Από δίτροχο σε δίτροχο...

16 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
dimitrisK
Εικόνα dimitrisK
Απών/απούσα

Γεια σας.

Είμαι οδηγός μοτοσυκλέτας εδώ και πάρα-πάρα πολλά χρόνια. Αποφάσισα να χρησιμοποιώ περισσότερο το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς λόγω των οικολογικών του ιδιοτήτων, αλλά και λόγω αλλαγής...φιλοσοφίας.

Προσπαθώ να κάνω απλούστερη την ζωή μου. Να ξεφύγω το δυνατόν από την πίεση και την ταχύτητα που επιβάλει η εποχή. Πιστεύω πως η μετακίνηση με το ποδήλατο ξαναδίνει την χαρά του να νιώθεις τον χρόνο και τον κόπο. Δίνει άλλη αξία στην ζωή μας.

Έχω την εντύπωση πως, στην αρχή τουλάχιστον, θα γυρίσω στα παιδικά μου χρόνια και στις αναμνήσεις που έχω με το ποδήλατο. Μετά θα προσέχω μην με φάνε μπαμπέσικα, καθώς δεν υπάρχει καμία υποδομή, και θα επανέλθω στην πραγματικότητα.

Αλλά προτιμώ την πραγματικότητα του μετακινούμαι με ποδήλατο στο χάος της Αθήνας και των περιχώρων από την πραγματικότητα της καθημερινής ευκολίας του "κουτιού".

Ελπίζω στην βοήθεια σας και πιστεύω πως είναι μια απόφαση που θα χαίρομαι που την πήρα.

Χαιρετώ,
Δημήτρης

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Μπράβο. Όσον αφορά το φόβο για την ασφάλεια του ποδηλάτου, απ' ότι έχω διαβάσει, κινδυνεύεις λιγότερο με ποδήλατο παρά με μηχανή. Δεν υπάρχουν ελληνικά στατιστικά αλλά υπάρχουν για την Ευρώπη. Ορίστε αυτά που έχω βρεί για Ολλανδία και Αγγλία:

http://www.swov.nl/uk/research/kennisbank/inhoud/00_trend/10_risico/risk...
http://www.dft.gov.uk/adobepdf/162469/221412/221549/227755/rcgb2007.pdf (σελίδα 80)

Επίσης έχω ακούσει σε ομιλία τον καθηγητή Θ. Βλαστό να αναφέρει πως κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη ο κίνδυνος θανάτου ανα χιλιόμετρο χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα σε σχέση με το αυτοκίνητο είναι:

ΙΧ: 1
ποδήλατο: 8
πεζή: 9
μοτοσυκλέτα: 16

Δεν ξέρω κατά πόσο αυτά τα στοιχεία μπορούν να ωθήσουν μοτοσυκλετιστές προς το ποδήλατο, αλλά εμένα με ενθαρύνει να ξέρω οτι το ποδήλατο δεν είναι το πιο επικίνδυνο μέσο.

Columbus discov...
Εικόνα Columbus discovers Cro-moly
Απών/απούσα

Καλως'τονα, κι ας αργησε, που λεει και το ρητο..
Ολοι καλοδεχουμενοι, παλιοτεροι, νεοτεροι, και γενικως!
Δεν υπαρχουν παλιοι και νεοι, καλυτεροι και χειροτεροι, κλπ.,κλπ. Υπαρχουν μονο ποδηλατες, με Π κεφαλαιο, και διαθεση για βοηθεια και συμπαρασταση, προς και απο οποιον το ζητησει. (Εννιοτε βεβαια, θα δεις να πεφτει και κανενα μπινελικι, αλλα τι να κανουμε, μερος του παιχνιδιου ειναι κι αυτο, μη δινεις και πολυ σημασια, προχωρα ακαθεκτος..)
Σοβαρα τωρα:
Το γεγονoς οτι προερχεσαι απο τον χωρο της μοτοσυκλεττας, ειναι προτερημα, καθ'οτι εχεις ηδη αναπτυξει τροπους και μεθοδους επιβιωσης στο χαος της κυκλοφοριας, και το περασμα σου στο ποδηλατο, θα ειναι πολυ πιο ευκολο, σε σχεση με καποιον που κανει τα παρθενικα του βηματα στην κινηση της Αθηνας.

vang
Απών/απούσα

Η οδηγηκή παιδέια με το δίτροχο έιναι σίγουρα βοηθητική στην οδήγηση του ποδηλατου. Πρέπει όμως να προσαρμόσεις πολλέ συνήθειες στον αργότερο ρυθμό κίνησης πού έχεις..οδήγα με το μυαλό σου σε εγρήγορση και θα βρείς γρήγορα τι πρέπει να κάνεις.

Ρίξε μια ματιά και έδώ
http://podilates.gr/?q=asfaleia

bullgr
Απών/απούσα

Καλώς τον...

Μια χαρά θα προσαρμοστείς με το ποδήλατο... Και εγώ τα τελευταία 15 χρόνια έχω μοτοσυκλέτα και μια χαρά τη βρίσκω με το ποδήλατο καθημερινά.

Μάλιστα η προσαρμογή ενός μοτοσυκλετιστή σε ποδήλατο από έναν αυτοκινητιστή είναι πιο εύκολη λόγω των ομοιοτήτων στη παθητική οδήγηση.

Ως μοτοσυκλετιστής είσαι ήδη εξοικειωμένος με τα "βοοειδή" που κυκλοφορούν στους δρόμους και αδιαφορούν για οτιδήποτε με δύο ρόδες βρεθεί μπροστά τους...

Καλές βόλτες και ασφαλή χιλιόμετρα...

dimitrisK
Εικόνα dimitrisK
Απών/απούσα

Να 'στε καλά παιδιά και ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.

Πάω για διάβασμα του site τώρα...

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

.....πούλησα τη μηχανή πρόσφατα επειδή από τότε που πήρα το ποδήλατο ήταν μόνιμα αραγμένη και την έτρωγε η σκόνη.

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Καλά αυτό είναι πολύ καλό, από μηχανάκι πέρασες στο ποδήλατο; Δηλαδή συγνώμη, αφήνεις την άνεση της μηχανής σου και πέρνεις ποδήλατο; Δεν έχω λόγια...

Λοιπόν και εγώ είμαι φανατικός στο ποδήλατο, αλλά δεν είχα ποτέ μηχανή. Ούτε και θα έχω. Ούτε και αυτοκίνητο. Τίποτα άλλο, τέλος.

Τα ποδήλατα έχουν κάποια προτερήματα ελιγμών σε σχέση με τα μηχανάκια - ιδίως τα μεγάλα, και μιλάω για πάντα στον δρόμο, όχι για πεζοδρόμια κλπ.
Από την άλλη, τα μηχανάκια, φεύγουν στην αρχή, σε ανοιχτό δρόμο, πολύ γρήγορα, αφήνοντας πίσω τους ποδηλάτες. Υπόψην δηλ. έχει κάποιες διαφορές το ποδήλατο, πχ δεν είναι τόσο 'ακαριαίο' όσο το μηχανοκίνητο.

Τέλος και πάλι μπράβο για την αλλαγή σου αυτή (σιχτηρίζοντας ταυτόχρονα τον μ@@@ στην γειτονιά με το μηχανάκι του που μας έχει γαμ@@@σει). Μπράβο και καλή επιμονή.

Υ.Γ. Τι μηχανάκι/μοτοσυκλέτα είχες;

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Είχα το αχ ένα χόντα (ΑΧ1 ΗΟΝDA) καλό, εύλύγιστο οικονομικό.
Αλλά ήθελα να κάνω λίγο άθληση και δεν είχα καθόλου χρόνο. Οπότε αντικατέστησα τη μηχανή με το ποδήλατο στη διαδρομή για τη δουλειά.
Ξεκινώντας από κει, έφτασα να κάνω 110 χλμ σε μια μέρα, να γυρίζω σπίτι και να είμαι σαν να μην είχα κάνει καθόλου ποδήλατο.
Όλες τις διαδρομές μου τώρα τις κάνω με το ποδήλατο, οπότε έδωσα και τη μηχανή να μη σκονίζεται και παραπονιέται.

Plannet
Εικόνα Plannet
Απών/απούσα

αν και δεν διάβασα όλες τις απαντήσεις
το μόνο που θέλω να σου συμβουλέψω είναι όταν πάρεις ή αν πήρες ήδη ποδήλατο
να αλλάξεις τα φρένα
για τα έχεις όπως και στην μηχανή σου
:D
για αποφυγή ατυχήματος

καλές βόλτες να έχεις και πάντα όρθιος

johnnix
Απών/απούσα

Δεν μπόρεσα να κρατηθώ οπότε πρέπει κι εγώ να βροντοφωνάξω ότι καλό το μηχανάκι (για "ξερό" μιλάω) αλλά το ποδήλατο έχει άλλη γλύκα. Πριν μερικούς μήνες έπρεπε να δώσω το δικό μου (μιλάμε για τσίλικο 2010 μοντέλο) και να αποχαιρετίσω για λίγο τις βόλτες στο βουνό μέχρι το φθινόπωρο οπότε και θα αγόραζα πάλι εντουράκι. Στο ενδιάμεσο είπα να βγάλω το παλιό μου mountain (ένα Ideal κόκκινο με κόκκινες ζάντες) και τα απογεύματα καθαρά για λόγους άσκησης να πηγαίνω καμιά βόλτα.... Έφτασα στο σημείο λοιπόν σιγά-σιγά να ανεβαίνω τα ανηφόρια προς το βουνό από άσφαλτο (περί τα 10 χιλ.) και μετά κατέβασμα 6-7 χιλιόμετρα χώμα και μονοπάτι χωρίς την ανάγκη πεταλιάς!!! Αυτό ήταν.... κόλλησα αδέλφια. Εχθές για παράδειγμα γύρισα σπίτι καλυμμένος με λάσπη από την κορφή ως τα νύχια (αυτές τις μέρες έριξε καντάρια) και το ευχαριστήθηκα πιο πολύ από το μηχανάκι για ένα πολύ σημαντικό λόγο.... έχεις χρόνο να δεις, να θαυμάσεις, να ακούσεις και να μυρίσεις την φύση. Εντελώς άλλο είδος επαφής. Να μην τα πολυλογώ τελικά δεν βλέπω να παίρνω ξερό μιας και αυτές τις μέρες θα αγοράσω κούρσα για fitting :) Φυσικά τους 2 μήνες που κάνω όσο μπορώ δυνατά ποδήλατο περιττό να πω πόσο άλλαξε η φυσική μου κατάσταση αλλά και το πορτοφόλι μου

Σας χαιρετώ....

toulis2009
Απών/απούσα

Πάντοτε χρησιμοποιούσα την μηχανή μου για της μετακινήσεις μου.

Μέχρι τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν που φρόντισε ένας παππούς να την αχρηστέψει με εμένα καβάλα βέβαια.

Τότε ξέθαψα το παλιό μου ποδηλατάκι και ξεκίνησα σιγά σιγά.

+ πολλά σε αυτό που είπε ο plannet για τα φρένα.

Καλό είναι να τα αλλάξεις και να βάλεις το μπροστά στην αριστερή μανέτα γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να έχεις αλλιώς το μηχανάκι και αλλιώς το ποδήλατο

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

Θα φτιάξουμε μια ομάδα "πρώην μηχανόβιοι και νυν ποδηλάτες"

bullgr
Απών/απούσα

toulis2009 wrote:
+ πολλά σε αυτό που είπε ο plannet για τα φρένα.

Καλό είναι να τα αλλάξεις και να βάλεις το μπροστά στην αριστερή μανέτα γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να έχεις αλλιώς το μηχανάκι και αλλιώς το ποδήλατο

Αν και το μπροστά στις μοτοσυκλέτες είναι στη δεξιά μανέτα και στο ποδήλατο στην αριστερή, δεν στέκει αυτό... Εάν έχετε κάνει έστω και μια φορά ποδήλατο είτε στα παιδικά σας χρόνια είτε στην εφηβεία, όταν θα ανεβείτε πάλι, θα σας έρθουν όλα από μόνα τους.

Εγώ οδηγώ εδώ και 15 χρόνια μοτοσυκλέτα και όταν ανέβηκα μετά από 20+ χρόνια σε ποδήλατο δεν μπερδεύτηκα καθόλου. Έρχονται όλα μηχανικά από μόνα τους!!!

tkant wrote:
Θα φτιάξουμε μια ομάδα "πρώην μηχανόβιοι και νυν ποδηλάτες"

Ωραία!!! Μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε... Να διοργανώσουμε μοτοσυγκέντρωση αντίστοιχη με το freeday...

dimitrisK
Εικόνα dimitrisK
Απών/απούσα

Ώρε...μετανοούντες

Πράγματι κολλάς με το ποδήλατο. Αν και ακόμη τα πόδια δεν έχουν λυθεί, το χρησιμοποιώ στις περισσότερες μετακινήσεις μου. Μηχανή μόνο στα μακρινά.

Ελπίζω μέχρι το τέλος του μήνα να μπορώ να κάνω σπίτι-δουλειά-σπίτι άνετα και να απεξαρτηθώ πλήρως. Έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα με την Transalp (μέχρι βόρεια Ιταλία) και ελπίζω να τα φτάσω με το νέο μου δίτροχο.

Το μόνο που δεν έχω συνηθίσει ακόμη είναι η έλλειψη ρεπρίζ. Ξέρετε, να κάνω το μπραφ και με την επιτάχυνση να "απλοποιήσω" την κατάσταση. Μαθαίνω σίγα, σιγά να το διαχειρίζομαι και αυτό.

Υ.Γ. Το ποδήλατο το αγόρασα μεταχειρισμένο. Άλλαξα λάστιχα, τακάκια και του έκανα ένα service καλού-κακού.

Noela
Απών/απούσα

Είμαι κι εγώ της ομάδας, χωρίς να έχω εγκαταλείψει τις μηχανές όμως. Μικρή χρησιμοποιούσα κούρσα για μετακινήσεις και είχα αγάπη για το ποδήλατο μέχρι που ήρθε το πρώτο μηχανάκι και το εγκατέλειψα. 10 μηχανάκια μετά και χμμμ αρκετά χρονάκια, ξανακόλλησα με το ποδήλατο. Πήρα ΜΤΒ αυτή τη φορά για να πηγαίνω και χώμα αλλά πλέον είμαι έτοιμη για αγορά κι ενός σπαστού για καθημερινή μετακίνηση. Πάντως τα φρένα τα άλλαξα ΑΜΕΣΑ πριν καν φύγω από το ποδηλατάδικο που ψώνισα, παρόλο που φορτώθηκε σε αμάξι.

contact