Γεια σε όλους!
Είναι το πρώτο μου ποστ και αφορά και το πρώτο μου "καλό" ποδήλατο, ένα Ideal Crosser.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν τι να κάνω με ένα θόρυβο τύπου κλινκ-κλανκ που ακούγεται μόνο όταν κάνω πηδάλι. Οι ταχύτητες μπαίνουν κανονικά αλλά ο θόρυβος υπάρχει και έρχεται μάλλον από δίσκους-ντεραγιέ. Η μετάδοση είναι Shimano Revoshift με περιστροφικούς επιλογείς.
Επίσης το μπροστινό φρένο τρίζει πλέον αρκετά. Τι να κάνω για να σταματήσει ο θόρυβος?
Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως τη βοήθειά σας!
Φιλικά,
Σταύρος
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
να το πας από εκεί που το πείρες να στο φτιάξει :D
Έκανα το πρώτο σέρβις πριν δυο εβδομάδες!
Πέραν τούτου έχω καταλάβει ότι το ποδήλατο θα χρειάζεται ρύθμιση συχνά και θα ήθελα σιγά σιγά να μάθω να το ρυθμίζω μόνος μου αντί να τρέχω συνέχεια στο συνεργείο.
Ρίξε μια ματιά στα:
Θα βρεις αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις μόνο σου σχετικά με τη συντήρηση του ποδηλάτου.
μόνο και μόνο το cavallino με έκανε να απαντήσω! τελος πάντων, πόσο καιρό έχεις το ποδήλατο? οι ταχύτητες μπορεί να έχουν απορρυθμιστεί, παρόλο που μπαίνουν κανονικά. γύρνα το ποδήλατο ανάποδα στηρίζοντάς το στο τιμόνι και την σέλα και γύρνα το πεντάλ αλλάζοντας ταχύτητες. πρόσεξε αν η αλυσίδα βρίσκει στο μπροστινό ντεραγιέ κι αν το πίσω ντεραγιέ βρίσκεται σε κάθε θέση ακριβώς κάτω από το αντίστοιχο γρανάζι. όσον αφορά τα φρένα τώρα, τα τακάκια είναι παλιά? αν όχι, είναι ρυθμισμένα σωστά τα φρένα? τα τακάκια πρέπει να ακουμπάνε ακριβώς πάνω στην ζάντα και να την πιέζουν ταυτόχρονα. αν όλα είναι σωστά, δοκίμασε να τρίψεις τα τακάκια με ένα ψιλό γυαλόχαρτο.
Ευχαριστώ για τα links, θα μελετηθούν ενδελεχώς
Φίλε Ferrarista, το ποδήλατο είναι καινούργιο και περασμένο πρόσφατα απο σέρβις.
Άν όντως βρίσκει το ντεραγιέ να επιχειρήσω να το μετατοπίσω ελαφρώς?
Επειδή είμαι μηχανόβιος χρησιμοποιώ σχεδόν μονίμως μπροστινό φρένο και ίσως να φταίει αυτό για το τρίξιμο...
ναι, αν οποιδήποτε από τα δυο ντεραγιέ έχει τα προβήματα που προανέφερα, θέλει ρύθμισμα. άμα αποφασίσεις να πειράξεις τα ντεραγιέ να το κάνεις σύμφωνα με τα αυτά τα δύο εξαιρετικά video: http://bicycletutor.com/adjust-front-derailer/ http://bicycletutor.com/adjust-rear-derailleur/ χαρη σε αυτά ρύθμισα τα δικά μου χωρίς να έχω ιδέα.
τα φρένα πρέπει να τα πατάς και τα δύο, το μπροστινό λίγο περισσότερο. και στην μηχανή έτσι δεν γίνεται?
Τριγύριζα στο site αυτό και είναι πραγματικά απίθανο!
Τα βιντεάκια είναι πάρα πολύ χρήσιμα.
Στη μηχανή είναι 70-30 φρενάρισμα εμπρός πίσω κατά μέσο όρο ανάλογα τη μηχανή.
Αλλά το πίσω φρένο είναι ποδόφρενο...
@crosser
αν το πρόβλημα είναι στην μεσαία τριβή θέλει εργαλεία και δεν είναι και το πιο εύκολο να την λύσεις
μακάρι να πάρεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι και να το φτιάχνεις μόνος σου
:D
Μπορώ να πω ότι πιάνει το χέρι μου και έχω αρκετά εργαλεία (γενικής χρήσεως).
Αν όμως δω ότι δεν με παίρνει τότε κατευθείαν μάστορα!
αν πιάνουν τα χέρια σου
τότε θα στήσεις το ποδήλατο σε βάση ποδηλάτων
και θα δείς αν ακουμπάει πουθενα η αλυσίδα
λογικά αν δεν ακουμπάει κάπου
θα είναι ή τα πεντάλ ή η μεσαία τριβή
στην πρώτη περίπτωση θέλουν λύσιμό και γρασάρισμα τα πεντάλ
στην δεύτερη η μεσαία τριβη
στην περίπτωση θέλεις ένα λεπτό 13ρι κλειδί
στην δεύτερη θέλεις εξωλκεα που θα πρέπει να τον αγοράσεις :D
αν το τρίξιμο ακούγεται όταν φρενάρεις δοκίμασε :
Σωστή ρύθμιση (με λίγο toe in ). Αν είναι εφικτό, άλλαξε τις ροδέλες από τα παπουτσάκια (υπάρχει ένα σετ λεπτότερο και ένα παχύτερο) έτσι ώστε το λεπτότερο σετ να είναι και το κοντύτερα στη ζάντα.
Καθάρισμα του στεφανιού με οινόπνευμα/βενζίνη/διαλυτικό. Τρίψιμο του στεφανιού με ψιλό ντουκόχαρτο/ατσαλόμαλλο (προσοχή, τα πρώτα φρεναρίσματα μετά είναι ΑΜΕΣΑ)
Αλλαγή των παπουτσακίων με άλλα καλύτερης ποιότητας (λέγε με koolstop).
Αν όλα αυτά δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα, δοκίμασε ένα εξορκισμό !!!
Σύμφωνα με όσα γράφει ο Sheldn Brown, μόνο το μπροστινό φρένο πρέπει να χρησιμοποιείται. Το πίσω φρένο υπάρχει κυρίως ως εφεδρικό (σε περίπτωση που σπάσει το συρματόσχοινο του μπροστινού) ή σε ελάχιστες - ειδικές - περιπτώσεις.
@babis
ναι δεν διαφωνώ
αλλά το θέμα είναι αν κάποιος απυρος δεν επιβραδύνει με το πισινό φρένο θα φάει πολύ εύκολα καπάκι
οπότε καλό είναι να θεωρείται σαν σωστό να πατάμε τα 2 φρένα μιας και αν είσαι έμπειρος ξέρει ήδη να φρενάρει σωστά
:D
Παιδιά λίγο προσοχή σε ότι γράφουμε ή μεταφέρουμε.
Στο ποδήλατο ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΦΡΕΝΑ.
Ανάλογα με την περίπτωση, περισσότερο το ένα από το άλλο, αλλά πάντα και τα δύο.
Δεν έχει εφεδρικό και καλό. Φυσικά το μπροστά φρένα φρενάρει καλύτερα και πιο δυνατά στις περιπτώσεις ευθείας και ανηφόρας, ενώ σε περίπτωση κατηφόρας χρησιμοποιούμε κυρίως το πίσω (μαζί με το μπροστά). Είναι θέμα φυσικής.
Καλορυθμισμένα φρένα, καθαρά στεφάνια, παπουτσάκια / τακάκια σε καλή κατάσταση, συρματόσχοινα επίσης σε καλή κατάσταση και όχι τσακισμένα = Καλό Φρενάρισμα
Μετά βάζουμε στο παιχνίδι και τον παράγοντα "χέρι" = Σωστό Φρενάρισμα
Πιστέψτε με, αυτή είναι μία συζήτηση που δεν τελειώνει ποτέ όσον αφορά τόσο τις μοτοσυκλέτες όσο και τα ποδήλατα :)
Η γνώμη μου είναι πως όσο πιο σωστά και αποδοτικά φρενάρει κανείς με το μπροστινό τόσο το καλύτερο, όμως οι εταιρείες δικύκλων δεν τοποθετούν πίσω φρένα για πλάκα.
επειδή έβαλα λάθος ταχύτητες; Το ποδήλατό μου είναι ολοκαίνουριο! Είκοσι ημερών ποδήλατο , και το Σάββατο πηγαίνοντας το βράδυ στην δουλειά ένιωσα ένα μεγαλο τρίψιμο και θόρυβο και μετ ά κόπηκε η αλυσίδα μου!!!Γαμώτο πια!! Ονειρεύομουν τόσον καιρό τη χαλαρή βόλτα της Κυριακής και στο τέλος την έχασα!!Ελεος!!!
τα παντα μπορεις να παθεις απο κακο χειρισμο...
το πιο απλο ειναι να σου κοπει η αλυσιδα,
να σου σπασει ο πισω ντεραγιερης,
να σου τσακισει το νυχι,
να σου κοπουν οι ακτινες,
ακομα και να σου τσακισει ο δυσκοβραχιωνας,
η να σου σπασει το πεταλι.
ολα γινονται...
Θυμάσαι τι δίσκους είχες όταν σου έσπασε;
λάθος δίσκοι ή διαλυμένος μπρος εκτροχιαστής από πτώση. Αλλά σε καινούργιο ποδήλατο, μάλλον το πρώτο. Γενικά, δουλεύουμε κυρίως το μεσαίο μπροστινό γρανάζι και χρησιμοποιούμε τα δύο άλλα για ακραίες συνθήκες (ανηφόρα ή μεγάλη ταχύτητα). Επίσης, όταν αλλάζουμε γρανάζι, ιδίως εμπρός, πρέπει να χαλαρώνουμε λίγο την δύναμη στα πεντάλ, να κάνουμε την αλλαγή και μετά πάλι δυνατά πετάλι αφού σιγουρευτούμε ότι ο δίσκος άλλαξε.
@tomac
ναι όντος εγώ έσπαγα τις ακτίνες μου από κακό χειρισμό
το πρόβλημα το έλυσα βάζοντας spd Που με ανάγκασαν να πατάω καλύτερα
για την αλυσίδα συνήθως είναι κακός χειρισμός
μπορεί κάποιος πίρος να μην ήταν στην θέση του να έπιασε στραβά στα γρανάζια και να τσάκισε :D
Νομίζω, αν η αλυσίδα είναι καινούργια, ΔΕΝ έχει προλάβει να σκουριάσει, είναι καλολαδωμένη ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΣΠΑΣΕΙ.
Εκτός αν κάνεις απότομη - τσαπατσούλικη κίνηση.
Ή εκτός αν έχει ξανα-κοπεί και ο μάστορας δεν την ένωσε όπως έπρεπε (δεν έβαλε σωστά τον νέο πείρο).
Μήπως δοκίμασες καμιά ταρζανιά σε καμιά ανηφόρα, πάτησες άτσαλα - πολύ δυνατά και είχες επιλέξει λάθος σχέση Μικρό - μικρό ή μεγάλο - μεγάλο????
Αν συνηθίζεις να ζορίζεις την αλυσίδα (και τα γρανάζια) επιλέγοντας λάθος σχέσεις, θα έχεις πρόωρη φθορά και στο τέλος σπάσιμο....
Την ώρα που άλλαζα έγινε το τρίξιμο και μετά έσπασε. Ημουν στην πρώτη ταχύτητα αριστερά και δεύερη δεξιά!! Ελεος!! Έκλαιγα από το κακό μου! Και είχα προετοιμαστεί και κατάλληλα για την χαλαρή ποδηλατοβόλτα της Κυριακής!!Ακόμα το φυσάω και δεν κρυώνει!! Ο ποδηλατάς μου δεν το πίστευε!!!
γιατί την ανεβαίνω κάθε βράδυ που πάω στην δουλειά μου! Βέβαια βιαζόμουνα γιατί είχα αργήσει αλλά δεν θυμάμαι να έκανα κάτι διαφορετικό από όλες τις άλλες βραδιές! Μου άλλαξε βέβαια σήμερα δωρεάν την αλυσίδα ο ποδηλατάς μου γιατί δεν ήξερε τι να υποθέσει κι αυτός!!! Μου είπε να αλλάζω τις ταχύτητες πολύ πριν φτάσω στην ανηφόρα έτσι ώστε να μην κάνω λάθος εκείνη τη στιγμή, αλλά εγώ λάθος δεν έκανα! Είχα τα χέρια μου έτοιμα από πριν για την αλλαγή!! Τι να πώ ρε παιδιά!! Στις 17 του περασμένου μήνα το αγόρασα!! Ολοκαίνουριο ποδήλατο ρε γαμώτο!! Πότε θα είναι η επόμενη χαλαρή βολτούλα για να αποζημιωθώ για αυτό το κάζο;
θα το προσέξω! Ισως γι αυτό να έκανε και το έντονο τρίξιμο που μου το έκανε κι άλλες φορές!
Άργησα αλλά τελικά ασχολήθηκα με τον θόρυβο και αρχικά έσφιξα τον βραχίονα του ντεραγιέ και τη βάση της ντίζας με αλενάκι και μία μικρή βόλτα (λόγω παγωνιάς) έδειξε ότι ο θόρυβος πλέον είναι ανεπαίσθητος.
Ευχαριστώ και πάλι για τις υποδείξεις!