Πόσο αποτελεσματικά στην πραγματικότητα είναι τα spd πετάλια;

73 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Nastybishop
Απών/απούσα

Καταρχην, να διευκρινήσω ότι είμαι ο ευτυχής κάτοχος 4 ποδηλάτων. Στα δύο έχω SPD πετάλια, στα άλλα δύο flat.

Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να αμφισβητήσω την αποτελεσματικότητα των SPDs. Μονο σε πολύ έντονα κακοτράχαλα μονοπάτια στο βουνό ένιωθα λίγο καλύτερα με τα flat πετάλια, αλλά σιγά σιγά το ξεπερνάω και αυτό...

Σήμερα όμως διάβασα το εξής ενδιαφέρον στο bikeradar και νομίζω ότι αξίζει να το σχολιάσουμε:

When climbing, it can be particularly tempting to try to pull on the return stroke, but this is a mistake according to cycling coach Dr Auriel Forrester of Scientific Coaching: “Pulling up on the pedals decreases power output as it interferes with the all-important downstroke on the other side – specifically, you can’t pull up against gravity at the same rate or same force as you can push down with gravity!"

http://www.bikeradar.com/fitness/article/technique-uphill-battle-27049

Αν όντως ισχύει αυτό, τότε η αποτελεσματικότητα των SPDs ίσως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά πιστεύαμε...δηλαδή με απλά λόγια μια χαρά μπορείς να πας και με τα flat πετάλια...Για να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά και να κάνω το θέμα πιο προβοκατόρικο...οι εταιρείες έχουν κάθε λόγο να υπερβάλλουν αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των κουμπωτών πεταλιών. Μεγάλος τζίρος σε hi-tech πετάλια και παπουτσία, την στιγμή που και με ένα ταπεινό πεταλάκι μια χαρά θα πήγαινες...

Λοιπόν ακούω γνώμες....

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
spirosta
Απών/απούσα

Όσο και να αμφισβητήσεις την αποδοτικότητα του συστήματος, που για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ακόμη και το παραμικρό τράβηγμα βοηθάει την κατάσταση χωρίς να επιβαρύνει την αντοχή σου, το ζήτημα είναι αλλού.

Το πόδι παραμένει σταθερό σε συγκεκριμένο σημείο (το βέλτιστο εκεί που θα το ρυθμίσεις) με μικρά περιθώρια απόκλισης στη γωνία. Αυτό για εμένα τουλάχιστον είναι το μέγιστο όλων πλεονέκτημα.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Το να κλειδώνεις το πόδι σου σε μία μόνο θέση, ( ή οποιοδήποτε σημείο του σώματός σου), σύμφωνα με τις γενικότερες αρχές που υπάρχουν στην γυμναστική, δεν είναι καλό για το μυικό σου σύστημα, καθώς η επαναλαμβανόμενη άσκηση στην ίδια ομάδα μυών, και πίεση στα ίδια σημεία, χωρίς την δυνατότητα έστω και ελάχιστων αλλαγών στις γωνίες και στον τρόπο που ασκείται η δύναμη, οδηγεί μοιραία σε τραυματισμούς λόγο υπερκόπωσης. ( ή και λόγο λάθους θέσης).

Θα ήταν δηλαδή σαν να έλεγαν σε κάποιον ότι για να σηκώσει αποτελεσματικά μία τσάντα θα έπρεπε να έχει το χέρι του κλειδωμένο σε κάποιου είδους νάρθηκα, με συγκεκριμένη γωνία.. ( λίγο υπερβολικό το παράδειγμα, αλλά το γράφω έτσι για να καταλάβετε τι παίζει) και να το κάνει αυτό μόνον με έναν τρόπο, που υποτίθεται θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός.. Ανεξάρτητα από το βάρος και ανεξάρτητα από την τσάντα. Κάτι που θα ήταν εντελώς λάθος φυσικά, γιατί το κάθε διαφορετικό αντικείμενο, ( σε όγκο π.χ) και το κάθε διαφορετικό βάρος, θέλουν διαφορετικό χειρισμό για να ανυψωθούν.

Γιατί όμως πιστεύουμε ότι τα spd είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για όλα τα είδη δρόμου; Αφού ο κάθε δρόμος έχει άπειρες διαφορετικές κλήσεις, άρα θα πρέπει να μεταβάλλεται διαρκώς και ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε πετάλι. Ποιος έβγαλε το συμπέρασμα ότι με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κάνουμε πετάλι είτε πηγαίνουμε στην κατηφόρα, είτε στην ανηφόρα, είτε τρέχουμε είτε πάμε αργά;

Πως μπορεί να γίνει αυτό, αν τα πόδια μας είναι διαρκώς κλειδωμένα στην ίδια θέση, την μία υποτιθέμενα καλύτερη;;;

Από την άλλη τίθεται και το θέμα της τεχνικής. Πόσοι ξέρουν να κάνουν σωστά πετάλι όταν έχουν κουμπωμένα τα πετάλια;

Δηλαδή και να πατάνε και να τραβάνε ταυτόχρονα με ίση δύναμη ώστε και το πόδι που πατάει να μην πιέζει περισσότερο από όσο χρειάζεται, και το πόδι που τραβάει να μην κουράζεται αφού κάνει κάτι που θεωρητικά δεν είναι και πολύ φυσικό.. ( με την έννοια ότι όπως είναι φτιαγμένα τα πετάλια και οι δισκοβραχίονες πιο φυσικό είναι να πατάς από το να τραβάς προς τα πίσω το πετάλι).

Πόσοι είναι εκείνοι που ξέρουν ακριβώς να ισορροπήσουν τις δύο αυτές "δυνάμεις" που βάζουν στο πετάλι όταν έχουν κουμπωμένα τα spd και μάλιστα σε όλα τα είδη δρόμου;

Πιστεύω ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που συνειδητά ξέρουν τι κάνουν.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα spd προσφέρουν κάτι στους "κανονικούς" ποδηλάτες. Μπορεί να προσφέρουν σε εκείνους που κατεβαίνουν βουνά, ( για να μη φεύγουν τα πόδια τους από τα πετάλια) ή στους αθλητές χρονομέτρου, ( για τον ίδιο λόγο), πρόκειται όμως για κατηγορίες ποδηλατών που θα πρέπει όμως να γνωρίζουν άριστα την τεχνική για να παίρνουν τα μέγιστα από αυτήν χωρίς να αυτό όμως να σημαίνει ότι η θέση που είναι κλειδωμένα τα πόδια στα πετάλια, είναι και η καλύτερη για κάθε είδους δρόμους και κλίσης.

Τα υπόλοιπα ΙΜΟ είναι απλά πολύ μάρκετινγκ.. ( καθότι είναι και πολλά τα λεφτά Άρη!! )

Nastybishop
Απών/απούσα

Σκέφτομαι να χρονομετρήσω κάποιες διαδρομές με spd και χωρίς για να δω αν υφίστανται σημαντικές διαφορές...

Να σημειώσω εδώ ότι δεν αμφισβητείται οι πρακτικότητα των κουμπωτών εξ ολοκλήρου...εκείνο που αμφισβητεί η συγγραφέας είναι η αποτελεσματικότητα του "τραβήγματος" του πεταλιού. Γράφει, δηλαδή, ότι όλα τα λεφτά βρίσκονται στο "πάτα" και ενδεχομένως το "τράβα" να εμποδίζει την διαδικασία.

Διαβάστε προσεκτικά:

"Pulling up on the pedals decreases power output as it interferes with the all-important downstroke on the other side"

Nastybishop
Απών/απούσα

Επιπλέον, η σκέψη ότι οι εταιρείες μέσω του marketing έχουν βάλει το χεράκι τους είναι γαργαλιστική...

Όντως ένα σετ φλατ πεταλιών κοστίζει 10-20 εύρω και πιθανόν να μην το αλλάξεις ποτέ. Αντίθετα τα spd κοστίζουν το διπλάσιο-τριπλάσιο και φυσικά θα τ'αλλάξεις είτε επειδή χάλασαν (έχουν μηχανισμό και ότι έχει μηχανισμό χαλάει), είτε επειδή βγήκε το καινούριο μοντέλο ΧΤ κτλ.

Άλλοι οι τζίροι δηλαδή...

Ο στόχος του μαρκετινγκ είναι αυτός: να σε πείσει ότι χρειάζεσαι πράγματα που ίσως να μην τα χρειάζεσαι.

Αυτά σε ένα γενικό πλαίσιο, μιας που τα κουμπωτά πετάλια εμένα τουλάχιστον με είχαν πείσει για τη χρησιμότητα τους απόλυτα, άσχετα που ανεβάζω αυτό το θέμα για το συζητήσουμε.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

ουσιαστικά το να πας καλύτερα είναι παράμετρος πολλών πραγμάτων
θα πω τα πλεονεκτήματα που βλέπω στα spd
1) στροφάρεις με σταθερή περιστροφική κίνηση
αυτό σε βοηθάει στο να κάνει σωστά πεντάλ (εμένα με βοήθησε υπερβολικά σε αυτό το κομμάτι)
2) τραβώντας γυμνάζεις και άλλες μυικές ομάδες και το σημαντικό και εδώ έρχεται η σύγκριση με τις κλασικές καλουπιέρες ,
είναι ότι το πόδι τραβάει σωστά .
για αυτό και πέραν του κουμπώματος
σημαντικό είναι και το σωστό παπούτσι έτσι ώστε να μην σπάει η πατούσα και να έχουμε καλύτερη απόδοση
3) όσο αφορά τις εταιρίες
πολλά που κατασκευάζουν είναι καθαρά εμπορικά
αν πω πια θα ξεσπάσει πόλεμος εδώ.
τα spd ή αλλιώς τα κουμπωτά πεντάλ δεν είναι μέσα σε αυτά
απλά θα πρέπει να τα βάλεις για τους σωστούς λόγους
4) το άρθρο έχει εν μέρη δίκιο
μπορεί να εξάντλησε πιο γρήγορα αν τραβάς και πατάς ταυτόχρονα
αλλά η απόδοση σου μεγαλώνει
οπότε θα πρέπει να δούμε αν ο ίδιος αθλητής πάει καλύτερα η χειρότερα
και πέραν αυτού δεν είσαι υποχρεωμένος να τραβάς με τα spd
οπότε κερδίζεις τα υπόλοιπα καλά του κουμπώματος

Nastybishop
Απών/απούσα

"όσο αφορά τις εταιρίες
πολλά που κατασκευάζουν είναι καθαρά εμπορικά
αν πω πια θα ξεσπάσει πόλεμος εδώ."

για ρίξε...για ρίξε...

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Ωραίο θέμα παίδαρε. Αυτό που θα πω είναι η γνώμη μου. Το είχα ψάξει παλιά το πράγμα, αλλά τελικά κατέληξα ότι δεν υπάρχει "επιστημονική" απάντηση, δηλ. έρευνα που να έχει αποδείξει στάνταρ ότι είναι έτσι ή αλλιώς. (Μεταξύ μας, ίσως παίζει ρόλο ότι θέλουν σκόπιμα να υπάρχει ασάφεια ώστε να πουλάνε περισσότερο όπως ειπώθηκε.)

Το σημαντικό είναι η βέλτιστη θέση του ποδιού (ειπώθηκε). Όμως, επειδή η κίνηση γίνεται στο κάθετο επίπεδο μόνο, δηλ. είναι *μονοδιάστατη*, δεν ισχύει ο προβληματισμός της marlene περί "κινητικότητας της θέσης". Η θέση δηλαδή του ποδιού πρέπει να είναι μία και συγκεκριμένη, άλλωστε το πόδι από τη φύση του δεν μπορεί να μείνει εντελώς "ακούνητο", παίζει έτσι κι αλλιώς, απλά η θέση σε βοηθάει να πάρει ευκολα θέση το πόδι στο βέλτιστο σημείο.

Επομένως το θέμα είναι η θέση: είτε με SPD είτε με καλουπιέ, αυτή είναι η υπηρεσία που προσφέρουν. Δηλαδή, αποκλείουμε το flat πετάλι, εάν μας νοιάζει αρκετά η απόδοσή μας. Μπορείς δηλ. και με flat πετάλι, απλά προστίθεται μια μικρή έννοια παραπάνω.

Το θέμα είναι, να μην παρεμβαίνει το τράβα του ενός ποδιού στο πάτα του άλλου. Και αυτό στην πράξη το πετυχαίνουμε, όχι "τραβώντας" με το πίσω πόδι αλλά απλά να το "σηκώνουμε" από το πετάλι. Δηλαδή τη στιγμή που το πόδι είναι πίσω, απλά "να μην πατάει*. Μακάρι δηλ. να μπορούσαμε να έχουμε τέλειο συντονισμό στα πόδια, αλλά δεν είναι εύκολο.

Στο παρελθόν είχα κάποτε SPD, αλλά μετά από κανένα χρόνο τα εγκατέλειψα. Πρώτον γιατί στην πράξη δεν είδα να πηγαίνω γρογορότερα, δεύτερο και σημαντικότερο πρακτικοί λόγοι: α) δύσκολο περπάτημα και β) είναι σκληρότερα παπούτσια (επειδή υποτίθεται έχουν γερότερο κράτημα) και ταλαιπωρούν τα πόδια σου. Κατέληξα δηλαδή σε απλούς καλουπιέδες με απλά μαλακά "παπούτσια πόλης". Και δεν τρέχει τίποτα. (Μόνο εγώ τρέχω δηλαδή.)

Διευκρίνηση: α) τράβηγμα κάνεις ΚΑΙ με απλούς καλουπιέδες. β) στο αγωνιστικό πεταλάρισμα, εκεί χρειάζεσαι και γερό τράβηγμα, ιδίως στην πίστα όπου μετράει και η τελευταία σταγόνα δύναμης.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@nasty
άσε και βαρέθικα τους πολέμους
@alli elada
τα spd μας βοηθάνε να κάνουμε καλύτερα πεντάλ
όταν μάθεις η διαφορά ταχύτητας μειώνεται στον ερασιτέχνη
και άλλο τράβηγμα κάνεις με μαλακό παπούτσι και καλουπιέρα και άλλο με spd και σκληρό παπούτσι
η πατούσα μένει σταθερή κτλ κτλ κτλ

από εκεί και πέρα έχει και τα μειονεκτήματα στην αστική ποδηλασία
ούτε εγώ θα τα έβαζα για μέσα στην πόλη γιατί πέφτεις πολύ εύκολα και γίνεσαι ρόμπα στις γκόμενες
:D

Nastybishop
Απών/απούσα

Μάλιστα ενδιαφέρον...

δηλαδή τα 6.200 χλμ της Αργοναυτικής εκστρατείας τα έκανες με απλά παπούτσια και απλούς καλουπιέδες;;

Θαυμάσια αντιδιαφήμιση για τους κουμπωτούς φίλους μας...

Να προσθέσω μερικές παρατηρήσεις:

α) Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα κουμπωτά δρόμου και βουνού (έχω και από τα δυο). Στα βουνού το πόδι σου επιτρέπεται να κινείται κάποιες μοίρες (στα δρόμου είναι σταθερό). Επίσης, με τα spd παπούτσια δρομού δεν περπατάς όπως σωστά ειπώθηκε, με τα spd βουνού όμως περπατάς, είναι δηλαδή πολύ πιο βολικά.

β) Επειδή δοκίμασα και καλουπιέδες...δεν βρήκα ιδιαίτερη πρακτική αξία. Από καλουπιέδες μάλλον προτιμώ τα φλατ.

γ) Το επιχείρημα ότι με τα spd όχι μόνο σπρώχνεις αλλά τραβάς (άρα χρησιμοποιείς περισσότερους μυς, άρα πας πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά κτλ) είναι πολύ, μα πολύ πειστικό. Η ιδέα ότι τελικά μπορεί το τράβα και η εμπλοκή του μηριαίου δικέφαλου να σου χαλάει το πεταλάρισμα θεωρώ ότι είναι αρκετά ριζοσπαστική.

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Κοίταξε, ναι τα έκανα με απλά μαλακά παπούτσια πόλης και καλουπιέδες, και δεν κάνω ούτε διαφήμιση ούτε αντιδιαφήμιση. Αυτό που λέω είναι ότι σε φυσιολογικές συνθήκες έχεις φυσιολογικές απαιτήσεις. Προς θεού όμως, ένας ποδηλάτης πίστας αν έβγαινε χωρίς γερά spd στην πίστα θα γινόταν ρόμπα.
Σε συνθήκες όπου θέλουμε να εκμεταλλευτούμε την τελευταία σταγόνα δύναμης, είναι άλλο πράγμα και παίζεις αλλιώς. Όμως αν σε νοιάζει όχι το βραχυπρόθεσμο αλλά η μακροπρόθεσμη απόδοση, εκεί έχεις άλλη φιλοσοφία.

> "Η ιδέα ότι τελικά μπορεί το τράβα και η εμπλοκή του μηριαίου δικέφαλου να σου χαλάει το πεταλάρισμα θεωρώ ότι είναι αρκετά ριζοσπαστική."
Για τον μηριαίο δικέφαλο δύσκολη ιστορία, όμως για τη γάμπα σίγουρα βοηθάει στο τράβηγμα. Πέφτει πολλή κινησιολογία εδώ, και όσο κι αν έψαξα προσωπικά δεν βρήκα έρευνα σχετική. Για τη γάμπα όμως το έχω παρατηρήσει ο ίδιος, και μάλιστα όσο περισσότερο στροφάρεις τόσο δουλεύει το μπροστινό μέρος της γάμπας.

Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί στα spd για βουνό παίζει το πόδι. Κάτι χάνω.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Ποδηλατώ ΜΟΝΟ σε άσφαλτο. Οπότε για μονοπάτια, γκρεμίλες κλπ δεν μπορώ να σας πω.

Είχα απίστευτη φοβία για τα spd sl.
Τα είχα αγόράσει Πάσχα, τα πρωτοδοκίμασα Καλοκαίρι, στο νησί, ένιωθα ότι θα σκοτωνόμουνα.... Τελικά τα φόρεσα 1 βδομάδα πριν από το 1ο μου 200αρι Brevet. Χωρίς αυτά ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΡΜΑΤΙΖΑ.
Από τότε, μόνο ωφέλη βλέπω. Ειδικά σε μεγάλες και σε γρήγορες βολτονήσεις.
Στις ανηφόρες, το πάτα-τραβα είναι σωτήριο.
Στις ατελείωτες διαδρομές, ξέρω ότι το πόδι θα μείνει στη θέση του, όσο κουρασμένος και να είμαι. Το πετάλι θα γυρίσει και δεν θα μου πάρει το πόδι, δεν θα με χτυπήσει, δεν θα μπουρδουκλωθώ, δεν θα σαβουριαστώ.
Στο ορθοπέταλο επίσης θα μείνει στη θέση του.
Για εμένα είναι μονόδρομος.
Φυσικά, κάθε μέρα στην πόλη, μου ερκούν οι καλουπιέδες, νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά για όλα τα υπόλοιπα τα κουμπωτά πετάλια είναι μονόδρομος.

Nastybishop
Απών/απούσα

Δεν επιχειρούμε να τα αποκαθηλώσουμε ....

ίσως να επαναπροσδιορίσουμε την αξία τους, όσον αφορά ένα και μόνο παράγοντα, το πόσο αποτελεσματικό είναι το πεταλάρισμα με spd.

Διότι όσον αφορά άλλους παράγοντες δεν τίθεται θέμα. Για παράδειγμα, σε γρήγορο ορεινό τερέν πολλές φορές κινδύνευαν να φύγουν τα πόδια μου από τα πετάλια λόγω των κραδασμών ή μικρών αλμάτων. Με τα κουμπωτά πετάλια αυτό λύθηκε και κινούμαι με πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση.

Επειδή, χρονομετρώ κάποιες αποστάσεις πχ. ανάβαση Υμηττού, θα την επιχειρήσω με και χωρίς κουμπωτά και θα γράψω τη διαφορά στους χρόνους.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Καταλαβαίνω το σκεπτικό σου.
Να βάλω άλλη μια παράμετρο στο όλο θέμα?
Πως θα σου φαινόταν αν τα πετάλια είχαν 20 ευρώ με τα σχαράκια τους και τα ειδικά παπούτσια είχαν άλλα 40 ευρώ?
Μιλάμε για 60 ευρώ στο σύνολο, όλα επώνυμα, καινούργια, στο νούμερό σου και στο χρώμα του γούστου σου.

ΟΚ, τι θα έλεγες να ρίχναμε τα μίσα στη θάλασσα?
ΔΗΛΑΔΗ με 30 περίπου ευρώ να είχες παπούτσια Shimano και πετάλια με σχαράκια? Στο εξωτερικό κυκλοφορούν τέτοιες προσφορές. Προσωπικά εγώ έτσι απόκτησα τα πρώτα μου πετάλια, σχαράκια και παπούτσια.
Προσφορά και επιπλέον έκπτωση πάνω στην τιμή προσφοράς.
Κάτι όχι ασυνήθιστο για το εξωτερικό (Μόναχο).
Τι λες τώρα, αξίζει?

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Nastybishop wrote:

γ) Το επιχείρημα ότι με τα spd όχι μόνο σπρώχνεις αλλά τραβάς (άρα χρησιμοποιείς περισσότερους μυς, άρα πας πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά κτλ) είναι πολύ, μα πολύ πειστικό.

Οι μύες που τραβάνε είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που πατάνε.

Nastybishop
Απών/απούσα

Αν κατάλαβα καλά υποστηρίζεις ότι με λίγη έρευνα αγοράς μπορείς να πετύχεις εξαιρετικό value for money...

Δεν θα διαφωνήσω καθόλου με αυτό.

Αλλά δεν αλλάζει το επιχειρημα ότι και πάλι ίσως αγοράζεις πράγματα που δεν τα χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, μπορείς να βρεις καταπληκτικά δισκόφρενα με τρομερή εκπτώση, αλλά αν κινείσαι με 10 χλμ/ωρα στο πάρκο μάλλον δεν τα χρειάζεσαι.

Αλλά για να απαντήσω και στο ερώτημα που θέτεις στο τέλος, δλδ αν αξίζει...θα σου απαντήσω ότι αξίζει. Αλλωστε και εμένα αν με πετύχεις στο βουνό φοράω shimano παπουτσια και πετάλια XT (που πλάκα πλάκα απεμπλέκουν το πόδι σου με τόση ευκολία που ακόμα δεν έχω πέσει ούτε μια φορά -χτύπα ξύλο- ούτε καν έχω νιώσει κίνδυνο)....έχω πειστεί όμως ότι τα έχω ανάγκη!

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

chrisRC wrote:
Nastybishop wrote:

γ) Το επιχείρημα ότι με τα spd όχι μόνο σπρώχνεις αλλά τραβάς (άρα χρησιμοποιείς περισσότερους μυς, άρα πας πιο γρήγορα πιο αποτελεσματικά κτλ) είναι πολύ, μα πολύ πειστικό.

Οι μύες που τραβάνε είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που πατάνε.

Όταν έχεις κανει 80 χλμ σε γρήγορο ρυθμό, έχεις φάει και τον ήλιο στη μάπα, και βλέπεις μπροστά σου την ανηφόρα, και ξέρεις ότι το peloton ΔΕΝ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ... και αν μείνεις μόνος σου θα σε φάνε οι λύκοι.....
ε, τότε αυτοί οι μικροί μυς ΦΤΑΝΟΥΝ και ΑΡΚΟΥΝ.
"Τραβάς" (ακόμα και χωρίς να "πατάς") για όσο χρειάζεται με τους ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟΥΣ αυτούς μυς και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ μέσα στο peloton.
Δοκιμασμένο και σωτήριο.....

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

@Nastybishop
εσύ χρειαζόσουν καλύρο ποδήλατο για να κάνεις ποδήλατο??
τα περισσότερα πράγματα που αγοράζουμε πλέον δεν μας χρειάζονται
αλλά τα αγοράζουμε για διάφορους λόγους
τα περισσότερα μας βοηθάνε στην ασφάλεια του ποδηλάτου
η στο να κάνουμε καλύτερα ποδήλατο
ή σε διάφορα που δεν μου έρχονται στο μυαλό
αλλά τπτ δεν είναι απαραίτητο για να κάνουμε ποδήλατο
οπότε ο καθένας μόνος του θα κρίνει τι προσφέρει κάτι
και ανάλογα θα το αγοράσει ή όχι
δυστυχώς λίγοι κοιτάνε τι χρειάζονται πραγματικά
και αυτό φαίνεται και στα θέματα πωλήσεων οπού αγοράζεις βάση τιμής και όχι βάση ανάγκης

όσο αφορά τα δρόμου και τα spd
θα πω μερικές διαφορές
τα δρόμου όπως σωστά αναφέρθηκε είναι πιο αεροδυναμικά και τα παπούτσια τους πιο δύσκαμπτα
κουμπώνουν πιο γερά και ξεκουμπώνουν πολύ πιο δύσκολα
αυτό πιστεύω έχει να κάνει με του ότι στο δρόμο πιάνεις τέμπο και μένεις εκεί
στο βουνό δουλεύεις όλο σου του σώμα οπό θέλει ελαστικότητα στα κουμπώματα
και αν ξεκουμπώνει πιο εύκολα στις πτώσεις

καλές δοκιμές

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Φυσικά και ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.
Την Παρασκευή είδα κόσμο που συμπλήρωσε τα 100+ χλμ του Freeday με ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ και απλά πετάλια του 5ευρου.

Οι παπούδες μας οργώνανε την Ελλάδα χωρίς ειδικά παπούτσια και πετάλια.

Αλλά σε όλα τα πράγματα υπάρχει ο εύκολος και ο δύσκολος τρόπος, ο ακριβός και ο φτηνός, ο λίγο πιο ασφαλής και ο λίγο πιο "αβέβαιος".

Κρίνεις, Ζυγίζεις, Αποφασίζεις.

tomac4
Απών/απούσα

Πιστευω πως δεν εχει καμμια σχεση να ποδηλατεις με κουκμπωτα πεταλια και με απλα πεταλια... Πηγαινεις πολυ πιο ανετα πολυ πιο γρηγορα πολυ πιο ξεκουραστα και με πολυ μεγαλυτερη ασφαλεια εχοντας κουμπωτα πεταλια!!!!

Πιστευω πως δεν υπαρχει συγκριση...

Nastybishop
Απών/απούσα

Πάντως οι μηριαίοι δικέφαλοι είναι δύσκολο να γυμναστούν. Παλιά ήμουν συχνός επισκέπτης των γυμναστηριών (το έκοψα εδώ και μερικά χρόνια). Όλα τα προγράμματα είχαν συνήθως 1 άσκηση για τους μηριαίους δικέφαλους και αυτή την κάναμε (αν την κάναμε) απλά για να ξεμπερδεύουμε. Όλο το ζουμί ήταν στους τετρακέφαλους, δλδ σε ασκήσεις όπως το σκουώτ, η πρέσσα κτλ.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Nastybishop wrote:
....Παλιά ήμουν συχνός επισκέπτης των γυμναστηριών (το έκοψα εδώ και μερικά χρόνια). Όλα τα προγράμματα είχαν συνήθως 1 άσκηση για τους μηριαίους δικέφαλους και αυτή την κάναμε (αν την κάναμε) απλά για να ξεμπερδεύουμε.....

Ναι αλλά εμείς δεν είμαστε "σιδεράδες", είμαστε ποδηλάτες.
ΦΥΣΙΚΑ και υπάρχουν ασκήσεις για να δυναμώσεις και τον "τράβα" μύ (δικέφαλο).

Απλή άσκηση, καβαλάς, κουμπώνεις ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ και βγαίνεις βόλτα.
Κάνεις κανα 10αρι χλμ. Μετά κουμπώνεις ΜΟΝΟ το άλλο και κάνεις άλλα 10 χλμ.
Κάντο για καμιά βδομάδα και θα σου πω μετά τι λέει το "πάτα-τράβα" και αν αξίζουν τα κουμπωτά πετάλια.....

Nastybishop
Απών/απούσα

Ναι την έχω σκεφθεί και εγώ αυτή την άσκηση. Μάλιστα την έκανα χωρίς να ακουμπάω καν το άλλο πόδι στο πετάλι. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο έτσι.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

Nastybishop wrote:
Ναι την έχω σκεφθεί και εγώ αυτή την άσκηση. Μάλιστα την έκανα χωρίς να ακουμπάω καν το άλλο πόδι στο πετάλι. Αλλά ήταν πολύ δύσκολο έτσι.

όντως καλή άσκηση ακούγεται
θα την δοκιμάσω και εγώ
αν και τώρα θέλω να κάνω άλλο πράγμα
αλλά η δοκιμή δεν βλάπτει ποτέ

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

αυτό εννοούσα, ένα πόδι τη φορά.
Το άλλο στον αέρα.
Πατάς - τραβάς ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ και γυμνάζεις ότι πρέπει να γυμναστεί.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
αυτό εννοούσα, ένα πόδι τη φορά.
Το άλλο στον αέρα.
Πατάς - τραβάς ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ και γυμνάζεις ότι πρέπει να γυμναστεί.

Βέβαια θέλει προσοχή γιατί αν το κάνεις για πολύ ώρα μόνο με το ένα πόδι
δλδ για 10χλμ που θέλει 25-30 λεπτά
μετά το άλλο θα έχει κρυώσει και θα μπορείς να τραυματίσεις μυς χωρίς λόγο

chrisRC
Εικόνα chrisRC
Απών/απούσα

Ο μυς που "τραβάει" δεν είναι (μόνο) ο δικέφαλος μηριαίος .
Η κινησιολογία δεν είναι τόσο απλό πράγμα , είναι αρκετά σύνθετο. Και εκτός από τις αρθρώσεις και τους μυς που αφορά, αφορά και μια αλληλουχία που είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Παω να βάλω κολλύριο τώρα.

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

plannet wrote:
.......Βέβαια θέλει προσοχή γιατί αν το κάνεις για πολύ ώρα μόνο με το ένα πόδι
δλδ για 10χλμ που θέλει 25-30 λεπτά
μετά το άλλο θα έχει κρυώσει και θα μπορείς να τραυματίσεις μυς χωρίς λόγο

Με ρέγουλα, δεν είναι ασκήσεις έντασης.
Είναι ασκήσης ενδυνάμωσης.
Δεν πάμε για τραυματισμό....

Nastybishop
Απών/απούσα

Ναι άλλωστε δεν μπορείς να το κάνεις για πολύ ώρα όχι μόνο γιατί είναι δύσκολο, αλλά γιατί είναι και πολύ βαρετό.

Παρεπιπτόντως, τώρα με την απεργία (που από ότι φαίνεται θα κρατήσει κάμποσο) ετοιμαστείτε για πολυυυύ γυμναστική...βενζίνη γιοκ!

lyhadj
Εικόνα lyhadj
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:

Είχα απίστευτη φοβία για τα spd sl.
Τα είχα αγόράσει Πάσχα, τα πρωτοδοκίμασα Καλοκαίρι, στο νησί, ένιωθα ότι θα σκοτωνόμουνα.... Τελικά τα φόρεσα....
Από τότε, μόνο ωφέλη βλέπω. Ειδικά σε μεγάλες και σε γρήγορες βολτονήσεις.
Στις ανηφόρες, το πάτα-τραβα είναι σωτήριο.
Στις ατελείωτες διαδρομές, ξέρω ότι το πόδι θα μείνει στη θέση του, όσο κουρασμένος και να είμαι. Το πετάλι θα γυρίσει και δεν θα μου πάρει το πόδι, δεν θα με χτυπήσει, δεν θα μπουρδουκλωθώ, δεν θα σαβουριαστώ.
Στο ορθοπέταλο επίσης θα μείνει στη θέση του.
Για εμένα είναι μονόδρομος.
Φυσικά, κάθε μέρα στην πόλη, μου αρκούν οι καλουπιέδες, νιώθω μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά για όλα τα υπόλοιπα τα κουμπωτά πετάλια είναι μονόδρομος.

Αυτά τα λόγια τα έχω ακούσει πααααααααααρα πολλές φορές απο άτομα που ασχολούνται και με την τουριστική ποδηλασία (δηλαδή πάνε και σε χώμα και με φορτίο κλπ). Εγώ πάλι, προτιμώ τα καλπιέ που είναι μια ενδιάμεση λύση - αλλά δεν πάει να πει οτι τα spd δεν προσφέρουν όσα και άλλα τόσα λέει ο ροκαρολας και θα έλεγε αν δεν βαριόταν να γράφει ο Τομακ... Και όχι μόνο για την αγωνιστική ποδηλασία.

ΥΓ> Η κοινωνιολογική συζήτηση περί χρησιμότητας ενός πράγματος σε σχέση με την τιμή του και τους νόμους του εμπορίου δεν έχει θέση σε αυτή τη συζήτηση -

generation xx t...
Εικόνα generation xx terrorist
Απών/απούσα

Nastybishop wrote:

Παρεπιπτόντως, τώρα με την απεργία (που από ότι φαίνεται θα κρατήσει κάμποσο) ετοιμαστείτε για πολυυυύ γυμναστική...βενζίνη γιοκ!

Aυτο περιμεναμε!