Σύμφωνο Συνεργασίας για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Δηλώσεις Α. Διαμαντοπούλου - Γ. Καμίνη
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αθήνα Ξανά» δίδονται για πρώτη φορά στη διάθεση και διαχείριση του δήμου της Αθήνας πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 120 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα με βάση την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των υπουργείων και του δήμου Αθηναίων εξασφαλίζονται 100 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης και 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και η διαχειριστική αυτονομία και ευελιξία που απαιτείται από πλευράς δήμου, για την υλοποίηση, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μίας ολοκληρωμένης δέσμης έργων και προγραμμάτων, «με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας υποβάθμισης της πόλης καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση της υφιστάμενης κοινωνικής κρίσης». Όπως σημείωσε και η κ. Διαμαντοπούλου κατά την παρουσίαση του προγράμματος, με τη συμφωνία αυτή αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από το δήμο με δικά του εργαλεία και με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα Αθήνα Ξανά, λαμβάνει υπόψιν του τις μελέτες και την προεργασία του δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε πέντε άξονες:
- ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,
- αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
- αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού,
- αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης.
- διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει την μετατροπή τριών εγκατελειμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας (Mέγας Αλέξανδρος, Μπάγκειον, Ολυμπία) σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με έμφαση μεταξύ άλλων, σε τομείς στους οποίους η Αθήνα διαθέτει ανταγωνιστική τεχνογνωσία και παράδοση, όπως είναι ο σχεδιαστικός τομέας (υφάσμα, μόδα, κόσμημα) αλλά και αναδυόμενους τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες.
Επιπλέον στόχος είναι να ανακτήσει η Αθήνα την πολιτιστική της κληρονομιά στηρίζοντας τον καλλιτεχνικό κόσμο, να υποστηρίξει παραδοσιακά επαγγέλματα, το εμπόριο τοπικών προϊόντων (π.χ. παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα στην οδό Ευριπίδου) να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει περιφερειακά ελληνικά προϊόντα στις πλατείες των γειτονιών της. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προωθηθούν διεθνείς συνεργασίες με ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Παράλληλα ο δήμος Αθηναίων, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς επαγγελματικούς φορείς αλλά και την Περιφέρεια Αττικής, θα επενδύσει στην ενίσχυση του επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού και του τουρισμού αναψυχής.
Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις που αφορούν στην πρόσβαση στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί. Ο δήμος θα προχωρήσει και στη διημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Εμφαση θα δοθεί σε έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, όπως: βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας, δημιουργία "πράσινων" στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων, φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.
Για την αναζοωγόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, καθώς επίσης η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6 - 9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.
Ολοκληρωμένο 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αθήνα
Στόχος τέλος, είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περιόδο του ΕΣΠΑ (2014 - 2020).
Δηλώσεις Καμίνη:
"Κατά ένα παράδοξο τρόπο λοιπόν
λεφτά υπάρχουν και πάντοτε υπήρχαν
αλλά έπρεπε να ξέρουμε πού θα ψάξουμε να τα βρούμε και με ποιόν τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει και διέθετε πόρους.
Θέλει δουλειά, υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και τεχνογνωσία
για να μπορέσουμε να αντλήσουμε τους πόρους που είναι εκεί
και κάθονται τόσα χρόνια ανεκμετάλλευτοι."