Ποδηλατικός γύρος οινοποιείων Αχαΐας- Ηλείας- 15-16/5/2010 - διοργάνωση : cycling4wine

4 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
themmoni
Εικόνα themmoni
Απών/απούσα

Με την ευκαιρία του προγράμματος ‘Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων’ της Ε.Ε. στις 15 και 16 Μαΐου, το cycling4wine διοργανώνει ποδηλατικό διήμερο με επίσκεψη και γνωριμία του αμπελώνα της Αχαΐας και της Ηλείας με έδρα την Πάτρα, σε συνεργασία με την Μανιατόπουλος Α.Ε. και τοπικούς φορείs και τη βοήθεια της ΠΕΠΑ

1η μέρα 100χλμ (55χλμ για τους ποδηλάτες του β’ σκέλους από Πανόπουλο και μετά)
2η μέρα 35χλμ

ΠΡΟΟΙΜΙΟ

Καλό είναι να γνωρίζουμε όχι μόνο τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε, άλλά και δύο, τρία πράγματα από την οινική ιστορία της περιοχής. Συνοπτικά, αυτή αρχίζει με την εγκατάσταση του Goustav Clauss στην Πάτρα και την καλλιέργεια της Μαυροδάφνης, που φέρνει από το Ιόνιο, για τη δημιουργία γλυκού κρασιού. Ταυτόχρονα, καλλιεργούνται κλάδοι Αγιωργήτικου και Μαύρο Καλαβρυτινό, καθώς και ο Ροδίτης. Μετά το 2ο Παγκόσμιο και τη φυλλοξήρα, η βόρεια Πελοπόννησος αναμπελλώνεται και καλλιεργεί κυρίως Ροδίτη και Μαυροδάφνη. Η τελευταία εκτός από τη γλυκιά της εκδοχή, χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ερυθρών ξηρών οίνων. Τα τελευταία χρόνια ο Θ. Παρπαρούσης κυκλοφορεί το Ταώς, ένα ερυθρό μακράς παλαίωσης από 100% Μαυροδάφνη. Ήδη 3-4 ετικέτες άλλων παραγωγών ακολουθούν το παράδειγμά του. Αυτά για τη Αχαΐα. Στην Ηλεία θα βρούμε κυρίως Αυγουστιάτη, Refosco (Μερκουρέικο), Mouverde, Merlot, Ροδίτη και Μαυροδάφνη.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ

Αυτό που θέλω από σας είναι αφού διαβάσετε τα παρακάτω, αν σας κινήσουν το ενδιαφέρον, να στείλετε ένα e-mail στη διεύθυνση n.themos@gmail.com και να δηλώσετε – χωρίς δέσμευση - πρόθεση συμμετοχής. Οι εγγραφές θα ανοίξουν την 1/5 και θα σας ειδοποιήσω προηγουμένως, ώστε αν έχετε αποφασίσει μέχρι τότε, να συμμετάσχετε.

ΚΟΣΤΟΣ

Διήμερο (15-16 Μαΐου) που περιλαμβάνει:
Πούλμαν με trailer / τρείλορ. 25-30€ / άτομο:
Η τιμή αυτή προυποθέτει τουλάχιστον 35 άτομα. Το trailer παίρνει 32 ποδήλατα δεμένα χωρίς να βγουν οι ρόδες και άλλα 8 μπορούν να μπούν στον χώρο αποσκευών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Ξενοδοχείο Kalogria Beach*. 35 € / άτομο, περιλαμβάνει πρωινό.
Κυριακάτικο μεσημεριανό γεύμα στην ταβέρνα Αγροτικόν (προαιρετικό): 10 € / άτομο (ίσως υπάρξει χορηγία από το νομό Ηλείας). Τα κρασιά στο γεύμα θα είναι προσφορά των κτημάτων Μερκούρη και Μπριντζίκη.
Κόστος Συμμετοχής: 25 € / άτομο με αναμνηστικό μπλουζάκι.

* το ξενοδοχείο Kalogria Beach είναι υψηλών προδιαγραφών. Δείτε φωτογραφίες στην ιστοσελίδα: www.peloponnesetravel.gr

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πρώτη μέρα: Σάββατο, 15/5.

Η διαδρομή των 100 χλμ. με τίτλο Ilia winery ride βρίσκεται στο bikely.com, μαζί με τις υψομετρικές καμπύλες.

07.00 Αναχώρηση για Πάτρα με πούλμαν με ποδηλατικό trailer.
09.30 Από έξοδο 3 για Οβριά από την περιμετρική Πατρών, άφιξη στο σημείο εκκίνησης, στη Λυγιά, συνάντηση με αυτονομημένους ποδηλάτες. Εγγραφές.
09.45 Αναχώρηση
11.45-12.15 Άφιξη στο Πανόπουλο. Εν-δεκατιανό στο φούρνο. Συνάντηση με τους άλλους. Η στάση δεν είναι υποχρεωτική, όποιος θέλει συνεχίζει αμέσως.
12.00-12.30 Αναχώρηση για Λατζόι
13.00-13.30 Άφιξη στο Λατζόι. Ξενάγηση, γευστική δοκιμή κρασιών του κτήματος.
14.00-14.30 Αναχώρηση για Κορακοχώρι.
15.00-16.00 Άφιξη στο Κτήμα Μερκούρη. Ξενάγηση, γευστική δοκιμή κρασιών του κτήματος.
17.00-18.00 Αναχώρηση και τερματισμός στο Λεβεντοχώρι, στα 2,5 χλμ στην ταβέρνα Αγροτικόν. Γεύμα.
20.00 Αναχώρηση για ξενοδοχείο Kalogria Beach με το πούλμαν.

Δεύτερη μέρα: Κυριακή 16/5

Η διαδρομή των 35 χλμ με τίτλο Patra winery ride στο bikely.com μαζί με τις υψομετρικές καμπύλες

09.15 Αναχώρηση για Πάτρα.
09.45 Άφιξη στην Πάτρα –εγγραφές.
10.00 Αναχώρηση για κτήμα Ορφανού
10.20 Άφιξη και γευστική δοκιμή
11.00 Αναχώρηση για Αχαΐα Κλάους
11.45 Άφιξη, ξενάγηση και γευστική δοκιμή.
12.45 Αναχώρηση για Παρπαρούση
13.15 Άφιξη και γευστική δοκιμή στο κτήμα του Παρπαρούση
14.00 Αναχώρηση για κέντρο Πάτρας, στο bar-restaurant Silentio για μεζεδάκια και χαλάρωμα
16.00 Αναχώρηση για Αθήνα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Πρώτη μέρα: Σάββατο 15/5

Το κακό, δυσάρεστο ανηφορικό κομμάτι μέσα σε αστικό τοπίο στην αρχή έχει αφαιρεθεί, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρηθούμε μέσα στο καυσαέριο όταν μπορούμε να ανηφορίσουμε με την ψυχή μας αργότερα, μέσα στα πεύκα και στα έλατα. Το απαιτητικό ανηφορικό κομμάτι είναι από το 33ο μέχρι το 43ο χιλιόμετρο. Μετά είναι κατηφόρα και περίπατος. Όλη η διαδρομή περνάει από τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Εκεί που τελειώνουν οι ανηφόρες αρχίζει το εκπληκτικό δάσος δρυών της Φολόης. Μυθική ομορφιά. Τώρα που πέρασα, έχει σημεία που έβλεπες βελανιδιές αριστερά και πεύκα δεξιά. Το Μάιο το δρυόδασος θα έχει αρχίσει να πρασινίζει. Λίγο μετά συναντάμε το χωριό Πανόπουλο όπου θα στρίψουμε δεξιά για Πύργο. Πριν στρίψουμε, όμως …

…έχει ένα φοβερό φούρνο που πουλάει εξαιρετικές χυλοπίτες και κάτι τεράστιες τυρόπιτες. Την Μεγάλη Εβδομάδα που θα κατέβω να κάνω τη διαδρομή με ποδήλατο θα τις δοκιμάσω και αν είναι αξιόλογες, θα του πω να μας έχει έτοιμες αρκετές. Με κατάλληλο συντονισμό θα συναντηθούμε στο φούρνο όλοι μαζί, αυτοί που φτάσαμε με τα ποδήλατά μας και οι υπόλοιποι που ανέβηκαν με το πούλμαν για να κατηφορίσουμε…

…στις καταπληκτικές στροφές προς Πύργο-Λατζόι, και όταν φτάσουμε στο Κτήμα Μπριντζίκη στο Λατζόι, τα κοντέρ μας θα έχουν γράψει 73χλμ., τα ρολόγια μας θα λένε περίπου μία και θα μας περιμένουν ο Διονύσης και η Διονυσία Μπριντζίκη.

Οι δυό τους έχουν σκύψει, χρόνια τώρα, πάνω από την τοπική ποικιλία Αυγουστιάτη και την έχουν κάνει σημαία τους. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Ο φετινός, δηλαδή του 2006, είναι πάρα πολύ καλός: εξαιρετικό φρούτο και πυκνό στόμα. Το παράδοξο είναι πως του 2007, που είχε καπνιστεί από τις φωτιές, έχει ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος του καπνού και είναι ήδη καλύτερος. Σκοπεύουν λοιπόν να τον εμφιαλώσουν σε συλλεκτική έκδοση και να πουληθεί σε ειδική τιμή, ώστε το κέρδος να επενδυθεί στην περιοχή.

Περιήγηση στον αμπελώνα, το οινοποιείο, που δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά είναι επισκέψιμο, τον πολύ καλά αναπαλαιωμένο νερόμυλο Μπριντζίκη και δοκιμή των κρασιών του κτήματος με μεζεδάκια, ίσως στο πολύ όμορφο σημείο που βρίσκεται ο μύλος, πάνω στον ποταμό Ενιπέα.

Υπάρχουν δύο καθημερινά κρασιά ο Μελιός λευκός, ένας πολύ καλός Ροδίτης με σπάνια οξύτητα αλλά και ισορροπία, και ο Μελιός ερυθρός, ένα Merlot. Μετά έρχονται οι ‘βραδινές’ ετικέτες, τα Κτήματα: ο Αυγουστιάτης, μιλήσαμε ήδη, ο Ενιπέας, ένας Ροδίτης με 15% Ασσύρτικο, πιο στιβαρός και με καλύτερη δομή από τον απλό και ένα ροζέ, από Αυγουστιάτη, Μοσχάτο Αμβούργου, και λίγη Κυδωνίτσα, Μαυροδάφνη και Λιμνιώνα. και μια ακόμα ετικέτα, ένα Chardonnay.

Μετά, αναχώρηση όλοι μαζί, και η οικογένεια Μπριτζίκη, με τα ποδήλατά μας για Κορακοχώρι, 27 εύκολα χιλιόμετρα μέσα από ειδυλλιακά τοπία .

Υπολογίζω ότι στο κτήμα Μερκούρη θα φτάσουμε γύρω στις 15.00-16.00. Μας υποδέχεται ο Βασίλης Κανελακόπουλος με το επιτελείο του. Αρχιτέκτονας. Οινοποιός. Καταπληκτικό τοπίο. Αρχοντιά. Όαση πολιτισμού. Ένα κτήμα με ιστορία 140 ετών. Τα απείραχτα, αλλά άψογα συντηρημένα κτίσματα του τότε, προσαρμοσμένα στις σημερινές ανάγκες με το ελάχιστο των επεμβάσεων, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της συνέχειας του χρόνου, της ιστορίας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, τα παγώνια και τα υπόλοιπα ζώα που τριγυρίζουν στο κτήμα, η αίσθηση της ισορροπίας και της φινέτσας διάχυτη, δημιουργούν την προσδοκία αντίστοιχων κρασιών.

Και είναι αλήθεια. Η Φολόη, ένας Ροδίτης με 15% Viognier, η Καλλιστώ, μια Ρομπόλα με 20% Ασσύρτικο και η Κόμη της Βερενίκης, 100% Viognier, είναι όλα κομψά, φινετσάτα, αρχοντικά κρασιά με προσωπικότητα. Το ίδιο και το δροσερό νευρώδες ροζέ από Grenache Rouge. Το διάσημο πλέον στους οινόφιλους, με κυκλοφορία πάνω από 20 χρόνια, Κτήμα Μερκούρη, από Μαυροδάφνη και Refosco, την ποικιλία που έφερε από το Friuli της Β. Ιταλίας το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο ιδρυτής του κτήματος Μερκούρης και έφτασε να ονομάζεται «μερκουρέικο» από τους ντόπιους, η cava, με την ίδια σύνθεση αλλά μακρύτερη παλαίωση και ο Αντάρης από τον ήδη γνωστό μας Αυγουστιάτη και Refosco έχουν αντίστοιχες και πιο πολυσέλιδες περγαμηνές. Δύο πολύ καλά γλυκά, ένα κόκκινο από Μαυροδάφνη και Κορινθιακή σταφίδα και ένα λευκό από Malvasia ολοκληρώνουν την εικόνα. Μας ξεναγούν στο κτήμα, δοκιμάζουμε τα κρασιά. Θα μας πάρει μια ώρα.

Και που τρώμε που θα πεινάμε σα λύκοι;

E, λοιπόν, στα 2,5 χιλιόμετρα είναι το Λεβεντοχώρι, όπου έχει ταβέρνα ο Αντρέας Ντατσόπουλος με τον οποίο συναντιέμαι τα τελευταία 20 χρόνια σε εκθέσεις κρασιού, έμπειρος οινοχόος και είναι και δεινός ποδηλάτης, παλιά κυνηγούσε φορτηγά να τους πάρει το slipstream …η ταβέρνα είναι σε ωραίο σημείο, και του έχω εμπιστοσύνη ότι θα μας ταΐσει καλά με 10 ευρώ, αλλά μεθαύριο θα έχω την ευκαιρία να το διαπιστώσω ο ίδιος.

Επιστροφή στην Καλογριά, να χαρούμε και το ξενοδοχείο μας. Δειπνούμε και το βράδυ, να μην αδυνατίσουμε, και χαλαρώνουμε για την επαύριον. Υπάρχει δυνατότητα να επισκεφθούμε έναν αμπελώνα του Θ. Παρπαρούση που είναι στην περιοχή.

Δεύτερη μέρα. Κυριακή 16/5

Ξημερώνει Κυριακή, ξυπνάμε χαλαρά, παίρνουμε πρωινό, μαζεύουμε τα πράγματά μας και κατά τις 10 είμαστε στην Πάτρα στην πλατεία Δημοκρατίας. Προσυγκέντρωση και εγγραφή. Είναι η χαλαρή μέρα, καμιά 35αριά χιλιόμετρα. Ξεκινάμε….

…μαζί με τους άλλους και κατευθυνόμαστε προς το οινοποιείο Ορφανού στην δυτική άκρη της πόλης, καινούργια δουλειά του Γιώργου Ραφτόπουλου, οινολόγου της Αχαΐα Κλάους, με δύο νέα κρασιά, μια Μαλαγουζιά με πολύ καλή οξύτητα και έντονο στόμα και ένα πλούσιο κόκκινο, από Cabernet Sauvignon και Merlot. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια!

Από εκεί Αχαΐα Κλάους, ανηφορική διαδρομή, αλλά αξίζει τον κόπο, καταπληκτική θέα τοποθεσία και τα κτίρια όπου ξεναγούμαστε κατά τα γνωστά και δοκιμάζουμε τα κρασιά.. Περιττό να μιλήσω για την ιστορία, ή μάλλον θα μιλήσω, αλλά άλλη φορά, γιατί θα χρειαστώ πολύ από το χρόνο και την υπομονή σας….Καταπληκτικές οι παλαιωμένες Μαυροδάφνες των 30 ετών…

…κατηφορίζουμε ανατολικά για το οινοποιείο του Θανάση Παρπαρούση στο καταπληκτικό κτήμα του όπου φτιάχνει τα κρασιά του με τις δύο κόρες του την Δήμητρα και την Εριφύλη. Άλλη μια όαση πολιτισμού μέσα στη βαρβαρότητα πού μας περιβάλει. Και εδώ δείχνει να έχει σταματήσει ο χρόνος. Παγώνια, κοκόρια, σκυλιά και γάτες μας υποδέχονται σε αρμονική συνύπαρξη. Πιο πέρα τα άλογα. Τα κτίσματα είναι συντηρημένα με τρυφερή φροντίδα, όπως και στο κτήμα Μερκούρη, και η αρχοντιά της οικογένειας είναι κάτι που δεν κρύβεται. Μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια θα αισθανθείς ότι τους γνωρίζεις χρόνια, και η έννοια της φιλοξενίας παίρνει άλλη διάσταση.

Βέβαια, τον Θανάση τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Να διαβάσετε την συνέντευξή του http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_14/10/2009_302174. Πρώτα γνώρισα τα Δώρα του Διονύσου, το ευγενές λευκό του από Σιδερίτη, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80. Τότε, ήταν για αρκετά χρόνια, ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού καθαρόαιμα λευκά, που συνόδευαν αυστηρά ψητό ψάρι και κυρίως οστρακόδερμα. Πολύ υψηλή οξύτητα, λεπτή φυσαλίδα και έντονη, μονολιθική επίγευση. Ισορροπούσε μόλις ακουμπούσε στη σάρκα του θαλασσινού… και στην γυναικεία… Βγαίνει ακόμα, προσαρμοσμένο στη γεύση των καιρών, και οι τελευταίες δύο χρονιές είναι εξαιρετικές.

Υπάρχουν δύο καθημερινά κρασιά, η Δροσαλλίς από Ροδίτη, και ένα κόκκινο, το Οινάρι, από Αγιωργήτικο και Μαυροδάφνη. Υπάρχει ο Οινόφιλος, ένα κόκκινο από Cabernet Sauvignon και Μαυροδάφνη, παλαιωμένο ένα χρόνο, και η λευκή Cava, από Ασσύρτικο και Αθήρι, παλαιωμένη σε γαλλικά βαρέλια, φινετσάτο, στιβαρό και στρογγυλό κρασί φαγητού, συνοδεύει πραγματικά λευκά κρέατα. Μετά περνάμε στα κρασιά μακράς παλαίωσης, με πρώτο τον Επιλεγμένο, 100% Αγιωργήτικο παλαιωμένο δύο χρόνια σε μίγμα καινούργιων και παλαιών βαρελιών, διαλεγμένο από περιοχή που το σταφύλι βγάζει αραιότερο αλλά πολύπλοκο κρασί λόγω του μικροκλίματος. Βλέπετε, ο Θανάσης σπούδασε οινολογία στην Dijon, την πρωτεύουσα της Βουργουδίας και οι Βουργουνδίες είναι δύσκολες, αραιές αλλά πολύ φινετσάτες και πολύπλοκες και η Νεμέα του Θανάση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Δεν μοιάζει με τυπική Νεμέα, αλλά αξίζει να την δοκιμάσετε, και όχι μόνο. Δεύτερο, το Ταώς 100% ξηρή Μαυροδάφνη, 18 μήνες βαρέλι, εξαιρετικά πολύπλοκο και εξελίσσεται συνεχώς όσο διαρκεί η 10+ χρόνια παλαίωσή του. Κλείνουμε με βραβευμένη γλυκιά Μαυροδάφνη και το best buy των γλυκών Μοσχάτων, το Μοσχάτο Ρίου-Πατρών. Φοβερή πολυπλοκότητα συνδυασμένη με φρέσκο φρούτο, που δεν σκεπάστηκε από την 5χρονη παλαίωση σε δεξαμενή και φιάλη. Αρκεί να σας πω ότι η αρωματική του ένταση και επίγευση αρκούν για να ξεπλύνουν το στόμα από ψητό ψάρι στο δείπνο.

Και πού θα φάμε τώρα πού πεινάσαμε;

Στα δύο wine bars του Δ. Αλεξίου, διευθυντή πωλήσεων της Ideal Bikes, χωρίς τη χορηγία και τη συνδρομή του οποίου δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν τη διοργάνωση, που μας κερνάει κρασί και μεζεδάκια. Χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε, χωρίς το άγχος της οδήγησης, και κάποια στιγμή φορτώνουμε τα ποδήλατα στο trailer, επιβιβαζόμαστε στο πούλμαν και παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής.

Το πούλμαν θα μας ακολουθεί και τις 3 μέρες, οπότε όποιος θέλει, θα μπορεί να αγοράσει κρασιά από τα οινοποιεία σε ειδικές τιμές και να τα φορτώσει.

Τα οινοποιεία και οι παραγωγοί θα παρουσιαστούν αναλυτικότερα σύντομα.

Υποστήριξη:

Ένα πούλμαν με trailer από Αθήνα για 2 μέρες.
Επί πλέον trailer στην Πάτρα με αυτοκίνητα της Ideal.
Επί πλέον πούλμαν για τις 2 μέρες ανάλογα με την προσέλευση.
Ξενοδοχειακή υποστήριξη.
Αυτοκίνητα :προπομπό μπροστά και πίσω από τους ποδηλάτες-τεχνική υποστήριξη.
.Νοσοκομειακό για την πρώτη μέρα.
Φωτογραφική κάλυψη..

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

2102028561 6976556525 και E-mail n.themos@gmail.com

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
SpyrosV
Εικόνα SpyrosV
Απών/απούσα
Berry
Εικόνα Berry
Απών/απούσα

Θα είμαι εκεί Θέμο!

themmoni
Εικόνα themmoni
Απών/απούσα

Να είσαι! Και όσοι θέλουν να συνεχίσουν αυτό που αρχίσαμε! Και μιά διόρθωση: Οι εγγραφές ανοίγουν Πέμπτη 27 Απριλίου και κλείνουν το βράδυ της Δευτέρας 7 Μαΐου.