Γεια σας κ πάλι!
Οι επιλογές στις οποίες κατέληξα κ θα ήθελα τη γνώμη σας, είναι 4 (τα χαρακτηριστικά τους στην πρώτη φώτο). Δεκτή οποιαδήποτε προσθήκη.
1) KTM LIFE ONE.
Είναι αυτό που μου έχει κάνει περισσότερο κου-κου από όλα.
Το βρίσκω στα 355€ (https://dragzone.bg/en/bikes/hybrid-and-city-bikes/ktm-life-one-28-bike).
Σε αυτή την τιμή δεν θα το πολυσκεφτόμουν, θα το είχα παραγγείλει ΑΝ ήμουν σίγουρος για τη φερεγγυότητα του καταστήματος. Δεν το κόβω για απάτη, αλλά η εξυπηρέτηση πελατών τους πρέπει να είναι γτπ. Δεν απαντάνε στα email. Οπότε, όταν έχουν τέτοιο pre-sales service, μπορώ να φανταστώ πως είναι το after-sales service τους… Και οκ, μπορεί όλα να πάνε καλά κ να μη χρειαστεί κάτι μετά την αγορά, αν όμως χρειαστεί; Το ρισκάρω; Έχει κανένας άποψη για το συγκεκριμένο κατάστημα;
Στην Ελλάδα το βρίσκω στα 400€, οπότε μπαίνει στη σύγκριση με τα υπόλοιπα.
2) ROMET Orkan 2 (350€).
Απλά το ποιο φθηνό. Και μπορεί να μου το φέρει ποδηλατάδικο της πόλης μου. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα παραγγείλω από αλλού.
3) MERIDA Crossway 20-v (380€).
Αυτό έχει Quill λαιμό... Επίσης, Sunrace κασέτα, που δεν ξέρω αν κ πόσο κακό είναι.
Μου αρέσει όμως το χρώμα, θεωρώ πλεονέκτημα το υδραυλικό κλείδωμα της ανάρτησης κ έχω την αίσθηση ότι η ανάρτηση στη σέλα θα μου φανεί χρήσιμη. Ίσως, αν κάποια στιγμή αργότερα του άλλαζα λαιμό; Αξίζει;
4) IDEAL Megisto (400€).
Αν και έχει δισκόφρενα, το βάζω στη σύγκριση λόγω καλού ονόματος κ λόγω ανάρτησης.
Το θέμα είναι ότι δισκόφρενα δεν χρειάζομαι και οι περισσότεροι λένε να αποφεύγονται τα δισκόφρενα σε αυτή την κατηγορία. Επιπλέον, αν κάτι συμβεί, θα έχω μεγαλύτερο κόστος για να τα φτιάξω ή για να τα αντικαταστήσω. Συν το ότι τα δισκόφρενα χτυπάνε στο μάτι στα κλεφτρόνια.
Αν χρειαστεί να κάνω ακόμη μεγαλύτερη υπέρβαση κ να περάσω τα 400€, υπάρχει η επιλογή της cube. Βρίσκω τα curve του ’15 κ του ’17 σε τιμές 420 κ 430 αντίστοιχα.
Συνημμένο | Μέγεθος |
---|---|
![]() | 151.35 KB |
![]() | 537.26 KB |
![]() | 226.63 KB |
![]() | 396.2 KB |
![]() | 489.91 KB |
![]() | 88.71 KB |
![]() | 82.03 KB |
Για τα δισκόφρενα δεν συμφωνώ. Το μόνο τους μειονέκτημα είναι το επιπλέον βάρος που προσθέτουν, κατά τα άλλά πλεονεκτουν στο φρενάρισμα σε όλες τις συνθήκες και ακομα και σε αυτές τις μικρές κατηγορίες είναι πολύ αξιόπιστα εφόσον πρόκειται για κάποια γνωστή σειρά της Shimano, και θεωρώ δύσκολο να χαλάσουν αν δεν κάνεις εσύ κάτι πολύ ακραίο. Εμένα με έχουν σώσει σε αρκετές περιπτώσεις σε συνθήκες πόλης που συχνά σου τυχαίνουν απρόοπτα (φρενάρει το μπροστινό αυτοκίνητο απότομα, πετάγεται από κάποιο στενό αυτοκίνητο ενώ έχεις εσύ προτεραιότητα και δεν σε βλέπει, πετάγεται κάποιος πεζός κλπ.). Αφού όμως λές πως εσένα δεν σου χρειάζονται, τότε γιατί απορίπτεις το Cube που είναι και 1 κιλό κάτω από τα υπόλοιπα; Ανάμεσα στα άλλα και εγώ μάλλον το ΚΤΜ θα επέλεγα.
Πραγματικά είναι παραπλήσια τα ποδήλατα οπότε παίρνεις αυτό που σ΄ αρέσει πιο πολύ και το βρίσκεις σε πιο προσιτή τιμή.
Για 45 ευρώ μη μπλέξει με Βουλγαρία, καλύτερα να το πάρεις αν έχεις δυνατότητα από κάπου κοντά σου για να έχεις και υποστήριξη.
Α! και το πιο σημαντικό να είναι στα μέτρα σου (αν μπορείς το δοκιμάζεις αλλιώς δες του πίνακες με τα ύψη αναβάτη αν είσαι ακριβώς στο όριο προτίμησε το μικρότερο).
Προσωπικά +1 για το κτμ.
Δεν απορρίπτω το cube, μου αρέσει κιόλας. Ξεκίνησα το ψάξιμο με μπάτζετ κάτω από 300€ κ στην πορεία κατάλαβα ότι πρέπει να ανέβω. Ανέβηκα λοιπόν στα 350 όπου κ εκεί χλωμά τα πράματα κ φαίνεται ότι πρέπει να πάω στα 400. Θα ήθελα να μείνω εκεί αλλά αν χρειατεί να ανέβω λίγο ακόμα θα το κάνω. Απλά επειδή έχω ήδη κάνει υπέρβαση, ακόμη κ κάθε 20άρικο από εδώ κ πέρα είναι μεγάλη υπόθεση για μένα. Σκέψου ότι πρέπει να πάρω κ κάποιον εξοπλισμό, δεν έχω τίποτα. Οπότε, αν γίνεται να γλιτώσω τα 20-30€ καλά θα ήταν. Αν όμως η ποιότητα του cube είναι πολύ ανώτερη των υπολοίπων, θα πάω στο cube.
Αυτό που με καίει, είναι τι κάνω με το βουλγάρικο site που έχει το ktm στα 355€; Το ρισκάρω;
Καλά τα λες. Όσο κ να με καίει το 50άρικο, το φοβάμαι το βουλγάρικο...Στην ουσία το έχω απορρίψει, απλά ήλπιζα μήπως υπάρχει κάποιος που έχει αγοράσει κ από εκεί κ μου πει ότι είναι αξιοπίστο.
Κοιτα να δεις, εδώ στην Γερμανία ποδήλατο ΚΤΜ κάτω από 400 ευρώ δεν υπάρχει, και να φανταστείς πως έρχονται από δίπλα από την Αυστρία. Οπότε τα 355 ευρώ μου φαίνονται ύποπτα. Αν λοιπόν η όλη υπόθεση είναι για 20-30 ευρώ θα σου έλεγα να πάρεις το Cube, ένα με ενάμισι κιλό κάτω δεν είναι λίγο! (αν είναι πράγματι έτσι, γιατί καμια φορά τα specs στα website παραπλανούν) και επιπλέον έχω την εντύπωση πως η ανάρτηση δεν κλειδώνει στο KTM (πράγμα που δεν είναι μεγάλο πρόβλημα αν κάνεις ποδήλατο κυρίως σε επίπεδο τερέν). Αλλιώς πάρε το ΚΤΜ από Ελλάδα.
Καλό θα ήταν πριν αποφασίσεις να πας να τα δεις από κοντά και να ζητήσεις να στα ζυγίσουν στο μαγαζί επι τόπου.
Ούτε στο Cube κλειδώνει, μόνο ρυθμίζεται. Τα μόνα ποδήλατα που έχουν ανάρτηση με κλείδωμα είναι το Merida (υδραυλικό κλείδωμα) κ το Megisto (μηχανικό κλείδωμα).
Όπως σου είπα το πόσο σημαντικό ή όχι είναι το κλείδωμα έχει να κάνει με την χρήση σου. Αν η περιοχή που ποδηλατείς έχει μεγάλες ανηφόρες τότε είναι πράγματι σημαντικό. Βέβαια αν έχεις μεγάλες ανηφόρες και επιπλέον κάνεις κυρίως ποδήατο εντώς πόλης, ίσως να σκεφτείς και το σκληρό πιρούνι.
Εγώ π.χ. κάνω ποδήλατο σε περιοχή με μικρές διακυμάνσεις, και έχω παρατηρήσει πως ενώ έχω την επιλογή να το ξεκλειδώνω και να το κλειδώνω, πολλές φορές το ξεχνάω και το αφήνω όπως είναι εξ'άρχής. Μόνο π.χ. αν με πιάσει κανένα φανάρι και ξέρω πως μετά έχω ανηφόρα το κλειδώνω, ή αν με πιάσει φανάρι και ξέρω πως μετά δεν έχω ανηφόρες το ξεκλειδώνω. Αλλά ποτέ δεν σταματάω μόνο και μόνο για να αλλάξω την ανάρτηση (πρέπει να πατήσεις κάτω για να γίνει αυτό). Το ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν να μπορείς να το κλεινώνεις και να το ξεκλειδώνεις εν κινήσει αλλά αυτή την επιλογή την έχουν τα πιο ακριβά μοντέλα.
click Ότεν λες " Το ιδανικό σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν να μπορείς να το κλεινώνεις και να το ξεκλειδώνεις εν κινήσει" εννοείς το remote lockout? Όπου υπάρχει μία ντίζα από την ανάρτηση στο τιμόνι κ με κάποιο χειριστήριο κλειδώνεις-ξεκλειδώνεις.
Αυτό που λες, ότι "πρέπει να πατήσεις κάτω" για να κλειδώσεις την ανάρτηση, ισχύει για τις αναρτήσεις που έχουν μηχανικό κλείδωμα ή κ για αυτές που έχουν υδραυλικό;
Νόμιζα ότι αυτές που έχουν υδραυλικό κλείδωμα, μπορούν να κλειδώσουν κ εν κινήσει. Όχι από το τιμόνι όπως οι remote, αλλά βάζοντας το χέρι στην ανάρτηση. Ότι δηλ. το υδραυλικό κλείδωμα δεν απαιτεί να κατέβεις από το ποδήλατο.
Πχ, στα ποδήλατα που συγκρίνω, κλείδωμα ανάρτησης έχουν μόνο το megisto κ το merida. Κανένα από τα δύο δεν έχει remote lockout. Το ένα έχει μηχανικό κ το άλλο υδραυλικό. Στο megisto πρέπει να γίνει αυτό που λες, να αφαιρέσω το βάρος μου απο το ποδήλατο για να κλειδώσω την ανάρτηση. Στο Merida, δεν μπορώ να την κλειδώσω όντας πάνω στο ποδήλατο;
Ναι αυτό εννοώ.
Για να σου πω την αλληθεια δεν ξέρω ποια η διαφορά μετάξυ μηχανικού και υδραυλικού κλειδώματος. Η δική μου δεν ξέρω τι ειναι, αλλά για να την αλλάξεις πρέπει να κατέβεις από το ποδήλατο που είναι μεγάλο σπάσιμο.. Αν το Merida έχει πράγματι δυνατότητα αλλαγής εν κινήσει αυτό θεωρώ πως είναι σημαντικό, αλλά μόνο στην περίπτωση που κάνεις τέτοια χρήση που χρειάζεσαι συχνά να την κλειδώνεις/ξεκλειδώνεις.
Για την δική μου χρήση και να μην είχε εκαθόλου κλείδωμα η ανάρτηση δεν θα μου ήταν μεγάλο μείον, καθώς 90% της χρήσης γίνεται σε σχεδόν επίπεδο οδόστρωμα με μικρές αυξομειώσεις. Αντίστοιχα βέβαια και το σκληρό πιρούνι πάλι δεν θα μου ήταν μεγάλο μείον γιατί οι χωματόδρωμοι που πηγαίνω είναι καλά στρωμένοι χωρίς μεγάλες λακούβες.
Ουσιαστικά εκεί που με έχει βολέψει περισσότερο η ανάρτηση δεν είναι στις διαδρομές εκτός δρόμου αλλά στα πλακόστρωτα, αυτά με τα μικρά τουβλάκια που υπάρχουν στο κέτνρο πολών πόλεων εδώ στην Γερμανία. Εκεί πραγματικά υποφέρεις χωρίς ανάρτηση. Σε όλες τις άλλες συνθηκες όταν βλέπεις μια ανομαλία στον δρόμο, σηκώνεσαι λίγο από την σέλα, φρενάρεις λιγάκι και την περνάς μια χαρά και με κλειδωμένη την ανάρτηση.
Βλεπω οτι σε βασανιζει παρα πολυ η αγορα ποδηλατου, να γραψω και την δικη μου γνωμη, οι αναρτησεις ειναι μονο αχρηστο βαρος σε αυτα τα χρηματα καλυτερα ξερο πηρουνι το πιο σημαντικο να ειναι στο μεγεθος σου να γραφεις βολτες και να εχεις προβλεψη μπροστα 6-8 μηνες τι βολτες θα κανεις με την παρεα αν εχουν ολοι κουρσακια δυσκολα θα τους ακολουθεις τιμια αγορα που εχουν δυο φιλοι ειναι το ideal cityrun στα 359 ευρω.Καλη αγορα σε οτι διαλεξεις Υ.Σ. Στο car.gr υπαρχουν μερικες πολυ καλες επιλογες αν ξερεις η αν εχεις καποιο φιλο να το κοιταξει, και σιγουρα να εχει τα χαρτια του γινεται χαμος απο κλεμενα.
Τα 40 και 50€ που πας να γλυτώσεις, θα τα πληρώσεις τριπλά αν κάνεις αγορά από κάπου μακρυά από εσένα. Το ξέρω ότι γενικά η οικονομική κατάσταση σχεδόν όλου του κόσμου είναι δράμα, αλλά φαντάσου πόσες φορές μπορεί να χρειαστείς από μια ρύθμιση, ανταλακτικό, ακόμα και δέσιμο σκελετού ή αν ό μη γένητω χρειαστεί να ενεργοποιήσεις την εγγύηση, άντε να βγάλεις άκρη με ιντερνετικά μαγαζιά ή με ποδηλατάδικο που μπορεί να είναι 50 και 100 χιλιόμετρα μακριά σου. Σε κάθε αγορά αυτά δεν τα σκεφτόμαστε, αλλά όταν έχεις αγοράσει κάτι από την τοπική κοινωνία στην οποία ζεις, έχεις και άλλο αέρα να ζητήσεις κάποια συμβουλή ή ρύθμιση χωρίς να σε γδάρουν στο συγκεκριμένο κατάστημα. Δεν ισχύει βέβαια στην περίπτωση που ο έμπορος είναι άσχετος ή κολοχαρακτήρας ή αν έχεις γνώσεις και εργαλεία μηχανικού.
κωστας1958 Όντως φίλε μ' έχει "βασανίσει" η επιλογή, κάνα 3μηνο ψάχνομαι αλλά πλέον μπήκα στην τελική ευθεία. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχω αποφασίσει κ από βδομάδα αγοράζω! Το cityrun δεν κάνει, έχει λεπτά λάστιχα, 28άρια. Σκεφτόμουν να πάρω ένα από τα παλιά μοντέλα του, που φορούσαν 35άρια λάστιχα κ να του βάλω λίγο πιο χοντρά αλλά τελικά δεν προχώρησε αυτό το πρότζεκτ.Και επειδή κουράστηκα αρκετά, αποφάσισα (πολύ συνειδητά) να μείνω στην επιλογή trekking με ανάρτηση. Τα μεταχειρισμένα τα τσεκάρω. Όντως θέλουν προσοχή...
johnny_alex Για την περίπτωση του βουλγάρικου, εφόσον δεν υπάρχει κάποιος που να το γνωρίζει κ να έχει θετική πείρα, δεν θα το ρισκάρω. Το θέμα είναι ότι όλα τα υπόλοιπα ποδήλατα -πλην ενός- τα βρήκα μεν σε ελληνικά καταστήματα τα οποία όμως είναι είτε ιντερνετικά, είτε άλλων πόλεων. Οπότε δεν τη γλιτώνω την παραγγελία... Το μοναδικό ποδήλατο που μπορώ να αγοράσω από κατάστημα της πόλης μου είναι το romet, το οποίο είναι κ το πιο φθηνό. Και θέλω να αγοράσω από μαγαζί της πόλης μου! Και για τη βοήθεια που θα έχω στην πορεία αλλά κ για να στηρίξω ένα τοπικό κατάστημα. Δεν βοηθάει όμως το ποδήλατο... Βλέπεις ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα υστερεί. Και δεν μου αρέσει κ εμφανισιακά. Το σκέφτομαι ακόμα, γι' αυτό κ το έχω στη λίστα μου, αλλά δεν του δίνω κ πολλές πιθανότητες.
Μην το πολύ ζαλίζεις. Πάρε όποιο κρίνεις ότι θα σε βολέψει περισσότερο και όποιο σου αρέσει εσένα περισσότερο από το Ίντερνετ αρκεί να είναι αξιόπιστο το κατάστημα. Δεν αγοράζεις αυτοκίνητο, ποδήλατο αγοράζεις, με λίγη προσοχή και σωστή συντήρηση δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Cube, KTM, Merida, Ideal είναι όλες αξιόπιστες εταιρίες. Δες μερικά βιντεάκια στο YouTube για το πως να το καθαρίζεις και να το γρασώνεις και θα είσαι ΟΚ.
Καλησπέρα!
Ένα απρόοπτο που προέκυψε, με ανάγκασε να ρίξω κ πάλι το μπάτζετ μου. Επειδή ήδη το είχα ξεφτιλίσει κ δεν είχα κουράγιο να περιμένω να ανεβάσω κ πάλι το μπάτζετ, προχώρησα σε αγορά μεταχειρισμένου. Βρήκα αυτό το crossmo σε καλή κατάσταση, στα 220€ κ το πήρα.
https://www.car.gr/12615195-ideal-crossmo
Σε πρώτη φάση, θέλω να μάθω το ποδήλατο κ αργότερα ίσως χρειαστεί να προχωρήσω σε κάποιες αλλαγές για τις οποίες θα ζητήσω γνώμες. Πχ σκέφτομαι να βάλω φαρδύτερα λάστιχα (τώρα έχει 35άρια).
https://imgur.com/iEEurvo
Σας ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια σας.
...αρεσει και σε αλλους το Crosmo, και το περιεργαζονται κι αυτοι. Για ρωτα τους για το γραναζωμα, γιατι βλεπω το κοιτανε πολυ επισταμενα...
Σοβαρα τωρα, με 'γεια και καλοταξιδο το καινουριο εργαλειο, ρυθμισε το συμφωνα με το σωμα σου, και πιες του το αιμα αλυπητα. Αυτη ειναι η δουλεια του!!
χαχαχαχα
Ευχαριστώ!