2ο Αντικαταναλωτικό Φεστιβάλ "Δημιουργικές Αντιστάσεις"

Εκδότης: 
Indymedia

πίνακας ανακοινώσεων

στην Κατάληψη Πάτμου και Καραβία

Το Σαββατοκύριακο έγινε και το 2ο Αντικαταναλωτικό Φεστιβάλ «Δημιουργικές Αντιστάσεις», στο Κτήμα Πάτμου και Καραβία.

Οκτώ ομάδες παρουσίασαν εναλλακτικές κοινωνικές δομές για την ικανοποίηση των αναγκών μας με τρόπους που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και καλλιεργούν
σχέσεις αμοιβαιότητας και ισοτιμίας ανάμεσα σε παραγωγούς και χρήστες.

Όσοι και όσες συμμετείχαν θέλησαν να αποδείξουν ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς εταιρείες, δηλαδή συγκεντρωτικές ιεραρχίες που κατασπαταλούν και καταδυναστεύουν με σκοπό το κέρδος. Αντ’ αυτού οικοδομούν αποκεντρωμένα δίκτυα που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και προάγουν την ήπια διαβίωση.

* Οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ έκαναν μια μεγάλη παρουσίαση και είπαν μεταξύ άλλων, για την «κοινωνική ταχύτητα» του ποδηλάτου, για την ενεργειακή κρίση, για τη σκέτη γκάβλα του να κάνεις ποδήλατο και για το πόσο φυσικά κι αβίαστα γίνεται η σύνδεση ενός τέτοιου κινήματος με αντίστοιχες προσπάθειες σε Ελλάδα κι εξωτερικό.

* Η FARMA, ομάδα έμπρακτης αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας στην οποία συμμετέχουν και κάτι πτυχιούχοι αλλά ρεμάλια μηχανικοί, έκανε workshop για την διεκδίκηση της ενεργειακής (και όχι μόνο) αυτονομίας με την κατασκευή ανεμογεννήτριας.

* Ο Σπόρος έπαιζε σε πολλά επίπεδα: Από κουβέντα για τις σχέσεις παραγωγών και καταναλωτών, πολύχρωμο εργαστήρι με χαριστικό παζάρι και μεταποιήσεις ρούχων με ραπτομηχανή, μέχρι φρέντο έφτιαχναν από ζαπατίστικο καφέ με αντίτιμο «ό,τι προαιρείσθε». Τα «σπόρια» έκαναν και την προετοιμασία της κεντρικής συζήτησης του φεστιβάλ.

* Τα παιδιά από το Κηπάκι της Τσαμαδού, τον εγκαταλειμμένο χώρο στα Εξάρχεια που με συλλογική εργασία γίνεται κήπος της γειτονιάς, παρουσίασαν τα σχέδιά τους κι αντάλλαξαν πολύτιμες εμπειρίες με τους κατοίκους της Πάτμου και Καραβία.

* Το Underground Free University αυτή τη φορά δεν έκανε ΟΥΤΕ μαθήματα υπολογιστών, ΟΥΤΕ linux install fest, ΟΥΤΕ ανακύκλωση, ΟΥΤΕ εικαστικές δημιουργίες από παλιά κομπιούτερ. Το workshop τους, είχε θέμα την ...κατασκευή μουσικών οργάνων από κομμάτια υπολογιστών και είχε ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή,!

* Το Παιδικό Στέκι είχε στήσει ένα παιδότοπο με σαμπρέλες, αιώρες, ιμάντες και παιχνίδια για τα παιδιά. Ήρθαν αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους και συζήτησαν γενικά για τη σημασία της συλλογικότητας στο μεγάλωμα των παιδιών αλλά και για πρακτικά θέματα, όπως την εύρεση ενός χώρου όπου γονείς και παιδιά μαζί θα επιδίδονται σε παιχνίδι, μουσική, μαγειρική κ.α. Τελικά τα παιδιά λύσσαξαν και οι γονείς νύσταξαν.

* Η ομάδα sid είναι κομπιουτεράδες, χακεράδες, εχθροί των Windows. Σιχαίνονται την ιδέα της πνευματικής ιδιοκτησίας και είναι υπέρμαχοι της ελευθερίας στον ψηφιακό κόσμο. Η παρουσίασή τους ήταν για το ελεύθερο λογισμικό, που επιτρέπει την οικοδόμηση συνεργατικών κοινοτήτων σπάζοντας τους περιορισμούς και τον έλεγχο που επιβάλλει στους χρήστες το λογισμικό της Microsoft και των άλλων εταιρειών.

* Τα παιδιά από τη Fotofraxia αναδεικνύουν τις ιστορίες των χωρίς-φωνή, των αφανών και των ξεχασμένων. Κάνουν παρέα με τους μικροπωλητές της Αθήνας, με τους Αφγανούς στο λιμάνι της Πάτρας και με τους μετανάστες που μαζεύουν πορτοκάλια στην Αργολίδα. Έκαναν προβολή και κουβέντα για τη δουλειά τους.

Οι οικοδεσπότες μας, από το Κτήμα Πάτμου και Καραβία αξίζουν ιδιαίτερης μνείας αλλά δεν ξέρω τι να πω. Πρέπει να δεις το μέρος για να καταλάβεις. Μιλάμε για ένα κτήμα 3 στρεμμάτων με νεοκλασικό κτήριο, ένα κατάφυτο χώρο που φιλοξενεί τις δραστηριότητες ντόπιων και ξένων, νέων και γέρων. Μιλάμε για ένα παράδεισο μες στο τσιμέντο που οι κάτοικοι το υπερασπίζονται και του δίνουν ζωή εδώ και είκοσι (δεν κάνω πλάκα) χρόνια. Respect...

Άντε και του χρόνου...

Ημερομηνία: 
Τρίτη, 24 Ιούνιος, 2008
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι