Ένας εφιάλτης που γίνεται πραγματικότητα;

72 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
Tzamilia
Απών/απούσα
vouros
Απών/απούσα

Πιθανότατα η δυσοίωνες προβλέψεις μάλλον θα επαληθευτούν αφού τον Αυγουστο ο πάγος στον Βόρειο Πόλο ήταν μια λεπτη κρούστα όπως λένε οι ερευνητές. Πάντως δεν έχω διαβάσει κάτι για την τρέχουσα κατάσταση. Δεν ξέρω καν αν έχει σημασία. Μοιάζει σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Τι λίγο πριν, τι λίγο μετά. Όσο για την επισήμανσή σου σχετικά με τον καυγά και την συμφωνία τελικά Ρώσων, Καναδών, Αμερικάνων, Νορβηγών και Δανώνγια την εκμετάλευση των πλούσιων σε πετρέλαιο περιοχών χωρίς πάγο, είναι άλλη μια απόδειξη της παράνοιας και της βλακείας των ανθρώπων που κατέχουν την εξουσία σήμερα. Το ξαναλέω. Δεν είναι οτι έχουν μελετήσει την κατάσταση και ενεργούν βάση σχεδίου. Δεν νομίζω οτι ξέρουν σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και προς τα που ακριβώς πάμε. Λαμβάνουν υπόψη τους το πιο ευνοικό σενάριο και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που κάνουν καριέρα χαιδεύοντας αυτιά

teaser
Απών/απούσα

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑ!

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ, Η ΑΓΑΠΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

slayerarg
Εικόνα slayerarg
Απών/απούσα

ενα ένθετο αφιερωμένο στο "σκαραβαίο"αυτοκίνητο που πρωτοκατασκευάστηκε το 1936.
Πολλά απο τα αυτοκίνητα αυτά που συντηρήθηκαν σωστά επιζούν ακόμα. Ο αρθρογράφος λοιπόν υποστήριζε οτι αυτό όπως και μερικά άλλα αθάνατα μοντέλα είναι τα ποιό "οικολογικά" αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ διότι η έκλυση μόλυνσης για να κατασκευαστεί ενα αυτοκίνητο ισοδυναμεί με 40 χρόνια (ναι καλά διαβάζετε) λειτουργείας του.
Ποιό απο τα σύχρονα αυτοκίνητα "ζει" πάνω απο 15 χρόνια (μην είπα και πολλά?) με την καλύτερη δυνατή συντήρηση?
Μας κοροιδεύουν ΚΑΝΟΝΙΚΑ συν οτι και τα 4τροχα συναγωνίζονται ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του 90 (απο τότε που άρχισαν οι χρηματοδοτήσεις απο τις καλές μας Τράπεζες...) την πληθυσμιακή κάλυψη των κινητών!
Η αδικία είναι οτι θα την πληρώσουν οι γενιές που ειναι βρέφη τώρα και οχι αυτοί που φταίξανε και τότε θα κοιτάνε τα θυμαράκια ανάσκελα!!

Tzamilia
Απών/απούσα
vang
Απών/απούσα

Εγώ πάλι, αυτό πού δέν καταλαβαίνω είναι γιατί κανείς μα κανείς δεν ασχολείται με την , κατά την γνώμη μου, γενεσιουργό αιτία των οικολογικών προβλημάτων.

Τον ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟ !!

Αν σε μία λιμνούλα πού μπορεί να επιβιώσουν δέκα χρυσόψαρα βάλουμε είκοσι, ίσως μπορεί και αυτά να επιβιώσουν. Αν καθαρίζουμε το νερό πιό συχνά και ρίχνουμε παραπάνω φαί θα την βολέψουν άν και δέν θα περνάνε τόσο καλά όσο τα δέκα..
Αν βάλουμε πενήντα, ότι και να κάνουμε δέν επιβιώνουν και μπορέι να αρχίσουν να τρώνε και το ένα το άλλο....

Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι δεν είμαστε πια δέκα...Οι διαφωνίες είναι αν τελικά μπορούμε να επιβιώσουμε 15 ή 20 ή 25.....Πάντως όλοι συμφωνούν ότι 50 δεν την βγάζουμε καθαρή...

Και 50 πάμε να γίνουμε...και με γεωμετρική πρόοδο μάλιστα...

Royaloak
Απών/απούσα

Υπάρχει τέτοια ομοιοφαγία στη φύση των ανθρώπων (ακόμα και τώρα 'σκοτώνουν' ο ένας τον άλλον για το κυνήγι του άγριου κάπρου σαν να ζούμε στη λίθινη εποχή), που είμαι σίγουρη, πως θα διορθωθεί ο υπερπληθυσμός που περιγράφεις με κάποιο τρόπο. Και η συντελειακή ατμόσφαιρα επίσης θα ισορροπήσει με κάποιο τρόπο. Δεν θεωρώ πως η φύση δεν είναι σε θέση να το κάνει και θα γίνει το μεγάλο κι οριστικό μπράφ! Το θέμα είναι ποιός θα επιβιώσει της επερχόμενης αλλαγής, που σιγά ή γρήγορα θα υποστεί η ζωή στον πλανήτη μας. Και το ερώτημα είναι όποιος επιβιώσει, θα διαχειριστεί από κοινού με τα άλλα πλάσματα τα δώρα του ή θα ρωτάει, όπως έγινε στο ποστ για τα αδέσποτα, ποιός τέλος πάντων είναι ο κύριος, ο άνθρωπος ή τα ζώα.
Ας καταλάβουμε, ότι οι κύριοι δεν είμαστε εμείς. Το σύμπαν, είτε είναι αυτοδιαχειριζόμενο, είτε συντονίζεται από μια κεντρομόλο συνείδηση. Και στις δύο περιπτώσεις οι κύριοί του δεν είμαστε εμείς κι όποιοι το πιστεύουν (φευ οι περισσότεροι) είναι βαθιά νυχτωμένοι και κοντόφθαλμοι.
Ας συμφιλιωθούμε με το τέλος, γιατί είναι εκεί απ'την ώρα που γεννιόμαστε. Ως ένα σημείο μπορεί η ευφυία μας να μας σώζει. Κι η ευφυία μας είναι πεπερασμένη όπως κι εμείς. Δεν μιλώ από τη θέση της μοιρολατρίας. Κάθε άλλο. Αλλά ας μην στεκόμαστε σαν παντοδύναμοι μπροστά στις αλλαγές που έρχονται. Σαν αυτοί που μπορούσαν να το σταματήσουν και δεν τόκαναν. Είναι άδικο και λάθος. Ας δρούμε κάθε λεπτό της ύπαρξής μας με σεβασμό κι αγάπη, δημιουργώντας μικρές φωτεινές εστίες, κι ας μην μας πιάνει δέος μπροστά στην ανυπαρξία μας. Το σύμπαν θα είναι εκεί και χωρίς εμάς.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

η ρίζα όλων των κακών είναι η γυναίκα:P
πέρα της πλάκας
το πρόβλημα υπάρχει λόγο της ματαιοδοξίας μας
στο ότι δεν καταλαβαίνουμε την ομορφιά της ζωής
όταν θα βρει ο καθένας το μελί της ζωής τότε θα ζούμε σε έναν καλύτερο κόσμο
μέχρι τότε μέσα στην λίμνη θα υπάρχει και ένας μονομάχος που θα σκοτώνει τα χρυσόψαρα

Tzamilia
Απών/απούσα

Δεν νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ο υπερπληθισμός.
Και για το θέμα τουΧΥΤΑ της Λευκίμης επίσης δεν νομίζω ότι φταίει
ο υπερπληθισμός. Δεν νομίζετε?
Επίσης το θεωρώ μοιρολατρικό το να κάθεσαι να λες ότι οκόσμος θα υπάρχει και χωρίς εσένα.
Χαιρω πολύ! Δεν νομίζω ότι είναι εκέι το θέμα.
Το απίστευτα γελοίο στο ΧΥΤΑ της Λευκίμης είναι ότι προσπαθούν να φτιάξουν ΧΥΤΑ σε μια περιοχή που είναι γεμάτη νερά.
Και αν υπάρχει πρόβλημα με το κλίμα και τα αέρια τουθερμοκηπίου
το θέμα είναι ότι στην ελλάδα τουλάχιστον αυτό σημαίνει θερμοτερο κλίμα
λιγότερες βροχές και ερημοποίηση.
Η ερημοποίηση όμως δεν γίνεται μόνο επειδή δεν βρέχει.
Όταν το νερό δηλητηριαζεται από τοξικές ουσίες (που βγαίνουν πχ από έναν ΧΥΤΑ)
τοτε και αυτό συντελεί στην ερημοποίηση.
Όταν μετατρέπεται η χρήση γης από αγροτική σε οικιστική
και αυτό συμβάλλει στην ερημοποίηση.
Πείτε μου στα μεσόγαια που ήταν αγροτική γη
πως έγινε ξαφνικά γη κατάλληλη για οικιστική ανάπτυξη?
Η Θεοτοκοπούλου ήταν ρέμα
και στην περιοχή ανάβλυζε νερό.\Όμως οι έξυπνοι φροντίσαν να κάνουν αποστραγγιστικά
για καταλήγει το νερό μέσω υπογείων αγωγων στη θάλασσα.
Η γη από πάνω ξεράθηκε, βεβαια δεν είναι πλεον καταλληλη για αγροτική χρήση.

Στη Λευκίμη λοιπόν που ο κόσμοσ είχε νερό να πίνει
τώρα θελουν να το δηλητιριασουν
Ο,τι αποθεμα εχει παραμείνει πρέπει και αυτό να καταστραφεί?
Πως θα υδροδοτηθεί μετά η λευκίμη?
Και στην αθήνα να ξερετε θα υπαρχει προβλημα, Σρο μορνο ήδη έχουν αρχισει να καταλήγουν τα στραγγίσματα από τις χωματερες.
Οι ρύποι ταξίδευαν σιγά σιγά μεσα στο έδαφοε, ώσπου στο τέλος φτάσαν και στη λίμνη.
Στη λευκίμη πείτε μου εναν λόγο να γίνει ο ΧΥΤΑ
περα από του ότι καποια τεχνική εταιρεία
πήρε το έργο και έκλεισε δουλεια.
Ποιο εινια το χρυσόψαρο τώρα? και ποιος ο μονομάχος?

Royaloak
Απών/απούσα

Η αναπαραγωγή και η εύρεση και κατανάλωση τροφής. Πώς τα μπλέξαμε όλα μαζί; Δεν πειράζει.

Tzamilia, συμφωνώ μαζί σου, ότι το θέμα μας δεν είναι ο υπερπληθυσμός, αλλά η σωστή αξιοποίηση των δώρων της φύσης. Πιστεύω πως η περίπτωση της Λευκίμης και η κάθε τέτοια περίπτωση, ανήκει σ'αυτά που πιο πάνω λέω σαν χειροπιαστά γεγονότα παραβίασης των κανόνων της φύσης μέσα στην καθημερινότητά μας.

Όμως κι εγώ κι ό planet απαντάμε στο θέμα υπερπληθυσμός, που έθιξε ο Vang. Και, ναι, σε ζητήματα πανικού, όπως του τι θα γίνει που αυξανόμαστε ραγδαία, εγώ απαντώ, πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε άλλο, παρά ν'αφήσουμε τη φύση να λειτουργεί, άρα και τους ανθρώπους να γεννούν, όσοι θέλουν, όσα παιδιά θέλουν. Το μέγιστο είναι η διαχείρηση των φυσικών πόρων, αλλά και των μηχανισμών επιβίωσης. Κι εκεί έχουμε να δράσουμε. Κι όπως είπες οι άνθρωποι της Λευκίμης αυτό έκαναν. Θα έλεγα να μην αντιπαραθέτεις το θέμα Λευκίμη με τα μαζικής κλίμακας φαινόμενα αλλαγής του γήινου περιβάλλοντος, όπως αυτό που έθιξε ο vouros ή ο vang.

Εγώ κρατάω όπως κι ο teaser μιαν ελπίδα για την εξέλιξη όλων αυτών. Κι αυτή έκφρασα με τον δικό μου τρόπο πιο πάνω. Αν αυτό είναι μοιρολατρία κι όχι αυτογνωσία, με πολύ χαρά θα διάβαζα τη σκέψη σου, για το πού αρχίζει η δράση και σταματά η μοιρολατρία. Όχι στις περιπτώσεις σαν τη Λευκίμη όμως, αλλά στις μαζικής κλίμακας αλλαγές, καταστροφές ή όπως αλλιώς το θες.

vouros
Απών/απούσα

Ο υπερπληθυσμός αν και δεν είναι πρωτογενές πρόβλημα, μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ως μια σύνοψη των αιτιών που οδηγούν την γη στη θέση που όλοι μαζί εδώ προσπαθούμε να συλλάβουμε. Η πρωτογενής πάντως αιτία είναι ένας μοιραίος συνδυασμός ευφυίας, άγνοιας (ή μερικής γνώσης) και εγωισμού, που οδήγησαν σε εξίσου μοιραίες ανεξέλεγκτες εφαρμογές τεχνολογίας. Κατακυριεύσαμε την γη σαρώνοντας τις πηγές της σαν ιός όπως θαυμάσια μας θύμισε ο vang. Δεν θάταν πρόβλημα ο υπερπληθυμός αν δεν σήμαινε εξάλειψη των υπόλοιπων ειδών. Είναι θέμα πολιτικής θα μπορούσε κάποιος άλλος να πει, λέγοντας με άλλα λόγια το ίδιο πράγμα. Κάναμε μεγάλα σφάλματα και κάποιοι είναι σίγουρο ότι θα το αντιληφθούμε σύντομα. Λυπάμαι όχι όλοι. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε ποτέ να εκμεταλευτούμε το μάθημα που θα πάρουμε. Ελπίζω να επανέλθουμε γιατί για την ώρα δεν υπάρχει χρόνος για περισσότερα από μέρους μου. Σας πέτυχα σε ένα διάλλειμα της δουλειάς και με δελεάσατε.

Tzamilia
Απών/απούσα

λοιπόν royalcloak
δεν αντιπαραθέτω το έναμε το άλλο
όμως μετά το link που παρέθεσα
η απάντηση που πήρα είναι ότι
θα πρεπε να ασχολούμαστε με τι θέμα του υπερπληθισμού.
και μια ιστορία για χρυσόψαρα που τρώνε το ένα το άλλο.
Αλλωστε επι του ζητήματος των χρυσόψαρων)
δεν νιμίζω ότι το φυσικό τους περιβάλλον
είναι η γυάλα.
Απλώς αναφέρω το πως συνδέεται το ένα με το άλλο
γιατί κάποιος μίλησε και είπε ότι
δεν πρέπει να μοιρολατρούμε αλλά να βρούμε τρόπο αντιμετώπισης.
Δεν θα κάτσω να ξαναγράψω το πως πιστεύω ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί
το ξαναέγραψα στην αρχή των απαντήσεων σε αυτό το ποστ.
αν το ξεχασες μπορείς να το διαβάσεις.
(σε παρένθεση λοιπόν royalcloak θα θελα να σου πω
πως δεν ακούγεται ιδιαίτερα ευγενικό το μα υποδεικνύεις σε κάποιον
το τι θα λέει και τι όχι)
Νομίζω λοιπόν πως ως προς το θέμα της νατιμετώπισης των συνεπειών του θέματος του θερμοκηπίου
στον τόπο της Λευκίμης
αυτό που γίνεται είναι έγκλημα
και ειδικά αφού μιλάμε για μία χώρα που θα έχει οξύ πρόβλημα με τη λειψυδρία
αλλά και να μην είχε
το να στείνεις ΧΥΤΑ πάνω από υπόγειους υδροφορείς
είναι έγκλημα (πέρα από τη δολοφονία της Μαρίας)
ακόμα και αν δεν έβγαινε νερό πάλι έγκλημα θα ήταν.
Αλλωστε υπάρχουν και άλλοι τρόποι διαχείρισης των απορριμάτων
(διαχωρισμός, ανακύκλωση, κομποστοποίηση)
και ο βασικός τρόπος είναι μάλλον να μην τα παράγεις.
Δεν νομίζω ότι το στήσιμο του ΧΥΤΑ οφείλεται σε αμάθεια
μάλλον σε σκοπιμότητα

Royaloak
Απών/απούσα

Δεν είχα πρόθεση να σου υποδείξω, αλλά έμμεσα να πω την άποψή μου. Λεκτική αδεξιότητα; Πες το κι έτσι. Ζητώ συγνώμη, αν υπερίσχυσε η εικόνα μου, ότι ήθελα να σου υποδείξω τι να πείς.

psipsinel
Απών/απούσα

νομίζω πως ο υπερπληθυσμός δεν είναι πραγματικά αιτία . Είναι ίσως ένα πρόβλημα της εποχής μας, αλλά όχι ότι έχει προκαλέσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την περιβαλλοντική καταστροφή γενικά. Εξάλλου τη μερίδα του λέοντος στις εκπομπές θερμοκηπίου μέχρι πριν λίγα χρόνια την είχαν οι δυτικές χώρες αντιπροσωπεύοντας ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Και επιπλέον η όποια βαριά βιομηχανική δραστηριότητα στις χώρες του τρίτου κόσμου , κατευθυνόταν στην εξυπηρέτηση των αναγκών της δύσης .(όπου δύση νοείται ο βιομηχανικά ανεπτυγμένος κόσμος , συμπεριλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι του τέως ανατολικού μπλοκ ) .

Κατά τη γνώμη μου η καταλήστευση της φύσης έχεις τις ρίζες της στα οικονομικά-κοινωνικά συστήματα που εφαρμόστηκαν / εφαρμόζονται τα τελευταία 200 χρόνια, αφού τόσο ο καπιταλισμός όσο και ο "υπαρκτός-ανύπαρκτος" υπέτασσαν (και ο καπιταλισμός εξακολουθεί να το κάνει) κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στους δείκτες της οικονομικής μεγέθυνσης .

Όσο οι πολιτικοί μπορούν να εγείρουν διλήμματα του στυλ "Θα αφήσουμε τον τόπο στα κολεόπτερα ή θα τον δώσουμε στην ανάπτυξη" και αντί για ντομάτες να εισπράττουν χειροκροτήματα, το περιβάλλον θα νοείται ως επιχείρηση και μόνο .

vouros
Απών/απούσα

Ο υπερπληθυσμός είναι αποτέλεσμα διαμόρφωσης ιδανικών συνθηκών επιβίωσης για τον άνθρωπο στη γη. Για να καταλάβετε το μέγεθος της συσχέτισης σας λέω ότι το έτος 1μ.χ. υπολογίζεται ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός της γης ήταν 250 εκ., το 1800 ήταν 1 δισ., το 1930 2 δισ., το 1960 3 δισ., το 1975 4 δισ., και σήμερα έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τα 6 δισ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την σχέση τεχνολογικής προοδου και αυξησης του ανθρώπινου πληθυσμού. Ηταν λογική συνέπεια της εξάλειψης βασικών κινδύνων (πρόοδος ιατρικής), μεγαλύτερης παραγωγής (βιομηχανοποίηση), μικρότερης έκθεσης σε φυσικούς κινδυνους και κακουχίες (αστικοποίηση). Όλοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν πρέπει να τραφούν και έτσι έχουμε την ανάγκη μετατροπής δασικών εκτάσεων σε καλλιέργειες. Για να μην πούμε για τις άλλες "ανάγκες" τους, όπως ένα αυτοκίνητο ο καθένας για να μετακινηθεί και όλα όσα σας είναι ήδη γνωστά. Έτσι βεβαίως και παίζουν τεράστιο ρόλο στις αλλαγές του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά λέμε οτι δεν είναι η γεννεσιουργός αιτία του περιβαλλοντικού προβλήματος, γιατί η ανθρωπότητα είχε την δυνατότητα να αντιληφθεί τις συνέπειες της πορείας που βάδιζε, από πολύ νωρίς. Και δεν χρειάζεται να διευκρινήσουμε φαντάζομαι, ότι αυτοί που θάπρεπε να αντιληφθούν, είναι αυτοί που κατέχουν την γνώση, δηλαδή η ελίτ της ανθρωπότητας. Όμως το βάζο με το μέλι, μέσα στο οποίο είχε πέσει με τα μούτρα αυτή η ελίτ ήταν ακαταμάχητο. Και τα πολιτικά συστήματα βαζίζονται σε οικονομικές θεωρίες που με την σειρά τους στοχεύουν στον πλουτισμό. Είτε τον ατομικό, είτε τον κρατικό. Που είναι ο ανθρωπισμός σε όλες αυτές τις θεωρίες; Τι λέω τώρα; Μα ο ανθρωπισμός δεν είναι φιλοσοφική έννοια. Είναι ορθολογική στάση ζωής. Αν βέβαια ο στόχος είναι η χαρά της ζωής και η γνώση του σκοπού της ύπαρξης και όχι η αποκλειστική ικανοποίηση δυο τριών βασικών ενστίκτων.
Λοιπόν οι συνέπειες ήταν γνωστές, μην κοροιδευόμαστε. Και απόδειξη αυτού είναι οτι οχι μόνο μας δούλευαν στο παρελθον αποκρύβοντάς μας την αλήθεια, αλλά και οτι εξακολουθούν να το κάνουν. Αλήθεια ρε παιδιά, λένε οτι η άνοδος της θερμοκρασίας τα τελευταια 20 χρόνια είναι 1 βαθμός Κελσίου. Τους πιστεύετε; Πριν απο 20 χρόνια θυμάστε να ντύνεστε τον Οκτώβρη με κοντομάνικο πρωί και βράδυ; Θυμάστε να έχετε όλο το καλοκαίρι θερμοκρασίες πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται να κρατάει κανείς στατιστικά στοιχεία για να αντιληφθεί οτι μας δουλεύουν; Δεν ξέρω αν το θυμάστε, αλλά πριν απο 6-7 χρόνια μας καθησύχαζαν λέγοντας οτι ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαιναν και στο παρελθόν. Και έκαναν κάποιους να πιστεύουν οτι δεν συμβαίνει τίποτα περίεργο.

Royaloak
Απών/απούσα

Ωραία η διαπίστωση της κοροϊδίας. Κανείς μας δεν έχει αντίρρηση, ότι συγκλίνουσα δράση πολλαπλών παραγόντων, όπως το θέτεις, επιτείνει κάποια περιβαλλοντικά φαινόμενα. Το δια ταύτα μας ενδιαφέρει. Γιατί ούτε επιβολή γεννητικού ελέγχου μπορούμε να ζητήσουμε, ούτε εξαφάνιση της τεχνολογίας. Ο ρόλος των ειδικών επιστημόνων επίσης στο βαθμό, που δεν δίνει λύσεις διεξόδου, καταντάει μόνο καταστροφολογικός. Και δεν λέω των πολιτικών, για να μην ανακυκλώνουμε τα ίδια και τα ίδια. Αυτά στα λέει κάποια που είναι δεκτική κι ευαίσθητη σε ουσιαστικές προτάσεις. Η περίπτωση που για παράδειγμα δίπλα στο σπίτι μου κυλάει ένα ρέμα που έπαιξα μικρή και είχε γάργαρο νεράκι και ξαφνικά το νεράκι αυτό έγινε δηλητήριο, είναι πιο χειροπιαστή και απαιτεί όντως συσπείρωση όσων παίξανε στα ρείθρα αυτού του ρέματος να προβάλλουν τα στήθη τους για να ξαναγίνει το δηλητήριο νεράκι. Το άλλο είναι χαοτικό. Πως να το πλευροκοπήσει κανείς και να το επαναφέρει, χωρίς μαζική παγκόσμια δράση όχι στα χαρακώματα μόνο, αλλά στην καθημερινότητά μας.

vouros
Απών/απούσα

Φίλη Royaloak, ασφαλώς και δεν έχω στο ράφι καμμία έτοιμη λύση στο κυριότερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, όχι γιατί δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει (πολλοί το ξέρουν αυτό), αλλά γιατί δεν είναι σχεδόν κανείς έτοιμος να δεχτεί μια λύση που θα τον ξεβολέψει. Είδες, συμπεραίνεις πως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε επιβολή γεννητικού ελέγχου, ενώ ήδη υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες. Καταλαβαίνω οτι πρόκειται για παρα φύσιν ενέργειες, αλλά αν αφήσουμε τη φύση να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, τότε θα το κάνει θαυμάσια μεν, αλλά όχι προς όφελος της ανθρωπότητας, το αντίθετο. Και λες πως δεν μπορούμε να ζητήσουμε εξαφάνιση της τεχνολογίας. Περιορισμό μήπως; Δύσκολο έτσι; Για να δεχτεί ο άνθρωπος να συμετάσχει σε μια επώδυνη προσπάθεια πρέπει καταρχήν να πειστεί για την αναγκαιότητά της. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν καταρχήν (και αυτό νομίζω οτι κάνουμε εδώ) να δώσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια την συνολική εικόνα του προβλήματος. Γιατί κι αν ακόμα οι μερικές δεκάδες άνθρωποι που συμμετέχουμε ή διαβάζουμε αυτό το forum, συμφωνούσαμε σε μια λύση, τι θα πετυχαίναμε; Αν βγαίναμε έξω και την φωνάζαμε τι θα πετυχαίναμε; Θα μας διαολόστελναν. Αν όμως συνειδητοποιήσουν την κατάσταση, τότε θα ρωτήσουν έντρομοι τι πρέπει να κάνουμε. Και θάναι έτοιμοι να ακούσουν την λύση. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν πρώτα να συμφωνήσουμε για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ. Είναι στοιχεία που θα μας χρειαστούν στη συνέχεια. Ας προσπαθήσουμε ακόμη να επέμβουμε στο περιβάλλον έξω από το σπίτι μας, στη γειτονιά μας, στο βουνό απέναντι και στη θάλασσα δίπλα μας. Κάθε φορά που συναντιόμαστε να είμαστε περισσότεροι και να προχωράμε λίγο παρακάτω. Η πίεση της φύσης για να ξυπνήσουμε και να αλλάξουμε ρότα, θα μεγαλώνει διαρκώς και με ταχύτερο ρυθμό. Σε αυτό σίγουρα θα'ναι σύμμαχος.

fantasmamore
Απών/απούσα

Είχα διαβάσει κανα εξάμηνο πριν, την συνέντευξη ενός οικονομολόγου (με αριστερές πεποιθήσεις), του οποίου το όνομα και δεν θυμάμαι, που έλεγε πως η τροφή που υπάρχει σήμερα στον πλανήτη, μπορεί να θρέψει 8 φορές τον πληθυσμό της γης.
Επίσης, χρόνια πριν είχα διαβάσει κάτι παλαβές στατιστικές για την ποσότητα σκουπιδιών που παράγει ένας άνθρωπος στον Δυτικό κόσμο, τα νούμερα των οποίων αν και δεν θυμάμαι, πιστέψτε με, ήταν τραγικά μεγάλα...
Αν ισχύουν αυτά που αναφέρω (και λέω το ΑΝ γιατί πολλά παιχνίδια παίζονται και όχι μόνο από τη μεριά των πλούσιων, η ενδεχόμενη απειλή συσπηρώνει τα πρόβατα και κερδίζουν κι άλλοι, λιγότερο γκλαμουράτοι εξουσιαστές) αν ισχύουν λοιπόν, τότε ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ! Γιατί με τον τρόπο ζωής στην κοινωνία μου, αρπάζω το φαγητό των άλλων (και δεν έχω κανένα δικαίωμα να ζω καλύτερα όταν άλλοι υποφέρουν, γιατί δεν είμαι διαφορετικός από τους συνανθρώπους μου), παράγωντας μοναχά... σκουπίδια.
Κάθε φορά που διαβάζω κάτι που εντάσσεται σε αυτό που θα αποκαλούσε κανείς "καταστροφολογία", λέω στον εαυτό μου "μπράβο μ****α, καλά τα κατάφερες πάλι...". Δεν φταίνε τα εργοστάσια, οι βιομηχανίες όπλων, οι αμερικανοί, τα μακ ντόλλαρς ή οτιδήποτε άλλο. Εγώ φταίω, αφού εγώ καταναλώνω. Κι εσείς!
Υ.Γ. Royaloak, είσαι πάντα γλυκήτατη :) Η τεχνολογία όμως είναι σαν το μαχαίρι. Μπορείς να κάνεις υπέροχα γλυπτά από πάγο, να βοηθηθείς στην καθημερινή σου ασχολία ή να σκοτώσεις άνθρωπο... Εγώ είμαι υπέρ της τεχνολογίας σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς, όταν αυτή θα υποκύπτει σε ηθικούς νόμους... Σχετικά με το τι μπορώ να πετύχω εγώ κι εσύ, μάλλον τίποτα... Αλλά εγώ που θα επιρεάσω τους φίλους μου και θα δώσω αρχές στα παιδιά μου και αυτά στα δικά τους κτλ κτλ, νομίζω πως είμαι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα!

Royaloak
Απών/απούσα

Μήπως για τη χώρα μας να συζητήσουμε καταγραφή των μολυσματικών πηγών και έλεγχό τους; Όσον αφορά τον υπερπληθυσμό, φοβάμαι ότι μέτρα του στύλ Κίνα στην Ελλάδα θα είναι μάλλον αστεία. Φυσική ενέργεια όμως; Καλύτερη κατανομή και σχεδιασμό των αστικών περιοχών, ελεγχόμενη δόμηση, φιλοπεριβαλλοντική δόμηση κι οργάνωση της καθημερινής μας λειτουργίας; Περιορισμό της κάθετης δόμησης; Ανάπτυξη πρασίνου μέσα στην πόλη και ανάδειξη των κρυμμένων υδάτινων 'διαδρομών'; Όπου αυτό είναι δυνατόν, να αφεθεί στην ησυχία της η 'άγρια' εξέλιξη της οιαδήποτε πανίδας και χλωρίδας, τουτέστιν να αφήσουμε και κάτι να εξελιχθεί χωρίς την δραστική μας παρέμβαση; Προστασία αυτών των περιοχών δια ροπάλου;
Αυτά είναι μερικά πράγματα που μου έρχονται στο νου μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πιο ειδικοί από μένα να θέσουν τα ζητήματα πιο αναλυτικά και ουσιαστικά. Μακάρι να υπήρχε ένας έστω ανάμεσά μας να μας μυήσει στην ουσία όλων αυτών. Για να μην διαβάζαμε απλά την είδηση, αλλά και να μπορούσαμε να την εντοπίσουμε στο άμεσο περιβάλλον μας και να κάναμε κάτι.

vouros
Απών/απούσα

Το να μιλάμε για υπερπληθυσμό στην Ελλάδα, είναι ανέκδοτο. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις αφορούν το περιβάλλον, αλλά σε ότι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη, το πρόβλημα είναι οι ρύποι από την καύση του άνθρακα και των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και τα παράγωγά του, λιγνίτη και τα παρεμφερή, φυσικό αέριο). Αν μπορούσες να τους εξαλείψεις, δηλαδή αν σταματούσαμε να χρησιμοποιούμε τέτοιας μορφής καύσιμα, τότε θα σταματούσε το πρόβλημα άμεσα. Τι συμπέρασμα βγάζεις;

Royaloak
Απών/απούσα

Ότι είναι θέμα συνδυασμού επιστημονικών μελετών και πολιτικής βούλησης απ'τη μια και δικής μας πειθαρχίας απ'την άλλη;

Cascabel
Απών/απούσα

Παιδιά,αν όσα λέει το άρθρο αποδειχτούν αληθινά,τότε τα πράγματα ίσως και να είναι εξαιρετικά σοβαρά...Ανατροφοδοτούμενος κύκλος δίχως έξοδο,μέχρι να τελειώσει όλο το μεθάνιο...Αλλά,μάλλον,πιό πριν θα έχουμε τελειώσει εμείς.Και κάθονται όλοι και κλαίγονται γιά την οικονομική κρίση!Καίγεται το σπίτι,έπεσαν κάποια σερβίτσια στο πάτωμα και εμείς τρέχουμε να μαζέψουμε τα σερβίτσια...

i.alli.ellatha
Εικόνα i.alli.ellatha
Απών/απούσα

Το βρήκα. Βρήκα τη λύση στο πρόβλημά σας.

Παλιό βουλγάρικο παραμύθι (πολύ παλιά το είδα σε κινούμενα σχέδια, και ήταν υπέροχο - διασκευή βέβαια):

Κάποτε σε ένα χωριό τα φίδια πλήθυναν πολύ.
(Σύμφωνα με φήμες αυτό οφείλονταν στη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας.)
Τα φίδια τσιμπούσαν τους ανθρώπους. Πολλοί πέθαιναν από τα τσιμπήματα των φιδιών. Οι χωριανοί μαζεύτηκαν για να σκεφτούν τι θα κάνουν. Έπεσαν σε συλλογισμό, προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να απαλλαχτούν από τα φίδια.
Ξαφνικά κάποιος από τη γωνιά φώναξε: "Το βρήκα!" Όλοι κρεμάστηκαν από το στόμα του. "Να φέρουμε στο χωριό αυτό που τρώει τα φίδια". Τι τρώει τα φίδια; - οι σκαντζόχοιροι, σκέφτηκαν. Αλλά πώς να βρουν τόσους πολλούς σκαντζόχοιρους; "Μην ανησυχείτε", είπαν οι έμποροι τον χωριού, "θα βάλουμε εργάτες και θα φέρουμε πολλούς σκαντζόχοιρους".
Έτσι και έγινε. Πραγματικά γλίτωσαν από τα φίδια. Και οι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές.
Σε λίγο ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε. Αυξήθηκαν πολύ οι σκαντζόχοιροι και τους χαλούσαν τους κήπους και τα χωράφια. Τα παιδιά ενοχλούνταν από τα αγκάθια τους και δεν μπορούσαν να παίξουν ανενόχλητα στην ύπαιθρο. Οι χωριανοί μαζεύτηκαν για να σκεφτούν τι θα κάνουν. Έπεσαν σε συλλογισμό, προσπαθούσαν να επινοήσουν τρόπο να απαλλαγούν από τους σκαντζόχοιρους.
Ξαφνικά κάποιος από τη γωνία φώναξε: "το βρήκα!" Όλοι κρεμάστηκαν από το στόμα του. "Να φέρουμε στο χωριό αυτό που τρώει τους σκαντζόχοιρους". Τι τρώει τους σκαντζόχοιρους; - οι αλεπούδες, σκέφτηκαν. Αλλά πως θα βρουν τόσες πολλές αλεπούδες; "Μην ανησυχείτε ", είπαν οι έμποροι τον χωριού, "θα βάλουμε εργάτες και θα βρούνε πολλές αλεπούδες".
Έτσι κι έγινε. Πραγματικά γλίτωσαν από τους σκαντζόχοιρους. Και οι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές.
Σε λίγο ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε. Αυξήθηκαν πολύ οι αλεπούδες. Τους τρώγανε τις κότες, τα αβγά, τα κατοικίδια ζώα, δάγκωναν τους ανθρώπους, μετέδιδαν αρρώστιες. Τα παιδιά τους δεν τολμούσαν να τα αφήσουν ελεύθερα να παίξουν έξω. Οι χωριανοί μαζεύτηκαν για να σκεφτούν τι θα κάνουν. Έπεσαν σε συλλογισμό, προσπαθούσαν να επινοήσουν τρόπο για να απαλλαγούν από τις αλεπούδες.
Ξαφνικά κάποιος από τη γωνία φώναξε:"το βρήκα!" Όλοι κρεμάστηκαν από το στόμα του. "Να φέρουμε στο χωριό αυτό που τρώει τις αλεπούδες". Τι σκοτώνει τις αλεπούδες; - οι κυνηγοί, σκέφτηκαν. Αλλά πώς θα φέρουν πολλούς κυνηγούς; "Μην ανησυχείτε", είπαν οι έμποροι του χωριού, "με λίγα χρήματα παραπάνω θα βρεθεί τρόπος. Πρόκειται για κοινωνικό έργο. Θα βρούμε τρόπο ".
Έτσι και έγινε. Πραγματικά γλίτωσαν από τις αλεπούδες. Και οι έμποροι έκαναν χρυσές δουλειές. Το ίδιο και οι κυνηγοί, πουλώντας τις γούνες από τις αλεπούδες. Όλοι ήταν ικανοποιημένοι.
Σε λίγο ένα άλλο πρόβλημα παρουσιάστηκε. Οι κυνηγοί εκτός από τις αλεπούδες σκότωναν και άλλα ζώα. Οι χωριανοί δεν μπορούσαν να ησυχάσουν. Τα παιδιά τους δεν τολμούσαν να τα αφήσουν να πάνε πουθενά. Τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Οι κυνηγοί άρχισαν να αποκτούν δύναμη και επιρροή στα πράγματα του χωριού. Μαζί με τα όπλα ήρθε και η εγκληματικότητα στο χωριό. Το χωριό έμοιαζε να είναι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι χωριανοί μαζεύτηκαν για να σκεφτούν τι θα κάνουν. Πώς να απαλλαχτούν από τους κυνηγούς;
Ξαφνικά κάποιοι από τη γωνία φώναξαν: "το βρήκαμε!" Ήταν οι έμποροι του χωριού. Όλοι κρεμάστηκαν από το στόμα τους.
"Να φέρουμε φίδια."

:-P

panosrigas
Απών/απούσα

Πριν μερικα χρονια ημουν για τουρισμο στην Ταυλανδη. Απο περιεργεια ακολουθησα μια ομαδα ευρωπαιν οικο-ακτιβιστων ( ξερετε απο αυτους που θελουν να πεισουν τους φτωχουςΤαυλανδους των ορεινων περιοχων να μεινουν φτωχοι ταυλανδοι των ορεινων περιοχων γιατι ειναι καλυτερα απο το να ζουν στο Λονδινο πχ, και μετα γυρνανε πισω στο Λονδινο αντι να μεινουν με τους φτωχους Ταυλανδους των ορεινων περιοχων για να διαβρωσουν το συστημα εκ των εσω και να βγαλουν βολτα τα σκυλια τους - που τρωνε οι φτωχοι Ταυλανδοι των ορεινων περιοχων,που οι οικοακτιβιστες της Ευρωπης μεσα στην απυθμενη βλακεια τους θελουν να τους πεισουν να μην το κανουν και γινουν χορτοφαγοι σαν αυτους αρα να τρωνε ακομη λιγοτερο.
Ζαλισμενος απο την τοσο οικοακτιβιστικη βλακεια και πεπεισμενος μια για παντα οτι προτιμω να εξαυλωθω απο την αυξανομενη θερμοκρασια και να δωσω χωρο σε ενα καινουριο ειδος ζωης οπως εκαναν οι δεινοσαυροι κατεληξα σε ενα βουδιστικο μοναστηρι κοντ ασρο Τσιαγκ Ραι οπου σταθμευσα για φαγητο και νερο. Πηγαινοντας να κανω την προσφορα μου στο αγαλμα του Βουδα ειδα ενανμοναχο περιτρυγιρισμενο απο αλλους οικοφασιστες οι οποιοι προσλαθουσαννα τον πεισουν οτι δεν ειναι σωστο να κραταει παθητικη σταση σταπαγκοσμια τεκεταινομενα και να ασχοληθει πιο ακτιβιστικα. Οχι αυτοι δεν εκαναν κατι συγκεκριμενο απλα ταξιδευαν για να συνηδειτοποιήσουν τον κοσμο γι ανα αντισταθει. Α και για να γκρινιαζουν...

Κατανικωντας την απεχθεια μου γι αυτο το ανθρωπινο υποειδος χειροτερο και πιο υποκριτικο απο χρηματιστη της Wall Street πλησιασα να ακουσω καλυτερα. Και ακουσα μια αποψη που δεν ειχα ακουσει ποτε μεχρι τωρα: O ανθρωπος ελεγε ο μοναχός, ειναι για την γη κατι αναλογο του καρκινικου κυττάρου για τον ανθρωπο.Πολλαπλασιαζεται ανεξελεγκτα , διαφωνει με τους νομους του συμπαντος και κυριως κρινει τα παντα με την δικη του οπτική. Παρομοιαζε τους ανθρωπους σαν τα καρκινικα κυταρα που φτιαχνουν ενα μελανωμα η ενα ογκο... σε αυτα αρεσει και προφανως το θεωρουν δημιουργημα τους κατι ας πουμε σαν ενα Taj Mahal, ενα Σιννικο Τειχος, ενα Παρθενωνα, την πυριτιδα το αλλουμινιο, τον υαλοβαμβακα και αλλα πολλα...

δειτε αυτη την οπτικη και καταλαβετε οτι μονο ημιμετρα η παραταση ζωής δινουμε στον πλανητη... οπως με την χημειοθεραπεια! Για αυτο μονο οταν λειψουμε εμρις απο προσωπου γης θα ανασανει και ο πλανητης... Αντε να μεινουν και οι Ινδιανοι στον Αμαζονι που ειναι αρμονικοι με το περιβάλλον

Cascabel
Απών/απούσα

Έχω γράψει σε πολλά φόρουμ γιά το περιβάλλον,μα πρώτη φορά διαβάζω τόσα πετυχημένα ποστς...

vouros
Απών/απούσα

Εγώ δεν τρέφω καμμία ελπίδα οτι μπορεί ο βασικός μοχλός πίεσης προς μια ανακωχή με την φύση και το περιβάλλον να προέλθει είτε από τους επιστήμονες, είτε από τους πολιτικούς. Δυστυχώς οι επιστήμονες δεν "αντιπροσωπεύονται" από αιρετά πρόσωπα διαπιστευμένα από τους ίδιους να μεταφέρουν στον κόσμο μια κοινή άποψη. Αντιπροσωπεύονται - πάντα εντός εισαγωγικών - από διορισμένος συνήθως άτολμους και βαθύτατα κονφορμιστές καθηγητές. Σε καταστάσεις σαν την τρέχουσα (περιβαλλοντικά και οικονομικά), τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς; Θα μας μιλούν για τους κινδύνους, διαφωνόντας για το μέγεθος του κινδύνου - κάτι σαν πολύ ή ολίγον νεκρός - και θα καταλήγουν σε άνευρες ασαφείς και γεμάτες αμφιβολίες ανακοινώσεις. Βεβαίως υπάρχουν επιστήμονες που μιλούν καθαρά και χωρίς σκοπιμότητες και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν τους έχει φιμώσει. Ταυτόχρονα όμως πολλαπλάσιοι άλλοι μιλούν για τα ίδια πράγματα με την γλώσσα της διπλωματίας και της λογιστικής. Και οι πολιτικοί. όπως και εμείς ποιον προτιμούμε να πιστέψουμε; Τον πιο ευχάριστο είναι η απάντηση. Γι'αυτό λέω ας αντιμετωπίσουμε τα λόγια επιστημόνων και πολιτικών με περισσότερο σκεπτικισμό. Ας αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σχετικά με ότι μας λένε. Για τα περισσότερα από αυτά έχουμε εμπειρίες ικανές να κρίνουμε αν λένε αλήθεια ή όχι. Όταν δηλαδή κάποιος μας λέει για άλλη μια φορά οτι κηρύσει τις καμμένες εκτάσεις αναδασωτέες και οτι δεν θα αλλάξει χρήση ούτε ένα εκατοστό δασικής έκτασης, εμείς τι πρέπει να περιμένουμε; Οτι αυτό ακριβώς θα γίνει;
Η όποια προσπάθεια αλλαγής πλεύσης, από εμάς θα ξεκινήσει, από τον λαό θα ξεκινήσει, με την βοήθεια πολλών επιστημόνων με ανεπτυγμένο αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας. Οι πολιτικοί θα ακολουθήσουν όταν η κατεύθυνση θάχει ξεκαθαρίσει και θα νομιμοποιήσουν την νέα κατάσταση. Όσο εμείς θα είμαστε όχι απλώς ανεκτικοί, αλλά δεν θα αρθρώνουμε ούτε λέξη για το κοινά προβλήματα, τότε τον μόνο που θα ακούν και θα εξυπηρετούν οι πολιτικοί, θάναι οι επιχειρήσεις.

Royaloak
Απών/απούσα

Τα είπες καλύτερα από μένα με την ιστορία σου. Κι εγώ αυτό είπα με άλλα λόγια. Ότι δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος και η διαιώνισή μας δεν είναι αυτοσκοπός. Ας είμαστε στωϊκοί όσον αφορά το τέλος μας. Και πάνω απ'όλα, να έχουμε συναίσθηση, όπως σ'όλη τη συζήτηση λέγεται, του μερίσματος της ευθύνης γι' αυτό το τέλος.

vouros
Απών/απούσα

Ξέρετε, σαν μια από τις προτεινόμενες πιθανές αιτίες που δεν έχουμε έρθει σε επαφή με άλλους πολιτισμούς στο σύμπαν, είναι η υπόθεση οτι κάθε πολιτισμός πριν αποκτήσει την κατάλληλη τεχνολογία, έχει καταστρέψει τον πλανήτη που τον φιλοξενεί, με αποτέλεσμα και την δική του εξαφάνιση. Από την δική μας εμπειρία δεν μου φαίνεται παράλογο.

psipsinel
Απών/απούσα

Χωρίς παρεξήγηση, αλλά είναι λίγο οξύμωρο να είμαστε ευαίσθητοι με το περιβάλλον και με κάθε είδος που εξαφανίζεται, αλλά όχι με τον άνθρωπο ... Που τέλος πάντων είναι και αρκετά ιδιαίτερο είδος .

Από εκεί και πέρα, η κάθε είδους άρνηση ή παραίτηση εμένα με βρίσκει αντίθετο . Πράγματι, υπάρχει ο "επαναστατικός τουρισμός" και οι διάφορες εκ του ασφαλούς χαζομάρες . Αλλά υπάρχουν και οι πραγματικά ελπιδοφόρες δράσεις και παρεμβάσεις, μόνο που μερικές φορές δεν είναι τόσο μιντιακές και ευκολοχώνευτες από το σύστημα για να προβληθούν . Και μόνο εδώ να δει κανείς πόσες δράσεις έχουν γίνει, χωρίς καμμία "επίσημη" υποστήριξη .

Royaloak
Απών/απούσα

Πες μας κανένα παράδειγμα, προσωπικά δεν έχω εικόνα του τι γίνεται εξωμιντιακά κι έχει πετύχει κάτι. Θα ήθελα να μάθω. Μ'ενδιαφέρει πάρα πολύ. Η ερώτηση είναι επί της ουσίας κι όχι ρητορική, σαν διαφωνία προς αυτά που λες.

contact