Αφήνει υπολείμματα το τακάκι πάνω στη ζάντα

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
anquitel
Εικόνα anquitel
Απών/απούσα

Αφήνει υπολείμματα το τακάκι πάνω στη ζάντα.

Σε καινούριο ποδήλατο, με 90 περίπου χλμ, τα τακάκια αφήνουν μαυρίλες πάνω στην ζάντα, είναι φυσιολογικό αυτό;

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Χωρίς πάντα να είμαι σίγουρος, αν είναι καλής ποιότητας αφήνει πολύ λίγο εως καθόλου - ίσως γιατί δεν φθείρεται τόσο εύκολα. Αν είναι όχι τόσο καλής ποιότητας αφήνει αρκετή μαυρίλα. Δεν ξέρω αν επηρεάζεται και από τον καιρό (βροχή πχ).

Ένας τρόπος καθαρισμού του, είναι με λίγο οινόπνευμα σε κάποιο πανάκι, περνώντας από την ζάντα.

Ka0s
Εικόνα Ka0s
Απών/απούσα

Αφήνουν...ειδικά αν βρέχει...εκει μπλέκεται και το ασφαλτόνερο και μετά ακουμπας το ποδήλατο και καταριέσαι...

anquitel
Εικόνα anquitel
Απών/απούσα

Ka0s wrote:
Αφήνουν...ειδικά αν βρέχει...εκει μπλέκεται και το ασφαλτόνερο και μετά ακουμπας το ποδήλατο και καταριέσαι...

α γειά σου, λίγο ψιλόβροχο το έφαγα είναι η αλήθεια... απλά σαν καινούργιο κοσκινάκι κάθομαι και το χαζεύω και με χαλάνε οι μαυρίλες
ευχαριστώ για τις πληροφορίες συνάδελφοι!!!

Υ.Γ.: υπάρχει ψαχτήρι στο φόρουμ?

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

"...Χωρίς πάντα να είμαι σίγουρος, αν είναι καλής ποιότητας αφήνει πολύ λίγο εως καθόλου - ίσως γιατί δεν φθείρεται τόσο εύκολα. Αν είναι όχι τόσο καλής ποιότητας αφήνει αρκετή μαυρίλα..."

Ακριβως. Οσο καλυτερης ποιοτητας ειναι ενα τακακι, τοσο λιγοτερο αφηνει καταλοιπα στη ζαντα.
Η μαυριλα ομως που αφηνει το τακακι πανω στη ζαντα, δεν εξαρταται μονο απο αυτο. Επειδη καθε κατασκευαστης χρησιμοποιει διαφορετικο κραμμα αλουμινιου για την κατασκευη των ζαντων του, εξαρταται και απο το ειδος του αλουμινιου απο το οποιο εχει κατασκευαστει η ζαντα, το αν θα μενουν καταλοιπα του τακακιου πανω της, και σε ποιο βαθμο.
Εχει παρατηρηθει, το ιδιο τακακι, σε μια ζαντα να μην αφηνει μαυριλες και σημαδια, ενω σε ζαντα διαφορετικου τυπου, να αφηνει.
Παντως, οσο καλυτερης ποιοτητας ειναι ενα τακακι, τοσο λιγοτερες πιθανοτητες εχει να μαυριζει τη ζαντα.
Για να καθαρισουν οι μαυριλες αυτες, σαν πρωτο βημα, δοκιμαζουμε το κλασσικο Αζαξ, με ενα πανακι.
Αν μ'αυτο δεν καθαρισουν, τοτε χρησιμοποιουμε παλι Αζαξ, τριβοντας με τη σκουρα πρασινη πλευρα(πιο αγρια) ενος αρκετα χρησιμοποιημενου σφουγγαριου για τα πιατα.
Αν αρνουνται να καθαρισουν και μ'αυτο, τοτε μπορουμε να χρησιμοποιησουμε (πολυ προσεκτικα ομως), παρα πολυ "ψιλο" ντουκοχαρτο (Νο 600 και πανω), η εναλλακτικα, πολυ ψιλο συρμα κατσαρολας. Υπ'οψιν, οτι αν το παρακανουμε, το ντουκοχαρτο "τρωει" αλουμινιο, και απο καποιο σημειο και μετα, η μαυριλα που βγαινει δεν ειναι υπολειμα τακακιου, αλλα τριμμενο αλουμινιο της ζαντας.
Υπαρχει στο εμποριο κι ενα ειδικο σφουγγαρακι, το οποιο ειναι καλυμμενο με πολυ ψιλο γυαλοχαρτοειδες υλικο, που διατιθεται απο εταιρειες που παραγουν ποδηλατικα εργαλεια και ζαντες, ειδικα γι αυτη τη δουλεια. Ειναι ομως ολοιδιο, μ'αυτο που χρησιμοποιουν οι μπογιατζηδες, και πουλιεται στα χρωματοπωλεια, απλα ειναι ακριβοτερο.

"...Αφήνουν...ειδικά αν βρέχει...εκει μπλέκεται και το ασφαλτόνερο και μετά ακουμπας το ποδήλατο και καταριέσαι..."

Στη βροχη(κι ακομη περισσοτερο στο χιονι), επειδη τα τακακια προκειμενου να φρεναρουν πρεπει να πιεζουν με πολυ μεγαλυτερη δυναμη τη ζαντα(αφου αναμεσα στα τακακια και τη ζαντα παρεμβαλεται νερο το οποιο λειτουργει ως λιπαντικο), η φθορα των τακακιων ειναι ραγδαια. Κι εκτος απο τα τακακια, "λειωνει" και λιγο απο το αλουμινιο της ζαντας, που η σκονη του ανακατεμενη με τη σκονη των τακακιων και το νερο, σχηματιζει μια ωραια γκριζομαυρη λασπη, που λερωνει το συμπαν.
Τωρα, οσο καλυτερο ειναι το υλικο των τακακιων, τοσο ανθεκτικοτερο ειναι στη φθορα της βροχης, και παραλληλα, τοσο καλυτερα φρεναρει. Αυτο βεβαια, το καταφερνουν πολυ λιγα τακακια. Δυστυχως. Κι οχι απαραιτητα τα ακριβοτερα...