Προσοχή στα βιοκαύσιμα

Tου Andrew Bounds
Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/4/2007

Η στροφή του ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα βιοκαύσιμα ενδέχεται να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο καταστρέφονται τα τροπικά δάση, παραδέχτηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ανακοίνωσε πως η απόφαση των 27 χωρών-μελών να αυξήσουν κατά δέκα φορές την κατανάλωση καυσίμων για αυτοκίνητα που θα παράγονται από αγροτικές καλλιέργειες έως το 2020, για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, αναμένεται να εντείνει την καταστροφή των παρθένων εδαφών, ιδίως της Ασίας. Ωστόσο, τόνισε πως εργάζεται προκειμένου να καθορίσει ελάχιστες προδιαγραφές για τα βιώσιμα καύσιμα.

Ο Κρις Ντέιβις, ο Βρετανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων του οποίου η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν ήγειρε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα μιας παρόμοιας πολιτικής. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε μια προσπάθεια να λύσουμε ένα πρόβλημα διακινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα άλλο κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Η καταστροφή των τροπικών δασών είναι ένας μείζων παράγοντας που συντελεί στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα είναι γελοίο να προωθήσουμε αυτή την απώλεια για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας για καύσιμα».

«Οποιοδήποτε σχέδιο πιστοποίησης θα πρέπει να το μεταχειριστούμε με τη μεγαλύτερη καχυποψία. Δεν είμαστε σε θέση να ανακόψουμε την προσφορά παράνομα υλοτομημένης ξυλείας που προέρχεται από τα τροπικά δάση, επομένως, πώς θα μπορέσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη ότι τα πιστοποιητικά βιωσιμότητας των καυσίμων θα αξίζουν, έστω, το χαρτί στο οποίο θα τυπωθούν;», πρόσθεσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής.

Μαζί με την μείωση της κατανάλωσης, ο κ. Ντέιβις ευνοεί μια περίοδο αναμονής έως ότου προκύψουν νέες τεχνολογίες οι οποίες θα επιτρέψουν τη χρήση βιομάζας όπως είναι αυτή που προέρχεται από τον φλοιό των σιτηρών. Οι ερευνητές εικάζουν πως η εμφάνιση αυτών των νέων τεχνολογιών εξακολουθεί να απέχει ορισμένα ακόμη χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε πως θα συνοδεύσει τη νομοθεσία της για τα βιοκαύσιμα, που αναμένεται να ψηφιστεί το επόμενο έτος, με την υιοθέτηση δεσμευτικών μέτρων που θα αποτρέπουν την εκκαθάριση των δασών ή των ορυχείων τύρφης για την παραγωγή βιοκαλλιεργειών όπως είναι το λάδι φοίνικα καθώς και μεθόδων υψηλής ενεργειακής έντασης. Αν και η ελαιοκράμβη όπως και άλλα φυτικά έλαια είναι πιο αποδοτικά, εν τούτοις, παραμένουν δυσεύρετα ανακοίνωσε το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ.

Ακόμη, η Κομισιόν υποστήριξε πως η ταχύτατη ανάπτυξη των φυτειών παραγωγής φοινικέλαιου, με την παγκόσμια παραγωγή να έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10 εκατ. τόνους, δηλαδή ποσοστό αύξησης της τάξης του 41% στις χρονικές περιόδους μεταξύ 2002-2003 και 2006-2007, δεν ήταν απόρροια της ζήτησης για βιοκαύσιμα. Αυτή περιορίστηκε στους 30.000 τόνους το 2005, πρόσθεσε η Επιτροπή.

Ωστόσο, η ΕΕ από μόνη της, θα χρειαστεί 30 εκατ. τόνους έως το 2020, το περισσότερο μέρος των οποίων θα υποχρεωθεί να εισαγάγει. Η εφαρμογή βιώσιμων μέτρων για τα βιοκαύσιμα δεν θα αποτρέψει την αποψίλωση των δασών για την παραγωγή τροφίμων, τονίζει η Κομισιόν. «Η αύξηση της ζήτησης τροφίμων και οικιακών χρήσεων καθώς και της ενέργειας πρέπει να εκτιμάται πως θα συνεχιστεί», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σταύρος Δήμας, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ενέχει η υιοθέτηση των «λάθους» βιοκαυσίμων. Ορισμένοι καταναλώνουν τον ίδιο όγκο ενέργειας που χρησιμοποιούν για την παραγωγή με εκείνον που εξοικονομούν από την καύση της. Πάντως, οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ δεσμεύτηκαν τον περασμένο μήνα ότι τα βιοκαύσιμα θα πρέπει να αναλογούν στο 20% των καυσίμων που θα χρησιμοποιούν τα οχήματα, έως το 2020.

Εντονη προειδοποίηση
«Η καταστροφή των τροπικών δασών είναι ένας μείζων παράγοντας που συντελεί στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα είναι γελοίο να προωθήσουμε αυτή την απώλεια για να ικανοποιήσουμε τη δίψα μας για καύσιμα».

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι