
Τον Ιανουάριο του 2010 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του βασικού ποδηλατοδρόμου στην Ελλάδα μήκους 26,6 χιλιομέτρων, που θα ξεκινάει από την Κηφισιά και θα καταλήγει στο Παλαιό Φάληρο ακολουθώντας τη χάραξη του ΗΣΑΠ, ενώ θα συνδέεται και με σταθμούς μετρό. Μάλιστα, θα συνδυαστεί και με τον ποδηλατοδρόμο που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Τουρισμού από τη Γλυφάδα μέχρι το Νέο Φάληρο μήκος 35 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ειδικοί χώροι στάθμευσης και φύλαξης για τα ποδήλατα στους σταθμούς του μετρό.
Χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Συλλόγου «Ποδηλάτες της Αθήνας» και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι ανατίθεται η μελέτη του κεντρικού άξονα ποδηλατοδρόμων του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος της Αθήνας. Η μελέτη θα εκπονηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέσω δύο προγραμμάτων, που θα ολοκληρωθούν σε 8 μήνες και θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερτοπικού αυτού έργου από το ΥΠΕΧΩΔΕ κατά τμήματα -νότιο και βόρειο τμήμα.
Το κατ’ αρχήν προεκτιμώμενο κόστος κατασκευής είναι 7 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο του άξονα και θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός υπερτοπικού άξονα ποδηλάτου μήκους 26,6 χλμ., με κατεύθυνση βορρά-νότου, που θα συνδέει την Κηφισιά (σταθμός ΗΣΑΠ) με τη θάλασσα (Φαληρικός όρμος) διαμέσου των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας. Στον άξονα αυτόν θα αρθρώνονται τα τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων αρμοδιότητας των δήμων.
Η επιλογή του άξονα έγινε μετά τη σχετική διερεύνηση των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του συλλόγου «ποδηλάτες της Αθήνας», διότι:
-Αποτελεί έργο υπερτοπικής κλίμακας, κατάλληλο για να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της πολιτικής για το ποδήλατο στην Αθήνα.
-Θα καλύψει ανάγκες καθημερινής μετακίνησης από και προς το κέντρο της Αθήνας και θα συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους με το νέο κέντρο πολιτισμού στο Δέλτα Φαλήρου.
Έχει αναγνωρίσιμη χάραξη, διότι ακολουθεί τη γραμμή του «ηλεκτρικού», την κοίτη του Ιλισού. Αυτή η γραμμή, με τις ήπιες κλίσεις της, ταυτόχρονα θα προφυλάσσει πλευρικά τον άξονα ποδηλατοδρόμων, το οποίο καθιστά τη διαδρομή υλοποιήσιμη και ασφαλή.
- Θα εξυπηρετεί ανάγκες μετεπιβίβασης σε 16 σταθμούς μετρό και «ηλεκτρικού».
Παράλληλα προχωρεί ο σχεδιασμός του δικτύου αξόνων για το ποδήλατο στην Αθήνα, που θα συνδέονται με τον κεντρικό άξονα ποδηλατοδρόμων. Ήδη ανατέθηκε και εκπονείται σχετικό πρόγραμμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Για το θέμα αυτό, ο υπουργός κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι στόχος του σχεδιασμού είναι να διαμορφωθούν:
Πρώτον: Ο κεντρικός υπερτοπικός άξονας για το ποδήλατο στο Μητροπολιτικό Συγκρότημα της Αθήνας από την Κηφισιά μέχρι το Φάληρο διαμέσου των αρχαιολογικών χώρων του κέντρου της Αθήνας.
Δεύτερον: Ένα γενικό κατευθυντήριο πλαίσιο για όλους τους φορείς (ιδίως ΟΤΑ) που προτίθενται να υλοποιήσουν τοπικούς άξονες για το ποδήλατο έτσι ώστε οι προσπάθειές τους να μην έχουν τον αποσπασματικό χαρακτήρα που παρουσιάζουν σήμερα.