Στις μέρες που ζούμε, ένας ηλιακός είναι 2 σε ένα και προστασία του περιβάλλοντος και οικονομία, μιας και έγραψα μερικές οδηγίες σε μια φίλη που με ρώτησε θα τις ανεβάσω και εδώ...
Μικρός οδηγός για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα ή τι έμαθα ψάχνοντας....
Τι σημαίνουν πρώτα τα διάφορα:
Διπλής-Τριπλής ενέργειας όλοι είναι τουλάχιστον διπλής ήλιος, ηλεκτρικό ρεύμα όταν δεν έχει αρκετό ήλιο ή ξοδεύεις πολύ... Τριπλής σημαίνει ότι συνδέεται και με το καλοριφέρ, οπότε όταν το νερό είναι ζεστό δεν καταναλώνει τίποτα, όταν δεν είναι το ζεσταίνει... αξιζει τον κόπο μόνο αν έχει προβλεφθεί (σωλήνες καλοριφέρ στην ταράτσα) αλλιώς ξέχνα το.
Συλλέκτης μάυρης βαφής ή Τιτανίου, Tinox κλπ Νομίζω ότι είναι αυτονόητο τι είναι το καθένα, ο τιτανίου είναι καλύτερος, στον calpak που τσέκαρα ο τιτανίου είχε 10% καλύτερη απόδοση (αλλά πάνω από 10% μεγαλύτερη τιμή..., βέβαια διαφήμιζαν ότι είχε 25% αν θυμάμαι καλά το νούμερο καλύτερη απόδοση από τους άλλους μαύρου χρώματος, οπότε ίσως σε άλλη εταιρεία η διαφορά να είναι μεγαλύτερη...)
Υλικό καζανιού Υπάρχουν 3 υλικά:
πλαστικός μην τον πάρεις συνήθως βρωμάει το νερό
γυαλί καλό υλικό ζει συνήθως λιγότερο από τους ανοξείδωτους αλλά είναι πιο φθηνοί
Ανοξείδωτος η καλύτερη επιλογή, απλά είναι ακριβότεροι
Υλικό και πάχος μόνωσης:μόνωση πολυουρεθάνης
Εγγύηση: διάρκεια και προυποθέσεις: τουλάχιστον 5 χρόνια, αλλά δίνουν και 10 και 15 κάποιοι, γιατί αν τα παίξει σε λίγα χρόνια δεν θα έχεις κάνει απόσβεση...
Υπο ποιούς όρους δίνουν την εγγύηση: πχ μπορεί να σου αρνηθούν την εγγύηση γιατί δεν έχεις κάνει σέρβις όταν πρέπει...
Άλλα: Εννοείται να είναι κλειστού κυκλώματος, κοινός το νερό που φτάνει σε σένα δεν μπαίνει στο συλλέκτη, αλλά στον συλλέκτη κυκλωφορεί ειδικό υγρό το οποίο δεν παγώνει οπότε σε περίπτωση παγετού δεν υπάρχει περίπτωση να σπάσει.
Ανόδιο μαγνησίου.
Τι μέγεθος θα χρειαστώ: Υποτίθεται ότι την κατανάλωση την υπολογίζεις με 40lt ανά άτομο την ημέρα για όλα...) να ξέρεις ότι παίζει ρόλο και το μέγεθος από τον συλλέκτη, γιατί συνήθως το νερό αρχίζεις την κατανάλωση το πρωί, οποτε όσο εσύ χρησιμοποιείς ζεσταίνεται, όσο πιο μεγάλος ο συλλέκτης τόσο πιο γρήγορα, όσο πιο μεγάλο το καζάνι, τόσο λιγότερες απώλειες θα έχει (με την ίδια μόνωση εννοώ) οπότε πιο ζεστό νερό το πρωί.
Για την εγκατάσταση: Αν είσαι μακριά από τον θερμοσύφωνα, υπάρχουν 2 λύσεις:
Λεπτός σωλήνας, (εννοείται μονωμένος ότι και να είναι αυτός που φέρνει το ζεστό)
Ανακυκλοφοριτής ένα κυκλωματάκι που έχει δύο σωλήνες που έρχονται από το ζεστό και ανακυκλορορεί το νερό εκεί ώστε σε 2-3 λεπτά στο τέλος του κυκλώματος ανακυκλοφορίας να υπάρχει ζεστό νερό (ώστε να μην το σπαταλάς μέχρι να έρθει το ζεστό)
Άλλες χρήσιμες πληροφορίες:
Υπάρχουν πληντήρια διπλής παροχής τα οποία έχουν μια είσοδο για νερό από το θερμοσύφωνα και μια για κρύο, δυστυχώς όλα παίρνουν από το θερμοσύφωνα μόνο για τις πλύσεις 60 και 90 βαθμών οπότε αν πλένεις στους 30-40 κυρίως δεν συμφέρει να το κάνεις μιας και είναι πιο ακριβό το πλυντήριο (γύρω στα 500 ευρώ) και δεν είναι ενεργειακής κλάσης Α++ που υπάρχουν πια.
Αντίθετα συμφέρει πολύ να το συνδέσεις με πλυντήριο πιάτων, που μπορεί να τραβάει κατευθείαν από τον ηλιακό και μόνο και να γλυτώνεις το έξτρα ρεύμα για να ζεστάνει το νερό...
Ευχαριστούμε....
Οποιος αλλος θελει, και ΓΝΩΡΙΖΕΙ, καλο θα ηταν να προσθεσει κι αλλες πληροφοριες, αν κρινει πως χρειαζονται.
Θα μπορουσε να γινει το ιδιο και με φωτοβολταικα στοιχεια.Οποιος γνωριζει, ας ενημερωσει και τους υπολοιπους!
Bravo σωστός - πολύ χρήσιμο ιδίως να παρέχονταν οδηγίες του πως επιλέγουμε (αγοράζουμε μόνοι μας), συνδέουμε για να φτιάξουμε ανεξάρτητο αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης (τεχνικές προαπαιτήσεις κλπ).
Και μην μου πει κανα θύμα να δίνουμε το περισσεύον ρεύμα στην πουστοΔΕΗ γιατί το μόνο που ήξερε και ξέρει τόσα χρόνια είναι να φτιάχνει εργοστάσια λιγνίτη (που εδώ και μισό αιώνα έχουν απαγορευτεί στην πολιτισμένη Ευρώπη)και να μαλακίζεται καίοντας πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρισμού (για να μην στενοχωρηθούν οι γαμημένοι οι Πετρελαιάδες)με συνέπεια να πληρώνουμε φουσκωμένους "λογαριασμούς - νταβατζιλίκια", όταν μπορούσε κάλλιστα από το 1985 να έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά.
Οϋτε sents πλέον του Ευρώ στους ΛΕΧΡΙΤΕΣ ΤΗς ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ
θα ήταν εξαιρετικα ενδιαφερον να μαθουμε περισσοτερες λεπτομέρειες για τα τεχνικα - εγκατασταση. Ιδιαίτερα σχετικα με την τοποθετηση του δοχείου μεσα στο σπιτι - πχ παταρι που τα περισσοτερα σπιτια εχουν - για να κραταει το νερο πιο ζεστο.(οσες φορες ετυχε να ρωτησω γι αυτο ......καταλαβα οτι θα επρεπε να το πληρωσω πολυ ακριβα... πραγμα που με αποθάρρυνε μεχρι τωρα να αγορασω ηλιακο)
@Cyclelife: εγω θα εστρεφα τα βελη μου προς τους αιμοδιψεις εμπορους που θελουν με 1 θερμοσιφωνα να βγαλουν 3 μηνιατικα .......
χωρια τους βρικόλακες που πουλαν τα φωτοβολταικα.... τι στο καλο φταιει και ειναι οι τιμες στα υψη.....
Δεν το έχω ξανακούσει αυτό, εννοείς να μην είναι το καζάνι καθόλου στην ταράτσα αλλά μόνο μέσα στο σπίτι; Νομίζω ότι δεν θα ήταν πρακτικό ότι θα κέρδιζες τον χειμώνα (που το σπίτι είναι πιο ζεστό από έξω) από απώλειες από το καζάνι, θα το έχανες στους σωλήνες. Και το καλοκαίρι που το σπίτι είναι πιο δροσερό από έξω, και το σπίτι σου θα ζεσταινόταν και το νερό δε θα ήταν τόσο ζεστό.
Αν εννοείς κάτι άλλο, γίνε λίγο πιο σαφής...
ακόμη δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι παίζεται διεθνώς και όλα αυτά είναι πανάκριβα;
Για το παιχνίδι των 7 αδελφών του πετρελαίου δεν έχεις ακούσει τίποτε εσύ;
Τόσα ηλιακά projects παγκόσμια, τόσα ηλιακά αυτοκίνητα, άπειρα link υπάρχουν με ηλεκτρικά προϊόντα που λειτουργούν δωρεάν φορτιζόμενα μόνο από τον ήλιο εδώ και μισό αιώνα...
Εσύ δεν έχεις ακούσει τι σημαίνει μονοπώλια και καρτέλ ενεργειακών συμφερόντων;
Η Σοβιετική ένωση γιατί νομίζεις έπεσε (για το πρόγραμμα "Kόσμος" όπου με φωτοβολταϊκά στο διάστημα θα μεταφερόταν άπειρη δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στη γη μέσω lazer δεν έχεις ακούσει τίποτε;)
Τον Ωνάση γιατί λες να τον έβγαλε από τη μέση ο Νιάρχος (πράκτορας των 7 αδελφών);
Οι πόλεμοι στο ΙΡΑΚ και το Αφγανιστάν γιατί λες να γίνανε;
Ξέρεις πόσοι επιστήμονες βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα επειδή απλά θέλησαν να διαδώσουν στον πολύ κόσμο εφευρέσεις που θα απάλλασσαν τον κόσμο από τη σκλαβιά του πετρελαίου;
Γιατί νομίζεις ότι οι υποτιθέμενοι διανομείς εναλλακτικών μέσων ενέργειας τα πωλούν σε αστρονομικές τιμές διαιωνίζοντας το ψεύδος ότι πρόκειται για ασύμφορες ενεργειακές λύσεις;
Έχεις την εντύπωση ότι θα τους άφηνε κανείς να κατεβάσουν τις τιμές τους και να χάσουν οι πετρελαιάδες έστω κι ένα μικρό κομμάτι της οικονομικής πίτας που λυμαίνονται; Μήπως πιστεύεις ότι ζούμε σε συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού και θα τους άφηνε κανείς να επεκταθούν επειδή απλά προοσφέρουν καλύτερο προϊόν;
Αλήθεια δεν έχεις πάρει ακόμη πρέφα ότι όλοι οι πόλεμοι διακρατικοί και ατομικοί (δολοφονίες) γίνονται επειδή οι πετρελαιάδες (φυσικά αέρια) κλπ σιονιστολεχρίτες δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε ένα σεντς χαρίζοντάς το σε οποιοδήποτε θέλει να απαλλαγεί από τη δουλεία τους;
Αν βάλεις φωτοβολταϊκά με το πρόγραμμα της ΔΕΗ, η μόνη και η λογικότερη επιλογή που έχεις ειναι να πουλάς όλο το ρεύμα στη ΔΕΗ και μετά να ξανααγοράζεις όσο χρησιμοποιείς απ' τη ΔΕΗ. Αυτό είναι και το πιο οικονομικό γιατί η ΔΕΗ αγοράζει το ρεύμα από σένα για 55 λεπτά την κιλοβατώρα, δηλαδή 5 φορές ακριβότερα από όσο το πουλάει! Γι' αυτό συμφέρει. Με τη ΔΕΗ δε χρειάζεσαι ακριβές τοξικές μπαταρίες για να αποθηκεύεις το ρεύμα που παράγεις, διότι το διοχετεύεις κατευθείαν στο δίκτυο της ΔΕΗ. Και μάλιστα αξιοποιείς όλο το ρεύμα που παράγεις, ανεξάρτητα απ' το πόσο και πότε το χρησιμοποιείς.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να βάλεις φωτοβολταϊκά με τη ΔΕΗ είναι να έχεις ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Μ' ενδιαφέρει να βάλω και τα δύο. Τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ πιο ακριβά (υπολογίζω γύρω στα 10.000 - 20.000 χιλιάδες ευρώ) και χρειάζονται περισσότερο χώρο, αλλά πιθανόν να αποσβένονται πιο γρήγορα αν δεν ξοδεύεις πολύ ζεστό νερό. Αυτά στη θεωρία. Στην πράξη δεν ξέρω τι γραφειοκρατεία πρέπει να ξεπεραστεί για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο της ΔΕΗ, αλλά οι εταιρίες εγκατάστασης ίσως βοηθάνε.
Συνήθως το δοχείο είναι πάνω απ' το συλλέκτη επειδή το ζεστό νερό ανεβαίνει από μόνο του πάνω απ' το κρύο νερό, επομένως απ' το συλλέκτη προς το δοχείο. Αλλιώς χρειάζεται κυκλοφορητής, που σημαίνει περισσότερα έξοδα. Η μόνωση του δοχείου είναι σημαντικό στοιχείο του ηλιακού ή οποιουδήποτε θερμοσίφωνα. Το καλοκαίρι μπορείς να έχεις γρήγορα καυτό νερό βάζοντας μια μαύρη κατσαρόλα στον ήλιο (το δοκίμασα). Η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου το χειμώνα είναι γύρω στους 10-20 βαθμούς C, πολύ μικρότερη απ' τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του ζεστού και του κρύου νερού (80 βαθμοί C). Το δοχείο πρέπει να έχει καλή μόνωση είτε είναι έξω είτε μέσα.
σχέσεις με την πουστοΔΕΗ πλέον (ΑΠ' ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΟ POST ΜΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ).
Η ΠΑΓΙΑ & ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:
ΑΝ Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ - ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΜΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ (ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ - ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΛΕΒΑΝΕ - ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ & ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/10 ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΒΓΛΛΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΧΕΙΑ-ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝΕ 500.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ (ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΠΑΤΣΟΣΕΚΙΟΥΡΙΤΑΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)
ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ ΠΛΕΟΝ - ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΚΟΡΟΪΔΑ
1. Έλεγχος της στάθμης του αντιψυκτικού υγρού που βρίσκεται μέσα στο στοιχείο και καταλήγει (εσωτερικά από το καζάνι με σωλήνες) στο επάνω μέρος του καζανιού. Συμπλήρωμα υγρού. Αυτό μας βοηθάει στο να μεταφέρεται όλη η θερμότητα από το στοιχείο στο νερό του λέβητα. Όσο μικρότερη η στάθμη, τόσο λιγότερη θερμότητα μεταφέρεται στο νερό που βρίσκεται μέσα στο καζάνι.
2. Αλλαγή του ανοδίου που βρίσκεται μέσα στο καζάνι κάθε χρόνο.
Όταν νερό κάνει κύκλο και στη διαδρομή εναλλάσσεται χαλκός και χάλυβας, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ηλεκτρόλυση οπότε ο χάλυβας (το καζάνι) διαβρώνεται. Το ανόδιο αποτρέπει την ηλεκτρόλυση με το να λιώνει το ίδιο προστατεύοντας έτσι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το καζάνι.
3. Έλεγχος για διαρροές νερού
Μια και πιάσαμε το θέμα, αν γνωρίζει κάποιος, θα μπορούσε ο ηλιακός να συνδεθεί και με το κύκλωμα του καλοριφέρ; Όχι για να θερμαίνει το καλοριφέρ το νερό του θερμοσίφωνα, αλλά για να θερμαίνει ο θερμοσίφωνας το νερό του καλοριφέρ. Ο ηλιακός από ότι έχω διαβάσει έχει πάντα σχετικά ζεστό νερό, ακόμα και το χειμώνα. Το νερό αυτό αξιοποιείται μόνο όταν το χρησιμοποιούμε (κάνουμε μπάνιο κτλ.) Την υπόλοιπη μέρα δε θα μπορούσε να συνεπικουρεί στο κύκλωμα του καλοριφέρ ώστε να διατηρεί τα σώματα και το νερό που κυκλοφορεί σε αυτά σε μια "χλιαρή" κατάσταση. Ή είναι τόσο μικρό το κέρδος σε θερμίδες που προσφέρει ένα όχι καυτό σώμα καλοριφέρ που δεν έχει νόημα αυτή η σύνδεση;
........θα χρειαστείς ένα μεγάλο πλήθος από στοιχεία ώστε η θερμότητα να επαρκεί να καλύψει το χώρο σου τις ημέρες ηλιοφάνειας.
Επίσης θα χρειαστείς:
Δύο ηλεκτροβάνες που να ρυθμίζουν πότε θα κλείνει το κύκλωμα του ηλιακού και πότε του λέβητα. (Δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς παράλληλα, θα έχεις απώλειες χωρίς λόγο)
Παράλληλη σύνδεση με ηλεκτρονικό κύκλωμα που θα χρησιμοποιεί τον κυκλοφορητή του λέβητα, ώστε να μη χρειαστείς κάποιο δεύτερο. Στην καλύτερη περίπτωση να κάνεις χρήση κεντρικού χειρισμού μέσω υπολογιστή (θα χρειαστείς κάποιο ανάλογο πρόγραμμα) που θα κανονίζει πότε θα ανοίγει και θα κλείνει τις ηλεκτροβάνες αυτόματα ανάλογα τη θερμοκρασία του νερού από τα στοιχεία και τις ανάγκες θέρμανσης που του ορίζεις από το θερμοστάτη χώρου μέσα στο σπίτι. Εκτός αν τα κάνεις χειροκίνητα (μανίκι)
Να είσαι σε μονοκατοικία, επειδή σε αντίθετη περίπτωση το πράγμα περιπλέκει αρκετά.
Να έχεις όρεξη για DIY
Και οι ματαλλικοί με εσωτερική επενδυση εμαγιέ; Σε δυο μαγαζιά που ρώτησα η επιλογή ήταν μεταξύ εμαγιέ και ανοξείδωτου. Οι ανοξείδωτοι είναι 200-300 ευρώ πιο ακριβοί.
Αλλά υπάρχει μια άλλη τεχνολογία που χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια ως ενέργεια ενεργοποίησης αντλίας θερμότητας, οπότε έχεις ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα και κάπου μπορείς να διοχετεύσεις το αντίθετο, μιας και είπαμε είναι αντλία, άρα μπορείς να ψήνεις/αποξηραίνεις το καλοκαίρι και να παγώνεις (ψυγείο το χειμώνα)...
Δεν ξέρω αν υπάρχουν εμπορικά προιόντα τέτοιου τύπου, αλλά υπάρχει εταιρεία που κάνει μελέτες και εγκαταστάσεις...
Πολλοί ανοξείδωτοι έχουν από μέσα επενδύσεις (νομίζω όχι μόνο εμαγιέ), αλλά υποθέτω ότι αυτοί που λένε μόνο εμαγιέ δεν έχουν απέξω ανοξείδωτο υλικό, οπότε αν πάθει κάτι το εμαγιέ, που είναι πιθανό, οι θερμοκρασίες και οι διαστολές συστολές που ασκούνται ζορίζουν το υλικό, το απέξω θα αρχίσει να σκουριάζει.
χάλασε ο δικός μου και ψάχνω για καινούργιο καζάνι.
Αυτά που λένε glass δεν είναι γυάλινα μέσα αλλά εμαγιέ. Νομίζω πως τα λένε glass επειδή αυτό το "εμαγιέ" λέγετε στα ελληνικά "επίστρωση υαλοκράματος".
Μετά από πολύ καιρό έρευνας έχω καταλήξει σε ένα πράγμα. Όλα τα καζάνια του ίδιου τύπου (εμαγιέ, ανοξείδωτος..) είναι πάνω κάτω τα ίδια.
Είναι πιθανό να αλλάζει η μόνωση και όποιος θέλει να αγοράσει καλό θα είναι να ρωτήσει.
Η μόνωση είναι σε όλα τα καζάνια πολύ πυκνός αφρός πολυουρεθάνης.
Εγώ ρωτάω το πάχος της μόνωσης (cm) ανάμεσα στο εσωτερικό δοχείο και το περίβλημα και την πυκνότητα (kg/m^3) (όσο πιό πυκνός τόσο καλύτερα).
Στους συλλέκτες υπάρχουν διαφορές αλλά δεν το έχω ψάξει γιατί έχω ήδη.
Ο φυρογένης που χάλασε ήταν 2πλής ενέργειας, με μεταλλικό καζάνι και επίστρωση πολυπροπυλένιου ή πολυαιθυλένιου. Το δοχείο μέσα, μετά απο 10 χρόνια, ήταν καινούργιο όταν τον άνοιξα να τον μαστορέψω. Αλλά έσπασε το πλαστικό του σε ένα αδύναμο σημείο που σφραγίζει.
Το PP και PE δεν κολλάνε παρα μόνο με κάτι πολύ ειδικές κόλες, οπότε δεν επισκευάζεται DIY style (και τσάμπα).
Αν και πλαστικός δεν μύριζε το νερό. Ούτως η άλλως μπάνιο έκανα, δεν το έπινα. Και γενικά αν κάποιος συνηθίζει να πίνει νερό από τον ηλιακό... θα έλεγα να μην το κάνει γιατί είδα διάφορα όταν άνοιξα το δικό μου. Εκτός των άλλων μπορεί να υπάρξει και καμιά διαρροή στο κλειστό κύκλωμα του συλλέκτη και να πίνετε αντιψυκτικό. Λέω τώρα...
υ.γ. Μόλις τώρα πήρα τηλέφωνο σε άλλες 2 εταιρίες και ρώτησα για 160λίτρα καζάνι. Η μία έβαζε 5εκ. μόνωση (40kg/cm^3) ενώ η άλλη 7εκ. ίδιας πυκνότητας. Και τα δύο καζάνια είχαν την ίδια τιμή!
κάπου είχα ακούσει για ρυθμιστική βάνα (όχι ηλεκτροβάνα απαραίτητα... πχ κάτι με διμεταλλικό έλασμα... λέμε τώρα...) που μπορεί να αναμίξει ζεστό - κρύο και να βγάλει νερό σε "επιθυμητή" θερμοκρασία, για χρήση σε πλυντήρια ρούχων ΚΑΙ πιάτων.
πχ το να έχεις ΜΟΝΙΜΑ είσοδο νερού στο πλ_ρουχ στους 40 βαθμούς θεωρώ ότι είναι ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (για πιο μεγάλες θερμοκρασίες πλυσίματος, το πλυντήριο θα ανεβάζει από τους 40 στην "επιθυμητή"... και όχι από τους πχ 10 το χειμώνα.....).
Αντίστοιχα και στο πλ_πιατ. Εκεί ακόμα καλύτερα, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών, που συχνά ΔΕΝ ορίζει ο χρήστης (οπότε μπορώ να ρυθμίσω τη βάνα να μου βγάζει πχ στους 60) και λόγω μεγαλύτερου όγκου νερού (...νομίζω...).
Βέβαι θέλει έξτρα γραμμές + τις βάνες + ...τι θα περισσεύει τελικά για να κάνω μπάνιο????....
με ενδιαφέρει αλλά δεν κατάλαβα μπιτ για μπιτ.
Μπορείς να συνδέσεις και την παροχή του ζεστού στο πλυντήριο ρούχων απευθείας
Και αναρωτιέμαι γιατι δεν συνδέουν απο την αρχή τη βάνα του ζεστου στο πλυντήριο...πόσο ασυνείδητοι ειναι οι μάστορες?
καλοκαίρι, με δυνατό ήλιο, ο θερμοσίφωνας μπορεί να σου δώσει νερό πχ 80C...αν το βάλεις στο πληντύριο... κάηκς και εσύ και αυτό και τα ρούχα σου...
Αν όμως το περάσεις από μια ρυθμιστική βάνα, που μαζί (δίπλα) περνάει και κρύο νερό... και εσύ έχεις ρυθμίσει ότι θέλεις νερό πχ 40C...η βάνα ρυθμίζει πόσο ζεστό και πόσο κρύο θα αναμίξει ώστε η έξοδος να είναι κατά μέγιστο στους 40.... (που μετά θα είναι η είσοδος για το πλ_ρουχ....).
Αν το ίδιο το πλ. έχει ειδική διπλή είσοδο και κάνει μόνο του την μίξη, ακόμα καλύτερα ... αλλά μάλλον μιλάμε για ακριβά πλυντήρια που λίγοι έχουν...
Αχα, σε εννόησα τώρα.
Οπότε οπως λες θες 2 γραμμές (κρύο ζεστό)
Οπότε τον κατασκευαστή πρέπει να κράζω
Καλα απορώ πόσο ασυνείδητοι ειναι οι κατασκευαστές
Φίλε φιλοπόδαρε, πίσω από αυτό το πρόγραμμα της ΔΕΗ κρύβετε μεγάλη απάτη.
Καταρχήν είσαι έξυπνος, πως μπορείς να πιστεύεις μια εταιρεία που το αγοράζει 55 λεπτά και το
πουλάει πολύ πιο κάτω, δηλαδή χαρίζουνε χρήματα στον κόσμο ?
Πίσω από αυτό το πρόγραμμα βρίσκεται μια από της μεγαλύτερες ενεργειακές - οικονομικές απάτες,
Ο στόχος σου ας είναι η αυτονομία και ξέχνα την συνεργασία με τους επαγγελματίες κλέφτες και
εγκληματίες της ΔΕΗ.
Βασικά ναι.
Επειδή διάφοροι φίλοι μου ασχολούνται με εγκαταστάσεις κλπ, έχω κατά καιρούς κάνει συζητήσεις για αυτά.
Τα προγράμματα αυτά έχουν ξεκινήσει προ της κρίσης, οπότε και υπάρχει αυτή η τιμολόγηση. Υπάρχει θέμα στο υπουργείο ανάπτυξης με το πόσα λεφτά χάνονται έτσι.
Από την άλλη, είναι από τους λίγους τομείς που έχουμε φτάσει και ξεπεράσει τις οδηγίες της ΕΕ. Έχουμε πιάσει στόχους του 2020 ήδη. Μόνο για τα φωτοβολταϊκά όμως. Στις υπόλοιπες ανανεώσιμες (πχ αιολική, γεωθερμία) είμαστε ακόμα πίσω.
Το θέμα με τη χασούρα της ΔΕΗ από τα φωτοβολταϊκά δεν ξέρω πότε θα σκάσει. Το να αλλάξει ο τιμοκατάλογος είναι δύσκολο γιατί δεσμεύονται από ισχυρά συμβόλαια και 2 άλλες χώρες που το προσπάθησαν έκαναν πίσω. Αυτό βέβαια δεν τους εμποδίζει να αυξήσουν και άλλο το τέλος ανανεώσιμων στους λογαριασμούς ή να φορολογήσουν τα κέρδη των ιδιοκτητών από τα φωτοβολταϊκά (που τώρα είναι αφορολόγητα)...
Δείτε πως είναι φτιαγμένο το boiler. Αυτό είναι του φυρογένη αλλά φαντάζομαι πως δεν θα διαφέρουν πολύ και οι υπόλοιποι.
Συμφωνώ μαζί σου, έτσι είναι όπως το γράφεις με την διαφορά ότι το χρήμα δεν το γεννάει η ΔΕΗ
που έχει την υποτιθέμενη χασούρα.
Το χρήμα που η ΔΕΗ πληρώνει τα 55 λεπτά , το μαζεύει από τον κοσμάκη, από τον τελικό αγοραστή του
ρεύματος που επίσης το χρυσοπληρώνει και έτσι ουσιαστικά κλέβει τον κόσμο για να πληρώσει σε κάποιους τα 55 λεπτά την κιλοβατώρα.
Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν μπορούν να γραφούν εδώ, περίμενε και θα δεις.
Είναι γνωστό βάβαια ότι
η ΔΕΗ έχει κατηγορηθεί δικαίως όχι μόνο για εγκληματική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος
αλλά και για εξόντωση οποιουδήποτε προσπάθησε για την διαφάνεια στην οικονομική και
διοικητική διαχείρησή στης, όπως επίσης μεγαλοστελέχη της για κατάχρηση δημοσίου χρήματος,
εξαπάτηση κλπ.
Οι δε συνδικαλιστές της είναι επαγγελματίες πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας.
Εσύ πιστεύεις ότι τώρα θα γίνουν και αυτοί οικολόγοι, εδώ γελάμε,
ή μήπως να αρπάξουμε και εμείς ότι μπορούμε τώρα που χαρίζει λεφτά .
Η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που κινδυνεύει να περάσει σε ξένα χέρια λόγω ότι ήταν πάντα ένα πεδίο
ρουσφετιών, κλεψιάς, απάτης, εγκλήματος και πολιτικών συγκρούσεων για ψηφοθηρία.
Ελάχιστοι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να την συνεφέρουν και αυτούς τους έφαγαν κανονικά.
Φυσικά θα ήθελα να μείνει σε ελληνικά χέρια, όχι όμως με την υπάρχουσα νοοτροπία που όχι μόνο δεν αλλάζει αλλά χειροτερεύει σταθερά ίσως και με σχέδιο ξεπουλήματός της.
Δεν πιστέυω κάτι.
Απλώς επισήμανα μια στρέβλωση στην αγορά των φωτοβολταϊκών που δημιουργεί σιγά σιγά μια φούσκα που κάποια στιγμή θα σκάσει.
Γειά σας! Ίσως αυτός ο κατάλογος με θερμοσίφωνες να φανεί χρήσιμος για έρευνα αγοράς.
υπερπλήρες το site :ρ
elenapetr δεν θέλω να ακουστω κακός, αλλά μαντεύω πως είναι δικό σου το site; Και είναι νέο απ' ότι βλέπω.
Εκεί που λέει
"Η ιστοσελίδα μας έχει να σας προτείνει μία από τις πλέον αξιόλογες εταιρείες του χώρου
Μήπως είστε εσείς αυτοί;"
Δηλαδή αν πληρώσω, η εταιρία μου jellosun Α.Ε θα είναι μια από τις πλέον αξιόλογες στο χώρο; :Ρ:Ρ
ΟΚ, σοβαρά τώρα. Εγώ σαν επισκέπτης θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα.
Τι ακριβώς είναι οι glass. Τι οι ανοξείδωτοι κτλ.
Επίσης εκτός απο αυτούς υπάρχουν και οι γαλβανιζέ και νομίζω πως υπάρχουν και πολύ φτηνοί με καζάνι απο βαμμένη λαμαρίνα. Θα ήθελα να διαβάσω για τη μόνωση του ηλιακού και διάφορα τέτεια. Επίσης στους συλλέκτες δεν αναφέρει καθόλου τους επιλλεκτικούς συλλέκτες ούτε τους συλλέκτες με λυχνίες κενού.
Συγνώμη αλλά είναι λίγο μούφα η σελίδα γιατί δε λέει τίποτα.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον οδηγό εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα ώστε να μην πάει κάτι στραβά κατά την τοποθέτησης τους