και αλουμινένιος λαιμος ρε παιδι μου.. ειμαι λιγο metallover.. σε περίπτωση που παμε για αλλαγη θελω γυρω στα 15 ευρω πιρουνι, 20 ευρω λαιμο +- 5 ευρω για τα παρελκόμενα (ρουλεμαν κλπ) γιατι με την καταπόνηση που τους έκανα ισως ποτηρια κλπ να την εχουν ακουσει.. Οπότε μιλάμε για ενα 40ρι + τα 35 που εχω δώσει ήδη ειμαστε στα 75, + κατι γυαλοχαρτα, γυαλιστικα,αμμωνιες,λάδια ξύδια και διαφορα αλλα υλικα που πήρα 20 ευρω. Είμαστε στα 95. Σκεφτόμουν να μην ξεπεράσω τα 200 ευρω σε βάθος χρόνου μιας και πρέπει να το εχω ετοιμο σε 2 μήνες.

Το ξεκίνησα όλο αυτο διότι θελω να φτιάξω ενα ποδήλατο ξεχωριστό, σύμφωνα με τα χρώματα και τα γούστα της. Προφανως αυτη δεν ξέρει τιποτα ακομα.

Έχω φτάσει σε εναν προβληματισμό.. σκεφτόμενος αυτα που θα χρειαστούν για να το τελειώσω..
Δηλαδη θα χρειαστούν:

χερούλια, τάπες
Πετάλια
Σέλα
ισως πίσω ζάντα, φαινεται λιγο στραβή.
Λαστιχα σαμπρέλες
Αλυσίδα
τακάκια, ντίζες
καλάθι εμπρός
Καλάθι πίσω
φώτα
+ βάψιμο
+- εξτρα απρόοπτα.

(Το ερώτημα)

Υπάρχει περίπτωση να το ξεκολλήσω κάπως;
Αν όχι, αξίζει πιστεύετε να το παλέψω να το ανακατασκευάσω; Ορεξη, χρόνο και γνώσεις έχω.

Και 2 φωτό:

Στην μάντρα:

Στην μαντρα

Στον πάγκο μου:

Στον πάγκο μου

(αν θέλετε κι αλλες μπορω να βγάλω)

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Φοβάμαι πως δεν είναι δυνατό να σώσεις τον λαιμό, παρα μόνο το πιρούνι.
Ο μηχανικός τρόπος είναι να κόψεις το λαιμό λίγο πανω από εκεί που βγαίνει από το κούτελο ώστε να βγάλεις το πιρούνι από το σκελετό. Κατόπι με μιά πριονόλαμα να χαράξεις (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα) τον αλουμινένιο σωλήνα (υπόλοιπο του λαιμού)εσωτερικά του πιρουνιού ώστε να τον αδυνατίσεις. Μετά υπομονετικά με καλέμι και σφυρί (το Ελληνικό πολυεργαλείο) θα απομακρύνεις ότι έχει απομείνει στο εσωτερικό του λαιμού του πιρουνιού.
Υπάρχει και δεύτερος τρόπος με χρήση χημικών ή οξέων. Δεν θυμάμαι πως, νομίζω πως υπάρχει στο utube/

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

δες το βίντεο, τα λέει καλύτερα

https://www.youtube.com/watch?v=0GRbdnTRH-4

OMΩΣ μετά το κόψιμο αφαιρείς το πιρούνι και δεν το κοντράρεις γιάτί θα στραβώσει....

grampa
Απών/απούσα

Προφανώς γνωρίζεις ότι στο car.gr μπορείς να βρεις αρκετά ποδήλατα αυτής της κατηγορίας με 50 - 100 ευρώ. Αρά το αν αξίζει ή όχι δεν μπορείς να το δεις μόνο με οικονομικά κριτήρια γιατί σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι ότι δεν αξίζει.

Αν όμως απολαμβάνεις το δημιουργικό κομμάτι της διαδικασίας και η κοπέλα σου εκτιμήσει το ιδιαίτερο και μοναδικό δώρο που θα λάβει για τα γενέθλιά της, τότε αξίζει τον κόπο (και τα έξοδα).

Επειδή είμαι ομοιοπαθής με κολλημένο λαιμό και πρόσφατα έκανα ζημιά στο πιρούνι μου προσπαθώντας να τον αφαιρέσω, μπορώ να σε παραπέμψω σε ένα άρθρο σε ιστοσελίδα για αναπαλαιώσεις που προτείνει το κόψιμο του λαιμού και την αφαίρεση του κομματιού που θα μείνει μέσα στο πιρούνι με πριόνι.

REMOVING STUCK STEMS AND SEAT POSTS - SAFELY
http://www.mytenspeeds.com/My_TenSpeeds_1/Site%20Contents/How_To_Do_It/R...

κόψιμο λαιμού

Ένας λαιμός σαν κι αυτόν ξεκινάει από τα 2,5 ευρώ

λαιμός

Info
Εικόνα Info
Απών/απούσα

Κολλημένος λαιμός τιμονιού (αλουμινίου)

Δοκίμασες πρώτα να αφαιρέσεις τη σφήνα του λαιμού (wedge nut);

Α) Στην περίπτωση όπου έχει κολλήσει ΜΟΝΟ η σφήνα:

- Handlebar Stem Removal - How To Free A Stuck Bolt
https://www.youtube.com/watch?v=H5c4o9pesKA

Β) Γενικά:

- Seatpost Removal, Stem Removal, Corrosion, Stuck Post, Stuck Stem (εικόνες)
http://www.yellowjersey.org/goodn.html
- bikeforums.net: Quill stem wont budge!
http://www.bikeforums.net/bicycle-mechanics/699945-quill-stem-wont-budge...
- bikeforums.net: Stuck or seized seatpost content
http://www.bikeforums.net/classic-vintage/711996-mighty-proud-myself.html
http://www.bikeforums.net/classic-vintage/876822-victory-mine-stuck-seiz...

- Removing a stuck seat post or handlebar stem
http://davesbikeblog.squarespace.com/blog/2010/1/28/removing-a-stuck-sea...
- ParkTool: Seized Seatposts and Stems
http://www.parktool.com/blog/repair-help/seized-seatposts-and-stems
- Stuck Handlebar Stem
http://www.sheldonbrown.com/brandt/stuck-stem.html

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

με καυστική σόδα

https://www.youtube.com/watch?v=-dYnSVVDxrE

KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Σας ευχαριστώ πάρα πολυ όλους που τρέξατε και μου βρήκατε ολες αυτές τις λύσεις!Τις περισσότερες τις έχω δοκιμάσει εκτος απο την Σόδα.

Σήμερα δοκίμασα μια ιδέα φίλου μου μηχανικου και ποδηλατολάτρη που δεν την είχα ξανα ακούσει. Η ιδεά ειναι σφιγγωντας το παξιμαδι να τραβιχτεί εξω η σφήνα.

Τεστ

Δυστυχώς χωρις φοβερά αποτελέσματα διότι μου χάλαγε τις βόλτες στην ντίζα. Βέβαια, πιάνοντας το πιρουνι στην μέγγενη ψηλα στην κορωνα και προσπαθωντας να στριψω το τιμονι ακουσα ενα κρακ, σαν αυτο που ξεκολλάει κατι, ισως ηταν τοσο μικρο ομως που δεν μπορω να καταλαβω διαφορα γωνιας, οτι εστριψε δηλαδη.

Ισως πρεπει να βρω κατι με πιο δυνατο σπείρωμα.

Tasakos10
Απών/απούσα

Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προτείνω να ξεκινήσεις από το πιο βασικό-αρχικό κόλπο που είναι το εξής:
Τοποθετείς τον μπροστινό τροχό και το τιμόνι στο ποδήλατο (εννοείται φυσικά οτι θα έχεις ήδη ρίξει και wd40) και προσπαθείς κρατώντας τον τροχό ανάμεσα στα πόδια σου, να περιστρέψεις και ΟΧΙ να τραβήξεις τον λαιμό. Στην προσπάθεια περιστροφής, ασκούνται άλλες δυνάμεις.
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, κάνε μια προσπάθεια.

hidefnick
Εικόνα hidefnick
Απών/απούσα
strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα

Tasakos10 wrote:
Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, προτείνω να ξεκινήσεις από το πιο βασικό-αρχικό κόλπο που είναι το εξής:
Τοποθετείς τον μπροστινό τροχό και το τιμόνι στο ποδήλατο (εννοείται φυσικά οτι θα έχεις ήδη ρίξει και wd40) και προσπαθείς κρατώντας τον τροχό ανάμεσα στα πόδια σου, να περιστρέψεις και ΟΧΙ να τραβήξεις τον λαιμό. Στην προσπάθεια περιστροφής, ασκούνται άλλες δυνάμεις.
Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ήδη, κάνε μια προσπάθεια.

Θα ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός σε αυτήν τη περίπτωση, η πιθανότητα να στραβώσει το πιρούνι είναι μεγάλη.

Επιμένω πως θα είναι πολύ ευκολότερο να κόψεις το λαιμό και να αφαιρέσεις το πιρούνι από το σκελετό.

Tasakos10
Απών/απούσα

Μπορεί και να χεις δίκιο αλλά δεν το φοβάμαι τόσο, δεδομένου οτι το έχω κάνει πάααρα πολλές φορές και έχω την αίσθηση της δύναμης που ασκώ. Επίσης, επειδή με τα πόδια αγκαλιάζω τροχό μαζί με πιρούνι, έχω να σου πω οτι δεν καταπονείται τόσο πολύ το πιρούνι.

KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Καλησπέρα και πάλι.. επειδη το φοβήθηκα κι εγω το πιρούνι ( αν και βλεπω οτι εχει φθορα μεγάλη + Οτι θελω να αποφύγω και την ζαλάδα με την αφαίρεση του υπολείμματος το σκεφτομαι για ενα καινουριο με 15 ευρω να ξεμπερδευω).. και κουραστηκα πραγματικα να μένω στάσιμος.. πήρα μια λάμα και το έσφαξα.. οπότε αυριο σιγα σιγα θα αρχισω τα τριψίματα.. θα βαλω εναν ιδιο λαιμό αλουμινένιο ρυθμιζομενο τιμης 15 ευρω.

sfaksimo

xifias
Απών/απούσα

Καταρχην..γιατι να βγαλεις εξ αρχης το λαιμο.Πολλες φορες η προσπαθεια βελτιωσης καταληγει σε προβληματα που δεν υπηρχαν.

Κατα δευτερον,με τα φλογιδια πουχει φαει ο πηρουνης εκει στην κορωνα,εννοειται οτι δε το ξαναχρησιμοποιεις.πας αγοραζεις καινουριο πηρουνι.

KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Καλησπέρα σε όλους και όλες!

Χρονιά πολλά ! Χριστός Ανέστη! Υγεία , ευτυχία και πολύ αγάπη σε όλους εύχομαι!

Στο project μας τώρα.. i know it's been long time... ίσως κάποιοι νομίσατε ότι tα παράτησα :P Όχι όμως.. διάβασα πολλά, ενημερώθηκα.. έψαξα για ανταλλακτικά, χρώματα κλπ έφτιαξα έναν χώρο εργασίας για να μπορώ να ολοκληρώσω το project κλπ.

Λοιπόν που είχαμε μείνει; Α ΝΑΙ! Αφού κόψαμε το πιρούνι που λέτε.. αποφάσισα να ξεκινήσω να ετοιμάσω τον σκελετό αφού εκείνος δεν υπήρχε λόγος να κάθετε και ξέρετε τι λέει ο λαός , στην βράση κολλάει το σίδερο και με αφορμή αυτό να ρολαρει το όλο θέμα σιγά σιγά.. Όπως και έγινε!

Enough words, Picture time!

Πανέμορφο και αγαπημένο μου Διαβρωτικό χρώματος! Σε αγαπώ! Κάνει την ζωούλα σου πολύ πιο εύκολη! Σε λίγα δευτερόλεπτα από την εφαρμογή ξεκινάει η χημεία και ξεφλουδίζει σαν ηλιοκαμένο κορμί τον Αύγουστο! (ΠΡΟΣΟΧΗ! : Καλά Γάντια να φοράτε παιδιά και Μάσκα! Το σκίζει το δέρμα! )

paintstrip1

paintstrip2

paintstrip3

Έπειτα με άπλα εργαλεία, υπομονή και μεράκι ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτεις μπορείς να το κάνεις όσο "τέλειο" θες!

stripit

stripit2

stripit3
stripit4

Αφού αποφάσισα ότι i had enough, μόνωση και στήσιμο!

cover1

cover2

cover3

Its Primer time baby! Διάλεξα λευκό primer για να βλέπω που καλύπτει και πόσο. 1 μπουκάλι ήταν αρκετό.

πριμερ

πριμερ2

τρίψιμο απαλό με σφουγγαράκι έπειτα από 3 ώρες στεγνώματος και ξανά πάνω στην σούβλα!

Τρέξιμο σε μαγαζί με χρώματα και επιλογή του χρώματος βαφής, επέλεξα να φτιάξω ένα σπρέι που θα έχει και σκληρυντικό έτσι ώστε να μην ασχοληθώ με βερνίκια ύστερα.

Φωτογραφίες ύστερα από 5 μέρες στεγνώματος:

παιντ

πειντ2

πειντ3

πειντ4

Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται αλλά έχει μια απαλή φλούδα πορτοκαλιού. Όχι κάτι που με ενοχλεί! Το αποτέλεσμα το θεωρώ πάρα πολύ καλό! Είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Arrival of parts! Τι ωραία στιγμή! Να ανοίγεις τα κουτιά με τα καινούρια μπιχλιμπίδια! Νιώθεις πάλι σαν παιδί στα Χριστούγεννα!

Ξεκίνησα το μοντάρισμα και το αποτέλεσμα τώρα είναι κάπως έτσι!

ρεντι1
ρεντι2
ρεντι3

Το τελικό αποτέλεσμα είναι απίστευτο! Είναι πάρα πολύ ωραίο θεωρώ! Είμαι ΠΑΡΑ πολύ ικανοποιημένος από την δουλειά μου!

Το βλέπω και το θαυμάζω!

Περιμένω ακόμα κάποια πραγματάκια, καλαθάκια χειρολαβές,φτερά ασημι, προστατευτικά αλυσίδας κλπ διάφορα άλλα αξεσουάρ για να το ετοιμάσω ολοκληρωτικά! Λογικά σε κάνα δυο εβδομάδες θα είναι πανέτοιμο οπότε θα ξανά ανεβάσω κι άλλες φώτο! Πιο καλές!

Υ.Γ Έχω μια απορία και ζητώ την συμβουλή σας. Θέλω να βάλω ένα παγούρι με παγουροθήκη, άλλα δεν υπάρχουν τρύπες στον σκελετό, και δεν ξέρω αν θέλω να το τρυπήσω. Δεν θέλω να βάλω βάση για το τιμόνι η για την σέλα. Θα μου άρεσε νομίζω στον κάθετο σωλήνα χαμηλά ίσως.. Έκτος αν το προσαρμόσω κάπως στο επερχόμενο καλάθι.. Υπάρχουν άλλα options? Ευχαριστώ!

strouf
Εικόνα strouf
Απών/απούσα
Johzio
Απών/απούσα

Αληθώς Ανέστη, χρονια πολλα!

Έιναι πραγματικά πολυ όμορφο το αποτέλεσμα! Εντυπωσιακό!

Προσωπική μου άποψη, μαλλον δεν θα έβαζα παγουροθήκη στον σκελετό δεν θα μου φαινόταν αταίριαστο, θα χαλούσε ίσως την αρμονία των γραμμών...

Καλή συνέχεια!

KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Johzio wrote:
Αληθώς Ανέστη, χρονια πολλα!

Έιναι πραγματικά πολυ όμορφο το αποτέλεσμα! Εντυπωσιακό!

Προσωπική μου άποψη, μαλλον δεν θα έβαζα παγουροθήκη στον σκελετό δεν θα μου φαινόταν αταίριαστο, θα χαλούσε ίσως την αρμονία των γραμμών...

Καλή συνέχεια!

Κι εγώ αυτο παρατηρώ ρε γαμωτο.. προσπαθω να το φανταστω με το παγουρι και δεν μου κολλαει, ισως μονο μεσα στο μπροστινο καλάθι αν το προσαρμόσω.

KyrTryf
Εικόνα KyrTryf
Απών/απούσα

Φτάσαμε σχεδόν στο τέλος λοιπον.. και λεω σχεδόν γιατι περιμένω ενα προστατευτικο αλυσίδας και το μπροστινό καλάθι! Α και να μπούν και τα καλώδια!

Ωστόσο ας δούμε μερικές φωτο απο τις νέες αλλαγές!

χερουλια
χερουλια1
χερουλια2

Με χάλασε που δεν μπόρεσα να βρώ ακριβώς την ιδια απόχρωση μωβ αλλα oh well.. μικρο το κακο i guess..

φτερα1

φτερα2

φτερα3

φτερα4

φτερα5

grampa
Απών/απούσα

Κούκλα το κανες, μπράβο!

contact