Ποδηλατοδρομία για το Σέιχ Σου

Εκδότης: 
Έθνος

«Οχι» στην κατασκευή ασφαλτοστρωμένων δρόμων στο περιαστικό δάσος, είπαν εκατοντάδες ποδηλάτες. «Φοβόμαστε ότι στο μέλλον θα εμφανιστούν καταπατητές και το δάσος θα οικοπεδοποιηθεί», τόνισαν.

ολύχρωμους ποδηλάτες με πράσινα, πορτοκαλί και κίτρινα μπαλόνια γέμισαν χθες οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία ενάντια στην κατασκευή ασφαλτοστρωμένων δρόμων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου.

Ηταν η δεύτερη ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Επιτροπή για την Προστασία του Σέιχ Σου, κατά των έργων διαπλάτυνσης και ασφαλτόστρωσης 18 δασικών δρόμων που εκτελούνται από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, χωρίς αντίστοιχη περιβαλλοντική μελέτη.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν τόσοι πολλοί Θεσσαλονικείς, κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά», δήλωσε στο «Εθνος», εκ μέρους της Επιτροπής, η Λευκή Βυζέλη.

Η συγκέντρωση των ποδηλατών ήταν στο πλακόστρωτο της παραλίας, μπροστά από το Μέγαρο Μουσικής, κι ακολούθησαν μια διαδρομή μέσω των κεντρικών δρόμων με κατάληξη το δασαρχείο, στην οδό Χάψα, όπου και θυροκόλλησαν το ψήφισμα της διαμαρτυρίας τους.

Τα μέλη της Επιτροπής για την Προστασία του Σέιχ Σου δήλωσαν πολύ ικανοποιημένα από την προσωρινή αναστολή που πέτυχαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα έργα που γίνονται στο δάσος, ενώ τέλος του μήνα συζητείται στο ΣτΕ η αναστολή όλου του έργου.

«Φοβόμαστε ότι έτσι όπως εξελίσσεται το έργο σύντομα στο Σέιχ Σου θα υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και στο μέλλον θα εμφανιστούν καταπατητές και το δάσος θα οικοπεδοποιηθεί», μας είπε η κ. Βυζέλη. Η Επιτροπή για την Προστασία του Σέιχ Σου εκτιμά ότι το δάσος θα ασφαλτοστρωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον, καθώς στις διαπλατύνσεις που έχουν ολοκληρωθεί το πλάτος των δρόμων κυμαίνεται 9-14,5 μέτρα, όταν το νόμιμο πλάτος είναι 4-6 μέτρα.

Επιπλέον η τοποθέτηση οχετών στη διασταύρωση των δασικών δρόμων με τα ρέματα, αλλά και η αποξήρανση ελών και μικρών λιμνών που έχουν σχηματιστεί, θα οδηγήσει σε αφανισμό κάθε ίχνους ζωής.

Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, εξαιτίας της τοποθέτησης οχετού σε δασικό δρόμο κοντά στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, έχει αποξηρανθεί βάθρο βάθους 1,5 μέτρου και έκτασης αρκετών δεκάδων τετραγωνικών μέτρων, οδηγώντας στον θάνατο μεγάλο αριθμό αμφίβιων που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Βέρνης.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Αρθρογράφος: 
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
Ημερομηνία: 
Δευτέρα, 18 Μάιος, 2009
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι