Στις 18 Ιουνίου 2014, ημέρα Τετάρτη διοργανώνεται από το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ ο 3ος Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών, στον οποίο σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε. Η εκκίνηση θα γίνει στις 5μμ από το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη με ενδιάμεσες στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία των Αχαρνών και ο τερματισμός στο Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Η ποδηλατική διαδρομή θα συνδέσει τα θέατρα των δύο μεγαλυτέρων δήμων της Αττικής κατά την κλασική περίοδο της αρχαιότητας, Αθηνών και Αχαρνών. Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Αχαρνών είναι επιτακτική, ειδικά στην παρούσα περίοδο, κατά την οποία οι δυσχερείς οικονομικά συνθήκες έχουν αναστείλει τις διαδικασίες πλήρους αποκάλυψης του θεάτρου.
Η δράση αυτή, επικουρείται από την Εθνική Λυρική Σκηνή, που, μαζί με την παρουσία σας, θα ξαναζωντανεύσει μουσικά τον χώρο του Αρχαίου Θεάτρου στις 8.30 μ.μ. Οι πολιτιστικοί φορείς των Αχαρνών θα είναι παρόντες στον τερματισμό στην οδό Αρχαίου Θεάτρου, για να σας υποδεχθούν , να σας γνωρίσουν τους στόχους και το έργο τους και να απολαύσουμε όλοι μαζί , ποδηλάτες και μή , τη συναυλία της Λυρικής.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ –Κίνηση πολιτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Αχαρνών
Στην εκδήλωση αυτή συμμετέχουν:
Εθνική Λυρική Σκηνή
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜA
MONUMENTA
EOΣ Αχαρνών
Π.Ε.Π.Α
Acharnai ride
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού
Πνευματικό Κέντρο Θρακομακεδόνων
Ι.Λ.Ε.Α
Φιλότεχνη Λέσχη Αχαρνών και οι πολιτιστικοί φορείς των Αχαρνών
Υπό την αιγίδα του Δήμου Αχαρνών
Η ποδηλατική – αρχαιολογική- πολιτιστική διαδρομή και οι όροι συμμετοχής έχουν ως εξής :
Εκκίνηση :Αρχαίο Θέατρο Διονύσου (οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αθήνα) (5.00 μ.μ.)
1η Στάση : Αχαρνικής Πύλες- Αχαρνική οδός (Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα)
2η Στάση : Θολωτός Τάφος Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος , οδός Φιλαδελφείας, Αχαρνές)
3η Στάση : Τύμβος του Σοφοκλή (Βαρυμπόμπη, Αχαρνές)
Τερματισμός : Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών (οδός Αρχαίο Θεάτρου –πρώην Σαλαμίνος- Αχαρνές) (8.30 μ.μ.)
Συναυλία Εθνικής Λυρικής Σκηνής (8.30 μμ)
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
afisa_episkinion.pdf | 445.35 KB |
aharnai.JPG | 84.3 KB |
Συγχαρητίρια, εάν μπορούσα, θα πήρα μέρος...
Σας εύχομαι κάθε καλό
Πολυ ωραια ιδεα
την αλλη Τεταρτη
χμ χμ Τεταρτη;
οκ Τεταρτη.
υπαρχει κανεις για επιστροφη;
...
η συναυλια θα τελειωσει βραδυ
μη γυρναμε μονοι μας νυχτιατικα
Συμφωνώ με το .. επάνω πάτωμα.. Άντε και πήγαμε.. Πως θα γυρίσουμε από εκεί μες στην νύχτα;;
Επίσης τι εννοείτε Θέατρο Διονύσου στην Διονυσίου Αεροπαγίτου. Που;;
Κάτω από τα σκαλάκια στον πεζόδρομο, στο διάζωμα πάνω στα σκαλάκια, στο δρομάκι για τα αυτοκίνητα; Απέναντι;;
Το πρόγραμμα ποιο είναι;; ( τι θα ακούσουμε;; )
Αν και το Μενίδι φαίνεται μακρυά, είναι μόνο 12 χλμ από Αθήνα, δηλ. 20-25 λεπτά ποδήλατο και μάλιστα κατηφόρα.
Υπάρχει η λύση του τραίνου της Χαλκίδας, έχει δέκα παρατέταρτο, έντεκα παρά τέταρτο και δώδεκα παρά τέταρτο το βράδυ. Ο σταθμός του ΣΚΑ από το θέατρο είναι τρία λεπτά με το ποδήλατο (περίπου 1000 μ.). Από κει περνάει και ο προαστιακός για βόρεια και ανατολικά. Το τελευταίο περνάει δέκα και μισή. (αν το χάσει κάποιος προλαβαίνει της Χαλκίδας για Κέντρο-Πειραιά)
Ακόμη επειδή εγώ μάλλον θα πάω με το αυτοκίνητο μέχρι Μενίδι (ευκαιρία να δω και τη μάνα μου) και από κει θα ακολουθήσω τη βόλτα, μπορώ στον γυρισμό να πάρω δύο ακόμη ποδήλατα στη σχάρα και τους αναβάτες τους ( ή στη συγκεκριμένη περίπτωση τις αναβάτριές τους. Ειδικά τη Wicca που μένει Νότια τη βολεύει μια χαρά. Παραπάνω δε χώράει η σχάρα και θα έχω και την κόρη μου μαζί.
Μωρέ μακρυά δεν είναι.. αλλά έλα που δεν ξέρω ( ξέρουμε οι περισσότεροι μάλλον) τα κατατόπια στην από εκεί μεριά της Αθήνας. Πάντως το βλέπουμε.. αν και παίζει να έρθει να με μαζέψει και ο Peter.
Βλέπουμε...
Μετά την υπέροχη βόλτα (κατά τις εντυπώσεις που άκουσα) στις αρχαιολογικές τοοθεσίες που συνδέονται με τις Αχαρνές, οι πενήντα ποδηλάτες που έλαβαν μέρος κατέληξαν στην οδό Σαλαμίνος, δίπλα στον χώρο των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου της πόλης. Εκεί είχε στηθεί η σκηνή της εκδήλωσης της Λυρικής, πάνω στην οποία τοποθετήθηκε ένα πιάνο, που συνόδευσε τους τραγουδιστές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αποσπάσματα από γνωστά έργα του ευρωπαϊκού κλασσικού ρεπερτορίου, που αποδόθηκαν υπέροχα από τους εκτελεστές. Το κοινό χειροκροτουσε σε κάθε κομμάτι και έδειχνε ότι απολάμβανε την εκδήλωση. Όταν ακούστηκε το τελευταίο κομμάτι πραγματοποιήθηκε το γνωστό μπιζάρισμα και ανέβηκαν πάλι οι τραγουδιστές για να χαιρετίσουν τον κόσμο με ένα μουσικό αντίο.
Γενικά ήταν πολύ χρήσιμη η επαφή με το άλλο πρόσωπο του Μενιδίου, που είναι μεν υπαρκτό αλλά παραμένει άγνωστο, καλυμμένο από τα γνωστά προβλήματα που ταλανίζουν την υπέροχη αυτή πόλη με την μακραίωνη ιστορία, τις πολιτιστικές καταβολές και την σημαντική συμμετοχή στη νεώτερη πορεία του ελληνισμού. Είναι κρίμα το γεγονός ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν πως οι αρχαίες Αχαρνές ήταν ο πολυπληθέστερος και πιο εκτεταμένος εδαφικά δήμος των Αθηνών, έδιναν τους πιο σκληρούς στρατιώτες για τον αθηναϊκό στρατό και ήταν πάντοτε η πατρίδα των πιο παραδοσιακών πολιτών. Ακόμη το 1821 από το Μενίδι ξεκίνησε η απελευθέρωση των Αθηνών, με τους μενιδιάτες οπλαρχηγούς να πρωτοστατούν σε όλον τον επαναστατικό αγώνα της Αττικής.
Δυστυχώς, όπως ακούστηκε και σήμερα από κάποιους συμποδηλάτες, το μενίδι έχει γίνει γνωστό για λάθος λόγους, πλην όμως αυτή η εικόνα είναι πλαστή και δεν αντιπροσωπεύει την αληθινή πραγματικότητα της πόλης, με τους πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, με την ποδηλατική παράδοση, την ορειβατική παρουσία και την γενικότερη πνευματική κίνηση σε κάθε επίπεδο.
Ας ελπίσουμε ότι στον 4ο ποδηλατικό αρχαιολογικό γύρο του χρόνου θα έρθουν κι άλλοι ποδηλάτες από τις υπόλοιπες περιοχές να δουν με τα μάτια τους αυτά που είδαμε εμείς σήμερα. Έχω στείλει και φωτό, για να την ανεβάσουν οι χειριστές της ινερνετικής "αγοράς" (forum).
ΥΓ. Επειδή έχω καταλάβει ότι είμαστε όοοοοολοι της κλασσικής παιδείας, ομολογώ ότι στο τέλος της παράστασης μου έμεινε ένα κενό. Έπρεπε να πούνε και κανένα λαϊκό άσμα, έτσι να έρθουμε στα ίσα μας!
Εγώ από την άλλη το θεωρησα υπόδειγμα κακού " place branding "
Αντί να προσπαθησουν να αναδειξουν ποδηλατικές διαδρομές & να μαζεψουν τα σκουπίδια απο τους δρομους ,εχοντας ως επιπλεον κινητρο τα οποια αρχαιολογικά ευρηματα , νομιζουν οτι αν εμφανιστει αποκατεστημενο το αρχαιο θεατρο θα ερθουν μιλιουνια οι τουριστες.
Το Θεατρο δεν ειναι κατι ιδιαιτερο και οσο για το φυσικο & δομημένο περιβαλλον γυρω του ...
Οταν οι τουριστες καθονται συνηθως 1 & το πολύ 3 μερες την ΑΘηνα & δεν επισκεπτονται παρα μόνο την Ακροπολη ,ουτε καν την Ρωμαίκη Αγορα ή τον Κεραμεικο δεν υπαρχει περιπτωση να παν στις Αχαρνες όταν δεν πηγαινουν στην Ελευσινα