
Ένα πραγματικά πολύ επίκαιρο περιστατικό που άρχισε πριν από μερικά χρόνια.
Ένας δήμαρχος βγαλμένος από την παιδική φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Ναι, ναι, εδώ στη γη.
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το kala-nea.gr(link is external) διαβάστε προσεκτικά
Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχε μια πολύ άσχημη πόλη. Βία, εγκλήματα, κυκλοφοριακό, ατυχήματα, ναρκωτικά, βρωμιά και γκρίζοι δυστυχισμένοι πολίτες. Και δεν ήταν καμιά μικρή πόλη, είχε έξι εκατομμύρια κατοίκους που είχαν παραδοθεί εντελώς στην μαυρίλα.
Ένα πρωί, ο διευθυντής του Πανεπιστημίου της πόλης που ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος, εκεί που πήγαινε στη δουλειά του και βλέποντας την κατάντια της πόλης του, πήρε μια πολύ περίεργη απόφαση. Δήλωσε την παραίτησή του στο Πανεπιστήμιο, λέγοντας πως ήθελε να διευρύνει την διδασκαλία του και στα έξι εκατομμύρια κατοίκους. Στους μαθητές του στο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής αυτός ήταν γνωστός για τους περίεργους τρόπους διδασκαλίας του. Γενικά, εφεύρισκε αστείους και εντελώς ανορθόδοξους τρόπους για να πετυχαίνει το σκοπό του και περιέργως, πάντα τα κατάφερνε. Για την προεκλογική καμπάνια του λοιπόν, φόρεσε μια στολή σούπερμαν, αυτοχρίστηκε ‘υπερπολίτης’ και αμολήθηκε στους δρόμους βάζοντας ταυτόχρονα υποψηφιότητα για δήμαρχος. Έφερε πολύ γέλιο στον κόσμο αλλά επειδή όπως έλεγαν, είχε αρκετά ειλικρινή φάτσα, τον ψήφισαν.
Ο καινούργιος δήμαρχος όμως δεν είχε καμία σχέση με τους προηγούμενους. Η πρώτη του κίνηση ήταν να προσλάβει 20 μίμους και να τους σκορπίσει στους δρόμους της πόλης. Η δουλειά τους ήταν να κοροϊδεύουν όσους παραβίαζαν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Σιγά, θα μου πείτε. Οι πολίτες όμως (που εννοείται δεν τηρούσαν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς), άρχισαν να συμμορφώνονται γιατί αποδείχτηκε πως τους πείραζε πολύ περισσότερο η δημόσια κοροϊδία, παρά τα πρόστιμα. Αμέσως μετά, βγήκε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έκανε ντους, κλείνοντας την παροχή νερού ενώ σαπουνιζόταν, για να δείξει στους πολίτες πώς μπορούν να εξοικονομούν νερό. Και βουαλά! Η κατανάλωση νερού αμέσως έπεσε.
Όρισε Ημέρα Γυναίκας όπου οι άντρες θα φρόντιζαν τα παιδιά και οι γυναίκες θα έβγαιναν βόλτα στην πόλη. Αυτό, ήταν ανήκουστο γιατί η συγκεκριμένη πόλη ήταν πολύ επικίνδυνο μέρος τα βράδια, ενώ οι γυναίκες δεν έβγαιναν βόλτες σχεδόν ποτέ ως τότε… 700.000 γυναίκες γέμισαν τους δρόμους πανηγυρίζοντας ενώ ακόμη και o αρχηγός της αστυνομίας ήταν γυναίκα εκείνο το βράδυ.
Το καλύτερο; Μοίρασε στους πολίτες ταμπέλες με thumbs up και thumbs down για να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν δημόσια τις πράξεις των συμπολιτών τους. Γενικώς σκαρφιζόταν αστείες ή περίεργες καμπάνιες για κάθε τι που ήθελε να πετύχει, όπως όταν ζήτησε να του τηλεφωνήσει (στο προσωπικό του γραφείο μάλιστα) όποιος πολίτης συναντούσε έστω κι έναν υποδειγματικό ταξιτζή. (Σπάνιο είδος, πράγματι!!)… Σύντομα, 150 τηλεφωνήματα συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί ομάδα ταξιτζίδων που ο δήμαρχος ονόμασε Ιππότες της Ζέβρας και είχαν την προσωπική του υποστήριξη. Ίδρυσε επίσης ταμείο εθελοντικών φόρων για όσους ήθελαν να δώσουν παραπάνω χρήματα (!) στο δημοτικό ταμείο. Φυσικά και μάζεψε χρήματα. Τέλος, προσπαθώντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη ζωή, ζωγράφισε αστέρια σε κάθε σημείο θανάτου από τροχαίο στην πόλη, πράγμα εξαιρετικά έξυπνο γιατί το αποτέλεσμα ήταν πανέμορφο αλλά και ιδιαίτερα σοκαριστικό.
Όχι, δεν είναι παραμύθι. Πρόκειται για τον Κολομβιανό Antanas Mockus, τον δήμαρχο της Μποκοτά το 1993. Μετά το πέρας της θητείας του, ο παράξενος αυτός δήμαρχος, ξεκίνησε διαλέξεις αναλύοντας τα συμπεράσματά του από το κοινωνικό του πείραμα. Ένα από τα συμπεράσματά του είναι πως η γνώση δίνει δύναμη, αρκεί να καταφέρεις να τη μεταδόσεις μέσω της τέχνης, του χιούμορ και της δημιουργικότητας. Μόνο έτσι οι άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές. Όλο το άρθρο και τα αποτελέσματα των πρακτικών του σε νούμερα, εδώ:
http://www.news.harvard.edu/gazette/2004/03.11/01-mockus.html(link is external)
Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει κάτι τέτοιο σε κάποια Ελληνική πόλη; Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες, ανεξάρτητα από ποια πόλη μένουν, δεν έχουν και τόσο πολύ χιούμορ. Και δεν έχουν γιατί έχουν εκπαιδευτεί από τα μικράτα τους να βλέπουν γύρω τους "εχθρούς".. Κανονικούς, ιδεολογικούς, κομματικούς κτλ κτλ κτλ.
Αν δεν προερχόταν από κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο,
[εδώ το παράδειγμα μιλάει για γνωστό δ/ντη και ΚΑΘΗΓΗΤΗ πανεπιστημίου, άνθρωπο μορφωμένο, με εμπειρία σε διοικητικά θέματα, έστω και σε μικρή κλίμακα ενός Πανεπιστημίου] νομίζω ότι θα πετύχαινε.
Το είχα ξαναδιαβάσει το πείραμά του.
Τι στο καλό, μιλάμε για Μποκοτά... Κολομβία...
Εδώ είμαστε Αθήνα.. τουλάχιστον...Ευρώπη...
το thumbs down το εχουμε πανελληνιως..Η γνωστη μας και μη εξαιρετεα μουτζα ειναι εθνικο σπορ..!Μενει μονο να αναλυσει καποιος πολιτικος το μηνυμα αναμεσα στις γραμμες!
Έχεις χιούμορ έτσι! Πας για δήμαρχος;
@marlen Δεν γνωρίζω τι θα πετύχαινε. Γνωρίζοντας όμως τι έχουν πετύχει οι υπόλοιποι μέχρι σήμερα..........
Αν και το χιούμορ αυτή την ιδιότητα έχει. Μπορεί να σε κάνει να αναγνωρίσεις τον εαυτό σου (ή να σου δείξει την πραγματικότητα απογυμνωμένη από προσωπεία και γραβάτες) χωρίς να σε προσβάλλει ή να σε βάλει σε θέση άμυνας.
καλημέρα, χάρηκα πολύ όταν διάβασα το κείμενο. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλλάδα έχει διαφορές με την Κολομπία, έτσι; Τότε ένα παρόμοιο πράγμα θα γινόταν αλλιώς για να αλλάξουν συμπεριφορά οι συμπολίτες με ελληνικό τρόπο.
Εδώ στη Γερμανία χάσαμε τη συνείδηση για τα συμπολιτικά εδώ και κάμποσα χρόνια. Ούτε ξέρω για κάποιον που να ήταν έτοιμος για να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για να ζούμε ειρηνικά όλοι μαζί...
Κι όμως, ας μήν αφήσουμε την ελπίδα έξω.
Όλα τα καλά
Γιαυτό σου είπα να επιμεληθείς του κειμένου με τις συμβουλές προς τους οδηγούς....

Oσο πέτυχε και η ιδέα για τη πυτζαμοβόλτα..
Παντως η ιστορία ειναι απίστευτη και πολυ πολυ όμορφη..
οι άνθρωποι εκει δεν εχουν καμμία σχέση με τη δική μας παρακμή αν και ειναι πολυ πιο φτωχοί και υποφέρουν και απο τη μαφία..
Δε καταθέτουμε τα όπλα! Η Πυτζαμοβόλτα είναι Σκοπός Ζωής!!!
...απλά πάει για Άνοιξη μεριά. Μην ξυλιάσουνε τα κολαράκια μας!!!
Ο δήμαρχος που περιγράφει το κείμενο δεν έχει καμία σχέση με ημεδαπούς περιφεριάρχες της Βορίου Ελλάδας.
Έτσι για να μην παρεξηγούμαστε.