Ο πεζός που νίκησε το τζιπ

7 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rearviewmirror
Απών/απούσα

Η «οδύσσεια»

ΟΤάσος Πουλιάσης δεν είναι ούτε ακτιβιστής ούτε περίεργος τύπος. Τον Μάρτιο του 2007 περπατούσε στην οδό Αραχόβης στα Εξάρχεια, όταν συνάντησε μπροστά του ένα τζιπ παρκαρισμένο κάθετα πάνω στο πεζοδρόμιο. Αυτό που «έπρεπε» να κάνει αυτός και η φίλη του η Χριστίνα ήταν αυτό που έχουμε συνηθίσει όλοι να κάνουμε καθημερινά: να κατέβουν στο δρόμο και να συνεχίσουν την πορεία τους. Όχι. Τσατίστηκε και αυθόρμητα, χωρίς να το πολυσκεφτεί, ο Τάσος έβαλε τα χέρια του πάνω στο καπό του τζιπ-εμπόδιο και πήδηξε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μικρό βαθούλωμα. Ο συναγερμός ήχησε, ο ιδιοκτήτης βγήκε έξω, ο Τάσος παρέμεινε, ακολούθησε λεκτική διαμάχη, μαζεύτηκε κόσμος, ήρθε η Αστυνομία. Ο Τάσος είπε ότι έκανε αυτό που οποιοσδήποτε αγανακτισμένος ανάπηρος θα είχε κάνει, αν μπορούσε – προσπαθούσε να υποστηρίξει τα δικαιώματα των πεζών. Αντιμετωπίστηκε και από τον κόσμο που είχε μαζευτεί και από την αστυνομία ως «αναρχικός, θρασύς, ανώριμος» που προσέβαλε και καταπάτησε ιδιωτική περιουσία. Τελικά οδηγήθηκαν στο τμήμα, όπου κατατέθηκαν μήνυσεις και αγωγές αποζημίωσης. Ποτέ δεν δόθηκε κλήση στον ιδιοκτήτη του τζιπ για παράνομο παρκάρισμα!

Η δίκη

Ο Τάσος αποφάσισε να το κυνηγήσει. «Δεν με νοιάζει για τα λεφτά της αποζημίωσης, κάπου θα τα βρω. Αλλά το θέμα των δικαιωμάτων των πεζών θα το φτάσω μέχρι και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο αν χρειαστεί» έλεγε. Η υπόθεση έγινε πολύ γρήγορα γνωστή, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και τα blogs, υποστηρίχθηκε από το site των «Πανθήρων του Δρόμου», των streetpanthers, γράφτηκε ως «παράλογο γεγονός» σε ειδησεογραφικά site του εξωτερικού… Τελικά, συνήγορος των πεζών ανέλαβε, εθελοντικά, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Τον Δεκέμβριο του 2008, η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Η απόφαση εκκρεμούσε ως την Παρασκευή 15 Μαΐου που τηλεφώνησα στον Τάσο για να δω τι είχε γίνει: «Δεν τα ’μαθες; Νικήσαμε!».

Η απρόβλεπτη νίκη

Σύμφωνα με την –πολύ σημαντική για τα δικαιώματα των πεζών– απόφαση 966/2009 του Δικαστηρίου αναγνωρίζεται η «ηθική βλάβη και η προσβολή προσωπικότητας» του Τάσου και της Χριστίνας από το παράνομα σταθμευμένο τζιπ και ο ιδιοκτήτης του καλείται να καταβάλει 600 ευρώ σε κάθε έναν από τους δύο πεζούς καθώς και 80 ευρώ για τα δικαστικά τους έξοδα.
Η δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου (967/2009) δεν δικαιώνει την πράξη του πεζού, αλλά αναγνωρίζει την αγανάκτησή του και τον καλεί να καταβάλει αποζημίωση 745 ευρώ κι 100 ευρώ για δικαστικά έξοδα στον ιδιοκτήτη του τζιπ. Η αγωγή του ιδιοκτήτη απορρίπτεται για τη Χριστίνα, στην οποία ο ιδιοκτήτης καλείται να καταβάλει 100 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.
«Η απόφαση που δικαιώνει τους δύο πεζούς είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Αρκεί να υπάρχουν ενεργοί πολίτες, ακτιβιστές δικηγόροι και δικαστές σε επαφή με την πραγματικότητα. Η δικαστική απόφαση αυτή έχει γενική αξία: κάθε φορά που ένας πεζός εμποδίζεται από ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει να διεκδικεί την αποζημίωσή του» λέει ο δικηγόρος κ. Σωτηρόπουλος.
Στον Τάσο δεν αρέσει η δημοσιότητα κι όταν τον παίρνουν από κανάλια και πρωινές εκπομπές αρνείται να μιλήσει. «Καταλαβαίνω όμως τελικά ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστή η συγκεκριμένη υπόθεση και η νίκη. Αρχικά γιατί οι πεζοί θα έχουν κάποιο “σημείο αναφοράς” να πατήσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ατασθαλίες των οδηγών. Από την άλλη, είναι και κάτι σαν “προειδοποίηση”, για να ξέρουν οι οδηγοί ότι οι παράνομες συμπεριφορές τους μπορούν να τιμωρηθούν και να πάψει επιτέλους η ατιμωρησία».
Είναι μια μικροσκοπική νίκη μπροστά στην αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στο χάος της Αθήνας. Μια κατάσταση που πλήττει ουσιαστικά και αμετάκλητα τους «ασθενέστερους» πολίτες: παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους… Επιτέλους!

*Απόσπασμα απο την Athens Voice

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Automation
Εικόνα Automation
Απών/απούσα

Ζήτω και πάλι ζήτω!
Ας αναπνεύσουμε ελεύθερα επιτέλους!

Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Οπότε έριξε και στον πεζό πρόστιμο;

soulis
Απών/απούσα

να μην ετρωγε και ο πεζος κατι ψιλα, αμα προκαλεσε ζημια.

DonP
Απών/απούσα

Efage megalytero prostimo apo ton tzipa telika...

thalis
Απών/απούσα
freediver
Εικόνα freediver
Απών/απούσα

ομως αθροιστικα με την Χριστινα μπηκε μεσα ο τζιπατος