4.000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΣΕ 20 ΜΕΡΕΣ Ο γύρος της Ελλάδας από 71χρονο ποδηλάτη

Εκδότης: 
Mακεδονία

Μια θέση στο βιβλίο Γκίνες κατέκτησε ποδηλάτης ηλικίας 71 ετών από την Κατερίνη, που έκανε το γύρο της Ελλάδας, κάνοντας ορθοπεταλιές επί είκοσι μέρες. Επόμενος στόχος του είναι ο γύρος της Ευρώπης. Αντοχές έχει, το μόνο που τον προβληματίζει είναι να βρει ένα ποδήλατο με… αναπαυτική σέλα!

Ο Νικόλαος Κουτσουκανίδης γύρισε πριν από λίγες μέρες στην Κατερίνη, έχοντας “γράψει” 4.000 χιλιόμετρα και έχοντας χάσει πέντε κιλά. Πέρασε από 41 πόλεις της Ελλάδας, έφτασε μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα και “σκαρφάλωσε” στον Ταΰγετο, σε ύψος 2.000 μέτρων. Τον Δεκαπενταύγουστο ξεκίνησε από την Κατερίνη και έφτασε αυθημερόν μέχρι την Καβάλα, έχοντας διανύσει με το ποδήλατό του 235 χιλιόμετρα. Μετά το “φορτσάρισμα” του πρώτου εικοσιτετράωρου, περιορίστηκε στα… 180 χιλιόμετρα την ημέρα, κρατώντας μια μέση ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα.

Όλα ξεκίνησαν το 2004, όταν με το ποδήλατό του μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα από το Δίον στη Βεργίνα. “Τότε ένιωσα ότι θα μπορούσα να κάνω υπερήφανους τους Έλληνες και έβαλα το στόχο να μπω στο βιβλίο Γκίνες”, διηγείται στη “Μ”. Άρχισε σκληρή προπόνηση, που περιελάμβανε 100 κάμψεις και 50 χιλιόμετρα ποδήλατο κάθε μέρα, επί έξι χρόνια! Τις Κυριακές ξεκινούσε από την Κατερίνη με το ποδήλατό του -που σημειωτέον δεν ήταν από αυτά που χρησιμοποιούν οι αθλητές- και μέσα σε τρεις ώρες ήταν στο Λευκό Πύργο. Στο πρώτο του “επαγγελματικό” ποδήλατο, δώρο του βουλευτή της περιοχής Κώστα Κουκοδήμου, έβαλε τη φωτογραφία της εγγονής του, της Ιωσηφίνας, για να την έχει πάντα μαζί του.

“Δουλεύω από τα οκτώ μου. Όλα αυτά τα χρόνια έδινα τον αγώνα της επιβίωσης. Όταν βγήκα στη σύνταξη, αποφάσισα ότι θέλω να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου”, λέει και σπεύδει να προσθέσει: “Εξωτερικά μπορεί να βλέπετε έναν παππού, αλλά μέσα μου είμαι παιδί”. Ο ηλικιωμένος που βάζει κάτω πολλούς έφηβους, δεν καπνίζει, δεν πίνει αλκοόλ, κάνει υγιεινή διατροφή και γυμνάζεται. Στους συνομηλίκους του, που περνούν τις μέρες τους στο καφενείο προτείνει “να μην το βάλουν κάτω, να γυμνάζονται και να κάνουν πράγματα που τους δίνουν χαρά”. Αφού ξεκουραστεί και αφού βρει ένα βολικό ποδήλατο, ο τολμηρός κ. Κουτσουκανίδης είναι αποφασισμένος να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια, με στόχο το γύρο ολόκληρης της Ευρώπης.

christoforidou@makthes.gr

Αρθρογράφος: 
Σοφία Χριστοφορίδου
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 8 Σεπτέμβριος, 2009
ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon NicolaosKoutsoukanidis.jpg30.05 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact