Συνάντηση με Β. Βαβάκο στο Δήμο Αθηναίων

1 καταχώριση / 0 νέα/ο
podilat-iss-es
Εικόνα podilat-iss-es
Απών/απούσα

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012, είχαμε μια εποικοδομητική 3-ωρη συνάντηση στο δημαρχείο Αθηνών με τον κ. Βαβάκο, συγκοινωνιολόγο σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνος για το ποδήλατο. Περευρίσκονταν 3 ποδηλάτες από τους Ποδηλάτ-ισσ-ες και Φίλους του Ποδηλάτου.

Δέστρες. Το θέμα με τις δέστρες στάθμευσης ποδηλάτων προχωρεί πιο γρήγορα. Φαίνεται πως ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια και αναμένουμε τις πρώτες 15 δέστρες να τοποθετηθούν εντός του Οκτωβρίου σε 3 κτίρια του δήμου (δημαρχείο Λιοσίων, δημαρχείο Κοτζιά, Πολιτιστικό κέντρο). Μας γνωστοποιήθηκαν οι προδιαγραφές του δήμου για τις δέστρες. Θα θέσουμε στην συνέλευση το ερώτημα αν θα προτείνουμε στον ΔΑ κριτήρια επιλογής σχετικά με το πού ακριβώς πρέπει να μπούνε οι δέστρες για να προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια και να προτείνουμε σημεία τοποθέτησης δεστρών στο κέντρο. Παράλληλα ο δήμος εξετάζει τη διαδικασία αίτησης/αδειοδότησης για την τοποθέτηση δεστρών από καταστήματα σε κοντινούς δημόσιους χώρους.

Λεωφορειολωρίδες. Ο δήμαρχος πρόκειται να ζητήσει προσωπικά από τον αρμόδιο υπουργό να επιτρέψει τη χρήση των λεωφορειολωρίδων από τους ποδηλάτες και να κλείσει αυτό το θέμα. Δεν χρειάζεται κανένα άλλο πιλοτικό ή μελέτες.

Ποδηλατόδρομος Ακαδημίας Πλάτωνος. Ο ποδηλατόδρομος είχε κολλήσει γιατί το τοπικό δημοτικό διαμέρισμα απέρριψε την οδό Μοναστηρίου και αντιπρότεινε την Σερρών, η οποία δεν μας αρέσει. Φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση να επανέλθουνε στην αρχική πρόταση και αναμένουμε να προχωρήσει ο ποδηλατόδρομος μόλις το δημοτικό διαμέρισμα ευκαιρήσει να αντιστρέψει την απόφασή του. Ο ποδηλατόδρομος είναι χαμηλού κόστους γιατί θα γίνει στην άσφαλτο με καταλλήλη σήμανση

Καμπάνιες. Με αφορμή την ανεπαρκή επικοινωνία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, αναφέρθηκε η ανάγκη να μάθει ο δήμος να οργανώνει επικοινωνιακές καμπάνιες και να συνδυάζονται και με υλοποίηση μέτρων ώστε να αποκτούν νόημα.

Ποδηλατικό Δίκτυο. Αναφέρθηκε η ανάγκη να προχωρήσει το μητροπολιτικό ποδηλατικό δίκτυο, όπως σχεδιάστηκε από το ΕΜΠ για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Οι αρμόδιοι φορείς είναι ο ΟΡΣΑ, το Υπουργείο Υποδομών (Χατζηδάκης) και ο Περιφερειάρχης Αττικής (Σγουρός). Ζητήσαμε να επέμβει ο Καμίνης και προτείνουμε να συντάξουμε επιστολές οι Ποδηλάτ-ισσ-ες σ' αυτούς τους φορείς.

Ποδηλατόδρομος Κηφισιά-Φάληρο. Ο δήμος έχει εγκρίνει το τμήμα Αθήνα-Φάληρο, αλλά όχι το τμήμα Κηφισιά-Αθήνα, γιατί υπήρχαν ενστάσεις οτι θα χαθούν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και επομένως έσοδα για το δήμο. Είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν τα τμήματα που έχουν εγκριθεί. Μιλήσαμε για το κόστος και αν γίνεται να φτιαχτεί με λιγότερα έξοδα, έχοντας ίσως τον ποδηλατόδρομο της Ακαδημίας Πλάτωνος σαν πρότυπο (ο οποίος θα έχει πολύ μικρό κόστος).

Κοινόχρηστα Ποδήλατα. Ο δήμος προχωράει το θέμα των κοινόχρηστων ποδηλάτων, σε συνεργασία με 5 εταιρίες που έχουν δηλώσει σοβαρό ενδιαφέρον και έχουν επιλεγεί για περαιτέρω συνομιλίες. Το σχέδιο είναι για 1000 ποδήλατα με 70 σταθμούς ενοικίασης. Έχει απορριφθεί η χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα, γιατί απαιτούν χρονοβόρες μελέτες, ενστάσεις, κ.λ.π. Ο δήμος ψάχνει να βρει εναλλακτική χρηματοδότηση με χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου. Η πρόταση ξεκίνησε με αφορμή τα σχέδια του Υπουργείου υγείας που ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης. Συζητήσαμε για το αν είναι βιώσιμη πρόταση, δεδομένου οτι δεν συνοδεύεται από ποδηλατόδρομους που θα έκαναν την χρήση των κοινόχρηστων ποδηλάτων ασφαλή και προσιτή σε καινούργιους ποδηλάτες. Ο κ. Βαβάκος πιστεύει οτι αν υλοποιηθούν τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα σπρώξουν και τα άλλα θέματα πιο γρήγορα.

Στρατηγικό Σχέδιο. Αναφέρθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα που έχει συντάξει ο κ. Βαβάκος. Συμφωνήσαμε την ανάγκη υιοθέτησης ενός τέτοιου σχεδίου ώστε να γίνει μια ολοκληρωμένη δράση για το ποδήλατο και τη βιώσιμη κινητικότητα αντί να γίνονται αποσπασματικά και ξεκάρφωτα έργα. Επισημάναμε οτι το Σχέδιο δεν είναι γνωστό και δεν το έχουμε συζητήσει. Θα πρέπει να το συζητήσουμε με τους Ποδηλάτ-ισσ-ες και επίσης να συζητηθεί από τους Πεζούς και να το διαμορφώσουμε/επεκτείνουμε από κοινού. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.podilates.gr/node/20407 και http://www.cityofathens.gr/node/19684 .

Εάν επιθυμούμε ο κ. Βαβάκος μπορεί να έρθει στην συνέλευση για αναλυτική συζήτηση.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact