Εδώ και κάμποσο καιρό έχω μπεί στο τρυπάκι της ανακύκλωσης, αφού ακριβώς κάτω από το σπίτι μου έχει μπλέ κάδο. Για το περιβάλλον ρε γαμώτο!!!
Και όμως τον τελευταίο καιρό αισθάνομαι κάπως άβολα με αυτήν την ιστορία. Ας πούμε αισθάνομαι λίγο μ@λ@κ@ς. Σε αυτό συμβάλει η συνολική εικόνα που έχει πια η πόλη μου. Όλοι βλέπουμε καθημερινά στην Αθήνα μετανάστες με καροτσάκια σούπερ-μάρκετ να μαζεύουν παλιοσίδερα (scrub) τα οποία τα πουλάνε σε κάποιες αποθήκες. Αυτές με τη σειρά τους σε άλλες μεγαλύτερες αποθήκες και τελικά όλα αυτά καταλήγουν στη Χαλυβουργία ή οποία αν δεν κάνω λάθος είναι συμφερόντων Μπόμπολα.
Επίσης η πόλη μου έχει γεμίσει αυτά τα «μαγαζάκια» που αγοράζουν χρυσό ο οποίος μέσω διαφόρων καναλιών φαντάζομαι ότι διοχετεύεται προς το εξωτερικό.
Στην πόλη μου και γενικά στην χώρα μου αρχίζουν και έρχονται διάφοροι έμποροι αυτοκινήτων από το εξωτερικό και αγοράζουν αυτοκίνητα, γιατί συμφέρει τώρα που οι τιμές έχουν πέσει. Σε λίγο καιρό θα πέσουν και οι τιμές της γης.
Άκουσα ότι η επιστήμη προχωράει και βρήκαν λέει έναν τρόπο να παράγουν ενέργεια από κόπρανα. Σε λίγο καιρό θα μας κάνουν κλύσμα και δεν θα μπορούμε ούτε να κάνουμε το σκ@τό μας παξιμάδι.
Το ζητούμενο τελικά είναι η ανακύκλωση ή όχι?Εφόσον αυτοί που τα παίρνουν τα πάνε σε βιομηχανίες τότε που υπάρχει το πρόβλημα?
Προσωπικά ανακυκλώνω σε μπλε κάδο από τη μακρινή δεκαετία του 90( ο δήμος μου ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε πιλοτικά το πρόγραμμα) και πρόσφατα ανακάλυψα ότι ίσως αυτά που πετάμε στους μπλε κάδους τελικά καταλήγουν στη χωματερή γιατί οι μονάδες διαλογής δεν δουλεύουν σωστά.Αυτό είναι φυσικά αναμενόμενο όταν τα πετάς όλα αχταρμά σε έναν κάδο.
Γενικά νομίζω πως εμείς ησυχάζουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση πετώντας ότι έχουμε μέσα στους κάδους και κάποιοι ζουν εισπράτοντας κονδύλια.
Αυτό κατ'εμέ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης
Και εγώ γενικά λέω ναι στην ανακύκλωση. Απλά με ενοχλεί το ότι τα πάντα ακόμα και τα σκουπίδια εμπορευματοποιούνται, ιδιωτικοποιούνται και παίζονται στα χρηματιστήρια. Αυτό εκφυλίζει την όποια προσπάθεια γίνεται για το καλύτερο. Επίσης μ΄ενοχλεί να βλέπω εξαθλιωμένους ανθρώπους που αγωνιζόμενοι για την επιβίωσή τους τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών. Τώρα ποίοι είναι οι εξαθλιωμένοι... διαλέγεις και παίρνεις.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος πηγαίνει χέρι χέρι με
την κατανάλωση και τον καπιταλισμό. Δείτε πόσο έχουν
μειωθεί τα σκουπίδια δυο χρόνια τώρα που δεν έχει
λεφτά ο κόσμος. Η ανακύκλωση δίνει λύση σε αυτό
το πρόβλημα, απλά κάνει χώρο για περισσότερα σκουπίδια.
Η δεύτερη μούφα του όλου θέματος είναι να νομίζουμε
ότι πετώντας μια μπαταρία στο ειδικό κάδο σώζουμε το
περιβάλλον όταν παράλληλα ανοίγουν νέες μονάδες στην
Ελευσίνα που ξερνάνε τόνους CO2 κάθε μέρα ή όταν σκάει
η πλατφόρμα στο Μεξικό και μολύνεται η θάλλασα ή όταν
σκάει η Φουκουσίμα.
Είναι σαν να έχεις ένα σπίτι γεμάτο ζώα που αφοδεύουν
στο πάτωμα και εσύ να ασχολήσαι με το αν σκούπισες τα
πόδια σου στο πατάκι...
γι΄αυτό λένε σε μια υπανάπτυκτη χώρα μην πίνεις νερό, σε μια ανεπτυγμένη χώρα μην αναπνέεις τον αέρα.
Εγω παλι, θα ηθελα να θιξω μια αλλη πλευρα του ζητηματος της ανακυκλωσης.
Στη χωρα μας, (οπως συμβαινει με τα περισσοτερα πραγματα που γινονται σ'αυτη), η ανακυκλωση ξεκινησε πολυ καθυστερημενα, με μια μεγαλη καμπανια σε δημους και ΜΜΕ, προτρεποντας τους πολιτες να ανακυκλωνουν. Μεχρι εδω, καλα.
Ετσι, οι Δημοι κυριως, πηραν καποια (καθολου ευκαταφρονητα) κονδυλια, για να εφαρμοσουν την ανακυκλωση. Και οντως, στις περισσοτερες των περιπτωσεων, αγοραστηκαν κι εγκατασταθηκαν οι μπλε καδοι ανακυκλωσης, και προμηθευτηκαν καποια ειδικα οχηματα περισυλλογης των περιεχομενων των καδων.
Εκεινο ομως που κανεις δεν ειπε, ειναι οτι περα απο τους μπλε καδους, οι περισσοτεροι Δημοι δεν ειχαν αναπτυξει ενα ολοκληρωμενο συστημα διαχειρισης των ανακυκλωσιμων υλικων, με αποτελεσμα να πετανε τα ανακυκλωσιμα υλικα των μπλε καδων, στα κοινα σκουπιδια, στη χωματερη.
Οι περισσοτεροι λοιπον πολιτες, απ' οτι φανηκε στην πραξη, αρχισαν να εφαρμοζουν την ανακυκλωση, και οι περισσοτεροι μαλιστα απο αυτους, με ιδιαιτερη προσοχη, χωρις ομως να γνωριζουν οτι στις περισσοτερες περιπτωσεις, τα ανακυκλωσιμα απορριμματα που με τοση φροντιδα διαχωριζαν, κατεληγαν στη χωματερη.
Και βεβαια, ηταν θεμα χρονου να σκασει η φουσκα της ανακυκλωσης: Συντομα, πολιτες αντιληφθηκαν σε πολλες περιπτωσεις, κοινα απορριματοφορα του δημου να αδειαζουν τους μπλε καδους, και μετα απο ερωτηση τους, επαιρναν την απαντηση οτι "ολα στη χωματερη καταληγουν ετσι κι αλλιως"!!!
Αντι λοιπον να φροντισει η πολιτεια να εφαρμοσθει ενα ολοκληρωμενο συστημα ανακυκλωσης, οπου η μεγαλυτερη ποσοτητα των "σκουπιδιων" (στην πραγματικοτητα, δεν υπαρχουν σκουπιδια, υπαρχουν μονο πολυτιμα ανακυκλωσιμα υλικα)
ανακυκλωνεται, προσφεροντας πολυτιμες πρωτες υλες (και αρκετες θεσεις εργασιας αν θελετε), και στη ουσια καταργωντας την αναγκη υπαρξης χωματερης, ανακοινωνει τη δημιουργια νεας (νεων) χωματερης, ποτε στην Κερατεα, ποτε εδω, και ποτε εκει.
Το τελευταιο διαστημα ομως, ειτε γιατι λογω κρισης μειωθηκαν οι αγορες προιοντων (και κατα συνεπεια και ο ογκος των σκουπιδιων αλλα και των ανακυκλωσιμων υλικων), αλλα και επειδη ενα μεγαλο μερος των μεταναστων, στραφηκε στην διαλογη/περισυλλογη διαφορων ανακυκλωσιμων υλικων τοσο μεσα απο τους καδους των κοινων σκουπιδιων, οσο και μεσα απο τους καδους ανακυκλωσης, μειωθηκε ο ογκος των απορριματων που καταληγουν στη χωματερη, κατα 17%, μεσα στο 2011.
Δεν ειναι αναγκη να ανατρεξει κανεις στην τριτη παραγραφο του link που παραθετω, για να πιστεψει οτι οι φτωχοι μεταναστες ειναι αυτοι οι οποιοι συμβαλουν ισως περισσοτερο απο ολους στην ανακυκλωση. Οποιος ζει και κινειται στους δρομους της Αθηνας, το διαπιστωνει μονος του.
Οταν λοιπον πρωτοειδα τους ανθρωπους αυτους να συλλεγουν τα ανακυκλωσιμα υλικα, το πρωτο πραγμα που σκεφτηκα ηταν οτι επιτελους, οι ανθρωποι αυτοι καταφεραν να βρουν και να κανουν κατι παρα πολυ χρησιμο για ολους μας (και φυσικα και για το περιβαλλον) και μαλιστα μεσα σε αθλιες συνθηκες (σπρωχνοντας καροτσακια του super market, οπως και καθε ειδους αυτοσχεδια καροτσια), αντι να προσπαθουν να πουλησουν κινεζικα σκουπιδια, η να πλυνουν τα τζαμια των αυτοκινητων στα φαναρια.
Αντι λοιπον να τους επιβραβευσουμε, αφου διαλεξαν να κανουν κατι απαραιτητο που κανεις μας ομως μεχρι τωρα δεν εκανε, βρηκαμε παλι αφορμη για να τους κατηγορησουμε, και μαλιστα με τις βαριες κατηγοριες της φοροδιαφυγης!!!!
Βρηκαμε τα εξιλαστηρια θυματα παλι.
Αλλα για τους υπευθυνους που οδηγησαν τη χωρα στην κατασταση που βρισκεται (ωστε να συζηταται ως απωλεια για την εθνικη οικονομια η "παρανομη" ανακυκλωση!!!!) ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!!!!
όσο μπορώ, εκεί που μπορώ...
Ανακυκλώνω από τότε που εμφανίστηκαν μπλέ κάδοι στη γειτονία.
Αλλά εκτός από το recycle, ενημερώθηκα και προσπαθώ να εφαρμόζω το UPCYCLE. Διαβάστε και σκεφτήτε το.
Σε αυτό το πνεύμα, αισθάνομαι μια χαρά όταν βλέπω "καροτσάκια" να μαζεύουν ότι μαζεύουν από όπου τα μαζεύουν.
Κάποια από αυτά καταλήγουν ....upcycle.
Δυστυχώς στη γειτονιά μου τους μπλε κάδους τους μαζεύει το κανονικό σκουπιδιάρικο. Όσον αφορά τους ρακοσυλλέκτες, στην αρχή τους έβλεπα πολύ θετικά γιατί 1ο δε στραφήκαν στην παρανομία αλλά προτίμησαν να κάνουν μια πολύ δύσκολη δουλειά, και 2ο διότι ότι μαζεύουν πάει όντως για ανακύκλωση (αντίθετα με τους μπλε κάδους).
Δυστυχώς το 1 δεν ισχύει και τόσο πια, μια και πλέον δε μαζεύουν μόνο από τους κάδους, αλλά και ότι άλλο σηκώνεται. Από τη γειτονιά μου π.χ. ένα βράδυ σήκωσαν όλα σχεδόν τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ!!!
Οι αλλοδαποί που σπρώχνουν καρότσια δεν το κάνουν από επιλογή.
Τα κυκλώματα που τους περνάνε σωριδόν στην Ελλάδα τους μοιράζουν
και τους έχουν να δουλεύουν για ψίχουλα. Άλλοι κλέβουν, άλλοι το
παίζουν ανάπηροι, άλλοι πλέον τζάμια και άλλοι μαζεύουν scrap.
O μόνος κερδισμένος από αυτή την υπόθεση είναι οι βιομηχανίες
scrap και ανακύκλωσης καθώς δεν χρειάζεται να πληρώνουν χιλιάδες
Ευρώ στου Δήμους αλλά ψίχουλα στους μετανάστες.
Δεν βρίσκω λόγο να επιβραβεύσω αυτή την κατάσταση από την οποία
χάνει λεφτά η τοπική αυτοδιοίκηση. Τουλάχιστον στο Βύρωνα κάπως
δούλευε η όλη φάση αλλά πλέον έχει πέσει ακρίδα στους κάδους και
δεν μένει τίποτα για να το πουλήσει ο Δήμος.
Κατά τα άλλα έχω κόψει πάρα πολύ την κατανάλωση και προσπαθώ να
μην κάνω σκουπίδια ζώντας οσο πιο απλά και πρακτικά γίνεται.
Ανακύκλωση έχω κόψει καθώς όπως είπα το θεωρώ κερασάκι στη
χαβούζα της καταναλαωτικής Αθήνας.
Η ιστορια με τα καπακια της ΕΥΔΑΠ, και τις διαφορες μεταλλικες σχαρες(μαντεμενιες)των υπονομων, ειναι παλια, και εχει αρχισει εδω και αρκετα χρονια, πολυ πριν κανουν την εμφανιση τους οι μεταναστες/ρακοσυλλεκτες.
Οι σχαρες αυτες, ειναι πολυ βαριες, και δεν γινεται να μεταφερθουν με καροτσακια καποιου ειδους.
Τετοιου ειδους κλοπες, γινονται μονο με τη βοηθεια αυτοκινητου, φορτηγου η αγροτικου, οχι μονο λογω βαρους των μεταλλικων καπακιων που κλεβονται, αλλα και για να ειναι εξασφαλισμενη η γρηγορη διαφυγη αυτων που τα κλεβουν.
Και ως γνωστον, οι φτωχοι μεταναστες, δεν διαθετουν αυτοκινητο.
Αν ειχαν, δεν θα τριγυρνουσαν στους δρομους με τα καθε ειδους καροτσακια.
αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ είναι αρκετά ελαφριά. Σχετικά με το περιστατικό που γράφω είχε ως εξής. Απέναντι από το σπίτι δέναν για καμιά εβδομάδα 5-6 καροτσάκια ρακοσυλλεκτών. Ένα πρωί τα καπάκια της ΕΥΔΑΠ εξαφανίστηκαν, και μαζί και η συγκεκριμένη παρέα. Άρα; Εκτός αν την έκανε άλλος τη δουλειά και αυτοί εξαφανίστηκαν για να μην μπλέξουν, που δεν το νομίζω. Επίσης το τελευταίο εξάμηνο, όλο και κάποιο καπάκι εξαφανίζεται, απλά δεν έχει ξαναγίνει αυτό το γενικευμένο 'μάζεμα'. Και αυτή η πράξη είναι ασυγχώρητα επικίνδυνη γιατί αν ένας ηλικιωμένος πάθει κάταγμα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Αυτό που λες για τα αυτοκίνητα, ίσχυε και ισχύει εδώ και χρόνια, αλλά για πολύ πιο βαριά αντικείμενα, όπως σχάρες υπονόμων, καλώδια από ΔΕΗ/ΟΣΕ κτλ.
Δυστυχως, οπως ειναι οργανωμενη η ανακυκλωση εδω, δεν υπαρχει η παραμικρη περιπτωση να δουλεψει.
Αν το ψαξει κανεις λιγο παραπανω, ισως καταληξει στο συμπερασμα οτι ειναι οργανωμενη ακριβως ετσι, ωστε να μη δουλεψει, αλλα ισα-ισα να ρουφηξει τα κονδυλια που προοριζονται για ανακυκλωση. Και σε ολα αυτα, με την τοπικη αυτοδιοικηση να πρωτοστατει.
Αν την τοπικη αυτοδιοικηση την ενδιεφερε να μη ρουφαει απλα τα κονδυλια της ανακυκλωσης, αλλα να εφαρμοσει πραγματικη ανακυκλωση, θα ειχε κανει πολλα παραπανω, απο την εγκατασταση των μπλε καδων, και την υποτυπωδη περισυλλογη των ανακυκλωσιμων υλικων απο αυτη.
Τι θα μπορουσε να κανει; πολλα, μεταξυ αλλων τη σωστη και συνεχη ενημερωση των πολιτων, ωστε να μην "ακυρωνεται" η ανακυκλωση απο τη ριψη ακαταλληλων για ανακυκλωση αντικειμενων στους μπλε καδους, τον εξ'αρχης διαχωρισμο των υλικων ωστε αυτα να ειναι ευκολα αξιοποιησιμα χωρις αυξημενο κοστος, την "επιβραβευση" των περιοχων που ανακυκλωνουν με μειωση των δημοτικων τελων, τη δημιουργια κεντρων κομποστοποιησης για την αξιοποιηση των οργανικων σκουπιδιων, κλπ. κλπ., αλλα περισσοτερο απο ολα, την πραγματικη οργανωση της ανακυκλωσης.
Για να γινουν ομως τα παραπανω, θα πρεπει πρωτα να κατανοησουν την πραγματικη σημασια της ανακυκλωσης, χωρις να την θεωρουν απλα μια επιπλεον δυνητικη πηγη χρηματων/κερδους.
Η ανακυκλωση, δεν μπορει να γινει και να λειτουργησει αποδοτικα, ετσι απλα με μερικους μπλε καδους, με μια υποτυπωδη ενημερωση, και με ευχολογια.
Μεχρι λοιπον να γινουν ολα αυτα, αν ποτε γινουν, οι ανθρωποι που μαζευουν τα προς ανακυκλωση υλικα, ειναι μια λυση.
Το αν πεφτουν θυματα εκμεταλλευσης καποιων κυκλωματων, τοσο το χειροτερο για μας, που ανεχομαστε κατι τετοιο.
Μαζι με ολα τα αλλα που ανεχομαστε.
Φιλικα, παντα.
Εχω γράψει και εχω σβήσει 5 φορές.
Τεσπα. Συμφωνώ... αλλά ρε μαν ειναι πολύ ψιλά και λεπτά γράμματα για να τα καταλάβει κάποιος που ενστερνίζεται και ψηφίζει πασχαλινά χρυσα αυγα, κωλοτούμπες, μεγάλους αλέξανδρους, τον υπεραρχαίο ελληνικό πτερόσαυρο με διαφορετικό dna, μπατσόκ κτλ.
Πρέπει να μάθουμε να εξηγούμε με ακόμα πιο απλές λέξεις...α + ν + θ+ρ+ω+π+ο+σ μήπως και τα σκατά στο μυαλό γίνουν θησαυρός.
Ξέφυγα από το θέμα.
Εγώ θα πω οτι η εταιρεία που φτιάχνει τους μπλε κάδους, που μάλιστα προμήθευε και κάποιες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, (λόγω δουλειάς συνεργαζόμασταν) είναι έτοιμη να κλείσει.Αν δεν έχει κλείσει ήδη. Βρίσκονταν σε επίσχεση τελευταία φορά που είχα νέα τους.
Από πέρυσι Σεπτέμβριο ή Νοέμβριο ξεκίνησαν να μην πληρώνουν τους εργαζομένους και Αθήνα και Κομοτηνή (εργοστάσιο...το είχε δείξει και το χαζοκούτι)τέσπα ΟΛΑ ξεκίνησαν όταν το Ελληνικό Κράτος ()σταμάτησε να πληρώνει τα εκατοντάδες χιλιάδες Ευρω που χρωστούσε στην εταιρεία, με αποτέλεσμα (αφού οι επενδύσεις στην παραγωγή συνεχίζονταν χωρίς να μπαίνει φράγκο στην εταιρεία...δηλαδή ΤΣΑΜΠΑ εργασία για το καθεστώς...) να μην μπορεί να βάλει μπρος τα μηχανήματα.
Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι όταν το καθεστωτικό φιλο μνημονιακο
(και προσφάτως έχει πιάσει φωτιά ο κώλος τους να μας παρουσιάσουν το νέο κοινωνικό πρόσωπο με απατεωνιές τύπου ''συσσίτια'' (κατοχικός όρος), ανακύκλωση, συλλογή τροφίμων)
ΣΚΑΙ, ενω γνωρίζει οτι δεν γίνεται τίποτα από ανακύκλωση...αυτοί ΕΚΕΙ...φούμαρα στον απλό λαό.
Είναι το εργοστάσιο στο οποίο είχε πάρει ένας υπάλληλος όμηρο το αφεντικό και κάποιον ακόμη προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα;
Όσον αφορά το πόσα τους χρωστάει το κράτος, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να ξέραμε και πόσα πλήρωνε ως τώρα το κράτος για τον κάθε κάδο και αν όντως θα έπρεπε να χρωστάει. Απλά οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που την πληρώνουν πάντα στο τέλος.
Επίσης θα συμφωνήσω με την άποψη που αναφέρθηκε παραπάνω, ότι καλά θα ήταν να μάθουμε να μην παράγουμε τόσα σκουπίδια.
Η ανακύκλωση είναι μια θεωρητικά σωστή ιδέα, αλλά δεν έχω πραγματικά ιδέα αν είναι τελικά περιβαλλοντικά ωφέλιμη και σε ποιες περιπτώσεις. Πώς γίνεται η διαδικασία, τι χημικά χρησιμοποιούνται, τι απόβλητα παράγονται κτλ. Δεν λέω ότι είμαι κατά, λέω ότι απλά δεν είναι εύκολο να τεκμηριώσει κάποιος άποψη.
Ποιά ειναι η "δουλειά" της ανακύκλωσης;
Εγώ το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να μας δείξει
το πόσο σπάταλοι είμαστε και το πόσο πολύ καταναλώνουμε.
Άντε να ευαισθητοποιήσει λίγο τον κόσμο να προσέχει κάπως
το περιβάλλον και να βγάλει κανένα φράγκα ο Δήμος για να
πάει διακοπές ο δήμαρχος. Από ανταπόδοση όμως στο δημότη
καμία και φυσικά ο ιδιώτης που μαζεύει τα "ανακυκλώσιμα"
κονομά χοντρά φράγκα...
Αυταπάτες τύπου ΣΚΑΙ και λοιπά πράσινα παπαγαλάκια όπου
πετάς ένα λαμπτήρα και βγάζει δέντρα η Πάρνηθα τις έχω
απορρίψει.
Επομένως τι θα κερδίσω αν οργανωθεί καλύτερα η ανακύκλωση;
Ακόμα και αν καταντήσω καμένος ψυχωτικός σαν τους Γερμανούς
και χωρίζω σε 32 διαφορετικές σακούλες τις 300 διαφορετικές
κατηγορίες απορριμάτων, τι θα πετύχω πέραν του να κάνω ακόμα
πιο εύκολο το κέρδος του ιδιώτη που μαζεύει τα scrap;
Να μου έλεγες ότι είχαμε ένα εργοστάσιο στην ιδιοκτησία της
τοπικής αυτοδίοικησης και τα κέρδη να γινόντουσαν κάτι στους
Δήμους να το καταλάβω...
vec δυστυχώς δεν ξέρω τα κόστη (συνεργαζόμουν στις μεταφορές αυτών και όχι στην παραγωγή τους)...αλλά τέτοια έργα είναι μειοδοτικοί διαγωνισμοί (νομίζω) αλλά την ουσία την έγραψες μόνος σου ...οι εργαζόμενοι την πληρώνουν στο τέλος.
Ναι αυτοί ειναι που λές με τον άνθρωπο που φρίκαρε.
Πάντως η εταιρεία ήταν χρόνια στο κουρμπέτι και δεν δημιουργήθηκε όταν ξεκίνησε η ανακυκλωη.
Μια παρεμβαση: Το εμπορια scrap, "χτυπαει" σε τζιρο
το εμπορια οπλων και ναρκωτικων.
Η ανακυκλωση περπατησε (στην Ελλαδα ειμαστε πολυυυυυ πισω)
γιατι εγινε κερδοφορα και life-style
"...Να μου έλεγες ότι είχαμε ένα εργοστάσιο στην ιδιοκτησία της
τοπικής αυτοδίοικησης και τα κέρδη να γινόντουσαν κάτι στους
Δήμους να το καταλάβω..."
...ειναι αυτο ακριβως που αναφερεις στο τελος...
Πολλες λαθος υποθεσεις οποτε λαθος συμπερασματα (αν θελετε σας τα αναλυω ενα ενα τα παραπανω). Παραθετω εμπειριες μου απο τοτε που δουλευα σε εταιρεια συλλογης σκραπ.
Οταν αποφασισε η δημοσια αυτοδιοικηση να ασχοληθει με την ανακυκλωση γενικοτερα (μαλλον με το να μαζευει τα κονδυλια της ανακυκλωσης) ειχαμε παει ατομα απο τρεις εταιρειες σε συμβουλιο μεγαλου δημου της αττικης που θα συζητιοταν το θεμα. Μετα απο τα "μεγαλα" λογια που ακουσαμε (τα περισσοτερα μη πραγματοποιησιμα) αλλα που ακουγωνται πολυ καλα στα αυτια αυτων που δεν ξερουν εγινε μια συγκεκριμενη προταση απο εναν απο τους τρεις των εταιρειων (φυσικα με την συμφωνη γνωμη ολων). Αντι να υπαρχουν αυτοι οι καδοι και μετα να πρεπει να ξαναγινει διαλογη, να μην εχει "μολυνθει" ο καδος (μια σακουλα βιολογικα κανει αχρηστο σχεδον ενα γεματο καδο κτλ γιατι να μην χρησιμοποιηθει ενα συστημα σαν αυτο που γινεται σε καποιες πολεις της Ευρωπης. Οριζονται διαφορετικου χρωματος σακουλες για καθε τυπο σκουπιδιου και οριζονται και ημερες διαλογης τους (Δευτερα οι πρασινες, τριτη οι μπλε κτλ). Οι σακουλες μπορουν να παρεχονται απο την εταιρεια που θα αναλαβει την διαθεση των ανακυκλωσιμων. Αφου τα υλικα δεν χρειαζονται διαλογη ειναι αμεσα εκμεταλευσιμα και αν αυτο γινει στο 50% των σκουπιδιων του δημου (δεν υπαρχει περιπτωση να γινει στο 100% γιατι παντα θα υπαρχουν καποιοι που θα πετανε τα σκουπιδια χυμα αλλα το 50% ειναι πολυ συντηριτικο) τοτε και τα σκουπιδια θα μειωνωνταν σαν ογκος (ψαχτε να δειτε ποσα πληρωνει καθε δημος για να πεταει τα σκουπιδια σε χωματερες(δεν πιστευω να νομιζατε οτι το να πετας σκουπιδια σε χωματερες ειναι τσαμπα)) και τα κερδη που θα αποκομιζε ο δημος θα μπορουσαν να δωθουν σε νηπιαγωγεια, πλατειες κτλ. Βεβαια αυτο το συστημα εχει καποια μειονεκτηματα. Δεν χρειαζεται κονδυλια απο το κρατος (επιδοτησεις κτλ) οποτε χανονται πολλα λεφτα απο μιζες και δεν εξυπηρετουνται πολλα συμφεροντα. Η απαντηση που πηραμε ηταν οτι ο δημος εχει σχεδιασει μια τριμελης επιτροπη (η μια ηταν μια κοπελα που πριν εφτιαχνε πιστοποιητικα, ο δευτερος παλι σε καποιο γραφειο ηταν(δεν θυμαμαι ακριβως και δεν καταλαβα κιολας) και η τριτη ηταν μια νεα προσληψη (ανηψια του δημαρχου). Αυτη η τριμελης επιτροπη ηταν που θα σχεδιαζε το προγραμμα ανακυκλωσης του δημου (κανενας δεν ειχε πριν ουτε καν σχεση με την συλλογη σκουπιδιων) και θα διαχειριζοταν κεφαλαια που φτανουν για την ανακυκλωση ολης της αττικης. Οποτε κλασικα εβαλαν μπλε καδους, δεν ενημερωθηκε κανενας για το τι πετας εκει και χαθηκαν ολα τα χρηματα για την ανακυκλωση. Ο συγκεκριμενος δημος δεν ανακυκλωνει καν τους μπλε καδους (ολα στην χωματερη καταληγουν).
Πρωτη φορα στη ζωη μου, ακουω για "προγραμματισμενη" ανικανοτητα διαχειρισης ενος προβληματος σ'αυτη τη χωρα.
Κι εγω που νομιζα οτι ολες οι αποφασεις που παιρνονται ειναι αδιαβλητες...
Τι να σου πω, μενω εκπληκτος!
Μα ειναι δυνατον να εγινε τετοιο πραγμα; Σε μια ευνομουμενη χωρα σαν την Ελλαδα;
Μπα, δε μπορει, καποιο λαθος θα κανεις!!
Σοβαρα τωρα. Δε νομιζω να χρειαζεται να προστεθει τιποτε αλλο. Ο kktsol, το εκλεισε το θεμα.
Ακριβώς αυτό και όσο πιο γρήγορα τα ξεχωρίσουμε στο κεφάλι
μας τόσο καλύτερα για όλους. Μόλις δηλαδή καταλάβουν οι
Δήμοι ότι μπορούν να βγάζουν χοντρά λεφτά από εμπορίο
scrap και αφήσουν της παπαριές για πράσινα λειβάδια
του SKAI κάτι μπορεί να γίνει και να περπατήσει.
Κατά τα άλλα, αν θέλουμε λιγότερα σκουπίδια μειώνουμε την
κατανάλωση και απαιτούμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα
προϊόντα.
@ColumbusΈχεις δίκιο, δεν το πρόσεξα ότι το ανέφερες στο τέλος.
Μια ακόμα παράμετρος των μπλε κάδων.
Ως μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει και αντίστοιχα ποσοστά ανακύκλωσης με τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
Τα ανύπαρκτα μέχρι τότε ποσοστά δεν αγγίζαν ούτε κατά προσέγγιση τα προβλεπόμενα και τα πρόστιμα πέφτάν βροχή και μεγαλύτερα ακόμα πρόστιμα θα έρχόντούσαν.
Ετσι βάφτίσαμε ότι μπαίνει στους μπλε κάδους ανακύκλωσιμα υλικά ακόμα και αν ήταν σκουπίδια και άγγιξαμε για άλλη μια φορά(πλασματικά) τα ποσοστά που έπρεπε να έχουμε,ως Ευρωπαίοι.
Δεν υπήρχε χρονος για κάτι πιο ολοκληρωμένο.
ΑΡΠΑ ΚΌΛΛΑ.
Είχα δει ένα ντοκυμαντέρ πριν λίγες μέρες, που έδειχνε τα ηλεκτρονικά είδη, όπως λάπτοπ, εκτυπωτές ή είδη κουζίνας αν θυμάμαι καλά, τα οποία ήταν για την ανακύκλωση.
Το ντοκυμαντέρ έλεγε ότι αυτά πάνε σε μια "τριτοκοσμική" χώρα την οποία επίσης δεν θυμάμαι, όπου κάτι εξαθλιωμένοι, χωρίς προστασία, τα διέλυαν με τις ώρες - γεμίζοντας πχ σε πρόσωπο χέρια κλπ μελάνια - για να πάρουν τα επιμέρους υλικά τους. Πληρώνονταν από την εταιρεία ανακύκλωσης κάτι πενταροδεκάρες.
Δεν θυμάμαι όμως ούτε από ποιά/ποιές χώρες έρχονταν τα προϊόντα ούτε που πήγαιναν ούτε και ποια ήταν η εταιρεία ανακύκλωσης.
Ελληνικό ντοκιμαντέρ για τα κυκλώματα με τα καροτσάκια..
Κατά την ταπεινή και καταφρονεμένη μου άποψη,η απάντηση είναι παραπάνω.
Ο τίτλος ίσως να ήταν και: είμαστε τα σκουπίδια μας.
Η αλήθεια είναι πάντα σκληρή και καλύτερα να μένει κάτω από το χαλάκι.
Οι in Δήμοι έχουν μπλε και πράσινους και ροζ κάδους,οι δευτεράντζες δεν έχουν καν κάδους.
Στο θηριώδες μου Lexus hybrid έχω δίπλα-δίπλα τα σηματάκια: Politia tennis club & GreenPeace.
Όλα είναι θέμα παιδείας / παίδευσης / από τα σχολεία,από τα προνήπια.
Είμαστε ατομικές χωματερές και ξορκίζουμε το κακό.
Ανακύκλωση με έναν μόνο κάδο και χωρίς ο διαχωρισμός να γίνεται από την αρχή, είναι εξ ορισμού εξαιρετικά προβληματική. Το όλο εγχείρημα στήθηκε με τη λογική τού να φαίνεται ότι γίνεται ανακύκλωση, χωρίς να αφορά κανέναν αν αυτή γίνεται ουσιαστικά· λογική που εφαρμόζεται άλλωστε και σε σχεδόν οτιδήποτε άλλο γίνεται.
Προσωπικά προσπαθώ να μειώσω τα απορρίμματά μου στο ελάχιστο, και τα ανακυκλώνω με θρησκευτική ευλάβεια, ακόμα κι αν ξέρω πως το μεγαλύτερο μέρος τού ανακυκλώσιμου υλικού θα καταλήξει τελικά στη χωματερή· είτε λόγω τής προβληματικής διαλογής, είτε γιατί απλά οι δήμοι δεν πληρώνουν τις εταιρείες που τα μαζεύουν.
Προβληματισμοί για την αναγκαιότητα τής ανακύκλωσης μού φαίνονται αδιανόητοι!
Η ανακύκλωση δεν είναι λάιφ στάιλ, ούτε το να μην ανακυκλώνεις «επαναστατική» πράξη. Είναι μαζί με τη δραματική μείωση τού όγκου, η μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα τις διαχείρισης των απορριμμάτων!
Εγώ πάλι βλέπω ένα μεγάλο κομμάτι της ανακύκλωσης σαν
τα μπουκάλια της μπύρας που επιστρέφαμε στο ψιλικατζίδικο
για να τα δώσει πίσω στην Άμστελ και να μην πρέπει να
πληρώσει για νέα μπουκάλια...
Όπως και να 'χει, η ανακύκλωση είναι το θαμνάκι και η
κατανάλωση είναι το δάσος. Το υπάρχουν οικονομικό σύστημα
ανάπτυξης στηρίζεται στην παραγωγή αποριμάτων επομένως
είναι δώρον άδωρο.
Συμφωνώ απόλυτα!
διαφωνώ:
Φέρε στο μυαλό σου ένα μικρό ελληνικό νησί χωρίς πόσιμο νερό. Στο τέλος τής τουριστικής περιόδου έχουν συσσωρευτεί κάποιοι τόνοι πλαστικού, μόνο από την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού. Αυτοί οι τόνοι θα βρεθούν σε κάποιον ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο· ό,τι δεν καταλήξει απευθείας στη θάλασσα, θα διευθετηθεί με την «εξαιρετική» μέθοδο τής καύσης, για να καταλήξει με κάποια άλλη μορφή και πάλι σ’αυτή, αφού προηγουμένως δηλητηριάσει τον αέρα, το έδαφος και ό,τι πόσιμο νερό θα μπορούσε να υπάρξει…
Συμφωνώ με την επιφυλακτικότητα και την κριτική απέναντι στον τρόπο που γίνεται η ανακύκλωση. Και εμένα μου τη δίνει όταν παίζονται οικονομικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες κάποιων και υπό τον μανδύα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Όμως ο λόγος που ξεκίνησα την ανακύκλωση ήταν ότι μια μέρα ήρθε η κόρη μου με ένα άδειο κεσεδάκι από γιαουρτάκι το οποίο είχε πλύνει κιόλας, και μου είπε: «μπαμπά! βάλ΄το στην ανακύκλωση!» εγώ φυσικά το πέταξα στα σκουπίδια. Την άλλη μέρα όμως μου έφερε κι άλλο κεσεδάκι οπότε εκεί τι κάνεις. Έτσι ξεκινήσαμε να χωρίζουμε τα «σκουπίδια» διότι σε ένα νήπιο δεν μπορώ να αναπτύξω οικονομοτεχνικές αναλύσεις ούτε να αναιρέσω αυτά που μαθαίνει στο σχολείο.
Προσωπικά δεν έχω βγάλει συμπέρασμα αν οι μονάδες ανακύκλωσης λειτουργούν σωστά ή όχι και τι παιχνίδια παίζονται. Οι πληροφορίες που βρίσκω στο internet είναι αντικρουόμενες. Και σίγουρα τι να σου κάνει η ανακύκλωση συσκευασιών, όταν σε άλλες χώρες γίνεται ταφή πυρηνικών αποβλήτων από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.
Η αλήθεια είναι ότι νιώθω ότι με κοροϊδεύουν και ότι μου «κλέβουν» ακόμη και τα σκουπίδια. Η κόρη μου όμως πρέπει να ξεκινήσει από κάποια βάση!
Συμπλήρωμα, στην γκράντε κοροϊδία και απάτη που την ονομάζουν "ανακύκλωση":
Το κομπιούτερ στο οποίο όλοι σε δαύτο το thread γράφουμε, έχει μέσα μυστικό software στη motherboard, μετά από κάποιες ώρες (με συντελεστή random) να πάψει να είναι χρησιμοποιήσιμο- κρυμμένο καλά πριν το bios ώστε ούτε με bios update να αναιρείται.
Όλα τα βιομηχανικά προιόντα κατασκευάζονται επίτηδες προβληματικά, unservicable, unreusable, και διάφορα άλλα un...
Τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου σου (π.χ. λέμε τώρα) είναι έτσι φτιαγμένα (με ειδικό σχεδιασμό) ώστε να μη ταιριάζουν με άλλης μάρκας, και όχι μόνο αυτό αλλά π.χ. λέμε τώρα οι μάσκες έτσι σχεδιασμένες ώστε όταν τρακάρεις να γίνεται ζημιά σε μεγάλο κομμάτι για να πλερώσεις περισσότερα.
Να μη ταιριάζει τίποτα της μιας μάρκας με την άλλη, να φθείρονται γρήγορα, να μη μπορείς εσύ να κάνεις τη δουλειά σου, παρά να τα πετάς μια ώρα αρχίτερα, για να πλερώνεις αβέρτα.
Αγόραζε και πέτα. Πέτα αβέρτα. Χάλασε κάτι; Πέτα το! Πέτα, πέτα, πέτα.
Και οι τιμές των ανταλλακτικών έτσι, ώστε να συμφέρει να αγοράσεις καινούργιο, αντί να αντικαταστήσεις το φθαρμένο κομμάτι.
Π.χ. οι τρεις δίσκοι της δικομανιβέλας αν τους αγοράσεις καινούργιους κοστίζουν όσο η μανιβέλα καινούργια μαζί με τους δίσκους ολόκληρη! Κάτσε ρε κουμπάρε. Οι δίσκοι δεν έχουν ούτε το μισό μέταλλο, γιατί μου τους χρεώνεις έτσι; Και φυσικά, κάθε νέο μοντέλο φτιαγμένο, να μη ταιριάζουν οι δίσκοι στα προηγούμενα, και επίσης φυσικά και όλο και φτηνότερης ποιότητας για να χαλάνε όλο και γρηγορότερα...
Και μετά σού λένε "ανακύκλωση". Η μόνη ανακύκλωση που θα απέδιδε είναι η ανακύκλωση των ιδίων... κοινώς σκότωμα και παράχωμα. Ουφ, ξεθύμανα, συμπαθάτε με.
Συμφωνώ εν μέρη με την ειδική περίπτωση του νησιού
αρκεί να αποτελέσει μεταβατικό στάδιο μέχρι να γίνει
μονάδα αφαλάτωσης και να σταματήσουν γενικά τα εμφιαλωμένα.
Όλο το σύστημα λειτουργεί με την λογική του καταναλώστε ανελέητα.
Του ΝΕΟ/ΝUOVO/NEW κτλ το πιο παλιό είναι σκάρτο, αγοράστε το νέο που είναι καλύτερο.
Και όντως έχεις δίκιο ότι τα πάντα φτιάχνονται πια με την λογική της "αυτοκαταστροφής" ώστε να εξαναγκάζουν κάποιον να τα αντικαταστήσει σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα.
Σε αυτό εμπεριέχεται και η μόδα, δηλαδή το γεγονός ότι άσχετα αν η συσκευή ή το μηχάνημα που έχεις είναι σε θέση να κάνει ακόμα δουλειά, η μόδα θα στο βγάλει άχρηστο, γιατί που πας ρε φίλε με τον παλιό υπολογιστή, ή με το αυτοκίνητο δεκαετίας όταν όλοι έχουν ipad και αυτοκίνητα από το διάστημα... ( το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ποδήλατα).
Προσωπικά ανακυκλώνω παρόλο που γνωρίζω ότι η όλη υπόθεση είναι όντως μούφα. Το κάνω για να συντηρώ την ελπίδα ότι μπορεί κάποια από τα υλικά που ρίχνω στους μπλε κάδους παίζει να γίνουν κάτι.. όχι ότι θα γίνουν... αλλά λέμε τώρα.
Εκείνο που έχω παρατηρήσει, είναι το πόσα γρήγορα γεμίζει η τσάντα που βάζω αυτά που έχω για ανακύκλωση. Το πόσες συσκευασίες παίζει να πετάξω σε μία εβδομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καταναλώνω τόσο πολύ. Το κάθε τρόφιμο π.χ είναι συσκευασμένο πια σε διπλά και τριπλά περιτυλίγματα, όλα από πλαστικό, ακόμα και τα ζαρζαβατικά πια είναι σε πλαστικά κουτάκια..
Αυτό το αναφέρω γιατί όντως θα μπορούσαν να υπάρχουν λιγότερα σκουπίδια, είτε πάνε είτε δεν πάνε για ανακύκλωση τελικά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν αν και θα μπορούσε να χτυπήσει εν μέρη το πρόβλημα στην ρίζα του.
Έχω κάνει το εξής εδώ και κάποια χρόνια. Δεν παίρνω σακούλες στα σούπερ μάρκετ και τσάντες όταν ψωνίζω πράγματα. Έχω εκεί κάποιες πάνινες τσάντες δικές μου, δύο σάκους κτλ και ότι αγοράζω προσπαθώ να το παίρνω χωρίς συσκευασία, αν αυτό είναι δυνατόν.. Π.χ ρούχα, παπούτσια κτλ, τα παίρνω από το κατάστημα χωρίς κουτιά, σακούλες ή τσάντες..
Θα μου πείτε αλλάζει κάτι αυτό;; (ότι και να πείτε δίκιο θα έχετε)..
Η ανακύκλωση είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να
δούμε τις άπειρες συσκευασίες που πετάμε ακόμα και όταν
κάνουμε τα βασικά ψώνια. Ο πρώτος καλύτερος τρόπος είναι
η απεργεία των ανθρώπων που δουλεύουν στην καθαριότητα...
Παίρνεις μια μαλακία και έχει τουλάχιστον 2-3 συστατικά
συσκευασίας, συνήθως χαρτί και πλαστικό. Έχω και εγώ κόψει
πολλά χρόνια να παίρνω σακούλες εκεί που ψωνίζω. Έχω τσάντα
πλάτης 25-30 λίτρα και ρίχνω μέσα τα πάντα. Γάλατα, χασάπη,
σούπερ, μακαρόνια. Προχθές πήρα αθλητικά και τα έβαλα επιτόπου
και τα παλιά στην τσάντα και άντε γεια.
Μιλάμε για τραγικό όγκο συσκευασίας και το όλο παιχνίδι αναπαράγει
τη λάθος αντίληψη. Μη σε νοιάζει, πάρε πράμα και θα φροντίσει η
ανακλωση....
Αυτή την μαλακία τα tetrapak τι σας λένε...; Παλιά οτιδήποτε υγρό,από γάλα μέχρι χυμό, τα αγόραζες σε γυάλινα μπουκάλια. Μάζευες τα μπουκάλια και τα έδινες πίσω να τα ξαναγεμίσουν. Και σου έδιναν και λεφτά.
Τα δε μπουκάλια από το γάλα, ( αυτά που είχαν ένα μαλακό αλουμινένιο καπάκι σαν αλουμινόχαρτο - τα θυμόσαστε) τα άφηνες έξω από την πόρτα να τα πάρει ο γαλατάς και αυτός σου άφηνε τα καινούργια.
Τώρα μας τα έχουν ζαλίσει με τα tetrapack αυτές τις μαλακίες συσκευασίες που δεν είναι ούτε πλαστικό, ούτε αλουμίνιο, ούτε χαρτί, που δεν παγώνουν με τίποτα το περιεχόμενο, που δεν βλέπεις τι έχουν μέσα και που δεν γίνονται τίποτα μετά την χρήση, γιατί αν νομίζετε ότι υπάρχει μονάδα που να κάτσει να διαχωρίσει και να ανακυκλώσει αυτά τα πράγματα, ( και σε τι να τα ανακυκλώσει δηλαδή;; ) γελιέστε..
η μεγαλυτερη διασπορα της ενεργειας κατα τη συγκρουση φυσικα και ειναι σκοπιμη,επιθυμητη,αναγκαια.απο το να τσαλακωθω εγω ας τσαλακωθει το ρημαδι,να παει στο καλο
η μεγαλυτερη διασπορα της ενεργειας κατα τη συγκρουση αυτοκινητων φυσικα και ειναι σκοπιμη,επιθυμητη,αναγκαια.απο το να τσαλακωθω εγω ας τσαλακωθει το ρημαδι,να παει στο καλο
εγω παλι δε μπορω να καταλαβω γιατι οι τοκογλυφοι, τα μαγαζακια με χρυσο εμποδιζουν καποιον να κανει ανακυκλωση..
επισης,κατι αλλο.τι σημασια εχει που ο κλαδος της ανακυκλωσης ειναι και αυτος διαπλεκομενος/διεφθαρμενος.δεν ειναι δικαιολογια εμεις να κανουμε το καθηκον μας και να συνεχισουμε την ανακυκλωση για να δειξουμε οτι εμας μας νοιαζει,να συνεχισουμε να απαιτουμε φιλικες περιβαλλοντικα δρασεις και πολιτικες.και αν δε το κανουμε εμεις εξ ολοκληρου η δε πιστεουμε,ας μαθουμε τις επομενες γενιες.στα επομενα 40 χρονια αμα θεσουμε εμεις τις βασεις θα εχει 100% συμμετοχη και θα ειναι το ιδιο φυσιολογικο οσο το να πετας κοινα σκουπιδια
και δε νομιζω οτι μπορουμε να κρινουμε την επιτυχια/αποτυχια ενος μετρου τοσο συντομα.ποσο καιρο μας πηρε να φορεσουμε ολοι ζωνη??(οκ φταιει και το εκνευριστικο μπιπ μπιπ) ποσο θα μας παιρνει να φορεσουμε ολοι κρανος?
Μαλιστα. Μας λενε να κανουμε ανακυκλωση οι μεγαλοι, το κρατος, οι αρχοντες ανησυχοντας για το περιβαλλον και δεν μπορουν να επιβαλουν καποιο οριο στην καταχρηση των υλικων στις συσκευασιες?
Χαρτινη σακκουλα 40Χ50cm για να βρουμε μεσα ενα παιχνιδακι 2χ3cm?
Ενα πλαστικο μπουκαλι για καθε 500μλ νερου η ακομη χειροτερα γυαλινο μπουκαλι?
Εγω θα συμφωνησω με οσους ειπαν οτι οποιος θελει να κανει καλο στο περιβαλλον να απαλλαχθει απο πολλα σκουπιδια ψωνιζει τα απολυτως απαραιτητα η τουλαχιστον μειωνει την υπερκαταναλωση του.
Υπερκαταναλωση και περιβαλλον δεν κανουν παρεα.
Να προσθέσω οτι δεν χρειάζεται να παίρνετε σακούλες για ότι ψωνίζεται. Πχ. σουπερ μαρκετ. Υπάρχουν επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες (που είναι σαν ύφασμα κάτι)που έχουν και αντοχή και δεν πετάς πλαστικούρα.
Επίσης, ο μεγαλύτερος όγκος σκουπιδιών στον πλανήτη προέρχεται από τις πάνες των μωρών...οπότε ΜΗ ΓΕΝΑΤΕ ή χρησιμοποιείτε την παλιά καλή πάνα που έβραζαν οι παππούδες στους γονείς μας.
Κάπου διάβασα ότι παιδικοί σταθμοί έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους πάνες λόγο κόστους βέβαια και όχι τόσο για το οικολογικό του θέματος