
«Μπαμπά, τρέχα γρήγορα να δεις». Η ώρα είναι 12 τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο. Το κοριτσάκι που είναι ακόμα ξύπνιο και παίζει στο μπαλκόνι μιας πολυκατοικίας, έχει ξαφνιαστεί από την πρωτόγνωρη εικόνα: στον δρόμο, κάτω από το σπίτι του, περνούν εκατοντάδες ποδηλάτες.
Η εικόνα το έχει ενθουσιάσει. Γαντζωμένο στα κάγκελα παρακολουθεί να αναβοσβήνουν τα φωτάκια των ποδηλάτων και ακούει δεκάδες κουδουνάκια να χτυπούν ρυθμικά. Σε λίγα δευτερόλεπτα φτάνει στο μπαλκόνι και ο μπαμπάς του. Μένει κι αυτός αποσβολωμένος να κοιτάζει τους 500 ποδηλάτες.
Λίγο παραπάνω, σε μία άλλη πολυκατοικία οι ένοικοι ενός διαμερίσματος έχουν βγει στο μπαλκόνι τους και χειροκροτούν τους ποδηλάτες φωνάζοντας «μπράβο σας». Οι κάτοικοι του από κάτω ορόφου- με καλύτερα αντανακλαστικά μάλλον- έχουν πάρει φωτογραφικές μηχανές και βγάζουν φωτογραφίες και βιντεάκια. Τα παραπάνω συνέβησαν την προπερασμένη Παρασκευή το βράδυ σε κάποιον δρόμο στο Μενίδι. Σχεδόν πανομοιότυπες σκηνές όμως επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή βράδυ και σε άλλες γειτονιές της Αττικής. Είναι οι ποδηλάτες που βολτάρουν παρέα κάθε Παρασκευή. Freeday (Friday + [(free)+(day)] = freeday) είναι η κωδική ονομασία που έχουν δώσει στην ποδηλατοβόλτα τους.
Πολίτες κάθε ηλικίας με τα ποδήλατά τους δίνουν ραντεβού στο Θησείο, στην Πλατεία Ασωμάτων, στις 9.30 το βράδυ. Γύρω στις 10 η κεφάτη παρέα ξεκινάει για πεταλιές- άλλοτε στα νότια, άλλοτε στα βόρεια, άλλοτε στα δυτικά προάστια- ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου. Αλλωστε κάθε διαδρομή έχει ατμόσφαιρα γιορτής: σφυρίχτρες που δίνουν ρυθμό για πετάλι, γέλια, χαρούμενα πρόσωπα. Είναι εντυπωσιακό δε πώς οι ποδηλάτες μέσα σε δευτερόλεπτα μεταδίδουν τη θετική τους ενέργεια σε μποτιλιαρισμένους οδηγούς που κορνάρουν πανηγυρικά, πεζούς, επιβάτες λεωφορείων, θαμώνες σε μπαρ που χαμογελούν και επιδοκιμάζουν τις ορθοπεταλιές. Τις περισσότερες φορές οι οδηγοί των αυτοκινήτων δεν πιστεύουν στα μάτια τους όταν βλέπουν να περνούν δίπλα τους με σταθερό ρυθμό εκατοντάδες ποδηλάτες. Μερικοί απορούν και ρωτούν: «Ρε παιδιά, πού πάτε;». «Βόλτα» απαντούν αφοπλιστικά όλοι μαζί οι ποδηλάτες. Κάποιοι φροντίζουν να περάσουν και μερικά μηνύματα «πάρτε ποδήλατο και αφήστε το αυτοκίνητο».
Για λίγη ώρα μεγάλες λεωφόροι γεμίζουν ποδήλατα. Αυτό που είναι αδύνατον να συμβεί τις πρωινές ώρες- να βρεθούν δηλαδή στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας εκατοντάδες ποδήλατα διότι οι υποδομές είναι ανύπαρκτες και οι ποδηλάτες... εξόριστοι- συμβαίνει το βράδυ.
Ποδηλατοϊός
Μπορεί κάθε Παρασκευή να βολτάρουν 400-500 ποδηλάτες, στην παρέα όμως προστίθενται κάθε εβδομάδα νέοι. Τα νέα για τη βόλτα- «φαινόμενο» μαθαίνονται γρήγορα από στόμα σε στόμα αλλά και με τη βοήθεια του Facebook. Το σχετικό γκρουπ Freeday Ποδηλάτες αριθμεί 3.679 μέλη. Ετσι, η ποδηλατοπαρέα εξαπλώνεται σαν να είναι... ποδηλατοϊός.
ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΛΤΑ
μαθαίνονται γρήγορα από στόμα σε στόμα αλλά και με τη βοήθεια του Facebook, καθώς το γκρουπ «Freeday Ποδηλάτες» αριθμεί 3.679 μέλη
Βόλτα με κανόνες
Η ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ βράδυ, σε κεντρικούς δρόμους και λεωφόρους της Αθήνας, δεν είναι επικίνδυνη, θα αναρωτηθεί κανείς. Οι ποδηλάτες έχουν οργανώσει τη βόλτα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.
Αναρτούν δε στο Ιντερνετ 3- 4 βασικούς κανόνες που εάν τους ακολουθούν οι κίνδυνοι ελαχιστοποιούνται. Μπροστά υπάρχει ποδηλάτης- οδηγός με μεγάλο φως στην πλάτη που γνωρίζει τη διαδρομή. Ολα τα ποδήλατα πρέπει να έχουν φωτάκια μπρος και πίσω και οι ποδηλάτες να φορούν κράνος. Υπάρχουν όμως και άλλες διευκολύνσεις: όπως αναφέρεται στο γκρουπάκι στο Facebook «μετά την επιστροφή στο Θησείο, αυτοοργανώνονται υποομάδες γειτόνων για την επιστροφή στο σπίτι».
Α, και κάτι ακόμα: οι ποδηλάτες φροντίζουν να κλείνουν τις διασταυρώσεις κατά τη διάρκεια της πορείας τους ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα με Ι.Χ. και να είναι πιο άνετη η διαδρομή. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα βοηθάει σε αυτό και η Αστυνομία· έχει μάθει για τις ποδηλατοβόλτες και συμβάλλει στο κλείσιμο των δρόμων.
Πώς ξεκίνησε
Η ποδηλατοβόλτα ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο αρχικά από μια παρέα 5 ανθρώπων, θυμάται ο χρυσοχόος Κωνσταντίνος Παπαμιχελάκης, ένας από τους 10 πιο ενεργούς freedayers.
«Γινόταν κάθε Παρασκευή στο ίδιο μέρος». Σιγά σιγά όμως, ο ένας έφερνε τον άλλον και «πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε συγκεντρωθεί 120». Οσο για το νόημα του Freeday «το βασικό είναι η βόλτα. Ετσι άρχισε.
Κάποιοι μπορεί να το βλέπουν ακτιβιστικά. Αλλοι αισθάνονται ότι διεκδικούν τον χώρο τους στον δρόμο. Οι περισσότεροι ποδηλάτες όμως το βλέπουν ως βόλτα», λέει ο Κωνσταντίνος. Αρχηγοί πάντως στην ποδηλατοβόλτα δεν υπάρχουν. «Απλώς πρέπει κάποιοι να την οργανώνουν»ο Κωνσταντίνος είναι από αυτούς που οδηγούν τη διαδρομή και τονίζει ότι το Freeday βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και τη συμμετοχή.
Έχω να πω το εξής: Οι δημοσιογράφοι θέλουν προσοχή, το τι λέει τώρα σίγουρα δεν είναι με καλούς σκοπούς.
Και κάτι άλλο, ίσως άσχετο. www.podilates.gr δεν βρήκα στο άρθρο αυτό, μόνο facebook.