Το ιστολόγιο του/της carmen

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαίος υπολογιστής αποκαλύπτεται

Το Ιωνικό Κέντρο με τη συνεργασία της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα για το περίφημο εύρημα. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι ένα αρχαίο μηχανικό αντικείμενο που άρχισε να "αποκωδικοποιείται" επιστημονικά μόλις τα τελευταία χρόνια και το οποίο προκαλεί το διεθνές ενδιαφέρον και ξαναγράφει την ιστορία της επιστήμης και του πολιτισμού, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά παγκόσμια.

Η Εκθεση στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, στην Πλάκα, θα διαρκέσει από τις 22 Οκτωβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό.

Η Ιστορία της Ανακάλυψης
Η νεότερη ιστορία του εκπληκτικού αυτού αντικειμένου αρχίζει όταν στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. ένα πλοίο φορτωμένο με έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα, που κατευθυνόταν μάλλον προς τη Ρώμη, βουλιάζει κοντά στα Αντικύθηρα. Περίπου δυο χιλιάδες χρόνια μετά, την Ανοιξη του 1900, δύο καΐκια με σφουγγαράδες από τη Σύμη ανακαλύπτουν έναν από τους σπουδαιότερους θησαυρούς της αρχαιότητας. Η πολιτεία τότε φροντίζει για την ανέλκυση, τη συντήρηση και την έκθεση των εκατό περίπου αγαλμάτων και άλλων αντικειμένων που βρέθηκαν - και τα οποία σήμερα στεγάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όμως η ιστορία του “ναυαγίου των Αντικυθήρων” δεν τελειώνει εκεί: ένα σκουριασμένο, κερματισμένο, άγνωστο αντικείμενο, πολύ μικρότερο από τα αγάλματα, προκαλεί την περιέργεια των μελετητών – αυτό που σήμερα βρίσκεται στην παγκόσμια επιστημονική επικαιρότητα.

Η Μελέτη του Μηχανισμού

Categories: 

Ο Αλέξανδρος και ο ......Αλέξανδρος!

Ίδια ονόματα,τελείως διαφορετικοί χαρακτήρες.
Ο Αλέξανδρος όμορφος,πετυχημένος, με δικό του ιατρείο στο Ψυχικό..
Ο.....Αλέξανδρος όμορφος,πετυχημενος δικηγόρος αλλά μόνος..Γιατί??
Σ' όλη του τη ζωή έψαχνε να βρεί πως θα ξεπεράσει τον Αλέξανδρο.
Καθόταν κάθε πρωί και μονολογούσε:
-Δεν τον αντέχω..Έχει καλύτερο σπίτι,όμορφη γυναίκα,πολλούς φίλους.Τι παραπάνω κάνει από μένα για να τα αξίζει όλα αυτά? Φυσούσε και ξεφυσούσε μπροστά στον καθρέφτη και ησυχία δεν έβρισκε.....
Ένα πρωινό σηκώθηκε ευδιάθετος!Βρήκε τον τρόπο να ξεπεράσει τον Αλέξανδρο.
Θα αγόραζε ολοκαίνουριο κλάσεις ανώτερο ποδήλατο από κείνον!
Ευχαριστημένος πήγε στο ποδηλατάδικο της γειτονιάς και αγόρασε κούρσα full carbon.Βγαίνει απ το μαγαζί γελώντας αυτάρεσκα:
Θα σου δείξω τώρα εγώ "τι εστί ποδήλατο"..Έτσι και έγινε.
Το σαββατοκύριακο παρακολουθούσε πότε θα βγαινε ο Αλέξανδρος με το ποδήλατο του για βόλτα.Όταν έβγαινε, ο....Αλέξανδρος έπαιρνε το κουρσί του και τον ακολουθούσε καταπόδας.
-Τώρα,να δούμε ποιος θα εντυπωσιάσει..
Έκπληκτος παρατήρησε ότι τον Αλέξανδρο με το "ατσαλο-ποδήλατο" τον χαιρετούσαν,του χαμογελούσαν ενώ σ' εκείνον ουτε βλέμμα!
Αυτό συνεχιζόταν καθε σαββατοκύριακο.
Ένα απόγευμα,ο.......Αλέξανδρος επέστρεφε στο σπίτι του απογοητευμένος.Η επιχείρηση "ξεπερνώντας τον Αλέξανδρο" δεν απέδιδε καρπούς!!
Στρίβοντας στην Μακεδονομάχων Πραντούνα, στο τέλος του δρόμου είδε ενα σκυλάκι τραυματισμένο.Χωρίς 2η σκέψη το σήκωσε και το έβαλε πίσω στην σχαρίτσα του για να το πάει σε γιατρό..Μετά το πήρε στο σπίτι του και το φρόντισε.
Ο πρώτος του φίλος,για φαντάσου..
Την επόμενη μέρα πριν φύγει για το γραφείο του,πήγε στον καθρεφτη του..Όχι για να μονολογήσει για τον Αλέξανδρο αλλα για να διαπιστώσει:
"Τελικά, δεν έχει σημασία τι είδους ποδήλατο έχεις,αλλα τι είδος ανθρωπια κουβαλάς."

Όταν η Χρύσα ποδηλατούσε με τον Μιχάλη

Η Χρύσα 28 χρονών εργαζόμενη στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της Eurobank στη Θεσσαλονίκη ,έκανε τα πάντα με το ποδηλατάκι της..
Πήγαινε στη δουλειά της,έκανε τα ψώνια της, πήγαινε βόλτα στην παραλία με τους φίλους της και γενικότερα, το ποδηλατάκι ήταν ο "άνδρας" της ζωής της..Μεχρί που..γνώρισε τον Μιχάλη!
Είχε πάθει λάστιχο ο Μιχάλης δίπλα στον Λεύκο τον Πύργο και η Χρύσα τον είδε απηυδισμένο και να βρίζει την άτιμη την ώρα που πάτησε το καρφι..
Του έφτιαξε το λάστιχο και έτσι γνωρίστηκαν...
Ο Μιχάλης, μεγάλο μαθηματικό μυαλό αν και έμοιαζε να ζει στον κόσμο του, έδειχνε καλό παιδί και ήταν αρκετα επικοινωνιακός μαζί της..Η Χρύσα ζούσε για κείνον..Ήθελε να τον βλέπει συνεχώς, μάλιστα το ποδήλατο αποτέλεσε "πρόφαση" για να μπορεί να τον συναντά.
Τελικά, ένα βράδυ έγινε το μοιραίο..Ο Μιχαλάκης έβαλε "γκολ"!!!!και ποιο ήταν το αστείο της υπόθεσης??? Η Χρύσα το "ποδόσφαιρο" ούτε ζωγραφιστό ,δεν το χε ματαδεί ..Δεν ήξερε πως παιζόταν..Να ναι καλά ο Μιχάλης!
Δυστυχώς, τα πράγματα δεν έβαιναν καλώς..Ο Μιχάλης εξαφανίστηκε.
Η Χρύσα μαράζωνε περιμενε να την ξαναπάρει τηλέφωνο..όμως τίποτα! Ο Μιχάλης μάλλον είχε πάρει "μεταγραφή στην Bayer-Leverkusen"........
Συνάντησε τον Μιχάλη μετά από καιρό στο ίδιο μέρος που τον πρωτογνώρισε..
Ήταν μαζί με την Αθηνά.Της είχε μιλήσει γι'αυτήν, ήταν η πρώην του,της είχε δείξει και φωτογραφίες, έτσι την γνώρισε αμέσως!
Δεν τους μίλησε....μόνο πήρε το ποδηλατάκι της και κίνησε για το σπίτι της!
Στον δρόμο μέσα στην ταραχή της,σκέφτηκε ξαφνικά :
- Έχω δοκιμάσει να κάνω ποτέ ορθοπέταλο??όλο καθιστή είμαι..
Το κανε και της άρεσε πολύ!
Έτσι,απο κείνη τη μέρα και έπειτα ξεπερνούσε με "ορθοπεταλιές" όλα της τα προβλήματα..

Αφιερωμένο στο fotonio και της ιστορίες του :))

Το πρώτο οικολογικο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας-Ράχες Ικαρίας

Οικολογική ενέργεια στην Ικαρία Πανευρωπαϊκή πρωτιά NATURE.ERT.GR Ξεκινά στην Ικαρία η κατασκευή του πρώτου στην Ευρώπη οικολογικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών και όχι πετρελαίου. Σήμερα Παρασκευή, εγκαθίσταται στην ορεινή περιοχή Πέζι Ραχών Ικαρίας ο εργολάβος για την κατασκευή του Πρότυπου Υβριδικού Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου, προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια και να ηλεκτροδοτεί κατά 100% του χειμερινούς μήνες και κατά 70% του θερινούς μήνες. Το εργοστάσιο θα συνδυάζει την αιολική ενέργεια με νερό από κοντινό τεχνητό φράγμα, ενώ το νερό θα γυρνάει πάλι πίσω στο φράγμα σαν ένα είδος κλειστού κυκλώματος.

contact