Οι γιορτές πλησιάζουν, είπα να κάνω ένα δωράκι στο τρεκκιν μου (η αλήθεια είναι ότι κάποιος φίλος έβαλε αγγελία με χαμηλές τιμές, ολοκαίνουργια ανταλλακτικά που του μείνανε και είπα να τα τσιμπίσω....). Δεν τα έχω δει, τα παραλαμβάνω αύριο.
Θα μου κάνουν όμως???????
1) μεσαία τριβή Shimano LX.
Βλέπω δύο νούμερα: 68 (αναφέρεται στη διάμετρο του κελύφους?) εκεί είμαι ΟΚ, 68 φοράω και τώρα. Αν ήταν πχ 73 δεν θα χωρούσε στο σκελετό, νομίζω, ε?
Το άλλο 118, αναφέρεται στο συνολικό μήκος (πλάτος?) από άκρη σε άκρη? Τι γίνεται αν αυτό που φοράω τώρα είναι 118? Θα έρθουν πιο κοντά οι πεταλιέρες στο σκελετό? Τώρα παρατηρώ ότι έχουν αρκετή απόσταση. Σίγουρα 5 χιλιοστά δεν θα χαλάσουν την κατάσταση. Ή μήπως όχι?
2) εκτροχιαστής εμπρός XT.
Αυτός που φοράει τώρα είναι top swing (το καλώδιο κατεβαίνει από επάνω προς τα κάτω) Τι γίνεται αν ο νέος είναι ανάποδος? Θα δουλέψει? Μήπως θα δουλέψει αναπόδα (βλ χειριστήρια)?
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: θα χρειαστώ τίποτα adaptors, spacers, ή άλλα "ειδικά εξαρτήματα"?
1) αν μηλάμε για Lx καινούργιο τότε το 118 δεν παίζει μιας και είναι hollotech2
το 68 σημαίνει ότι ειναι αγγλικό πάσο το 73 νομίζω είναι το ιταλικό
το αν θα χρειαστείς spacers είναι θέμα ψαλιδιών και τα έχει μέσα στο πακέτο
2) το top swing σημαίνει ότι το κολάρο είναι από πάνω το άλλο είναι από κάτω λογικά δεν θα έχεις πρόβλημα
η ντίζα δένει και από πάνω και από κάτω
για το ανάποδο δούλεμα θα δεις
αν τα χειριστήρια ταχυτήτων σου ειναι dual control θα πάρεις το αντίστοιχο για το dual control
αν όχι τότε θα πάρεις την αλλαγή που δεν είναι για dual control
:D
καλές αγορές
:D
τελικά τι έκανες εσύ???
βρήκες αυτά που θέλεις να πάρεις?/
τελικά έκανα ένα λάθος μπροστά και το dual control και το rapidfire παίρνουν την ίδια αλλαγή :D
Λοιπόν, οι ποδηλατάδες που απευθύνθηκα ήταν κατηγορηματικοί (ο ένας έβγαλε και παχύμετρο - πήγε να μου φύγει το κράνος όταν το είδα, επιστήμονες πλέον.... και εγώ τους κατηγορώ, ου να μου χαθώ), η μεσαία τριβή είναι πιο "μακρυά". Δηλαδή ταιριάζει ως προς το πάχος αλλά θα περισσεύει δεξιά - αριστερά (αν το έπιασα καλά).
Επίσης ο εκτροχιαστής ΔΕΝ ταιριάζει στο πάχος του κάθετου σωλήνα μου. Είναι για πιο λεπτό σωλήνα (βέβαια έχει ένα σκληρό πλαστικό, που εφάπτεται και είναι κάπως στερεωμένο στο δακτυλίδι, μπορεί να βγει μόνο αν το σπάσω, μετά όμως ίσως να κάνει / ίσως να αχρηστευτεί το ντεραγιέ.... δεν το δοκιμάζω).
Για να μην ανοίγω άλλο θρεντ, μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε οι έχοντες μηχανικά δισκόφρενα? (ναι εκεί έφτασε η χάρη μου - ή μάλλον της γυναίκας μου).
Λοιπόν, το ποδήλατο είναι ΜΤΒ Merida, έχει μηχανικά Shimano. Το πίσω τακάκι βρίσκει στον δίσκο, ακόμα και όταν δεν πατάω τη μανέτα, ακόμα και αν λύσω εντελώς το συρματόσχοινο. Συνεπώς ΥΠΟΘΕΤΩ ότι πρέπει να ρυθμίσω το δεξί "σταθερό" μέρος / τακάκι, αυτό που είναι από την μεριά των ακτίνων και όχι το αριστερό που κινείται με την μανέτα. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ??????????
Κάτι αντίστοιχο με το απομακρύνω το παπουτσάκι από το στεφάνι του τροχού στα V-brakes (αυτό όμως ξέρω να το κάνω....).
HELPPPPPPPPPPPPPPppppppppppppppp
καλημερα RockaRolla....
στο δικο μου δισκοφρενο αυτο γινεται απο μια υποδοχη που εχει για alenακι στην πισω πλευρα απο το δεξι τακακι...αριστεροστροφα η δεξιοστροφα αναλογα,το τακακι πλησιαζει η απομακρυνεται απο τον δισκο....
τωρα στα δικα σου δισκοφρενα δεν ξερω αν εχει το ιδιο συστημα,αλλα πιστευω θα ειναι κατι παρομοιο....
Καλημέρα.
Για να πω την αλήθεια, αυτή την αλλενόβιδα την πείραξα χωρίς αποτέλεσμα.
Δηλαδή, ξεκίνησα και την βίδωνα προς τη μια κατεύθυνση, τελικά έσφιξε και δεν κουνιόταν ο τροχός με τίποτα. Ωραία λέω, θέλει από την άλλη.
Την ξεβίδωσα μέχρι ΤΕΡΜΑ (δεν πάει άλλο, κολλάει και δεν γυρίζει άλλο η βίδα) αλλά πάλι τίποτα. Ο τροχός γυρίζει με ζόρι.
Μετά πήγα στους ρεγουλατόρους, ρύθμιση όσο παίρνει, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Τέλος πήγα και ελευθέρωσα εντελώς το συρματόσχοινο. Πάλι τίποτα.
ΔΕΝ παίζει να έχω στραβώσει κάτι.
Το ποδήλατο έκανε μια βόλτα ΜΟΝΟ, από τον ποδηλατά στο σπίτι. Στη διαδρομή είχα και τα ρπώτα παράπονα από τη γυναίκα μου "ζορίζομαι στο πετάλι...". Το λάθος είναι ότι δεν γυρίσαμε επιτόπου στον ποδηλατά.
...παιζουν και δυο ακομα αλενοβιδες που ρυθμιζουν το αριστερο τακακι...κατα ποσο θα ειναι και αυτο κοντα η μακρυα απο τον δισκο...το τσεκαρες αυτο??(αυτο εννοεις ρεγουλατορους??)...αν και με αυτο δεν γινεται τιποτα,τοτε καποιο προβλημα θα υπαρχει..πηγαινε το στον ποδηλατα να το δει...
http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponen...
αυτό είναι το πλήρες σύστημα μίας lx
δεν έχει μεσαία τριβή (hollotech2) σαν την κλασική αλλά ενσωματωμένη και απλά πατάει στα ποτήρια (7 και 13) και έχεις spacers (11 12 8) που τα βάζεις από όποια μεριά θέλεις. τους αποστάτες(spacers) του βάζεις ανάλογα με το άνοιγμα των ψαλιδιών (για να μην ακουμπάνε τα ψαλίδια στους δίσκους
το 9 δεν χρειάζετε να μπει είναι για να κρατάει την υγρασία μακριά αλλά δεν κάνει κάποια δουλειά
αυτό το σύστημα βγαίνει σε ένα μέγεθος όπως και τα κλασικά μιας και το 113-118 κτλ είναι το μήκος του άξονα και όχι του βαρελιού το οποίο παίζει σε ιταλικό και αγγλικό πάσο
αν ήταν εκεί το πρόβλημα η θα κολυμπούσε μέσα η δεν θα έμπαινε
αυτό που σου προτείνω είναι να ελέγξεις το σπίρομα για φθορά και βρομιές μιας και δεν παίζει να μην μπαίνει :D
(έγινα και ο sheep διαβάζω manual)
αυτό το πλαστικό είναι που πρέπει να βγει για να μπει
παλιότερα υπήρχαν 2 διαστάσεις τώρα βάζουν αυτό το πλαστικό και λύσανε το πρόβλημα τους
αλλά νομίζω πως έχει κόλπο για να βγει για να το ξαναβάλει σε περίπτωσή αλλαγής σε άλλο ποδήλατο
αλλά δεν τα σπας τα ξεκολλάς
:D
με δισκόφρενα δεν ασχολούμαι και δεν πρόκειται οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω :D
Το πρόβλημα είναι από το δεξί τακάκι. Αλλιώς με την ελευθέρωση του συρματόσχοινου θα διορθωνόταν το πρόβλημα.
Το δεξί τακάκι, έχει μια αλλεν και δυο αστεράκια-βίδες (torx?), υποθέτω ότι δεν τις πειράζουμε τις δύο, είναι για την στερέωση?
Τα έχω πάρει με τα δισκόφρενα.... χάθηκαν τα ωραία - απλά - οικονομικά - λειτουργικότατα V-brakes?
Ρε σεις - φλασιά - παίζει να έχει κάτσει "...κάπως.." ο τροχός? Βέβαια δεν κοσκινίζει, δεν βλέπω κάτι σχετικό... Τι ναναι τι ναναι?
..επειδη ειχα κι εγω προβλημα με το τακακι, εβαλα δυο ροδελες αναμεσα στο δισκοφρενο και τον σκελετο πανω στην αλενοβιδα και τωρα ειναι οκ...(δες την φωτο...)
http://img528.imageshack.us/img528/2047/plk030161024x768ve7.jpg
τα δισκοφρενα ειναι λιγο 'μανικι' μεχρι να τα ρυθμισεις..(τουλαχιστον τα μηχανικα)..
Εγώ, γενικά, θα έλυνα την δαγκάνα και θα καθάριζα τα μέρη που πρέπει να κινούνται. Μετά θα έριχνα και κάποιο λιπαντικό. Έτσι όπως τα περιγράφεις μου ακούγεται σαν να έχει πιάσει μάκα το τακάκι και να μην κουνιέται.
Αν δεις το ποδήλατο, θα βάλεις τα γέλια (και εγώ τα κλάματα).
Αστράφτει από καθαριότητα. Η μόνη βόλτα που έκανε ήταν ποδηλατάδικο - σπίτι.
Καθαρό, γυαλιστερό, σχεδόν απάτητο.
Έβαλα τη ρόδα επάνω μου και ίσα που άφησε ένα ίχνος το οποίο τίναξα ελαφρά και έφυγε....
Πως λέμε "μάχιμο ΜΤΒ".... ε καμμία σχέση.....
Δεν είναι θέμα βρωμιάς. Τέλος πάντων, σήμερα το απόγευμα, πριν την βόλτα από Π. Αρεως και ΥΠΕΧΩΔΕ θα κάνυομε μια βόλτα στον τοπικό ποδηλατά για συμβουλές και υποδείξεις....
Ευχαριστώ.
Είχα το ίδιο πρόβλημα, κόντεψα να τρελάθώ. Το πήγα εν τέλει στον ποδηλατά κι' επειδή η τέχνη κλέβεται και δεν μαθαίνεται, τον παρακολούθησα. Στο μπροστινό μέρος της δαγκάνας, παρατήρησέ την καλά, πρεπει να έχει μία τάπα. Και σε αυτό το μέρος έχει αλλενόβιδα, κάτω απ' την τάπα. Ρυθμίζονται Και οι δύο δαγκάνες.
Για να καταλάβεις, άλλαξα πιρούνι και το στέλεχος - στο οποίο πατάει η δαγκάνα- είναι χοντρότερο. Απελπίστηκα και νόμιζα πως έπρεπε να το φάω με τον τροχό, για να το λεπτύνω -σκέψου μυαλό το πρώτο που σκέφτομαι είναι ο τροχός.
Πάντως μετά τον ποδηλατά, το δοκλιμασα ο ίδιος και σιγουρεύτηκα.
Χαλαρώνεις τις άλεν που στερεώνουν την δαγκάνα στο σκελετό. Τότε η δαγκάνα μπορεί να μετακινηθεί λίγο μέσα-έξω. Κάνε τη ρύθμιση που χρειάζεται ανάλογα με το ποιό τακακι βρίσκει και σφίξε. Άλλη μέθοδος είναι να λύσεις, κρατήσεις το φρένο πατημένο, ξανασφίξεις. Αν έχεις πρόβλημα, στείλε μέιλ με το τηλέφωνό σου @ strouf@hotmail.com
Για την αρχική ερώτηση @ ροκαρολλα:
1. Το 68 είναι το μήκος του σωλήνα του σκελετού που μπαίνει/βιδώνει η μεσαία τριβή (bottom bracket shell). Το πιο συνηθισμένο μήκος είναι το 68 και το σπείρωμά του είναι το standard εγγλέζικο 24tpi (threads per inch). Οταν το μήκος αυτό είναι 70 χιλιοστά σημαίνει οτι είναι ιταλικό, και το σπείρωμα του δεν είναι εγγλέζικο (σε ιντσες) αλλά μετρικό.Υπάρχει και 73mm. Σε παλιότερα ποδήλατα μπορεί να βρεί κανείς και άλλες "περίεργες" διαστάσεις και σπειρώματα.
2. Κάθε σκελετός παίρνει συγκεκριμένο τύπο μεσαίας τριβής (διάμετρος/σπείρωμα/μήκος κελύφους μεσαίας τριβής) και ανάλογα με τα εξαρτήματα που τοποθετούνται (ντεραγιε μπροστά, πίσω κέντρο τροχού,ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σκελετού), μπαίνει και αντίστοιχο μήκος άξονα μεσαίας τριβής. (Δηλαδή ο ίδιος τύπος μεσαίας τριβής μπορεί να παράγεται με διαφορετικά μήκη αξόνων)
ΠΧ.σε ένα σκελετό μπορεί να τοποθετηθεί μεσαία τριβή μήκους κελύφους 68mm αλλά το μήκος του άξονα της μεσαίας τριβής μπορεί να είναι 108mm, 110mm, 112mm, 118mm, 122mm κλπ. Απο το μήκος αυτό του άξονα εξαρτάται το πόσο κοντά ή μακρυα απο το σκελετό θα τοποθετηθεί ο δεξιός δισκοβραχίονας με το ένα, δύο ή τρία γρανάζια (ανάλογα με το αν πρόκειται για μονοτάχυτο, κουρσάκι ή ΜΤΒ,ΑΤΒ κλπ).
Επειδή όμως η αλυσσίδα πρέπει να λειτουργεί όσο γίνεται παράλληλα με τον διαμήκη άξονα του σκελετού (δηλαδή πρέπει να έχει συγκεκριμένο chain line, το οποίο είναι συγκεκριμένο για κάθε σκελετό και πίσω κασσέτα),για να εξασφαλιστεί αυτό, τα μπροστά γρανάζια του δισκοβραχίονα πρέπει να βρίσκονται σε αυστηρά καθορισμένη απόσταση απο τον διαμήκη άξονα του σκελετού - που αυτό με τη σειρά του καθορίζεται απο το μήκος του άξονα της μεσαίας τριβής.
3.Αν προκειται για παλαιού τύπου μεσαία τριβή (JIS standards) με τετράγωνο καρέ/υποδοχή δισκοβραχίονα, τότε πρέπει να τοποθετήσεις μεσαία τριβή με συγκεκριμένο μήκος άξονα.
Αν μιλάμε για SHIMANO HOLLOWTECH ΙΙ, ή αντίστοιχα HOLLOWTECH άλλων κατασκευαστών, τότε η απόσταση τοποθέτησης του δισκοβραχίονα απο το σκελετό (ουσιαστικά πρόκειται πάλι για το μήκος του άξονα) ρυθμίζεται απο την προσθήκη ή όχι ενος ή περισσοτέρων δαχτυλιδιών ανάμεσα στο σκελετό και στο δεξί ποτήρι/ρουλεμαν.
4.Οσον αφορά τον μπροστά εκτροχιαστή:
Οι εκτροχιαστες ειναι 3 ειδών:
α. αυτοί στους οποίους το συρματόσχοινο κατεβαίνει απο πάνω και τραβάει το μπρατσάκι του εκτροχιαστή (όπως στη δική σου περίπτωση)
β. αυτοί στους οποίους το συρματόσχοινο έρχεται απο κάτω (συνήθως περνωντας κάτω απο τη μεσαία τριβή) και τραβάει το μπρατσάκι του εκτροχιαστή απο κάτω (down pull)
γ. αυτοί στους οποίους το συρματόσχοινο μπορεί να τοποθετηθεί είτε απο πάνω είτε απο κάτω (dual pull)
Αυτό σημαίνει ότι στο ποδήλατό σου μπορείς να τοποθετήσεις μόνο α' ή γ' τύπου εκτροχιαστή. Διαφορετικά, αν θέλεις να βάλεις "down pull" θα πρέπει να αλλάξεις τη διαδρομή της ντίζας (συρματόσχοινο) και να το φερεις να περνάει κάτω απο τη μεσαία τριβή - αν αυτό είναι δυνατον.
Επειδή ακριβώς οι εκτροχιαστές τοποθετουνται σε σκελετούς με διαφορετικά πάχη σωλήνων, ο κατασκευαστής τους έχει προβλέψει 2 ή 3 αντάπτορες (πλαστικά δαχτυλίδια) ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε seat tube (κάθετος σωλήνας σκελετού).
Το κείμενο αυτό, σαφώς δεν καλύπτει-εξαντλεί το θέμα μεσαίες τριβές/μπροστά ντραγιέ, αλλά ευχομαι να είναι αρκετά διαφωτιστικό χωρις να σε κούρασα.
Columbus discovers Cro-moly
@columbus
που βρέθηκες εσύ εδώ ?
καλός σε βρήκαμε καταρχήν
ωραία τα είπες δεν κούρασες :D
Κώστας - strouf, από εδώ και εμπρός θα ξέρω που θα πηγαίνω το ποδήλατό μου για service.....
Την απάντησή συ την διάβασα σήμερα, εχθές πήγα στον ποδηλατά ΕΚΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που περιγράφεισ.
Λασκάρισε τις δύο άλλεν που συγκρατούν την δαγκάνα, πάτησε το φρένο, έσφιξε και μικρορύθμισε από την "πίσω" άλλεν.
ΓΙΟΥΠΙ τώρα δουλεύει όπως και το μπροστινό.................
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις, τώρα πάω να διαβάσω το από πάνω ποστ (μεγαλούτσικο, αλλά μάλλον κάτι καλό...)
Από ότι βλέπω, το κατέχεις σε βάθος το θέμα.
Καλώς ήρθες, θα είσαι ιδιαίτερα χρήσιμος στην παρέα και στο Φόρουμ γενικότερα.
@rockarolla
όταν τα είπα εγώ δεν είπες ότι κατέχω το θέμα
:(
είμαι και πιο λαϊκός :D