Άρθρο από τις 22 Σεπτεμβρίου (ημέρα χωρίς αυτοκίνητο) του 2009:
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=84752
-- Σχολιασμός δικός μου:
Πρέπει να σταματήσει το δωρεάν πάρκινγκ. Κάθε δωρεάν θέση στάθμευσης (νόμιμη ή όχι) είναι μια αδικία εις βάρος των πεζών, των ποδηλατών και των επιβατών. Είναι ένα αυτοκίνητο παραπάνω στο δρόμο. Είναι ένας πεζός λιγότερος στο δρόμο (ή για λιγότερη ώρα).
Όσοι εργάζεστε σε ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό που προσφέρει δωρεάν πάρκινγκ το οποίο δεν χρησιμοποιείτε (γιατί δεν κινήστε με Ι.Χ.), διαμαρτυρηθείτε. Ζητήστε να σταματήσει αυτή η επιδότηση. Να χρεώνουν για τη στάθμευση και να δώσουν δωρεάν κάρτα του ΟΑΣΑ σε όσους δεν πηγαίνουν στη δουλειά με Ι.Χ. ή μηχανή.
Τεράστιοι ανοιχτοί χώροι σε πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, σε κεντρικές περιοχές, ακόμα και δίπλα σε σταθμούς μετρό, είναι κατειλημμένοι από Ι.Χ. που παρκάρουν δωρεάν. Ο δημόσιος χώρος είναι περιορισμένος, και το κράτος κάνει τι; Τον δίνει δωρεάν σε όποιον φέρει τ' αμάξι του.
Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο πάρκινγκ. Χρειαζόμαστε λιγότερο πάρκινγκ, περισσότερους πεζούς, περισσότερο ποδήλατο, περισσότερους επιβάτες.
αυτά που έγραψες δεν είναι του λίνκ. είναι δικά σου.
ή το επιτρέπεις ή το απαγορεύεις.
Το να το επιτρέπεις μόνο σε αυτόν που έχει να πληρώσει είναι άδικο. Εκτός αν μπορείς να πείσει αυτόν που του προκαλείται η βλάβη να συμφωνήσει.
Είναι τόσο απλό και αναμφισβήτητο κι όμως πολλοί δεν το καταλαβαίνουν ακόμα.
να αφησουν υποχρωτικα το αυτοκινητο τους και να το βαλουν στα ποδια?
ή μηπως οτι θα το αφησουν αναγκαστικά γιατι αργοτερα
δε θα χουν ουτε φαι να αγορασουν για να κανουν ποδηλατο?
... κάτι το οποίο δεν απαγορεύεται τουλάχιστον στο συγκεκριμένο site. Αντιθέτως είναι θεμιτό να σχολιάζονται διάφορα δημοσιεύματα, να κρίνονται θετικά ή αρνητικά άρθρα ή να εκφράζεται ελεύθερα η γνώμη επί παντός επιστητού (όπως μαλιστα κάνουν αρκετοί εδώ μέσα σε βαθμό κακουργήματος).
Επί του θέματος τώρα, είμαι της γνώμης ότι αν σταματήσει το δωρεάν πάρκινγκ αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Τί θα τα κάνουν άλλωστε, θα τα βάλουν στις κρεβατοκάμαρες;
Το μόνο που θα αλλάξει σε αυτή την περίπτωση είναι ότι θα έχουν ακόμη ένα χαράτσι να πληρώσουν. Το αυτοκίνητο θα παραμένει όμως στο δρόμο.
Προτιμότερο θα ήταν να αντικατασταθούν οι θέσεις πάρκινγκ από πεζόδρομους ή να φάνε τη μία λωρίδα στάθμευσης (σε δρόμους που υπάρχουν δύο) μεγαλώνοντας το πεζοδρόμιο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η κίνηση των πεζών ενώ όσοι ιδιοκτήτες αυτ/των θα ωθηθούν σε εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. ΄
Ήδη σε όσες πόλεις του εξωτερικού έκλεισε το κέντρο (ειδικά το ιστορικό κέντρο)αυξήθηκε η κίνηση των πεζών και γενικά η πόλη έγινε λίγο πιο κατοικήσιμη.
το ενθαρυνεις
ή τελικα όχι?
θα τους εστελνες για banιο ωστε να ξεβρωμισει το forum?
μια ιδεα τους θα ταν να τα πουλησουν,
"ΠΟΥouOΥού ομως;"αφου δεν υπαρχει χρημα στην αγορα της...Ελλαδος μας...
γιατι γυρω μας υπαρχουν χωρες με αναπτυσσωμενο τραπεζικο τομεα
εκτος κι αν δε βλεπουμε περα απο τη μυτη μας!?
για παραδειγμα κανενας δε ζηταει δρομους εντος πολεως"de facto δεν αλλαζει κι ειναι δεδομενα ακαταλληλο!"
ας υπαρχουν δρομοι υποδειγμα κι ας ειναι αδειανοι
A:ψαχνουμε την ουσια;παμε παρακατω:
παρκινg ξεφυτρωσαν(απο πού αραγε;) αλλα κανεις δεν αιτει χρημα για να χει πολυτελεια στη ζωη του(κι αυτοκινητο) ειναι δεδομενα κακο!
στην ουσια τωρα θα μιλησει κανεις για ασφαλη παρκινg ποδηλατου;
"OXI!?"
απεταξαμην το παρελθον!και το οικονομικο χασμα μεταξυ πολιτων βαραθρωνεται!
Έχεις την εντύπωση ότι αυτός που ικανοποιεί εαυτόν με το να γράφει @@-ριές στο φόρουμ έχει ανάγκη τη δική μου ενθάρρυνση;
Όσο για τη δεύτερη ερώτηση που μου απευθύνεις, είναι κομματάκι προβοκατόρικη ή κάνουν τα μάτια μου πουλάκια;
Ρε IDEAListh.. δεν βαρέθηκες ακόμα να τρολάρεις ανελέητα και να προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις την κάθε συζήτηση στην οποία συμμετέχεις;
Χέσε τον ρε συ.. τι απαντάς τώρα;; Στην τρολάρα που δεν υπάρχει συζήτηση που να μην την έχει προβοκάρει τόσο καιρό;
IDEAListh.. Αν δεν σου αρέσει αυτό το φόρουμ είπαμε τι μπορείς να κάνεις.. μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.
Επίσης διάβασε το άρθρο του Scrabler με τον τίτλο Ο ΠΡΗΧΤΗΣ. Και εσένα σε αφορά αυτό.
γενικευεις λιγο προβοκατορικα ή πολυ επικινδυνα?
δε θα παρω εκτος αν μου κοψεις κληση
*σε οποιΑ δεν αρεσει η απαντηση μου επισης εχει την επιλογη
να με αγνοησει*ακομα κι οταν
εχει ορεξη
για στοχοποιηση
αντιθετως μ αρεσει πολυ που η κυρια εμφανιζεται σε αγαστο συγχρονισμο με τους...κυριους τίcunt; και gatopardo
"ειπαΜΕ"
ΕΙ-ΜΑ-ΣΤΕ ΜΑ-ΖΥ,
ΓΙΑ-ΤΙ ΕΙ-ΜΑ-ΣΤΕ ΠΟ-ΛλΟΙ!
Η ελεγχόμενη στάθμευση του δήμου Αθηναίων είναι ένα καλό παράδειγμα διαχείρισης της παρόδιας στάθμευσης. Το πάρκινγκ έχει διαφορετική τιμή για τους κατοίκους και διαφορετική τιμή για τους επισκέπτες.
Μακάρι. Αυτός είναι ένας τρόπος μείωσης της δωρεάν στάθμευσης. Σε μερικές περιπτώσεις οι δήμοι κάνουν το αντίθετο. Στο Χολαργό, η οδός Φανερωμένης είχε φαρδύ πεζοδρόμιο το οποίο έχει στενέψει σε ένα μέτρο περίπου και το υπόλοιπο έχει διαμορφωθεί σε πολυτελείς θέσεις δωρεάν στάθμευσης (κυβόλιθοι, κ.λ.π.), με κόστος μερικά εκατομμύρια ευρώ, το οποίο πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτως απ' το αν χρησιμοποιούν αυτές τις θέσεις στάθμευσης. Αποκαλείς "χαράτσι" την πληρωμή της στάθμευσης από αυτούς που την χρησιμοποιούν αλλά δεν υπολογίζεις οτι τώρα όλοι πληρώνουν τη δωρεάν στάθμευση. Η γη δεν είναι δωρεάν, ούτε τα γκαράζ.The New York Times, "Free Parking Comes at a Price"
...μου;
μη μαλωνετε
λεφτα Θα βρεΘουΝΑΙ!
επισης δεν καταλαβα αν
"ΤΟ" εγραψα δλδ "να σχολιάζονται, κρίνονται, εκφραζονται" ...οχι "ΤΟΝ" δλδ π.χ. φιλο σου πουλαρες βλεπεις tίcunt!..και στην πρωτη ερωτησηΑυτό στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει και κάλο είναι να μην γίνει ,γιατί δεν υπάρχουν υποδομές ,πρώτα να φτιαχτούν υποδομές απο το κράτος και μετά να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τέτοια μέτρα.
Παλιά δούλευα στο κορωπι και μένω νεα Σμυρνη,πως ακριβός θα πηγενα στη δουλεια εκτος του αυτοκινητου.
Ο χρόνος μετακινήσεις με το αυτοκίνητο ήταν 1 ωρα ,εαν άλλαζα 3 λεωφορια και ενα μετρο ηθελα κοντα 2 ωρες....έπρεπε να είμαι στης 7:30 και ξύπναγα να παω με αυτοκίνητο απο τησ 6:00...δεν το συζητάω με το λεωφοριο.
Το μεγαλύτερο πεζοδρόμιο που ακριβός θα με βοήθαγε στη μετακίνηση μου ή η απαγόρευση στο πάρκινγκ της εταιριας...
Ας είμαστε λίγο πιο ρεαλιστές...
Nα βγει ενας νομος και να πει οτι αποφασιστικε το 2025 να μην υπαρχουν δωρεαν παρκινγκ. Δεν μπορει καποιος που αγορασε ενα αμαξι βασιζομενος σε καποια δεδομενα σημερα, να του πεις αυριο πετα το. Να ξεστραβωθουν οι νομοθετες και να κοιταζουν μπροστα και οχι μονο μεχρι το τραπεζι με τις αστακομακαροναδες.
Συμφωνώ με αυτά που λες περί δημόσιου χώρου, αλλά για εμένα η λύση της χρέωσης του πάρκινγκ δεν είναι συνετή καθώς εδραιώνει την χρήση του αυτοκινήτου ως οχήματος που δείχνει το κοινωνικό και το οικονομικό στάτους του ιδιοκτήτη.
Με άλλα λόγια εκείνος που έχει χρήματα θα πληρώνει και για την στάθμευση του.
Συμφωνώ με την άποψη του tkant που είναι και κάτι που το υποστηρίζω εδώ και πολύ καιρό. Ότι τα κέντρα, τουλάχιστον, των πόλεων θα πρέπει να είναι κλειστά για τα μηχανοκίνητα οχήματα και οι μετακινήσεις να γίνονται με ΜΜΜ και ήπια μέσα μετακίνησης.
Οι πόλεις και ο δημόσιος χώρος τους θα πρέπει να ανήκουν στους ανθρώπους και όχι στα μέσα που έχουν οι άνθρωποι για να μετακινούνται.
... το οποίο εξυπηρετείται πολύ καλά από το μετρό και από τις συγκοινωνίες και που μπορεί να γίνει μία τέτοια ανάπλαση.
Επίσης σήμερα κάνουμε να πάμε στη δουλειά μας τόση ώρα γιατί παίρνουμε όλοι το αυτοκίνητο. Αν παίρναμε όλοι συγκοινωνίες ο χρόνος αυτός θα μειωνόταν στο μισό (εντάξει στο περίπου).
Μιλάς για μετακινήσεις εκτός αμιγώς αστικής ζώνης. Το Κορωπί δεν είναι το κέντρο της Αθήνας. Αν όμως εργαζόσουν κάπου αλλού, σε κάποιο άλλο προάστιο, δεν θα ήταν καλύτερα να μην υπάρχουν αυτοκίνητα ώστε να μπορείς να πηγαίνεις με το ποδήλατο, ή με συνδυασμό ποδήλατο και τρένο στην δουλειά σου; Κάτι δηλαδή που το κάνεις ήδη, με όποιες όμως δυσκολίες και κινδύνους έχεις από την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η χρήση αυτοκινήτων και άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων.
Καλά όλα αυτά υπο ιδανικές συνθήκες,τι θέσει έχεις μέσα στην εταιρία(πρέπει να φεύγεις έξω να βλέπεις πελάτες)είσαι απλά σε ένα γραφείο 8 ώρες...όλα αυτά παίζουν ρόλο...δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.
Να θέσω και ενα ερώτημα στο αρχικο ποστ,ποιες μεγαλες εταιριες υπαρχουν πια στο κεντρο της αθηνας που δίνουν και δωρεάν παρκινγ στους εργαζόμενους...ολες μεγάλες εταιρίες έχουν φύγει εκτός αθηνας...
Δεν μπορείς παντού σε όλες της δουλειές να πηγαίνεις με το ποδήλατο και να στάζεις απο των ιδρώτα...κάποια πράγματα δεν γίνονται..έτσι απλά.
Ελάχιστες είναι οι μεγάλες εταιρίες που έχουν αφήσει τα γραφεία τους στο κέντρο, αλλά για αυτό δεν φταίνε μόνον οι θέσεις στάθμευσης.
Ο κυριότερος λόγος είναι η υποβάθμιση του κέντρου, το οποίο είναι ρυπαρό, επικίνδυνο, θορυβώδες, στερείται αξιοπρεπών κτηρίων και γενικότερα δεν κάνει τον κόσμο να θέλει να κινηθεί μέσα σε αυτό, παρά μόνον να το διασχίσει ( κατά προτίμηση με το αυτοκίνητο του που απομονώνει κατά κάποιο τρόπο, αλλά και δημιουργεί το γύρω μπάχαλο).
Έχουμε υποβαθμίσει τόσο πολύ τις πόλεις μας, που ακόμα και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μετακινούνται έξω από αυτές.
Αυτό φυσικά δημιουργεί έναν άλλο φαύλο κύκλο, αφού κάποιος που δουλεύει στο Κορωπί θα πρέπει να πάει με το αυτοκίνητο εκεί, και άρα θα μετακινήσει τα προβλήματα που το αυτοκίνητο δημιουργεί και εκτός κέντρου πόλης..
Η Ελλάδα έχει μια χαρά υποδομές για να μην χρησιμοποιείται Ι.Χ. Θα'ταν παράδεισος για ποδηλάτες αν δεν υπήρχαν τα Ι.Χ. Δοκίμασέ το στον Μαραθώνιο, τον Νοέμβριο, ή όποτε κλείνει το κέντρο. Η Αθήνα είναι πυκνοκατοικημένη και επομένως οι αποστάσεις σχετικά μικρές -- μια χαρά για ποδήλατο. Το οτι οι πολυκατοικίες δεν έχουν γκαράζ (πιθανόν λόγω διαφθοράς) είναι προτέρημα για τη μετακίνηση χωρίς Ι.Χ. Αν ελευθερωθούν τα πεζοδρομια θα είναι πολύ πιο ανθρώπινο το περπάτημα, παρά αν υπήρχε είσοδος γκαράζ κάθε 20 μέτρα.
Δεν είπαμε να καταργηθεί εντελώς το αυτοκίνητο, ούτε η στάθμευση. Αλλά να αντικατασταθεί η χρήση του Ι.Χ. από άλλα μέσα σε πολλές ευκολότερες περιπτώσεις. Ήδη στην Αθήνα 35% των εργαζομένων χρησιμοποιεί δημόσια συγκοινωνία.
Αυτή είναι η περίπτωση που είναι κατάλληλη η χρήση του αυτοκινήτου. Και μάλιστα, επειδή πήγαινες αντίστροφα απ' την κίνηση (από το κέντρο προς τα έξω), θα ελευθέρωνες μια θέση στάθμευσης από τη Νέα Σμύρνη το πρωί.
Ίσως θα μπορούσες να συνδυάσεις ποδήλατο με τραμ και μετρό. Με τα σημερινά δρομολόγια, κάτι τέτοιο μπορεί να σε πήγαινε με 1 ώρα τρένα και λίγο επιπλέον ποδήλατο στις άκρες:
T4 06:05 ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ -> 06:23 ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μ3 06:33 ΣΤ.ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ -> 07:08 ΣΤ.ΚΟΡΩΠΙ
Ή ακόμα καλύτερα να πήγαινες κατευθείαν ΣΥΝΤΑΓΜΑ με το ποδήλατο (4,5 χιλιόμετρα) και από κει Μετρό (35 λεπτά). Υποθέτω δεν θα 'χες προβλημα να μπεις στο μετρό με ποδήλατο το πρωί. Στο γυρισμό μπορεί να είχε κόσμο, αλλά το ΚΟΡΩΠΙ είναι στην αρχή της διαδρομής και μάλλον θα μπορούσες να βάλεις το ποδήλατο μέσα. Το κόστος σου θα ήταν 45 ευρώ το μήνα και αν η εταιρία σου έδινε την κάρτα ως παροχή (αντί για θέση στάθμευσης), το κόστος σου θα ήταν μηδενικό. Θα είχες άσκηση και καλύτερη υγεία, από το ποδήλατο. Θα ήσουν ένα λιγότερο Ι.Χ. στο δρόμο. Καθένας που βάζει το ποδήλατο στην καθημερινή του μετακίνηση πρέπει αρχικά να λύσει ένα γρίφο, να ξεπεράσει κάποια εμπόδια.
Ο ιδρώτας λύνεται με ένα ντους στη δουλειά (αλλά και με φθηνότερους τρόπους). Μια θέση στάθμευσης Ι.Χ. κοστίζει 15-30 χιλιάδες ευρώ. Τόσο έλεγε μια πρόταση για υπόγειο πάρκινγκ σε πλατεία του Χολαργού. 15 χιλιάδες ήταν το ρομποτικό σύστημα με 9 ορόφους κάτω. 32 χιλιάδες ήταν το συμβατικό. Η θέση κοστίζει περισσότερο από το αυτοκίνητο. Μια ντουζιέρα είναι πολύ φθηνότερη.
Ωραίο είναι να προσπαθούμε για μια πιο βιώσιμη πόλη και συμφωνώ 100%
Υπάρχουν όμως κάποιες εξαρτήσεις που μας δυσκολεύουν.
Εγώ μετράω/αναγνωρίζω ας πούμε τις παρακάτω εξαρτήσεις μέχρι στιγμής για να κινείται -στο μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον- κάποιος
με ποδήλατο στην σύγχρονη Αθήνα και να μην παίρνει
το αυτοκίνητο για την δουλειά του.
1. Η απόσταση να είναι κάπως λογική (όχι πάνω απο 30-40 χλμ ας πούμε).
2. Να είναι τέτοια η εργασία σου που να μην χρειάζεται να είσαι ντυμένος κυριλέ με κοστούμια/ταγιέρ κλπ.
3. Αν πρέπει να είσαι ντυμένος κυριλέ να υπάρχει υποδομή στο χώρο εργασίας να αλλάξεις (ντους, αποδυτήρια κ.ο.κ.)
4. Να είναι ποδηλατίσιμος ο καιρός (ε, αν ρίχνει καρέκλες δεν πας με ποδήλατο και πόντσο όπως και να το κάνεις τόσο εύκολα)
5. Να υπάρχει υποδομή στον δρόμο που κινείσαι (ασφάλεια, συντήρηση οδοστρώματος)
6. Να υπάρχει ασφαλής χώρος στάθμευσης στον χώρο δουλειάς.
7. Να μην χρειάζεται να μετακινείσαι εκτός δουλειάς και σε μεγάλες αποστάσεις. (π.χ. ένας τεχνικός κλιματιστικών που εντάξει δεν φοράει και κοστούμι, αλλά όταν πρέπει να πάει σε πελάτη για σέρβις στην άλλη άκρη της Αττικής, δύσκολο να πάει με ποδήλατο σε εύλογο χρονικό διάστημα ίσως και κουβαλώντας μια νέα εξωτερική μονάδα κλιματιστικού)
8. Να υπάρχουν υποδομές για ποδηλάτες στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς
(κανονικές υποδομές όμως.. όχι για ένα-δυο ποδήλατα.. αλλά για 30-40
ποδήλατα ή και παραπάνω ίσως..)
Μπορεί να υπάρχουν κι άλλα dependencies που δεν μου έρχονται στο μυαλό τώρα.
Στα παραπάνω όμως πόσοι λέτε να εμπίπτουμε και πόσοι να μπορούμε να τα ικανοποιήσουμε ως εξαρτήσεις για να κινηθούμε με ποδήλατο ?
Εγώ πιστεύω λίγοι.
Άρα οκ, γενικά καλό είναι να προσπαθούμε για μια πιο βιώσιμη πόλη
αλλά το θέμα όπως και να το κάνουμε είναι οι υποδομές.
Είτε υποδομές ΜΜΜ είτε υποδομές στον εργασιακό χώρο είτε
οτιδήποτε μπορεί να λεχθεί ως υποδομή. (π.χ. να έχουμε και την φυσική κατάσταση να κάνουμε ποδήλατο...κι αυτό υποδομή είναι..)
Δυστυχώς αυτές οι υποδομές για μια βιώσιμη πόλη έρχονται πολύ δευτερο-τριτο-τελευταίες απο το κράτος, τον εργοδότη.. το όποιο έχει την άμεση δύναμη να τις επηρρεάσει.
Το θέμα λοιπόν είναι πως ανεβαίνει η σημαντικότητα του γενικού θέματος
"βιώσιμη πόλη". Εμείς καλά τα λέμε και μεταξύ μας και στο forum-άκι εδώ τα συζητάμε τα αναλύουμε κ.ο.κ.
Και δράσεις γίνονται, δεν λέω. Και ίσως κάποια πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.
Το ερώτημα είναι :
Η σημαντικότητα του γενικότερου θέματος "βιώσιμη πόλη" έχει ανέβει σε προτεραιότητα ?
Ανέφερες μερικούς ανασταλτικούς παράγοντες προς την κατεύθυνση της χρήσης ποδηλάτου. Αν όμως ψάξεις καλύτερα είμαι σίγουρος ότι θα βρεις και μερικούς άλλους παράγοντες που τείνουν προς την κατεύθυνση της χρήσης του. Δεν θα στους αναλύσω εγώ, υπάρχουν εδώ μέσα και έχουν ειπωθεί δεκάδες φορές.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για κάθε άποψη υπάρχουν πάντα θετικά και αρνητικά επιχειρήματα. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι πρόγονοί μας είχαν ανακαλύψει τη λογική και την επιχειρηματολογία. Ο Αριστοτέλης μάλιστα είχε μεγάλο σουξέ σε κάτι τέτοια.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι θέλει να κάνει το κράτος, αλλά τι θέλουμε εμείς να γίνει. Ο λόγος είναι απλούστατος. Το κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα. Το ότι αυτό τείνουμε να το ξεχνάμε και να βλέπουμε το κράτος σαν μία οντότητα πάνω από εμάς είναι μία άλλη και μεγάλη συζήτηση που δεν είναι επί του παρόντος.
Μην υποτιμάς τις συζητήσεις που γίνονται εδώ μέσα γιατί στο βαθμό που θα θελήσουμε να κάνουμε κάτι πράξη και θα αφήσουμε τα πληκτρολόγια στην άκρη αυτό θα γίνει. Όπως έχουν γίνει αρκετά πράγματα μέχρι σήμερα τα οποία τείνουμε να τα υποτιμούμε.
Δεν διαφωνώ καθόλου με τα λεγόμενά σου .. ίσα-ίσα προσπαθώ να αντιπαρέρθω τους ανασταλτικούς παράγοντες κι εγώ απο μεριάς μου όσο μπορώ, χρησιμοποιώντας ποδήλατο...
Απλώς πιο γενικά ήθελα να το θέσω το θέμα..
Να κι ένα που ξετρύπωσα -και ίσως έχει δίκιο ο τύπος-
http://www.georgakopoulos.org/2013/09/your-myth-of-greece/
Αν και συμφωνώ απόλυτα με αρκετά από τα παραπάνω δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε δωρεάν parking.
Τα τέλη κυκλοφορίας τι είναι;
Φίλε μου ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι ακριβός θες,λιγότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή λιγότερη μετακίνηση με αυτοκίνητο....γιατί με τα γραφόμενα σου τα μπερδεύεις...
Εαν πάω με το αυτοκίνητο στη δουλεία,θα μετακινούμε με αυτό και δεν θα είναι παρκαρισμένο στο δρόμο,εαν δεν πάω θα το δεις από εκεί που θα περάσεις παρκαρισμένο...να εξαφανιστεί δεν γίνεται ...εαν το πρόβλημα σου είναι γιατί να έχουμε τόσα αυτοκίνητα γενικότερα...είναι άλλο θέμα.
Η πολυκατοικίες που είναι παλαιότερες και δεν έχουν θέσεις πάρκινγκ,δεν έχουν γιατί παλια δεν τους υποχρέωνε η πολεοδομία στα σχεδία να έχουν πάρκινγκ,μετά απο το 1985 νομίζω είναι υποχρεωτικό στα σχεδία που καταθέτεις στη πολεοδομία.
Δεν ξέρω εαν ζεις στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού,έχω περάσει απο μεγάλες εταιρίες και κάποιες πολυεθνικές,πουθενά δεν είδα ,να μπορείς να πας να κάνεις το μπανακι σου και μετά να πας στο γραφείο σου....φαντάζομαι να σκας στη δουλεία ,να σε βλέπει ο διευθυντής σου να στάζεις και να βρωμας σαν κουνάβι...και να του λες ''μισό λεπτό πάω για ένα μπανακι και έρχομαι σε 10 λεπτακια να κάνουμε τι δουλειά....''
Όπως σκέφτομαι και σε μια εταιρία που έπρεπε να είμαι όλη μέρα με κουστούμι λόγο θέσης....να σκάω με το ποδήλατο και το κουστούμι....
Αυτα τα έκανε κάποτε ο Κοστόπουλος στην ΙΜΑΚΟ,αλλά ήταν δικιά του η εταιρία....
Καλό το ποδήλατο καλά όλα του,αλλά όλα δεν μπορούν να γίνονται και να είμαστε λιγάκι προσγειωμένοι ,δεν γίνεται να πετάμε στο δικό μας συννεφάκι.
Είναι φόρος που πληρώνει ένα Ι.Χ μηχανοκίνητο όχημα για να κυκλοφορεί σε δημόσιους δρόμους.
Δεν είναι τέλος στάθμευσης, ( γιατί αν ήταν τότε θα έπρεπε να μην πληρώνει κανένας ιδιοκτήτης μηχανοκίνητου οχήματος κανένα άλλο ποσό για να σταθμεύει το όχημά του).
Δεν είναι επίσης κάποιας μορφής ενοίκιο των δρόμων, γιατί οι δρόμοι φτιάχνονται από την φορολόγηση όλων των πολιτών και ανήκουν ως δημόσιος χώρος σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.
Όταν πρωτοκαθιερώθηκε, το 1920 στην Βρετανία, ήταν φόρος που πλήρωναν οι οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων, για την επιδιόρθωση των ζημιών που έκανα τότε τα οχήματα τους στους τότε, συνήθως λιθόστρωτους δρόμους. Τώρα θεωρείται και ονομάζεται Ειδικό Τέλος Κατανάλωσης. ( όπως π.χ στα είδη πολυτελείας).
Σε άλλες χώρες νοείται ως περιβαλλοντικός φόρος.
Στην Ελλάδα είναι εισπρακτικό μέσο και μούφα επιχείρημα για να την λένε οι οδηγοί οχημάτων στους υπόλοιπους χρήστες των δημόσιων δρόμων μας.
Τα τέλη κυκλοφορίας καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό του κόστους της στάθμευσης και το καλύπτουν αδιάκριτα. Το ίδιο πληρώνει αυτός που παρκάρει κάθε μέρα σε διάβαση πεζών και το ίδιο πληρώνει αυτός που τηρεί τον Κ.Ο.Κ. Το ίδιο πληρώνει αυτός που σταθμεύει σε δικό του γκαράζ στο σπίτι του και το ίδιο αυτός που σταθμεύει στο δημόσιο δρόμο.
Το ίδιο πληρώνει ο καθηγητής που σταθμεύει δωρεάν στην αυλή της ιατρικής σχολής (που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ) και το ίδιο πληρώνει η καθαρίστρια που δεν μπορεί να παρκάρει στη σχολή (αν έχει αυτοκίνητο).
Τα ίδια τέλη πληρώνει αυτός που πληρώνει 100 ευρώ το μήνα για γκαράζ και το ίδιο πληρώνει αυτός που παρκάρει παράνομα στο πεζοδρόμιο. Το αρχικό άρθρο αναφέρει οτι μόνο 10,000 οδηγοί πληρώνουν γκαράζ με το μήνα (2009).
Εν συντομία, τα τέλη κυκλοφορίας δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη χρήση της στάθμευσης και επομένως δεν επηρεάζουν καθόλου τις επιλογές που κάνει κάποιος για στάθμευση (και επομένως τη χρήση εναλλακτικής μετακίνησης).
Δεν είδες να συμβαίνουν αυτά που περιγράφεις, γιατί στην Ελλάδα, αντίθετα με αυτά που υπάρχουν και ισχύουν ήδη στο εξωτερικό, δεν ισχύει τίποτα.
Φυσικά και δεν πρόκειται να δεις σε καμία Ελληνική εταιρία να υπάρχουν υποδομές για να πλυθεί ή να αλλάξει ρούχα ο υπάλληλος, όπως φυσικά δεν θα δεις στην Ελλάδα να ισχύει πουθενά και το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου, να μην υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, ( τύπου άντρες γυναίκες, φυλετικές, βάση ικανοτήτων -πιθανής αναπηρίας- ) να υπάρχουν υποδομές για εργαζόμενες μητέρες με παιδιά, άτομα με αναπηρία, άτομα με δυσκολία στην κίνηση.. να υπάρχει δηλαδή κάτι που να υποστηρίζει και τους υπόλοιπους εργαζόμενους εκτός από αυτούς που είναι άρρενες, αρτιμελείς, κάτοχοι ιδιωτικής χρήσης μηχανοκίνητου μεταφορικού μέσου και κάτοχοι φυσικά απεριόριστου χρόνου ώστε να εργάζονται όλη μέρα για την εταιρία τους, ( κατά προτίμηση χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες!).
Τώρα μιας και ρωτάς ποιο είναι το θέμα συζήτησης: Το θέμα συζήτησης είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους, τα οποία λόγο έλλειψης χώρου, κακών υποδομών και μέτρων, καταπατούν τα δικαιώματα όλων των άλλων χρηστών του δημόσιου χώρου.
Και το χειρότερο είναι, ότι όλα είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να θεωρείται δεδομένη ή απόκτηση και χρήση ενός αυτοκινήτου, λες και όλοι έχουν την ικανότητα να το οδηγούν, και λες και όλοι πρέπει και οφείλουν να διαθέσουν ένα χ μεγάλο ποσό για να το αποκτήσουν, είτε το θέλουν είτε όχι.
Για αυτό γράφουν και κάποιοι για την "δικτατορία του αυτοκινήτου". Γιατί σε υποχρεώνει η όλη κατάσταση έτσι όπως είναι φτιαγμένη, όχι απλά να το κατέχεις ουσιαστικά με το ζόρι, ( γιατί δεν σου αφήνει άλλες επιλογές), αλλά να το θεωρείς και δεδομένο για να ζήσεις και για να κάνεις την δουλειά σου, να μετακινηθείς κτλ κτλ κτλ.
κανενα
νεο?