Ποια η λειτουργική στάση του ποδηλάτη πάνω στη σέλα;

15 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
MAG
Εικόνα MAG
Απών/απούσα

Ή που πρέπει να ειναι τα μπαλακια του ποδηλατη όταν κανει πεταλι;

Τον τελευταιο μηνα δοκιμαζω σελες και ολες καλες ειναι πανω κατω, αλλα σε καποιες μενουν σταθερα τα μπαλακια, σε αλλες πανω κατω σε αλλες δεξια αριστερα, σε αλλες μουδιαζουν.

Τι παιζει ακριβως;
Ποιο στυσιμο ειναι το ιδανικο;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
ξυπόλιτος
Εικόνα ξυπόλιτος
Απών/απούσα

Υπάρχουν και σέλες που ερεθίζουν παίζει ρόλο και το μέγεθος απο τα μπαλάκια,
αν είναι του πίνγκ-πόνγκ του τέννις ή του ποδοσφαίρου...
Στήσιμο γιατί το στύσιμο παραπέμπει αλλού...
Συγνώμη αλλά δεν άντεξα...

Arxarios
Απών/απούσα

...παραδέξου ότι δεν σου ξέφυγε!

Τα έχουμε γράψει όλα εδώ για σέλες, http://www.podilates.gr/node/3718 ρίξε μία ματιά. Για το θέμα που λες θα συνεχίσω να προτείνω specialized & SMP. Αλλά διάβασε και το σχετικό θέμα, αξίζει.

Για το ...στήσιμο η σέλα πρέπει ιδανικά να είναι επίπεδη. Τα τελευταία χρόνια όμως οι κατασκευαστές συγκλίνουν σε σέλες που έχουν μία ελαφριά ανύψωση προς τα πίσω, οπότε είναι λίγο πλασματικό το στήσιμο αυτό, καθώς ναι μεν η μύτη είναι επίπεδη αλλά η "ουρά" που κάθεσαι είναι υπό κλίση.

MAG
Εικόνα MAG
Απών/απούσα

Ναι η SMP extra που πηρα τελευταια , παρατηρω οτι ειναι τοσο υψωμενη πισω , που δεν γινεται να το φερω ιδιο με το μπροστα........

Η FIZIK ποτυ εβγαλα μπορει νη μην ειχε τρυπα στο κεντρο για προστατη kai ηταν επιπεδη αλλα δεν εβλεπα να κουνιουντε μπαλακια και να κανουν πεταλι , μαζι με τους μηρους .........

Ενταξει μου αλλαξαν τον τιτλο και ηθελα να εστιασω στα μπαλακια του ποδηλατη , που καθοντε σταθερα.....

Ισως οπως ειδα παραπανω παιζει ρολο το μεγεθος απο τα μπαλακια και ισως να υπαρχουν σελες και αναλογα το μεγεθος......

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Ο τίτλος "ποια είναι η λειτουργική στάση του ποδηλάτη πάνω στη σέλα" είναι άσχετος με την αρχική ερώτηση, γιατί η έννοια της λειτουργικότητας πάνω στη σέλλα παραπέμπει στην αποτελεσματικότητα και την άνεση της ποδηλατικής κίνησης.

Το στύσιμο αφορά τη λειτουργικότητα όχι πάνω στη σέλλα αλλά κάτω από τη σέλα, μάλλον το μετά τη σέλα, ακόμα καλύτερα πάνω στο κρεβάτι, και αυτό δεν είναι άμεσα ποδηλατικό θέμα, αυτό μάλλον θα στο πει η γυναίκα σου ή η σύντροφος ή τι άλλο έχεις, αυτή ξέρει καλύτερα τι παίζει.

Στο ποδηλατικό κομμάτι τώρα, δεν υπάρχει "ιδανικό στήσιμο", απλά να μην νιώθεις ενόχληση, από κει και πέρα άστα τα μπαλάκια να πάνε όπου θέλουν, έτσι κι αλλιώς και κάτω από τη σέλλα εδώ που τα λέμε ξέρουν αυτά μόνα τους που πρέπει να πάνε.

xifias
Απών/απούσα

το βασικο ειναι η σελα ναχει καταλληλο πλατος για σενα.θα αποφυγεις περιττες τριβες.
αποκει κ επειτα το κενο ειναι απαραιτητο,δεν ειναι τυχαιο οτι 9 στις 10 αγγελιες σελων ειναι χωρις κενο.απαλλασει την κεντρικη περιοχη απο την πιεση.επισης θα φορας ενα σωστο εσωρουχο τουλαχ εφαρμοστο.

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

xifias wrote:
το βασικο ειναι η σελα ναχει καταλληλο πλατος για σενα.θα αποφυγεις περιττες τριβες.
αποκει κ επειτα το κενο ειναι απαραιτητο,δεν ειναι τυχαιο οτι 9 στις 10 αγγελιες σελων ειναι χωρις κενο.απαλλασει την κεντρικη περιοχη απο την πιεση.επισης θα φορας ενα σωστο εσωρουχο τουλαχ εφαρμοστο.

Αυτη την εντυπωση ειχα και εγω. Μου εξηγησαν οτι αυτο δεν ισχυει. Εαν θελουμε απλως να απαλλαξουμε την κεντρικη περιοχη απο την πιεση μπορουμε απλως να παρουμε μια σελα που εκει εχει λακουβα. Η τρυπα βρισκεται εκει για την ψυξη, για να αεριζεται η περιοχη καλυτερα και να βοηθα στο να μην ιδρωνει.

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

@OP: Να προτιμήσεις αυτές που δεν προκαλούν πόνο και μούδιασμα. Να τις ρυθμίσεις σωστά και να αγοράσεις ποδηλατικό κολάν με μαξιλαράκι.

kktsol wrote:
xifias wrote:

Αυτη την εντυπωση ειχα και εγω. Μου εξηγησαν οτι αυτο δεν ισχυει. Εαν θελουμε απλως να απαλλαξουμε την κεντρικη περιοχη απο την πιεση μπορουμε απλως να παρουμε μια σελα που εκει εχει λακουβα. Η τρυπα βρισκεται εκει για την ψυξη, για να αεριζεται η περιοχη καλυτερα και να βοηθα στο να μην ιδρωνει.

Urban legend. Το κενό δεν είναι για αερισμό. Μια λακούβα απαλάσσει από μερική πίεση, αλλά ένα κενό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Τη λακούβα τη γεμίζουν εύκολα τα μαλακά σου μόρια, τα οποία πιέζουν τα ανώτερα στρώματα.

MAG
Εικόνα MAG
Απών/απούσα

Εμενα παντως η FIZIK ardea που οχι μονο τρυπα και λακουβα δεν εχει , αλλα ουτε ισια ειναι , μην πω οτι εχει και καμπυλη λιγο προς τα επανω , μου φενεται πως τα τακτοποιησε ολα εκει ωραια και ανατομικα....... Απλα την εβγαλα μηπως βρω κατι σουπερ τελειο εκει εξω.....

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

MAG wrote:
Εμενα παντως η FIZIK ardea που οχι μονο τρυπα και λακουβα δεν εχει , αλλα ουτε ισια ειναι , μην πω οτι εχει και καμπυλη λιγο προς τα επανω , μου φενεται πως τα τακτοποιησε ολα εκει ωραια και ανατομικα....... Απλα την εβγαλα μηπως βρω κατι σουπερ τελειο εκει εξω.....

Για να ψάχτηκες για άλλη σέλα, κάτι δε σε ικανοποιούσε στη Fizik. Από την άλλη, κυρίως είναι θέμα σχήματος και fit, παρά ύπαρξης cutout ή padding.

MAG
Εικόνα MAG
Απών/απούσα

Freeday χαλαρη βολτα 11 ωρες 120 κλμ ........

τα πεταλια κουμποτα και σκληρα { αντε να βρω αν χαλαρωνουν}

Στενακια πολης , αποτομα φρενα και αιντε κουμπονε ξεκουμπονε και τριψε τριψε στη σελα ......

Απο τα 60κλμ στα 120 κλμ αρχισε να διαμαρτυρεται ο προστατης .

Για μενα η σελα μου αψογη για φυσιολογικη ποδηλασια

Τωρα θα ψαξω μια σελα για κολοκαταστασεις που περναμε Αθηνα ....... SMP kai adamo , ακουγοντε καλα λογια.......

kktsol
Εικόνα kktsol
Απών/απούσα

DOOM_NX wrote:
kktsol wrote:

Urban legend. Το κενό δεν είναι για αερισμό. Μια λακούβα απαλάσσει από μερική πίεση, αλλά ένα κενό είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Τη λακούβα τη γεμίζουν εύκολα τα μαλακά σου μόρια, τα οποία πιέζουν τα ανώτερα στρώματα.

μαλλον αλλος μυθος ειναι urban legend. Σκεψου οτι αυτο που λεω εγω δεν το λεει σχεδον κανενας αρα δεν πληρει τις προυποθεσεις για να ειναι legend. Φαντασου επισης εαν ισχυει αυτο που λες πως θα ειναι η εκει περιοχη σου εαν
κανεις καποια χλμ και δερμα και κρεας "κατεβει" τοσο χαμηλα οσο λες μεσα στην τρυπα.(ποτε δεν κατεβαινει τοσο χαμηλα σε καμμια περιπτωση, υποτιθεται φορας και κολλαν με pad).

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

MAG wrote:
Freeday χαλαρη βολτα 11 ωρες 120 κλμ ........
.........

έχω εμπειρία
Μια από τα ίδια.
Σε τέτοιες πολύωρες βόλτες, με τόσο χαλαρό ρυθμό, είναι δεδομένο ότι θα έχεις τέτοιο αποτέλεσμα.

Πάμε από την αρχή:
Ποδηλατούμε έτσι ώστε να μην επιβαρύνουμε την συγκεκριμένη περιοχή.
Αυτό πορϋποθέτει ότι τα μπαλάκια είναι "μαζεμένα", δεν "παίζουν" ελέυθερα, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΕΣΜΕΝΑ. Γιαυτό σε πολύωρες βόλτες φοράμε ποδηλατικό κολαν. Είναι ελαστικό, έχει μαξιλαράκι, όλα τα συστήματα είναι ΕΛΑΦΡΩΣ "δεσμευμένα" εκει που θέλουμε (αν δεν είναι, κάνουμε διορθωτικές κινήσεις... και μετά πλένουμε τα χέρια μας...χαχαχα ).
Σηκωνόμαστε από τη σέλα. Κατά περιόδους, κάνουμε ορθοπέταλο, βαραίνουμε γρανάζι και σηκωνόμαστε.
Επίσης, συχνά πυκνά, μετατοπίζουμε το βάρος, αλλάζουμε την κλίση μας, την θέση μας ως προς τη σέλα. Σε αυτό βοηθούν τα τιμόνια με επιπλέον λαβές (κριάρια, πεταλούδες ή με ακροτίμονα).
Κάνουμε στάσεις. Ειδικά όταν νιώσουμε ένοτνο μούδιασμα.
Δεν ξεχνάμε να αδειάζουμε τα απόβλητα..... Ακόμα και 1-2 σταγόνες, ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ. (αν σκεφτείς όλη τη διαδικασία, χαλάρωμα, στάση, τίναγμα κλπ κλπ, όλα ΒΟΗΘΟΥΝ).

Σε ένα freeday (tour d' Atene ήταν?) τι περιμένεις?
Με τόσο χαλαρό ρυθμό, δεν μπορείς να σηκωθείς. Το στρίμωγμα, επίσης, δεν βοηθάει. Η ζέστη το ίδιο. Οι πολύωρες - αλλά όχι στρατηγικά βαλμένες - στάσεις, πάλι δεν βοηθούν.

Ξέχνα το freeday, και δες τι κάνεις σε άλλες βόλτες.
Δοκίμασε να ξανακάνεις τα 120 χλμ, με στρωτό ρυθμό, και με βάση ότι σου έγραψα πιο πάνω, και έλα να τα ξαναπούμε.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
πάντα θα φέρνω στο μυαλό μου, λόγια φίλου μου που πήγε στο Paris-Brest-Paris (1230χλμ μονοκοπανιά, σε περίπου 5-6 μέρες...!!!!!) που μου είπε ότι ξανααπόκτησε "αίσθηση" στα μπαλάκια μετά από κανα 6μηνο.....

MAG
Εικόνα MAG
Απών/απούσα

Ναι εχεις απολυτο δικιο .

Καλα εκανα και τα ξαναθυμιθηκα!

Ειμουν πολυ ανετα στην FIZIK

ΤΟ λαθος μου και που ισως κανουν πολυ , ΕΙΝΑΙ οτι αφου αρχισουν τα προβληματα αλαζουμε θεσεις και κληση ........

Προφανως αν εχω δικιο , ισως να χρειαζεται και πριν αρχισουν τα μουδιασματα και οι πονοι , να αλαζουμε θεσεις στο ποδηλατο ............

DOOM_NX
Εικόνα DOOM_NX
Απών/απούσα

Άλλο να αλλάζεις εσύ θέση πάνω στο ποδήλατο και άλλο να αλλάζεις την κλίση και τη θέση της σέλας. Το δεύτερο δεν το κάνεις αν σε καλύπτει το fit σου...

contact