Μια ζωή ποδήλατο

Εκδότης: 
Athens Voice

Ξέρεις για ποιους θέλουμε να μιλήσουμε. Γι’ αυτούς τους περίεργους τύπους που επιμένουν να συμπεριφέρονται λες και η Αθήνα είναι πρωτεύουσα ευρωπαϊκού κράτους. Οι ποδηλάτες της πόλης είναι μια ολότελα διαφορετική φυλή. Ακολουθεί μια soft τελετή μύησης (για την πραγματική, πάρε το ποδήλατο και βγες στο κέντρο).

Η καθημερινότητα του Αθηναίου ποδηλάτη είναι κάπως έτσι: Κινείται ανάμεσα σε φορτηγά, νταλίκες, λεωφορεία και Ι.Χ., που τον αγνοούν επιδεικτικά. Κάθε φορά που θέλει να στρίψει, ξεδιπλώνει όλο το κασκαντερικό του ταλέντο ενθουσιάζοντας τους πεζούς, που τον βλέπουν σαν μια επικίνδυνη διασταύρωση εξωγήινου και extreme Σόμμερ. Τα μηχανάκια τον προσπερνάνε υποτιμητικά, ενώ η γιαγιά στο πεζοδρόμιο κουνάει το κεφάλι της ανήμπορη να καταλάβει τη σημερινή γενιά. Αμετανόητος εκείνος, και με τη μέση χάλια από τις λακκούβες, χτυπάει νευρικά τα πετάλια και επαναλαμβάνει από μέσα του το μάντρα «το ποδήλατο κάνει καλό, καλό το ποδήλατο κάνει». Μπας και το πιστέψει.

Ποδήλατο ξέρεις.
Αυτά τα ξέρεις;
•Στον κόσμο υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ποδηλάτες.
•Πριν το ποδήλατο προηγήθηκαν η ξύλινη draisienne, χωρίς ρόδες, η velocipede και το ariel με τον πολύ μεγάλο μπροστινό τροχό. Στην Ελλάδα το πρώτο ποδήλατο ήρθε το 1885.
•Σε μέρες με νορμάλ κίνηση και για αποστάσεις μέχρι 13 χλμ. το ποδήλατο είναι ταχύτερο από το αυτοκίνητο.
•Τα ποδήλατα δεν περιορίζονται στους δρόμους! Το 1988, ο ποδηλάτης Κανελλόπουλος κατέκτησε την παγκόσμια πρωτιά, πετώντας από το Ηράκλειο στη Σαντορίνη στον «Δαίδαλο», ένα ποδοκίνητο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε στο ΜΙΤ.
•Η «κοινωνική ταχύτητα» δεν περιλαμβάνει μόνο το χρόνο που ξοδεύεις μετακινούμενος, αλλά κι αυτόν που ξόδεψες για να πληρώσεις το κόστος της αγοράς, συντήρησης και λειτουργίας του μέσου. Η κοινωνική, λοιπόν, ταχύτητα ενός ποδηλάτου είναι 14 χλμ./ώρα, μόνο 3 χλμ. πιο αργή από αυτή ενός μικρού αυτοκινήτου.

Είδη και μεγέθη ποδηλάτων
Mountain Bikes, τα πιο «αθλητικά» της οικογένειας. Μην τα χαραμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, όσο κι αν αυτή συχνά θυμίζει κακοτράχαλο βουνό ή ανώμαλο δρόμο. Με διπλές αναρτήσεις για ν’ απορροφούν τους κραδασμούς, είναι και τα πιο ακριβά του είδους.
Ποδήλατα κούρσας, λεπτότερα και ελαφρύτερα. Πιάνουν τα 25 χλμ./ώρα και τα 70 σε κατηφόρα.
Ποδήλατα πόλης, εδώ είμαστε! Είναι ειδικά φτιαγμένα για την πόλη, όσο κι αν η πόλη μας δεν είναι φτιαγμένη γι’ αυτά! Σκεπτόμενοι την αναμονή στην κίνηση, οι κατασκευαστές τους έκαναν πιο όρθιο το κάθισμα για να μην ενοχλείται η μέση και πρόσθεσαν φτερά, προφυλακτήρα στην αλυσίδα και καλάθι. Για τα μετάλλια ανδρείας!
Αll Terrain, παντός καιρού, που λέμε, ή μάλλον παντός τόπου. Κάνουν και για άσφαλτο, κάνουν και για βουνό, κάνουν και για το κέντρο.

Μερικοί καλοί λόγοι για να ξεκινήσεις
•Η ποδηλασία αποτελεί αεροβική άσκηση, της οποίας το ρυθμό διαλέγεις εσύ ανά πάσα στιγμή. Άσε που χάνεις βάρος.
•Ακόμα και στην Αθήνα (σκέψου!) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών είναι 10 φορές μικρότερη απ’ ό,τι στους οδηγούς.
•Είναι πολύ-πολύ-πολύ φτηνότερο από το αυτοκίνητο.
•Και σε αντίθεση μ’ αυτό μειώνει το στρες αντί να το αυξάνει – έχεις δει εσύ κακοδιάθετο ποδηλάτη;
•Δεν θα χτυπάς νευρικά το τιμόνι κάθε φορά που θα βλέπεις στη φωτεινή ταμπέλα «συμφόρηση σε Κηφισίας, Κατεχάκη, ΠΑΝΤΟΥ».
•Παρκάρεις αμέσως και μάλιστα έξω από την είσοδο, όχι 28 τετράγωνα παρακάτω.
•Η ποδηλασία μειώνει την κατανάλωση ενέργειας, επιβραδύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μειώνει τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων, την ηχορύπανση και τη φθορά των δρόμων – είσαι και εθνικός ευεργέτης.
•Το 40% όλων των μετακινήσεων είναι σε μια απόσταση το πολύ 4 χιλιομέτρων. Οπότε, άσ’ τα τα «είναι πολύ μακριά...».

Δικτυώσου
Μπες στα σωστά site για να ενημερωθείς
www.filoi.eie.gr Οι φίλοι του ποδηλάτου διοργανώνουν εκδρομές και συναντιούνται κάθε εβδομάδα στο Θησείο.
podilates.gr Eξαιρετικό site γεμάτο πληροφορίες, άρθρα και θέσεις σχετικά με το ποδήλατο, από την ανοιxτή συνέλευση ποδηλατών και ποδηλατισσών.
www.cyclist.gr Ξεκίνησε –και παραμένει– σαν ένα site αφιερωμένο στο ποδήλατο, στη συνέχεια απέκτησε το δικό του e-shop, αλλά και εξειδικευμένο κατάστημα με ποδηλατικό εξοπλισμό.
www.cyclist-friends.gr Φόρουμ για τους φίλους του ποδηλάτου με ανοιχτές συζητήσεις, προτάσεις για διαδρομές και προβληματισμό.
www.cyclingnews.gr Ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποδηλασία.
www.pamevolta.gr Εταιρεία εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων και ενδιαφέρουσες ξεναγήσεις.
www.criticalmass.gr Για να ενημερωθείς για τις μαζικές ποδηλατοδρομίες, για καλό πάντα σκοπό.

Μεθυσμένη πολιτεία...
•Η Αθήνα δεν προσφέρει στους ποδηλάτες της ούτε ποιοτικές, ούτε ασφαλείς μετακινήσεις.
•Για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ποδηλατικού δικτύου στην Αθήνα οι αντιρρήσεις είναι πολλές: δυσκολία στη στάθμευση, ταλαιπωρημένη άσφαλτος και κακοποιημένα πεζοδρόμια, μεγάλες αποστάσεις.
•Στο site τους οι podilates υποστηρίζουν πως στην Αθήνα υπάρχουν μεγάλες υπερτοπικές διαδρομές με σταθερή κλίση, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Σε σχέση δε με άλλες μεγαλουπόλεις δεν είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, μέσα σε 30 λεπτά –αν υπάρχει το κατάλληλο δίκτυο– μπορείς να μετακινηθείς με ποδήλατο από το κέντρο στη θάλασσα.
•To 2007, η τότε υπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά προανήγγειλε τη δημιουργία ποδηλατόδρομου με τη δημιουργία ενοποιημένης παραλιακής ζώνης από το Στάδιο Eιρήνης και Φιλίας μέχρι και τη Bάρκιζα. Χμ...

•Η νυν υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη είναι ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα – σε συνεργασία μάλιστα με τον καθηγητή Βλαστό έχουν εκπονήσει μια σειρά από μελέτες για την ένταξη των ποδηλάτων στην ελληνική κοινωνία. Λες;
Η σύγχρονη Αθήνα σε 6 στάσεις
1Κάνε το γύρο της πόλης ξεκινώντας από γωνία Αθηνάς και Ερμού, φόρτσα στο πετάλι μέχρι το Πανεπιστήμιο κι από κει προς το Προάστιο (οδός Σουλίου). Πέρνα από Μαυρομιχάλη και Αλεξάνδρας, συνέχισε στα προσφυγικά, ανέβα προς του Γκύζη και κατέβα στου Ψυρρή για ανάσα και... ουζάκι (μεσημέριασε πια!).

2 Η αρχαία Αθήνα: από την Αρχαία Αγορά στον Κεραμεικό και τη Ρωμαϊκή Αγορά, και από το Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου μέχρι την Πλάκα, θα κάνετε 9 χλμ. και θα χορτάσετε ομορφιά. Η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρεται και από το pamevolta.gr, με ή χωρίς ξεναγό...

3 Αν σ’ εμπνέει το Θησείο για να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις την ποδηλατάδα σου, δοκίμασε να κινηθείς προς Ίλιον (18,6 χλμ.), προς Καλλιθέα (8,2 χλμ. μέχρι την πλατεία Δαβάκη), προς Ψυχικό (14,3 χλμ. μέχρι την πλατεία της Αγίας Σοφίας), αλλά και μέχρι το Φάληρο (15 χλμ. μέχρι το σταθμό).

4 Σχετικά ασφαλής θεωρείται η διαδρομή από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής μέχρι την πλατεία Υμηττού (2,2 χλμ.), ενώ για μεγάλη διαδρομή χωρίς ανηφόρες δοκίμασε: Νίκαια - Καλλιθέα - Ελληνικό (30,7 χλμ. μετ’ επιστροφής).

5 Χρησιμοποίησε τα φαρδιά πεζοδρόμια της παραλιακής για βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Από τα γήπεδα 5x5 στο Δέλτα Φαλήρου κινείσαι προς Γλυφάδα, στρίβεις στη μαρίνα του Καλαμακίου πίσω από το Kitchen Bar, για να βρεις τον «κρυμμένο» πεζόδρομο που διασχίζει τις πλαζ. Μετά τη διασταύρωση με τη λεωφόρο Αλίμου συνεχίζεις προς το παλιό αεροδρόμιο, μέχρι τα Kart της Γλυφάδας. Μπες στο πάρκινγκ του κολυμβητηρίου, μετά την είσοδο στρίψε αριστερά και συνέχισε στο πλακόστρωτο μονοπάτι που κινείται παράλληλα με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά. Καταλήγεις Γλυφάδα, δίπλα στο χώμα και την αμμουδιά.

6 Τον Κρεμαστό Λαγό στο Πανόραμα Βούλας τον ξέρεις; Για πεπειραμένους ποδηλάτες λόγω της ανηφορικής κλίσης, πρόκειται για μια διαδρομή 4,9 χλμ. που θα σε ανεβάσει στα 343 μέτρα από τη θάλασσα. Ξεκινώντας από τη συμβολή λεωφ. Βουλιαγμένης και οδού Πειραιώς, στη Βούλα, στρίβεις αριστερά στο τέρμα της Πειραιώς και δεξιά στην πρώτη διασταύρωση (οδ. Υμηττού). Συνεχίζεις προς Δημοτικό Κοιμητήριο Βούλας και στην πρώτη διχάλα ξανά δεξιά. Μετά την είσοδο του κοιμητηρίου, σε 1,5 περίπου χιλιόμετρο, μπορείς να... ξεπεζέψεις και να απολαύσεις τη θέα!

Για περισσότερες διαδρομές και χάρτες μπες στο www.bikely.com/listpaths

Αρθρογράφος: 
Τζούλια Διαμαντοπούλου
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 10 Δεκέμβριος, 2009
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact