Γεια!! Πήγα στον αθλίατρο μετά από κάποιες ενοχλήσεις που είχα στο γόνατο, με τη λογική ότι θα έχω κάτι απλό που θα το ξεπετάξω με κάποιες φυσιοθεραπείες. Τελικά έφυγα με κάκωση μηνίσκου βαθμου 2, δηλαδή αποφεύγω την αρθροσκόπηση, αλλά υπάρχει και μία "λίστα" με πράγματα που δεν πρέπει να κάνω, όπως χορός και yoga, μια και από τη χρόνια καταπόνηση από αυτά τα 2 προκλήθηκε η κάκωση. Το ποδήλατο -ευτυχώς- δεν είναι στη λίστα. Ο γιατρός μου έκανε μια αντιφλεγμονώδη ένεση και μου είπε να το παρακολουθήσουμε. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι τι πρέπει να προσέξω στο ποδήλατο για να μειώσω όσο γίνεται την καταπόνηση. Επίσης, ξέρει κάποιος παθών να μου πει αν η κάκωση/φλεγμονή εξελίσσεται απαραίτητα σε ρήξη (ο γιατρός μου είπε πως δε θα τη γλιτώσω)? Υπάρχει τρόπος να κάνω κάτι για να τι αντιστρέψω? Είχε κανείς παρόμοιο πρόβλημα το οποίο να εξελίχθηκε καλά..?
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
Αυτο που πρεπει σιγουρα (100%) να δεις
ειναι η σωστη θεση που ποδηλατεις.
Κανε ενα bike-fitting αν εχεις τα λεφτα
γιατι καλητερα να τα δωσεις σε αυτους
παρα σε γιατρους.
Οσο για τη ρηξη...δε ξερω.
Εγω παντως την επαθα.
Βεβαια τοτε ειχα αλλα μυαλα,
αλλα τωρα κανω και ποδηλατο
και χορο (στο ταψι).
Yoga δε κανω, αλλα it's OK
γιατι ποτε δεν εκανα
bike fitting απ'οσο ξέρω κάνουν στο cyclist στο Χολαργό, υπάρχει κάποιο άλλο μέρος που κάνουν? Ποιό είναι το κόστος? Κάνω και προπόνηση spinning, οπότε εκεί βασίζομαι στη θέση που μου προτείνουν τα παιδιά.. βασικά νόμιζα στην αρχή ότι έφταιγε το ποδήλατο για τη βλάβη αλλά μου είπε ο γιατρός ότι ήταν κάτι που καλλιεργήθηκε χρόνια..
Από yoga κάκωση του μινίσκου???
Περαστικά σου.
Πρέπει να εχεις σετάρει το ποδήλατο (που ειναι το σωστό μέγεθος για σενα) σωστά.
Θα πρέπει η κίνηση του γονάτου σου ενω κάνει πετάλι να κάνει σωστή πληρη περιστροφή.
Αρα θέλει το παλουκόσελο σο σωστό ύψος αλλά και το μπρος πίσω της σέλας πάλι σωστά ρυθμισμένο.
Νομίζω δεν πρέπει νακανεις ορθοπεταλιές και οταν νιώθεις ενόχληση να σταματάς.
Περαστικά σου και τώρα που είναι καλοκαίρακι κάνε μπόλικο κολύμπι. Βοηθάει παντού
(edit...τα μεταφέρω από το 2ο τοπικ ποθυ εχεισ ανοιξει)
απο yoga και μπαλέτο λόγω πολλών κινήσεων που περιλαμβάνουν έξω στροφή. η στάση του λωτού είναι ο,τι πρέπει για να τσακίσεις αποτελεσματικά το γόνατο σου, ιδιαίτερα αν έχεις κάνει την κατάλληλη "προεργασία" με μπαλέτο..
μάλιστα. Καλή πληροφορία γιατί η φίλη μου είναι yogi και παραπονιέται για το γόνατο της τον τελευταιο καιρό...
Προφανώς και οι υπερβολές κάνουν κακό και ποτέ καλό.
Ξεκουραζόμαστε που και που ε!
....καλό θα είναι να κάνεις δύο πράγματα.
1. Να επικοινωνήσεις με αθλίατρο (εγώ αυτό θα έκανα) και
2. Να έχεις ελαφρά πατήματα καθώς ποδηλατείς.
Υ.Γ. Κάκωση μηνίσκου από γιόγκα; Τώρα το συνειδητοποίησα!
Αλήθεια από διαλογισμό μπορείς να πάθεις κανένα κακό; Να ψηφίσεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα;
έχω πάει σε αθλίατρο (ο οποίος μου εφτιαξε χρόνια θλάση στον κτενίτη, μου είχαν πει όλοι πως δεν παίζει να περάσει). δηλαδή βαρύ πάτημα όχι? μόνο στροφάρισμα? και από ενδυνάμωση? είναι φρικτό το πώς συσσωρεύονται παλιές βλάβες και ξαφνικά κάνουν μπαμ και εμφανίζονται όλα μαζί εκεί που δεν το περιμένεις ως κάτι που δε φτιάχνεται.. και μετά πρέπει να αρχίσεις να αλλάζεις τις συνήθειες σου. τοριξα στη φιλοσοφία :p
Τότε ξέχνα το.
Όταν λέμε μαλακά πατήματα σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις όγκο στα πόδια με τίποτε.
Αν εννοείς ενδυνάμωση να σφίξουν οι μύες των ποδιών (υποθέτω ότι ξεκινάς τώρα με την ποδηλασία), τότε ναι μετά από κάποιο διάστημα θα δεις ότι οι μύες των ποδιών θα σφίξουν και η αντοχή σου σε αποστάσεις, ανηφόρες κλπ θα έχει θεαματική άνοδο.
δεν ξεκινάω τώρα με την ποδηλασία. εννοείται πως δεν εννοώ ενδυνάμωση αυτό!!! :p το θεωρώ ό,τι πιο αφύσικο (και άσχημο) και για τα δύο φύλα. όσο για τα πόδια, οι τετρακέφαλοι και οπίσθιοι μηριαίοι μου έχουν δυστυχώς μια "τάση" να παίρνουν όγκο πολύ εύκολα, από μικρή. γιαυτό και κάνω yoga παράλληλα, για να μακρύνουν λίγο οι μυς. η καρδιοαναπνευστική μου αντοχή προφανώς θα βελτιωθεί με το ελαφρύ πάτημα, αλλά από μυϊκή ενδυνάμωση πώς θα υπάρξει βελτίωση?
...αντιμετώπιζε το ίδιο πρόβλημα αλλά κατάφερε και το έκανε πλεονέκτημα.
Να υποθέσω λοιπόν ότι είσαι γυναίκα και να συνεχίσω.
Το να ενδυναμώσει ένας μυς μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Είτε να πιεστεί με μεγάλη ένταση για λίγες φορές είτε να πιεστεί με μικρή ένταση περισσότερες φορές. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε για όγκο ενώ στη δεύτερη για γράμμωση. Και στις δύο περιπτώσεις ο μυς δυναμώνει.
Στη δική σου την περίπτωση μάλιστα τα μαλακά πατήματα εξασφαλίζουν τόσο την ενδυνάμωση όσο και την γράμμωση, χάσιμο δηλαδή του περιττού λίπους στην περιοχή και καλοσχηματισμένους μύες (σε λίγο θα σε πάω στα καλλιστεία το βλέπω).
Για να γίνει κάτι τέτοιο (χάσιμο λίπους) θα πρέπει η άσκηση που θα κάνεις να ξεπερνάει τα 20 λεπτά, γιατί ως γνωστό το σώμα αρχίζει να καταναλώνει το τοπικά αποθηκευμένο λίπος έπειτα από το εικοσάλεπτο. Μέχρι τότε αρκείται σε ότι έχει φάει πριν.
Αν τώρα με τη λέξη "όγκο" εννοείς τη διόγκωση της μυικής μάζας στην περιοχή από την άσκηση, τότε και πάλι τα μαλακά πατήματα εξασφαλίζουν την ενδυνάμωση και γράμμωση που χρειάζονται οι μύες χωρίς να προσθέτουν όγκο (κάτι που κάνει το δυνατό πάτημα).
Σαν συμπέρασμα λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι κάθε εμπόδιο για καλό.
Με τη γιόγκα δεν μακραίνουν οι μύες, πόσο μάλλον τα πόδια. Οι μύες έχουν σταθερή απόσταση από τον ένα τένοντα ως τον άλλο.
Μηνίσκο και εγώ και στα δύο πόδια
αλλά από απότομη μεταβολή βάρους (προς τα πάνω 
) λόγω διακοπής καπνίσματος, πρώτα στο δεξί και μετά επειδή πονούσα και στηριζόμουν στο αριστερό πιο πολύ ώρα την έπαθε και το άλλο...δεν μπορούσα ούτε να τρέξω να προλάβω το λεωφορείο που λέει ο λόγος. Μιλάμε για πόνο!!!
Είχα αρχίσει ήδη το ποδήλατο στο πολύ χαραρό όμως. Μετά κόλησα με παρεάκι κακό

και άρχισα να χτυπάω χιλιομετράκια ασταμάτητα. Δυναμώσαν οι μύες και εκεί που δεν μπορούσα να μείνω όρθια για πολύ ώρα, τώρα όλα μία χαρά!
Τα πατήματα που κάνω είναι τέτοια που να μην αισθάνομαι ότι ζορίζω τα γόνατά μου..
Εννοείται ότι μπορεί σε κάποιον άλλο το ποδήλατο να κάνει καλό αλλά δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες...οπότε πάντα συμβουλευόμαστε τον γιατρό!

Εύχομαι καλή ανάρρωση
tkant σωστά κατάλαβες, κοπέλα είμαι, δεν το διευκρίνησα εξαρχής, αλλά σκέφτηκα πως θα γινόταν αντιληπτό επειδή ανέφερα το μπαλέτο :p
κατάλαβα τι εννοείς, την έχω αντιληφθεί και εγώ τη διαφορά στον τρόπο εκγύμνασης. ρώτησα σήμερα και το παιδί που μας κάνει προπόνηση spinning τι πρέπει να αποφύγω και μου είπε πως το γρήγορο στροφάρισμα είναι προβληματικό σε περιπτώσεις κακώσεων στο μηνίσκο, όσο για το βαρύ πάτημα μου είπε να μην το φοβάμαι εκτός αν αποφασίσω να ανέβω στην πάρνηθα :p αλλά ναι, επειδή προφανώς δε θέλω να γίνουν μπαούλα οι τετρακέφαλοι μου το αποφεύγω. οι μυς το ξέρω ότι δε μακραίνουν κυριολεκτικά, η λέξη είναι πιο πολύ μεταφορική και σημαίνει πως διατείνονται και δεν είναι τόσο έντονος ο μαζεμένος όγκος. όπως και να'χει, επειδή όλοι κάτι έχουμε, είτε στα γόνατα, είτε στη μέση ή όπου αλλού, είπα να πάω να ζητήσω μια 2η γνώμη γιατί ο γιατρός μου έκανε την καρδιά περιβόλι χθες και δεν έχω καταλάβει τι πρέπει να αποφεύγω. και ίσως να σταματήσω να δίνω ιδιαίτερη σημασία και να υιοθετήσω τη λογική "ό,τι σε πονάει μην το κάνεις"..
4ngeL τώρα που θα κόψω και εγώ εντελώς το τσιγάρο ελπίζω να μην πάρω βάρος, εύχομαι να μην το ξαναρχίσεις ποτέ!!
tkant τώρα είδα το σχόλιο για το yoga, ναι, είναι αρκετά λογικό γιατί υπάρχουν έντονα στροφικές στάσεις που καταπονούν το γόνατο. επίσης δεν είναι όλα τα είδη yoga τύπου "αράζω και αναπνέω", στην ashtanga yoga πχ μπορεί να ιδρώσεις περισσότερο απ'ότι σε μια καλή προπόνηση με ποδήλατο.
.......το ότι κάνεις μπαλέτο δεν λέει και πολλά για το φύλο. Θα μπορούσες κάλλιστα να κάνεις μπαλέτο και να είσαι άνδρας. Αν δεν με πιστεύεις κοίτα και μόνη σου, να:

Επίσης δεν μίλησα ποτέ για γρήγορο στροφάρισμα. Είπα για μαλακά πατήματα.
Μαλακά πατήματα μπορείς να έχεις και με αργό στροφάρισμα.
Όσο για το βαρύ πάτημα θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τον προπονητή spinning και να σου πω για ακόμη μία φορά ότι από το να παίρνεις συμβουλές από σπινίστες και φορουμίστες, η καλύτερη και πιο ασφαλής λύση είναι να επισκεφτείς τον αθλίατρο σου με τις εξετάσεις σου παραμάσχαλα και να σου λύσει όλες τις απορίες σχετικά με την ποδηλασία αλλά και να σου δώσει μία γνώμη ιατρική για το πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι στο γόνατό σου ώστε να αθλείσαι με ασφάλεια. Όπως δηλαδή έκανες και όταν έπρεπε να διορθώσεις το πρόβλημα με τον κτενίτη (ο κτενίτης φαντάζομαι είναι ο μυς που μας βοηθάει να χτενιζόμαστε έτσι;).
Βαρύ πάτημα + θλάση μηνίσκου = κυβέρνηση συνεργασίας .-
δεν ξέρω. Με δύο διαφορετικούς δασκάλους που έχω κάνει, ένας μοναχός που δίδασκε τη γιόγκα όπως τη διδάσκουν σε μοναστήρια του θιβέτ αλλά και μία Ελληνίδα που μας έβγαζε το λάδι (έφευγα από κει ιδρωμένος), και οι δύο μου έλεγαν με διαφορετικό τρόπο ότι πρέπει να κάνω τις ασκήσεις σεβόμενος πάντα τα όρια μου.
Υπάρχει και γιόγκα άνευ διδασκάλου / η περίφημη 'γιόγκα των καταραμένων'.
Ολοι συμφωνούν ότι για τον μηνίσκο (και γενικά για τα γόνατα) πρέπει να αποφεύγουμε το βαρύ πεντάλ. Κάποιος ανέφερε την ορθοπεταλιά. Επειδή δεν έγινε συζήτηση γι αυτό, όποιος γνωρίζει ας μας πει αν η ορθοπεταλιά είναι καλή - κακή - αδιάφορη για τα γόνατά μας.
Επειδη με εχει απασχολησει το θεμα
εχω δει απειρα βιντεακια
εχω διαβασει απειρα φυλλαδια
εχω να πω οτι κρυβεται μεγαλη απατη
πισω απο το γονατο.
Υπαρχει μια ολοκληρη βιομηχανια
που εκμεταλλευεται ερασιτεχνες αθλητες
και το παθος που εχουν.
Επειδη ακριβως εχω διαβασει πολλα φυλλαδια
και εχω δει απειρα βιντεακια
ειμαι σε θεση να προβω
σε ανωδυνη επεμβαση σε καθε τυπο γονατου
(ειδικοτης μου τα ανθρωπινα).
Και ολα αυτα χωρις καν να χρειαστει
ουτε ναρκωση, ουτε εγχειρηση.
Με τα ρουχα.
Την αλλη μερα κιολας ποδηλασια full.
(Εκτελουντε συνταγες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑΙ
και ολων των ταμειων.
Για εκδοση αποδειξεων
παρακαλουμε επικοινωνηστε μαζι μας)
η άποψη που επικρατεί είναι πως βλάπτουν οι γρήγορες ορθοπεταλιές με μαλακό πάτημα, ή με πάρα πολύ βαρύ. δηλαδή οι ακραίες θέσεις. αντίστοιχα το πολύ γρήγορο στροφάρισμα και το το πολύ βαρύ πάτημα έχουν και τα δύο αρνητική επίδραση στα γόνατα. μέσα σε 2 μέρες που έχω μάθει τα "νέα", έχω ακούσει αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις, για χειρουργεία (από άτομα που έχουν κάνει), για άλλες μεθόδους αποκατάστασης, για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα γόνατά μας και να μην έχουμε πρόβλημα στο μέλλον, όλες ήταν εντελώς διαφορετικές, αλλά το κλού ήταν να μην γίνονται υπερβολές. αυτό βέβαια είναι πράγμα σχετικό, γιατί όταν σε παίρνει η μπάλα και πορώνεσαι δύσκολα καταλαβαίνεις πού πρέπει να σταματήσεις. plus ότι καταλαβαίνεις ότι έχεις ξεπεράσει τα όρια όταν αρχίσεις να έχεις ενοχλήσεις, εγώ δεν είχα ΠΟΤΕ πρόβλημα με το γόνατο, επομένως δεν υπήρχε λόγος τόσα χρόνια να το "φυλάω" και το πρόβλημα έσκασε μύτη μια ωραία πρωία. όπως και να'χει επειδή σε 10 γιατρούς να πας, 10 απόψεις διαφορετικές να ακούσεις, εγώ πριν συμφιλιωθώ με τη διάγνωση θα πάω και σε 2ο γιατρό, αθλίατρος επίσης, αλλά όχι τόσο "χειρουργικής" σώνει και ντε νοοτροπίας, τον οποίο αυτή τη φορά θα υποχρεώσω να μου τα εξηγήσει όλα και για τις ορθοπεταλιές και τα πάντα (με τον πρώτο είχα ψαρώσει :p) και θα ενημερώσω.
@reuenthal
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η δύναμη που εφαρμόζουμε στο πετάλι είναι από 15 εώς 25 κιλά (περίπου). Αν κάνεις ορθοπεταλιά εφαρμόζεις πίεση στο πετάλι ίση με το βάρος σου δηλαδή από 55 εώς 90 κιλά (πάλι στο περίπου).
Με αυτά τα δεδομένα η ορθοπεταλιά καταπονεί το μηνίσκο ίσως και περισσότερο από το "βαρύ πετάλι".
Ιδανική κατάσταση για τα γόνατα είναι
α. σωστή στάση του σώματος επάνω στο ποδήλατο
β. σωστή θέση καθ΄ ύψος της σέλας* και
γ. κανονικός ρυθμός πεταλαρίσματος με ελαφρά πατήματα.
@Ghandee
το βράδυ θα ανεβούμε Αγ. Παρασκευή να μας δείξεις πως κάνεις αυτή την εγχείρηση πάνω από τα ρούχα (φακελάκι δεν έχει στο λέω προκαταβολικά)
@maina
Πολύ σωστή η απόφαση σου. Βάλτον κάτω και ξετίναξέ τον στις ερωτήσεις.
*Ένας πρακτικός τρόπος για να δούμε αν η σέλα μας είναι σωστά τοποθετημένη καθ' ύψος είναι ο εξής:
Όταν ακουμπάμε τη φτέρνα μας στο πετάλι και αυτό είναι στο κατώτατο σημείο, θα πρέπει το πόδι μας να είναι τεντωμένο. Που σημαίνει ότι αν ακουμπήσουμε στη συνέχεια το σωστό σημείο του πέλματός μας στο πετάλι (το λέω επειδή έχω δει αρκετούς να πεταλάρουν με τις φτέρνες και με τα πέλματα των ποδιών σε ορθή γωνία μεταξύ τους, μόνο τα παπούτσια του κλόουν τους λείπουν) θα πρέπει το πόδι να σχηματίζει μία ελαφριά κάμψη. Αυτή είναι που επιτρέπει στο μηνίσκο να εκτονωθεί και να αποτρέψει διάφορες καταπονήσεις είτε στην μπροστινή πλευρά (αν είναι πολύ χαμηλά η σέλα) είτε στην πίσω πλευρά (εάν είναι πολύ ψηλά η σέλα).
Μερικές κατατοπιστικές φωτογραφίες εδώ
το ΄χεις ξανακάνει, ή θα εφαρμόσεις για πρώτη φορά στους άτυχους, ανυποψίαστους συμποδηλάτες σου αυτά που διάβασες στα φυλλάδια;
φαντάζομαι ότι εννοείς κάποιου είδους χειροπρακτικής μεθόδου;
Πες το "ναι" και μη σε νοιαζει.
Επειδη δεν εχω βαλει ακομα ψηφιακο δεκτη
και εχω πολυ χρονο ελευθερο
εχτες ξεσκονιζα λιγο την "οδοντιατρικη χειρουργικη για παιδια"
Οποιος ενδιαφερεται...
κατάλαβα... τα χόμπι μου είναι διάβασμα, ποδήλατο, ψάρεμα και χειρουργεία ανοιχτής καρδιάς σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ναι όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν χειρούργο.
Ακριβως!!!
Αυτο λεω σε ολα τα σεμιναρια που παμε.
Απλα δεν τον αφηνουμε να βγει προς τα εξω
με αποτελεσμα και εμεις, και η ανθρωποτητα να μενει πισω.