Strange but True: Helmets Attract Cars to Cyclist
By Nikhil Swaminathan May 10, 2007
Although you might not want to leave your protective gear at home, just know that if you do, drivers will be a lot more scared of hitting you
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=strange-but-true-helmet...
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
ετοιμάζω και ενα ρεζουμέ μεταφραση της ερευνας στα ελληνικά
Ενας ψυχολογος στην Αγγλια παρουσίασε την ερευνα του στην οποία μαλιστα ήταν ο ίδιος το πειραματόζωο.
Συμφωνα με αρκετους ποδηλάτες, τα οχήματα πλησιάζουν πολυ κοντά όταν τους βλεπουν να φοράνε κράνος. Ενώ οταν δεν φοράνε, τους προσέχουν πιο πολύ.
Για να διαπιστώσει αν υπάρχει αλήθεια σε αυτην την παρατήρηση ο ψυχολόγος εβαλε αισθητήρες στο ποδήλατο και μέτρησε 2.300 προσπεράσεις απο ιχ, λεωφορεία κτλ. Κατα τη διάρκεια της έρευνας του μαλιστα τον ακουμπησαν δυο φορές, την μια ενα λεωφορείο και την αλλη ενα φορτηγό. Ευτυχώς δεν έπεσε και δεν έπαθε κατι. Σημειωση πως και τις δυο φορές φόραγε κράνος.
Τα αποτελέσματα της ερευνα του έδειξαν οτι
ΟΤΑΝ ΦΟΡΑΓΕ ΚΡΑΝΟΣ, τα αυτοκίνητα τον προσπερναγαν αφήνοντας του 9 εκατοστά λιγότερη αποσταση απο ό,τι όταν οδηγούσε χωρίς κράνος.
Στις περιπτώσεις μαλιστα στις οποίες φόραγε περούκα με μακριές καστανές μπούκλες - μοιάζοντας, απο πίσω, με κοπέλα - οι οδηγοί του αφήνανε 6 εκατοστά περισσοτερη απόσταση.
Ο Randy Swart, ιδρυτής του Bicycle Helmet Safety Institute ειπε πώς τετοιες ερευνες ειναι παραπλανητικές μιας που ετσι κι αλλιως η ερευνα εδειξε πως οι οδηγοί δίνουν αρκετή αποσταση στον ποδηλάτη δηλαδη κατα μεσο ορο 92 εκατοστα χώρο (σ.μ. για ελα στην Αθηνα Randy και τα ξαναλέμε)
Προσθεσε μαλιστα οτι αν θες να σου δινουν το μεγαλύτερο δυνατό χώρο μπορεις να αρχίσεις οδηγάς με ασταθή οχτάρια
Ο ψυχολόγος στη συνέχεια προχώρησε τις αναλύσεις του, ορίζοντας το ενα μέτρο ώς όριο ασφαλούς προσπέρασης και παρατήρησε πως οι οδηγοί που το "παραβίαζαν" ήταν 23% περισσότεροι τις φορές που αυτός φόραγε το κράνος του.
Στην Αυστραλία μετά απο σχετική νομοθεσία αυξήθηκε η χρήση των κρανων κατα 40% αλλα δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μείωση στους τραυματισμούς στο κεφάλι. Οι υπευθυνοι συμπεράναν οτι ειναι πιθανό τα ποδηλατικά κράνη να μην παρέχουν αρκετή ασφάλεια για ατυχήματα με μηχανοκίνητα οχήματα. Επίσης πιθανολογούν πως η χρήση του κράνους δίνει περισσοτερη αίσθηση ασφαλειας στους ποδηλάτες και τους οδηγούς με αποτελεσμα να τους κανει να εμπλέκονται σε πιό ριψοκίνδυνες οδηγικές μανούβρες.
ΠΑΡ'ΟΛΑ ΑΥΤΑ
Ο Δημος της Νεας Υορκης εξέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας γυρω απο τα ατυχήματα και τους θανάτους ποδηλατων απο το 1996 εως το 2005.
225 ποδηλατες σκοτώθηκαν εκεινο το διάστημα
το 97% απο αυτούς ΔΕΝ ΦΟΡΑΓΕ ΚΡΑΝΟΣ
Στο 58%-80% αυτων των θανατηφόρων δυστυχηματων, υπήρξε τραυματισμός στο κεφαλι.
Συγκρινοντας το κράνος με την ζώνη στο αυτοκίνητο,
ο Swart του οργανισμού BHSI, λεει
πως σε περιπτωση ατυχήματος καλύτερα να το έχεις στο κεφάλι σου
μην τρομαξετε................................
http://www.helmets.org/stats.htm
απλα αναρωτηθητε...........
Τα κράνη δεν τα φοράμε μόνο για την περίπτωση που θα μας χτυπήσουν οι άλλοι, αλλά και για χτυπήματα δικής μας υπαιτιότητας...
ο ενας στους 4 με αλκοολ!!!!!!!!!!!λυπηρο ρε παιδια,χαλι μαυρο
συμφωνώ μαζί σου
και ειμαι υπερ του κρανους
γιαυτό και το φοράω
Σε ένα τέτοιο θέμα έξτρα πολυπαραγοντικό και περίπλοκο, υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία που ειναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
Το ενδιαφέρον στο άρθρο είναι η ψυχολογική ερμηνεία. Και όπως ξέρουμε - ή θα έπρεπε να ξέρουμε - η οδηγική συμπεριφορά είναι πρωτίστως θέμα ψυχολογίας. Επομένως η βασική παράμετρος της έρευνας πρέπει να θεωρηθεί επιτυχής.
Το βασικό πρόβλημα παραμένει η στατιστική ερμηνεία. Όταν έχεις να κάνεις με πιθανότητες, το εάν και πώς ρισκάρεις την (άδεια ή γεμάτη) κεφάλα σου δεν έχει να κάνει με απλά μετρήσιμα στοιχεία.
Με το όσο μυαλό κουβαλάμε, κρίνουμε την κατάσταση, σταθμίζουμε την επικινδυνότητα και πράτουμε αναλόγως. Έρευνες και στατιστικές δεν έχουν νόημα γιατί δεν αλλάζει έυκολα μυαλά ο άνθρωπος.
καλημέρα,
ας αρχίσουμε από το συμπέρασμα· εάν κάποια/ος αισθάνεται καλύτερα με το κράνος, να το βάλει, άν όμως δεν το θέλει, ας μήν το βάλει. Το ότι σε περίπτωση ατυχήματος καλά θα´ταν να είχε βάλει το κράνος καμια/κανείς, κι αυτό το ξέραμε πρίν. Ωραία.
Το να με προσπερνά ένα τενεκές με απόσταση 1 μέτρου το έζησα σπάνια. Συχνά κορνάρουν σα να έκανα μεγάλο κρίμα αφού ποδηλατώ στη δεξιά λωρίδα, με προσπερνάνε με απόσταση μισού μέτρου το πολύ, μόνο για να φρενάρουν και να μου κάνουνε να σταματήσω. Το συμπέρασμά μου· το να μήν προσπερνώ ένα ποδήλατο δε γίνεται!
Ως αφορά τη στατιστική, με γνώσεις μπορείς να υποστηρίξει κανείς όποια θήση της/του συμφέρει, οπότε καλύτερα να δούμε τους αριθμούς στους όποιους αναφέρεται η/ο ερευνήτης, έστι δεν είναι;
Όλα τα καλά
και εκεί κανουν επικινδυνες προσπερασεις τα αυτοκινητα στους ποδηλατες?
Νομιζα οτι θα ειχατε πιο πολιτισμενους οδηγους...
Στατιστική είναι να πνιγείς σε ένα ποτάμι με μέσο βάθος ένα μέτρο
(δεν θυμάμαι την πηγή της ατάκας, πάντως δεν είναι δικό μου)
...το link του BITOFEVERYTHING, λύνονται αρκετές αμφιβολίες ώς προς τη χρήση κράνους ή όχι.
δεν ξέρω αν το'χετε παρατηρήσει στις στατιστικές όχι μόνο των ατυχημάτων με ποδήλατα αλλά γενικότερα στα τροχαία..τα ποσοστά αυτών που τραυματίζονται βαριά είναι κατα πολύ μεγαλύτερα από αυτών που τραυματίζονται θανάσιμα...και μιλάμε για τραυματισμούς μαρτύριο που τους κουβαλάς και τους υπομένεις μαζί με την οικογένεια σου, για μια ζωή..αναπηρίες, κομμένα χέρια-πόδια..μιλάμε για πολύ πόνο, αποκλεισμούς και κατεστραμμένες ζωές...αλλά όλοι ασχολούνται με τα ποσοστά των νεκρών..και όχι με αυτά των αναπήρων..λες και ο θάνατος είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να σου συμβεί..
και ναι μερικές φορές..είναι καλύτερα να μην φοράς κράνος..
XAXAXAXAXAXA!!!! Καλό κι αυτό, να'σαι καλά, με έκανες και γέλασα μεσημεριάτικα!!!
http://en.wikipedia.org/wiki/Bicycle_helmet#Is_ordinary_cycling_risky_en...
http://www.chapmancentral.co.uk/wiki/Cycle_helmet_debate
http://www.smh.com.au/lifestyle/wellbeing/bicycle-helmet-dos-and-donts-2...
Και ο καθένας μας αποφασίζει για τον εαυτό του!
λοιπόν, όπου μένω εγώ, ένας πολιτισμός δεν υπάρχει όπως τον εννοούμε. στα χρόνια δικτατωρίας, ο αριθμός αυτοκινήτων, δηλαδή των τραμπάντ ή των βάρτμπουργκ, περιορίστηκε έτσι ώστε να περιμένει κανείς για οχτό χρόνια πρίν το πάρει. τα λέγανε «χαρτόνι για τρέξιμο» κι οι δίχρονοί τους κινητήρες έκαναν 100 χμ την ώρα το πολύ. για τρείς δεκαετίες οι ανατολικοί είδανε το πλούτος των δυτικών και το ζήλευαν. από το 1990, δευτερεύοντα ζώα τρίτης σειράς από τη δύση κατακομματίσανε τις σοσιαλιστικές δομές και να αντικαταστάσουνε αυτές αδιανόητες, σαν π.χ.το απαίσιο σχολικό σύστημα.
το τι έμεινε, βλέπουμε τώρα· τους περισσότερους συμπολίτες μας τους άρπαξαν τα πάντα· από τη μια μέρα στην άλλη χάσανε τις θέσεις τους εργασίας όπως και τη κοσμοθεωρία τους που δεν άξιζε πια τίποτε.
με άλλα λόγια· δόθηκαν χρήματα για να επιβιώσουνε κάπως, αφού τα δεδομένα χάλασαν.
σήμερα έχουνε μεγάλα αυτοκίνητα και τρώνε κρέας οπότε το θέλουνε· όταν όμως άκουσα τι λένε για την αλλαγή, συγκινήθηκα λόγω της απελπισίας που κάποιους βαραίνει ως τώρα.
έπεσαν θύματα ληστείας η όποια υποστηρίχτηκε από το κράτος.
γιαυτούς τους λόγους, μου φαίνεται λογικό το ότι δεν αντέχουν έναν ποδηλάτη μπροστά τους, άν και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας κόψουν τον δρόμο.
Kωστάνζα, τα 'πες όλα! Κι ήταν πολύ κατανοητά...
Να 'σαι καλά!
Απλά ο θάνατος είναι πιο εύκολα μετρήσιμος. Διάφοροι φορείς και κράτη μπορεί να έχουν διαφορετικά κριτίρια για το τι είναι "βαρύς τραυματισμός".
Παρ' όλα αυτά και η μέτρηση των νεκρών δεν είναι εντελώς αντικειμενική. π.χ. στις καθημερινές αναφορές της αστυνομίας νεκροί είναι μόνο όσοι σκοτώνονται επι τόπου. Αν κάποιος πεθάνει απ' τα τραύματά του στο νοοκομείο την επόμενη μέρα μπορεί να μη μετρηθεί ως νεκρός από τροχαίο. Σε άλλες χώρες νεκρός είναι όποιος πεθάνει εντός 30 ημερών απ' τα τραύματά του.
όταν χάσεις τα μέλη σου δεν λέγεσαι απλά τραυματίας...και δεν ξέρω κάποια χώρα που να το θεωρεί ελαφρύ..και αλίμονο αν δεν καταγράφονταν τέτοια περιστατικά..το θέμα είναι ότι δεν αναφέρονται..τουλάχιστον σε όσες έρευνες έχω κοιτάξει για ποδηλάτες...με το όνομά τους ...αλλά τα βαφτίζουν όλα τραυματισμούς..ειδικά σ'αυτές που προμοτάρουν την χρήση κράνους δεν αναφέρονται ούτε γι'αστείο..
π.χ στην παραπάνω
Bicyclist deaths represented 2 per cent of all 2009 traffic fatalities.
51,000 bicyclists were injured in traffic in 2009 (Up sharply from 43,000 in 2007)
δηλαδή πιασ'τ'αυγό και κούρευτο..
ο θάνατος επειδή είναι κάτι που διαφεύγει από τον πολιτισμό μας και δεν μπορεί να τον ελέγξει.. τρομάζει πιο εύκολα..
(Bicycle Helmet Safety Institute)
τότε να κάνουμε και 8αρια ωστε να κρατανε ακομα μεγαλύτερη απόσταση .
Η ερευνα του τύπου δεν στέκει και πολυ.
....................και είναι πολύ απλό.
Όταν οδηγείτε ποδήλατο, φοράτε πάντα περούκα με μακριές καστανές μπούκλες κάνοντας οχτάρια.
μηπως με ξανθιες κρατανε περισσοτερη αποσταση ;
Επιτέλους, η γυναίκα μου μπορεί να κάνει ποδήλατο άφοβα στους δρόμους!