απορια για ΚΟΚ

14 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
jeanmarat
Απών/απούσα

Σε αυτήν την περίπτωση όπου πεζοι και ΙΧ έχουν ταυτόχρονα ΠΡΑΣΙΝΟ για τον ίδιο δρόμο ποιος προηγείται ;
Αν καποιος μπορει να μου βρει και το αναλογο άρθρο του ΚΟΚ θα ήμουν υπόχρεος

x

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είτε το πράσινο των πεζών θα είναι παλλόμενο που σημαίνει πως τα ΙΧ προηγούνται, είτε -το πιθανότερο- το φανάρι του ΙΧ θα έχει παλλόμενο πορτοκαλί δεξί τόξο για να στρίψει δεξιά που σημαίνει πως οι πεζοί νικάνε! Πράσινα και τα δυο ταυτόχρονα χωρίς το ένα να πάλλεται δεν θα βρεις πουθενά!

djapal
Εικόνα djapal
Απών/απούσα

και γιατί δε ρωτάς την τροχαία να σου απαντήσει στα σίγουρα; ;)

hargikas
Απών/απούσα

jeanmarat wrote:
Σε αυτήν την περίπτωση όπου πεζοι και ΙΧ έχουν ταυτόχρονα ΠΡΑΣΙΝΟ για τον ίδιο δρόμο ποιος προηγείται ;

http://i53.tinypic.com/33o1h7p.jpg[/quote]

Νομίζω (αν θυμάμαι καλά από κάποτε που είχα διαβάσει για τους σηματοδότες), αν και τα δύο είναι πράσινα θεωρείται ότι το φανάρι δεν λειτουργεί. Οπότε η ερώτηση είναι ποιος έχει προτεραιότητα όταν τα φανάρια δεν λειτουργούν.

Αν υπάρχει διάβαση τότε έχουν προτεραιότητα οι πεζοί.

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

από τον νόμο, φαντάζομαι. εδώ στη μπανανία όποιος πάει κατευθείαν έχει την προτεραιότητα, όποιο μέσο και χρησημοποιεί.
ιδιαίτερα με το χιόνι, κάποιοι τενεκεδούχοι νομίζουν να´ χουνε το μοναδικό δικαίωμα και στρίβουν όπως τους αρέσει. τότε τους μαλώνω τόσο δυνατά όσο να το μάθουν όλοι.

καλή ποδηλασία

d1m1tr1s
Απών/απούσα

Πολύ πιο συνηθισμένη κατάσταση από αυτήν που περιγράφεις jeanmarat, προκύπτει αν προσθέσουμε στο πράσινο φανάρι των αυτοκινήτων ένα πορτοκαλί βέλος που δείχνει δεξιά και αναβοσβήνει για όση ώρα είναι αναμένο το πράσινο. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι οι πεζοί έχουν προτεραιότητα, αλλά οι περισσότεροι "οδηγοί" επιλέγουν να μην το δουν.
Έχω τσακωθεί αμέτρητες φορές με τύπους που ισχυρίζονται ότι στρίβουν με πράσινο, ενώ η διαδρομή που ακολουθούν δεν έχει ποτέ πράσινο. (Αγαπημένη μου απάντηση είναι ότι πράσινη είναι η γλίτσα που έχουν στο εσωτερικό του κρανίου τους, και όχι το φανάρι τους.)
Βρείτε μία από της πάμπολες τέτοιες διασταυρώσεις και διασχίστε κατ' επανάληψη την διάβαση των πεζών, με πράσινο φυσικά. Κάντε το σαν ψυχολογική άσκηση. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποιοι είναι οι καραγκιόζηδες που θέλουν να σας πετάξουν στην άκρη ή καί έξω από τον δρόμο, για να μπορούν να κινηθούν πιο γρήγορα. Και θα τονώσει την αποφασιστικότητα σε αυτό που κάνετε, ελπίζω.

ΥΓ. Αν είναι δυνατόν να κινηθεί αυτοκίνητο πιο γρήγορα από ποδήλατο στην Αθήνα, αλλά ας μην το ανοίξουμε εδώ αυτό το θέμα.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Εγώ αναρωτιέμαι το πράσινο παλλόμενο φως για τους πεζούς, μήπως είναι κάποια ελληνική πατέντα;

portokali
Απών/απούσα

jeanmarat wrote:

http://i53.tinypic.com/33o1h7p.jpg[/quote]
μήπως εννοείς το φανάρι χαμοστέρνας και αργυρουπόλεως στην Καλλιθέα;Κάθε μέρα περνάω με το ποδήλατο από κει και έχω αγανακτήσει. Εννοείται ότι τα 3 τελευταία χρόνια δεν μου έχει δώσει ποτέ κανείς προτεραιότητα και κάθε μέρα περνάω με κόκκινο (από τη διάβαση) μόλις βρω κενό...

mimo
Απών/απούσα

οι πεζοί σε διάβαση (πεζών) έχουν πάντα προτεραιότητα τελεία ...

αλλά επειδή είναι πιο μαλακοί από τ' αμάξια κάνουν την πάπια ...

κοκ

jeanmarat
Απών/απούσα

μπα μη νομίζεις έχει πολλές διαβάσεις τέτοιες η Αθήνα.

jeanmarat
Απών/απούσα

Θα το τυπώσω να το κολλαω σε παρμπριζ γιατί εγώ τέτοιες διαβάσεις πάντα ξεκαβαλημενος τις περνάω.

http://www.yme.gr/imagebank/categories/KOK_pdf.pdf

Άρθρo 39
Συμπεριφoρά των oδηγών πρoς τoυς πεζoύς

1

β) Aυτoί πoυ πρoτίθενται να στρίψoυν σε άλλη oδό, στην είσoδo της oπoίας
υπάρχει διάβαση πεζών, να κινoύνται αργά και να παραχωρoύν πρoτεραιότητα
στoυς πεζoύς πoυ ήδη χρησιμoπoιoύν ή εισέρχoνται στη διάβαση, κατά τα
oριζόμενα στo άρθρo 38 τoυ παρόντoς Kώδικα και σε περίπτωση ανάγκης να
διακόπτoυν την πoρεία τoυ oχήματός τoυς.

Marios
Απών/απούσα

μια τέτοια στροφή υπάρχει και χαμηλά στη σόλωνος, δεν θυμάμαι βέβαια να έχει βέλος που αναβοσβήνει ή πράσινο φανάρι (οι πεζοί έχουν σίγουρα πράσινο)

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

χαρακτηριστικές περιπτώσεις (αν κατάλαβα καλά, γιατί το διάβασα ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΑ...):

1. Πανεπιστημίου στροφή δεξιά πορς Χαρ. Τρικούπη.
2. Σόλωνος δεξιά στροφή προς Εμ. Μπενάκη.

Και στις δύο διασταυρώσεις τα ΙΧ πρέπει να παραχωρήσουν προτεραιότητα στους πεζούς που διασχίζουν τις μικρές κάθετες οδούς....
Σιγά και μην.....

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

jeanmarat wrote:

Άρθρo 39
Συμπεριφoρά των oδηγών πρoς τoυς πεζoύς

1

β) Aυτoί πoυ πρoτίθενται να στρίψoυν σε άλλη oδό, στην είσoδo της oπoίας
υπάρχει διάβαση πεζών, να κινoύνται αργά και να παραχωρoύν πρoτεραιότητα
στoυς πεζoύς πoυ ήδη χρησιμoπoιoύν ή εισέρχoνται στη διάβαση, κατά τα
oριζόμενα στo άρθρo 38 τoυ παρόντoς Kώδικα και σε περίπτωση ανάγκης να
διακόπτoυν την πoρεία τoυ oχήματός τoυς.

Λίγο παρακάτω ο ΚΟΚ λέει πως προτεραιότητα έχουν οι πεζοί και όταν δεν υπάρχει διάβαση πεζών:

KOK Άρθρο 39 wrote:
4. Οι οδηγοί, οι οποίοι πρόκειτα να στρίψoυν σε άλλη oδό στην οποία δεν υπάρχουν σημασμένες με πινακίδες διαβάσεις πεζών ή διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα, υποχρεούνται να παραχωρούν προτεραιότητα στους πεζούς, οι οποίοι στις περιπτώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του παρόντος Κώδικα, έχουν κατέλθει στο οδόστρωμα της οδού, στην οποία πρόκειται να εσέλθουν οι οδηγοί και σε περίπτωση ανάγκης, να διακόπτουν την πορεία του οχήματός τους.

contact