Πριν πάει στο Γύρο της Γαλλίας... ας κάνει το γύρο της πλατείας

Εκδότης: 
vita.gr

Η εποχή είναι ιδανική για βόλτες με ποδήλατο! Καιρός, λοιπόν, να βγάλετε τα ποδήλατα από την αποθήκη και να αποτολμήσετε οικογενειακές βόλτες με τα πιτσιρίκια σας. Αν πάλι το παιδί σας είναι μικρό, τότε πρέπει πρώτα να του μάθετε ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, στο κοντινό πάρκο. Εμείς μοιραζόμαστε μαζί σας τα μυστικά της εκμάθησης ποδηλάτου στο παιδί, αλλά και όλα όσα πρέπει να προσέχουν τα μεγαλύτερα παιδιά που κυκλοφορούν στο δρόμο με το ποδήλατο. Επιπλέον, σας δίνουμε συμβουλές για το πώς να διαλέξετε το κατάλληλο παιδικό ποδήλατο, αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό του μικρού ποδηλάτη.

Χωρίς βοηθητικές στο πάρκο

«Μπορείτε να αρχίσετε μαθήματα ποδηλασίας χωρίς βοηθητικές ρόδες, ακόμη και σε ένα τετράχρονο παιδί», τονίζει η πρωταθλήτρια ποδηλασίας κ. Ελένη Σούλα. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος να βγάλετε τις βοηθητικές ρόδες από το παιδικό ποδήλατο; Μία-μία ή και τις δύο μαζί;
Η αλήθεια είναι ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας.

● Ξεκινήστε τα πρώτα μαθήματα στο κοντινό πάρκο ή σε μια αλάνα με χώμα όπου δεν υπάρχει ο φόβος των διερχόμενων αυτοκινήτων.
● Aν κρίνετε ότι έχει την αυτοπεποίθηση, ας δοκιμάσει απευθείας να κάνει ποδήλατο χωρίς βοηθητικές ρόδες, μια μέθοδο που προτείνουν αρκετοί έμπειροι ποδηλάτες. Φυσικά, θα πρέπει να τρέχετε συνέχεια μαζί με το παιδί κρατώντας τη σέλα από πίσω, αλλά αφήνοντάς την κρυφά πού και πού, προτρέποντάς το παράλληλα να κάνει συνεχώς πετάλι.
● Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένας πιο σταδιακός τρόπος να βγάλετε τις βοηθητικές ρόδες, σύμφωνα με την κ. Σούλα:
1. Αρχικά σηκώστε τις βοηθητικές ρόδες λίγο πιο ψηλά, ώστε να μην «πατούν» στο έδαφος. Έτσι το παιδί θα εξακολουθήσει να νιώθει σιγουριά όταν στρίβει, μια και τότε οι βοηθητικές ρόδες θα «πατούν» στο έδαφος.
2. Εν συνεχεία, βγάλτε τη μία βοηθητική ρόδα.
3. Όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί κάνει ποδήλατο χωρίς ουσιαστικά να ισορροπεί στην άλλη βοηθητική ρόδα, τη βγάζετε κι αυτή.
Φυσικά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι το παιδί θα πέσει. Μην ξεχνάτε ότι ποδηλασία χωρίς γρατζουνιές... δεν γίνεται! Βέβαια, σε αυτή την ηλικία οι πτώσεις γίνονται με χαμηλή ταχύτητα και από μικρό ύψος, οπότε πληγώνουν περισσότερο τον εγωισμό παρά τα χέρια ή τα γόνατα του παιδιού. Καλό είναι όμως να μάθετε στο παιδί να μαζεύει τα χέρια του κοντά στο στήθος όταν πρόκειται να πέσει, ώστε να προφυλάξει τον κορμό και το κεφάλι του...

Ποδήλατο χωρίς πετάλια;

Για τα μικρά παιδιά των 2-3 ετών εφαρμόζεται, στο εξωτερικό, μια νέα μέθοδος εκμάθησης:

● Βγάζετε από το παιδικό ποδήλατο τόσο τις βοηθητικές ρόδες όσο και τα πετάλια!
● Χαμηλώνετε τη σέλα, ώστε τα πόδια του παιδιού να ακουμπούν με ευκολία στη γη.
● Προτρέπετε το παιδί να «περπατάει» με το ποδήλατο σηκώνοντας πού και πού τα πόδια του από το έδαφος.
Με αυτό τον τρόπο το παιδί αποκτά την αίσθηση της ισορροπίας στους δύο τροχούς, που είναι και το «κλειδί» για την εκμάθηση ποδηλάτου. Ωστόσο, μην πιέσετε ένα παιδί 4-5 ετών να μάθει ποδήλατο κατ’ αυτό τον τρόπο, γιατί θα δυσκολευτείτε πολύ να το πείσετε να ανέβει σε ένα ποδήλατο χωρίς πετάλια!

Στο δρόμο για πρώτη φορά

Όταν το παιδί ξέρει να κάνει καλά ποδήλατο, τότε μπορεί να αρχίσει να κυκλοφορεί με αυτό στο δρόμο, εφόσον είναι άνω των 8-9 ετών. Εννοείται, βέβαια, ότι εσείς ή κάποιος άλλος υπεύθυνος ενήλικος θα το συνοδεύει, ώστε να το προσέχει και να του μάθει τους βασικούς κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, τους οποίους πρέπει να σέβεται ως ποδηλάτης.

Αυτοί είναι:
● Να κάνει πάντα ποδήλατο στη δεξιά άκρη του δρόμου, ποτέ στη μέση του δρόμου και ποτέ αντίθετα με τη ροή των αυτοκινήτων.
● Να σταματά πάντα στις διασταυρώσεις και όχι μόνο σε αυτές που έχουν STOP.
● Να ελέγχει πάντα δεξιά και αριστερά για τυχόν διερχόμενα οχήματα.
● Να σταματά πάντα στο κόκκινο φανάρι.
● Να μην πηγαίνει γρήγορα, γιατί όταν αναπτύσσει ταχύτητα, το παιδί ξεχνιέται και γίνεται απρόσεχτο.

Ποδήλατο στα μέτρα του!

Καλό είναι το παιδί να είναι μαζί σας όταν του αγοράζετε ποδήλατο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι αυτό έχει το κατάλληλο μέγεθος σύμφωνα με τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού (και όχι σύμφωνα με την ηλικία του). Εάν όμως το παιδί δεν είναι μαζί σας, μπορείτε να του διαλέξετε ποδήλατο λαμβάνοντας υπόψη δύο σημαντικές παραμέτρους:

1. Το ύψος του σκελετού
Το ύψος του σκελετού μετριέται (σε ίντσες) από τη σέλα έως το μέσον του δίσκου στον οποίο βρίσκονται τα πετάλια. Για να βρείτε ποιο είναι το κατάλληλο ύψος ποδηλάτου για το παιδί σας, μετρήστε το πόδι του παιδιού εσωτερικά, δηλαδή από το καβάλο έως τον αστράγαλο. Εν συνεχεία, διαιρέστε τον αριθμό αυτό με το 2,54 και από το πηλίκο αυτό αφαιρέστε τον αριθμό 14. Παράδειγμα: Εάν εσωτερικά το πόδι του παιδιού έχει μήκος 60 εκατοστά, τότε κάντε τις ακόλουθες πράξεις: 60:2,54=23,6 και 23,6-14=9,6. Άρα το ύψος του σκελετού πρέπει να είναι -στρογγυλοποιημένο-10 ίντσες (οι κατασκευαστές ποδηλάτων μετράνε το ύψος του σκελετού σε ίντσες).

2. Το πλάτος του τιμονιού
Όσον αφορά το πλάτος του τιμονιού, αυτό μετριέται από λαβή σε λαβή και συνιστάται να είναι μέχρι 1-2 εκ. μεγαλύτερο από το άνοιγμα της πλάτης του παιδιού.

Γονείς, μην αγχώνεστε!

Αυτό που εμποδίζει το παιδί να «πάρει τον αέρα» του ποδηλάτου είναι ο φόβος ότι θα πέσει. Συχνά όμως ο φόβος αυτός διογκώνεται από τη δική σας ανησυχία για την πιθανή πτώση του παιδιού. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είστε ήρεμοι και να μη μεταδίδετε το φόβο σας στο παιδί.

● Μην κάνετε διαρκώς παρατηρήσεις στο παιδί για τον τρόπο που κάνει ποδήλατο. Θα το εκνευρίσετε και θα το κάνετε να εγκαταλείψει το ποδήλατό του. Είναι προτιμότερο -στο τέλος της βόλτας σας ή σε κάποιο διάλειμμα- να του επισημάνετε τα σημεία που πρέπει να προσέξει. Στη συνέχεια, αφήστε το να σκεφτεί μόνο του τις παρατηρήσεις σας και θα δείτε ότι την επόμενη φορά θα ακολουθήσει τις συμβουλές σας.
● Το ποδήλατο για το παιδί είναι παιχνίδι! Γι’ αυτό, μην πιέζετε το παιδί -ειδικά όταν είναι μικρότερο των 8 ετών- να κάνει πολλή ώρα πετάλι. Μία ώρα είναι αρκετή.

Mountain bike ή bmx; Ιδού η απορία

Oι παλιοί και έμπειροι ποδηλάτες τονίζουν ότι κατά την αγορά του παιδικού ποδηλάτου δεν πρέπει να εντυπωσιάζεστε από τα χρώματα ή τις αναρτήσεις του ποδηλάτου.
Ποδήλατο παίρνετε, όχι Harley Davidson.
Αρκετά παιδικά ποδήλατα έχουν αναρτήσεις (σούστες) στο τιμόνι, αλλά ακόμη και στην πίσω ρόδα κάτω από τη σέλα, γεγονός που εντυπωσιάζει το παιδί και κάνει το ποδήλατο να μοιάζει με μηχανή. Oι αναρτήσεις όμως ουσιαστικά είναι άχρηστες και προσθέτουν βάρος. Προτιμήστε, λοιπόν, ποδήλατα χωρίς αναρτήσεις ή το πολύ με μία ανάρτηση στην μπροστινή ρόδα.
Να έχει φωτάκια οπωσδήποτε
Επίσης, φροντίστε ώστε το ποδήλατο να έχει φωτάκια μπρος και πίσω, καθώς και κουδούνι στο τιμόνι.
Με τα φρένα σπασμένα... μακριά από μένα!
Αποφύγετε τέλος τα πολύ φτηνά ποδήλατα από μαγαζιά που δεν εξειδικεύονται στην πώληση ποδηλάτων, επειδή είναι πιθανό τα φρένα τους να μην πιάνουν τόσο καλά, οι τροχοί να στραβώνουν εύκολα και οι ταχύτητες να απορρυθμίζονται (ταχύτητες μπορεί να έχει ένα ποδήλατο για ένα παιδί άνω των 6-7 ετών).
Για την εξοχή ή την πόλη
Όσον αφορά τον τύπο του ποδηλάτου, προτιμήστε το mountain, που επιτρέπει στο παιδί να κινηθεί και στην πόλη και στην εξοχή. Επίσης, στα mountain το τιμόνι είναι σε ένα καλό ύψος σε σχέση με τη σέλα, γεγονός που επιτρέπει τον καλύτερο χειρισμό του ποδηλάτου, εν αντιθέσει με τα ποδήλατα τύπου bmx, στα οποία το τιμόνι είναι αρκετά ψηλά, γι’ αυτό και είναι καταλληλότερα για άλματα και... φιγούρες!

Oικογενειακές βόλτες με ποδήλατο

Εάν έχετε όλη την καλή διάθεση να μάθετε ποδήλατο στο παιδί σας ή να κάνετε οικογενειακές βόλτες με το ποδήλατο στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρετε πού να πάτε, σας προτείνουμε ορισμένες διαδρομές με τη βοήθεια της κ. Λυδίας Χατζηαλεξίου, μέλους του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου».

Τα Σαββατοκύριακα, λοιπόν, όπου επιτρέπεται όλη μέρα η μεταφορά του ποδηλάτου στο τρένο (ΗΣΑΠ), μπορείτε να κατεβείτε:
● Στο Μαρούσι και μέσω των πεζόδρομων να φτάσετε στο Άλσος Συγγρού επί της Κηφισίας - τον παράδεισο του ποδηλάτη, με κατηφόρες, ανηφόρες και υπέροχες ισιάδες!
● Στο Π. Φάληρο και μέσω των πεζοδρομήσεων να κάνετε βόλτα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, καθώς και στην παραλιακή.
● Στην Πλατεία Βικτωρίας και να πάτε στο Πεδίο του Άρεως.
● Στο Θησείο και να κάνετε ποδήλατο στους πεζόδρομους κοντά στο σταθμό.
● Στο σταθμό «Ειρήνη» και να κάνετε ποδήλατο μέσα στις εγκαταστάσεις του Oλυμπιακού Σταδίου.

Για τους Θεσσαλονικείς προσφέρεται η παραλιακή, που είναι πεζοδρομημένη, ενώ αν ανήκετε στους τυχερούς που ζουν σε κατεξοχήν ποδηλατουπόλεις, όπως η Ιτέα και ο Βόλος, τότε δεν χρειάζεστε τις δικές μας συμβουλές, μια και μπορείτε να κάνετε ποδήλατο παντού!

Πληροφορίες στο Διαδίκτυο
http://www.filoi-podilatou.gr/
Ενημερωθείτε από το site του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου» για το πού μπορείτε να κάνετε οικογενειακές ποδηλατάδες, εφόσον το παιδί ξέρει καλά ποδήλατο και είναι άνω των 8 ετών.
http://www.sport.gov.gr/3/30l/g30l1.html
Εάν θέλετε το παιδί σας να ενταχθεί σε έναν αθλητικό σύλλογο ποδηλασίας, μάθετε ποιος είναι ο πλησιέστερος σε σας σύλλογος από το site της Ελληνικής Oμοσπονδίας Ποδηλασίας.
http://www.podilates.gr/
Στο site αυτό θα βρείτε ό,τι αφορά τους ποδηλάτες της Αθήνας που κάνουν προσπάθειες για μια πόλη πιο φιλική προς τους ποδηλάτες.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ελένη Σούλα, πρωταθλήτρια ποδηλασίας και προπονήτρια στον Πανερυθραϊκό Αθλητικό Σύλλογο Ποδηλασίας, και την κ. Λυδία Χατζηαλεξίου, μέλος του συλλόγου «Φίλοι του Ποδηλάτου».

ΤΕΥΧΟΣ - Μάιος 2008

Αρθρογράφος: 
Νίκη Ψάλτη
Ημερομηνία: 
Πέμπτη, 15 Μάιος, 2008
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Ζωή
Απών/απούσα

Με τη μέθοδο " Χωρίς πετάλια" έχοντας ένα ποδήλατο ΜΕ πετάλια, χωρίς όμως να τα χρησιμοποιεί, παίρνοντας φόρα σπρώχνοντας με τα ποδαράκια το έδαφος, έμαθε ο μικρός μας ποδήλατο, μόνος του, μπροστά στα μάτια μας, χωρίς καλά- καλά να συνειδητοποιήσουμε τι γινόταν, σε μια προσπάθεια που κράτησε για λίγες μέρες στην αυλή της γιαγιάς και του παππού, όταν ήταν περίπου 4 ετών!

Ευχαριστούμε για το άρθρο. Θα το εκτυπώσω και θα το μοιράσω στους γονείς των μαθητών/τριών μου, διότι κάνουμε πρόγραμμα για το ποδήλατο, επισκεφθήκαμε με τα ποδήλατά μας το ποδηλατοδρόμιο της Ηλιούπολης ( εξαιρετικό ) και είχαν πρόβλημα 2 μανούλες, διότι τα παιδάκια τους δεν ήξεραν ποδήλατο.

Ζωή
Απών/απούσα

Με τη μέθοδο " Χωρίς πετάλια" έχοντας ένα ποδήλατο ΜΕ πετάλια, χωρίς όμως να τα χρησιμοποιεί, παίρνοντας φόρα σπρώχνοντας με τα ποδαράκια το έδαφος, έμαθε ο μικρός μας ποδήλατο, μόνος του, μπροστά στα μάτια μας, χωρίς καλά- καλά να συνειδητοποιήσουμε τι γινόταν, σε μια προσπάθεια που κράτησε για λίγες μέρες στην αυλή της γιαγιάς και του παππού, όταν ήταν περίπου 4 ετών!

Ευχαριστούμε για το άρθρο. Θα το εκτυπώσω και θα το μοιράσω στους γονείς των μαθητών/τριών μου, διότι κάνουμε πρόγραμμα για το ποδήλατο, επισκεφθήκαμε με τα ποδήλατά μας το ποδηλατοδρόμιο της Ηλιούπολης ( εξαιρετικό ) και είχαν πρόβλημα 2 μανούλες, διότι τα παιδάκια τους δεν ήξεραν ποδήλατο.

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
contact