Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Στις 19-20-21 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί το 1o Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (πρώην αμερικανική βάση, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού).

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

  • Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
  • Αλληλέγγυα και ανταλλακτική οικονομία
  • Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Πρόγραμμα Παρασκευή 19.10, έναρξη 14:00

Πρόγραμμα Σάββατο 20.10, έναρξη 11:00

Πρόγραμμα Κυριακή 21.10, έναρξη 11:00

Οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι:

01. Αγροναύτες
02. Ανταλλακτικό Παζάρι Αλληλεγγύης Λ.Σ. Πλ. Συντάγματος
03. Δίκτυο Βότσαλο
04. Εφημερίδα Δράση
05. Ερέα Κόρινθος
06. Ηλιόσποροι
07. Kοινωνικός συνεταιρισμός "συν-τροφεία" (Κορινθίας)
08. Νέα Γουινέα
09. Οικολογικά Χωριά
10. Δίκτυο ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
11. Πλατφόρμα δικτύωσης Ένας Άλλος Κόσμος
12. Σπιθάρι -Marathon Project
13. Συν Άλλοις
14. Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
15. Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος
16. Δίκτυο Φασούλι
17. Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού
18. Ασώματοι (Αυτοδιαχειριζόμενος κήπος)
19. Art Bank
20. Συλλογικό & Συνεργατικό Ξυλουργείο "Μαστοράτζα"
21. Βοτανικός Κήπος

Πως θα πάτε:

Οδικώς
Από το κέντρο της Αθήνας ακολουθούμε τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (απόσταση μέχρι προορισμό 8.3 χλμ). Μετά τη γέφυρα Αλεξιουπόλεως (περιοχή Αργυρούπολης) βλέπουμε στο βάθος δεξιά το κόκκινο υδραγωγείο. Στα φανάρια πριν το υδραγωγείο στρίβουμε δεξιά. Το πρώτο κτίριο που συναντάμε είναι η τροχαία Ελληνικού, συνεχίζουμε για 200 μέτρα περίπου και φτάνουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.

ΜΜΜ
Η πρόσβαση με λεωφορείο είναι πολύ εύκολη αφού βρισκόμαστε μόνο 200 μέτρα από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η στάση που πρέπει να κατεβείτε είναι η "ΛΑΒΑΣΣΑ".

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια των λεωφορείων που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν για να έρθετε στο φεστιβάλ.

Γραμμή - Ονομασία
171 ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ΒΑΡΚΙΖΑ (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
205 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΣΟΥΡΜΕΝΑ - ΤΕΡΨΙΘΕΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
790 ΓΛΥΦΑΔΑ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)
Α3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΥΡΥΑΛΗ) (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Β3 ΑΚΑΔΗΜΙΑ - ΓΛΥΦΑΔΑ(ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ)(Μέσω Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Χ97 ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ - ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Χάρτης διαδρομής

Πράγματα που πρέπει να ξέρεις από πριν:

Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί κουζίνα με "εναλλακτικά σπεσιαλιτέ", ανταλλακτικό παζάρι και θα γίνεται χρήση εναλλακτικού νομίσματος.

Η ισοτιμία του νομίσματος θα είναι: ένα νόμισμα = ένα πιάτο φαγητό.

Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί ανταλλακτήριο παζάρι.
Φέρτε μαζί σας μεταποιημένα προϊόντα, σαπούνια, κεριά, cd, ρούχα (μόνο σε άριστη κατάσταση), σχολικά είδη, γραφική ύλη, παιχνίδια, αντικείμενα τέχνης, είδη χειροτεχνίας , μικρές γλάστρες με φυτά και λουλούδια, αρωματικά, κηραλοιφές, βότανα, και γενικά πράγματα που φτιάχνετε ή πράγματα που δεν χρειάζεστε και ανταλλάξτε τα με πράγματα που έχετε ανάγκη.

Μην διστάσεις! Έλα και φέρε μαζί με την παρέα και τους φίλους σου, χειροποίητα αντικείμενα, πράγματα που δεν έχεις ανάγκη αλλά είναι σε καλή κατάσταση, όπως:

  • μεταποιημένα προϊόντα,
  • σαπούνια, κεριά, αρωματικά, κηραλοιφές, βότανα,
  • βιβλία, cd,
  • ρούχα (μόνο σε άριστη κατάσταση),
  • σχολικά είδη, γραφική ύλη,
  • παιχνίδια,
  • αντικείμενα τέχνης,
  • είδη χειροτεχνίας,
  • μικρές γλάστρες με φυτά και λουλούδια.

Βοηθήστε μας να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού!
Φέρτε το πιάτο, το ποτήρι και το πιρούνι σας!!

Εργαστήριο Φωτογραφίας
Στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο φωτογραφίας Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 14.00-15.00. Φέρτε μαζί σας την ψηφιακή σας μηχανή (μαζί με τo καλώδιο για pc), φωτογραφίστε το φεστιβάλ και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί σε όλους την Κυριακή το βράδυ.

Σας καλούμε στον κόσμο της ανταλλαγής, της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας.

Γιατί μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς!!!

alt

ΥΓ: Όποιος ενδιαφέρεται να ποδηλατίσει μέχρι εκεί με παρέα ας γράψει από κάτω ώρα και ημέρα που να τον βολεύει προκειμένουν να μαζευτούν κι άλλοι.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon afisa.jpg71.67 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Σκέφτομαι να πάω αλλά έχω μερικούς προβληματισμούς.

Για να φάω εκεί, πρέπει λέει να πληρώσω το φαγητό μου με το εναλλακτικό νόμισμα: Η ισοτιμία του νομίσματος θα είναι: ένα νόμισμα = ένα πιάτο φαγητό. Για να το κάνουν πιο ξεκάθαρο, το έχουν γράψει και σε δεύτερη σελίδα.

Προβληματίζομαι λοιπόν τι χρειάζεται να φέρω για να ανταλλάξω με ένα πιάτο φαγητό.

1. Πόση 'αξία' άραγε πρέπει να έχει το αντικείμενο που θα φέρω για να είναι δίκαιη η ανταλλαγή;

2. Αν μ' αρέσει το φαγητό και θέλω και δεύτερη μερίδα, θα πρέπει να έχω και δεύτερο αντικείμενο;

3. Σε μιά άλλη σελίδα αναφέρει δωρεάν φαγητό, αλλά πρέπει να φέρουμε τα υλικά: http://www.festival4sce.org/page/19/5/

4. Ακόμα σε μια άλλη σελίδα λέει να φέρω το πιάτο, το πιρούνι και το ποτήρι μου για να μην γεμίζει ο κόσμος πλαστικό.

Συμπεραίνω λοιπόν οτι το πιο απλό που μπορώ να κάνω είναι να φέρω το δικό μου φαγητό στο δικό μου πιάτο και να το φάω εκεί με το δικό μου πιρούνι. Αν μου φανεί καλό το φαγητό του φεστιβάλ, μπορώ να αποπειραθώ να ανταλλάξω το φαγητό που θα φέρω με το φαγητό του φεστιβάλ. Και βλέπουμε...

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Filopodaros wrote:
Σκέφτομαι να πάω αλλά έχω μερικούς προβληματισμούς.

1. Πόση 'αξία' άραγε πρέπει να έχει το αντικείμενο που θα φέρω για να είναι δίκαιη η ανταλλαγή;

2. Αν μ' αρέσει το φαγητό και θέλω και δεύτερη μερίδα, θα πρέπει να έχω και δεύτερο αντικείμενο;

3. Σε μιά άλλη σελίδα αναφέρει δωρεάν φαγητό, αλλά πρέπει να φέρουμε τα υλικά: http://www.festival4sce.org/page/19/5/

4. Ακόμα σε μια άλλη σελίδα λέει να φέρω το πιάτο, το πιρούνι και το ποτήρι μου για να μην γεμίζει ο κόσμος πλαστικό.

Συμπεραίνω λοιπόν οτι το πιο απλό που μπορώ να κάνω είναι να φέρω το δικό μου φαγητό στο δικό μου πιάτο και να το φάω εκεί με το δικό μου πιρούνι. Αν μου φανεί καλό το φαγητό του φεστιβάλ, μπορώ να αποπειραθώ να ανταλλάξω το φαγητό που θα φέρω με το φαγητό του φεστιβάλ. Και βλέπουμε...

Η δικαιοσύνη φίλε φιλοπόδαρε δεν έγκειται στο πόσο "αντικειμενικά" κάνει το αντικείμενο που αγόρασες με βάση το μέτρο μιας κοινωνίας που έχει στηρίξει την ανταλλακτική αξία στο χρήμα αλλά πόσο εσύ θεωρείς πως στοιχίζει. Σ' έναν όμορφο μελλοντικό κόσμο ένα κιλό ντομάτες από το περιβόλι σου θα έχουν ίδια αξία μ' ένα φορτηγό χαβιάρι.

Όσοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ αυτό δεν νομίζω να σε αφήσουν νηστικό επειδή έφερες μία τζούφια πατάτα ή να σε ανταμείψουν πλουσιοπάροχα επειδή έφερες μία καλοψημένη μπριζόλα. Απλά προσπαθούν να σε κάνουν να συμμετάσχεις σε αυτή την ανταλλαγή όπου ο κόσμος θα μπορεί να μετρά αυτό που προσφέρεται με βάση τον κόπο, τον χρόνο και τις ανάγκες του.

Ακούγεται ουτοπικό και μπορεί να 'ναι τζούφιο σαν την πατάτα που λέγαμε πριν αλλά δεν μας έχουν μείνει και πολλές επιλογές αυτό το καιρό για να μπορούμε να αγνοούμε τέτοιες κινήσεις. Βέβαια θα μου πεις πως "νηστικό αρκούδι δε χορεύει" γι' αυτό θα σε συμβούλευα να 'χεις κάτι πρόχειρο μαζί σου ηφ ωλ γκοουζ ρονγκ!

ΥΓ: Κάτι τελευταίο, επειδή οι διοργανωτές είναι πολλοί κι οι συμμετέχοντες ακόμα πιο πολλοί, έχουν γίνει αρκετά λάθη, η οργάνωση μπορεί να μοιάζει χαοτική, οι συνελεύσεις δίνουν και παίρνουν και οι ομάδες τσακώνονται έχοντας ο καθένας και διαφορετική άποψη. Όμως, παρόλο το πλήθος των απόψεων και των ομάδων, αυτό το φεστιβάλ αυτοοργανώθηκε θέλοντας, πέραν του καλλιτεχνικού μέρους, να παρουσιάσει και μια διαφορετική εικονα της οικονομίας από αυτή που μας παρουσιάζει το κατεστημένο. Αυτή λοιπόν η οικονομία υπάρχει ήδη και λειτουργεί, ίσως σε ένα επίπεδο νηπιακό αλλά υπάρχει. Μπορούμε λοιπόν να πάμε να δούμε πρώτα τι είναι κι αν μας αρέσει, να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε με τους ανθρώπους αυτούς. Μετά βλέπουμε...

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Πήγα στο φεστιβάλ το Σάββατο και παρακολούθησα δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες:

1. Κοινοτικά Στηριζόμενη Αγροτική Παραγωγή (ΚΟΣΑΠ ή CSA - Community Supported Agriculture). Περιληψη: Μικρές κοινότητες καταναλωτών χρηματοδοτούν εκ των προτέρων μερικούς παραγωγούς για όλη τη σαιζόν και σε αντάλλαγμα ο κάθε καταναλωτής που συμμετέχει παίρνει ένα καλάθι/κουτί λαχανικά την εβδομάδα. Λειτουργέι ένα ΚΟΣΑΠ στο Χαλάνδρι. Μια πηγή πληροφορίας είναι στο http://agronaftes.blogspot.gr

Αυτό το μοντέλο παραγωγής/κατανάλωσης λαχανικών έχει αναπτυχθεί αρκετά στις Η.Π.Α. Κατά τη γνώμη μου αυτό το μοντέλο έχει αρκετά κοινά με τις πολύ καλές Ελληνικές λαϊκές αγορές. Για παράδειγμα οι λαϊκές αναπτύσσουν την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, συγκεντρώνουν την διανομή σε μερικές ώρες μιας μέρας την εβδομάδα, παρακάμπτουν το σούπερ μάρκετ και τους χονδρέμπορους και προσφέρουν σε ένα βαθμό μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων. Ίσως θα μπορούσε να γίνει ένα υβριδικό CSA στη λαϊκή;

2. Ανταλλακτική Οικονομία χωρίς χρήμα.
Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται είναι να δουλεύουμε περισσότερο για λιγότερα (ή καθόλου) χρήματα. Μήπως δεν διαφέρει και πολύ από αυτό που προτείνει η Τρόικα;
Ίσως η διαφορά είναι οτι η ανταλλακτική/αλληλέγγυα οικονομία είναι εθελοντική και με κάποιο ηθικό αντάλλαγμα οτι βοηθάς τον συνάνθρωπό σου (αντί να βοηθάς κάποιον που πλουτίζει).

scrabler
Εικόνα scrabler
Απών/απούσα

Πήγα Σάββατο και Κυριακή, είδα, άκουσα και μίλησα με ωραίους ανθρώπους, δεν κατάφερα να δω τον Μακρυδάκη αλλά είδα χορό της κοιλιάς και τον Δημήτρη Πουλικάκο.

Αυτό που περισσότερο με χαροποίησε (ανάμεσα στα υπόλοιπα) είναι η μικρή παρουσίαση που έκανε η Ειρήνη Σωτηροπούλου για την έρευνα που πραγματοποίησε για όλα τα ανταλλακτικά/χαριστικά δίκτυα, τα δίκτυα τοπικών νομισμάτων, τις ιδιοτυπες κοινότητες, δηλαδή το μεγαλύτερο φάσμα της εναλλακτικής οικονομίας. Εκεί λοιπόν φαίνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα που ειπώθηκε και απο άλλους ομιλητές σε άλλα workshops.

Πως μπορούμε να καθορίσουμε την αξία που έχει ένα προιόν ή μια υπηρεσία, πως μπορούν να λειτουργήσουν τα δίκτυα αυτά αλληλεπιδρώντας με τη πραγματική οικονομία και πως εμείς οι άνθρωποι που θέλουμε να συμμετεχουμε σε αυτά κουβαλάμε τους όρους και τις "ηθικές" της εγχρήματης αγοράς "μολυνοντας" τα και δημιουργώντας ξανα σχέσεις ανισότητας. Διότι το πρόβλημα δεν είναι το νόμισμα ή το μέσο ανταλλαγής αλλά πως ΔΕΝ θα επαναδημιουργήσεις συνθήκες ανισότητας σε αυτήν τη νέα οικονομία που θελουμε να φτιαξουμε.

Έτσι επανερχόμαστε στο πρώτο σχόλιο σου Φιλοποδαρε διότι, χωρίς να το αντιληφθείς, εκεί έθεσες τον κυριότερο προβληματισμό: πως θα βρουμε μια αξία που να είναι δίκαιη? Απόψεις και προσεγγίσεις πολλές αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο να "ξεμάθεις" από μία κοινωνικη συνήθεια χιλιάδων χρόνων, έχοντας μάλιστα και μια καθημερινότητα που βασίζεται στη εγχρήματη κοινωνία να αντιπαλέψεις.

Αξίζει πάντως να περιηγηθείς στο ιστολόγιο της έρευνας: http://erevnaantallages.blogspot.gr/

contact