Ένας ανθρωπολόγος πρότεινε το ακόλουθο παιχνίδι στα παιδιά μιας Αφρικάνικης
φυλής: Τοποθέτησε ένα καλάθι γεμάτο ζουμερά φρούτα δίπλα σ’ ένα δέντρο και είπε στα παιδιά ότι όποιο από αυτά φτάσει πρώτο στο καλάθι θα πάρει όλα τα φρούτα. Όταν τους έδωσε το σινιάλο για να τρέξουν, πιάστηκαν χέρι χέρι και ξεκίνησαν να τρέ
χουν όλα μαζί. Ύστερα κάθισαν σ’ έναν κύκλο για να φάνε τα φρούτα. Όταν ρώτησε τα παιδιά γιατί το έκαναν αυτό αφού κάποιο από αυτά θα μπορούσε να είχε καρπωθεί όλα τα φρούτα, τα παιδιά απάντησαν "UBUNTU" που σημαίνει «δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι αν έστω ένας από εμάς είναι στενοχωρημένος!» Η λέξη "UBUNTU" στη γλώσσα τους σημαίνει «Υπάρχω γιατί υπάρχουμε».
Έγινε λοιπόν το αντίστοιχο παίγνιο και σε ένα Γυμνάσιο χώρας-μέλους της Ευρωζώνης με την διαφορά ότι το καλάθι δίπλα στο δένδρο περιείχε ένα γυαλιστερό iPod, ένα iPad και ένα iPhone, πάλι με την εξήγηση ότι ο πρώτος τα παίρνει όλα.
Όταν λοιπόν δόθηκε το σινιάλο για να τρέξουν, έπεσαν αγκωνιές, τρικλοποδιές, μπουνιές και τελικά το πιο μεγαλόσωμο παιδάκι έφτασε πρώτο και πήρε και τα τρία gadgets. Ύστερα, μερικά παιδάκια κάθισαν γύρω από τον μεγαλόσωμο συμμαθητή τους και τον παρακολουθούσαν να χειρίζεται τα ηλεκτρονικά καλούδια με θαυμασμό, κάποια άλλα είχαν περικυκλώσει τον ανθρωπολόγο και διαμαρτύρονταν για τους άδικους κανόνες του παιγνίου απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλουν στον Διευθυντή του Σχολείου και στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ενώ κάποια άλλα δέχθηκαν μοιρολατρικά την τύχη τους, ψελλίζοντας ότι το όλο παίγνιο ήταν στημένο από ξένα κέντρα εξουσίας.
Όταν ο ανθρωπολόγος συνήλθε και επέβαλε την δέουσα τάξη, πλησίασε το παιδάκι που νίκησε και το ρώτησε γιατί κράτησε και τα τρία gadgets αντί να σκεφτεί να κρατήσει το ένα και να μοιράσει τα υπόλοιπα σε δυο φίλους του. Εκείνο, του απάντησε μονολεκτικά 'ZBOUTSAM', που σημαίνει 'Στην Πούτσα μου'.
Η λέξη 'ZBUTSAM' στην γλώσσα της εν λόγω χώρας/φυλής σημαίνει 'υπάρχω για να ζω σε βάρος των υπολοίπων, συγγενών, συμμαθητών, ντόπιων ή ξένων και το βρίσκω απολύτως φυσικό'.
Το σχολείο του πειράματος ήταν το 2ο Γυμνάσιο/Λύκειο Ελασσόνας και η χώρα του σχολείου, η Ελλάδα
...το σκεπτικό σου όπως αυτό βγαίνει από το ωραίο κείμενό σου, να ρωτήσω κάποιες απορίες που μου δημιουργήθηκαν διαβάζοντάς το. Για ποιο λόγο στη μία περίπτωση καταλήξαμε στο UBUNTU και στην άλλη στο ZBOUTSAM;
α) λόγω ιδεολογίας και παιδείας. Τα παιδιά στην Αφρική γαλουχούνται από μικρά με αξίες και ιδανικά. Σ' αυτό έχουν προσφέρει και οι ιεραποστολές. Τι δουλειά έχουν εκεί κάτω άλλωστε; Για να μην εξετάσουμε και τα πλήρως εξοπλισμένα σχολεία της Αφρικής.
β) λόγω καλών και κακών ανθρώπων. Είναι γνωστό ότι οι μαύροι είναι ένα κλικ πιο μπροστά από εμάς στην εξέλιξη, οπότε τα καλύτερα γονίδιά τους τους υπαγορεύουν να είναι και καλύτεροι άνθρωποι.
γ) λόγω διαφθοράς. Τα παιδιά της Ελλάδας, βλέποντας τη διαφθορά, το μαύρο χρήμα, τους κακούς πολιτικούς, τη παράγκα, το ότι η πανάθα και η αεκ δεν έχουν γήπεδο, τη φοροδιαφυγή και πολλά άλλα δεινά που μας βρήκαν απ' τους ουρανούς, το έριξαν στο ZBOUTSAM.
δ) λόγω του Ελληνάρα. Μα τι παιδιά θα έβγαζε αυτός ο καραβλάχος ο Ελληνάρας, ο οποίος μολύνει την ατμόσφαιρα, χαλάει το western-romance, δεν του τη σπάει το λειτουργικό στα ελληνικά που έχει στο πισί του, δεν καταλαβαίνει την αξία του να μυρίζεις παπαρούνες πάνω σε ένα μωβ φιξάκι, και δεν μιλάει και καλά αγγλικά;
ε) λόγω των διαφορετικών ανταλλακτικών και οικονομικών σχέσεων που ισχύουν στις δύο κοινωνίες. Έχοντας αυτές σαν βάση τους, επάγονται "ιδεολογίες", νοοτροπίες και μπλα μλπα καταλήγουμε στο UBUNTU και στο ZBOUTSAM.
στ) Εξωγήινοι. Τέλος.
Ωραία επιλογή να απεικονίσεις -όχι ότι έχει και μεγάλη σημασία- το αντικείμενο του πόθου του ZBOUTSAM στις i-σιχτίρ συσκευές αντί για τα παράθυρα του μπιλάκου. Τουλάχιστον ο τελεταίος κλείνει ένα κομμάτι κώδικα, οι άλλοι αποφάσισαν να κλείσουν όλη μας τη ζωή.
Ελπίζω να μην στο χαλάω, νομίζω είμαι στο πνεύμα του νήματος. :)
δεν είναι δικό μου κείμενο :D
:) :) :)
Τέλοσπάντων, επλίζω να μην στο χαλάω. :)
@gtasul
α) κακό πράγμα να μπορουν να σε γαλουχήσουν
βέβαια οι μαύρη φιλή ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερε έξυπνοι
συνήθως σκλάβοι γινόντουσαν
και όσες περιπτώσεις συναναστροφής με μαύρους έχω γνορίσει δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα έξυπνοι σαν φυλή
για αυτό και η αφρική κατάντησε τριτοκοσμική
βέβαια εξερέσεις υπάρχουν παντού και πάντα
β) παντού υπάρχουν καλοί και παντού υπάρχουν κακοί ανθρώποι
π.χ. παρόλο που στο κείμενο αναφερεται ελλινικό σχολείο
δεν νομίζω σε άλλα σχολεία άλλων χορών τα παιδιά να αντιδρούσαν διαφορετικά
θα πω μια προσωπική εμπειρία
το πανεπηστίμιο για πολλά χρόνια από την 10ετια του 80 και μετά
έβγαζε τις διπλάσιες μερίδες από τον αριθμό των φοιτητών
γιατί πολύ απλά ο υπέυθηνος μάγειρας σκέφτηκε πως μπορεί να ταίσει με αυτό τον τρόπο τους άστεγους της θεσ/νικης
βέβαια η ποιότητα του φαγητού έπεσε για να φτάσουν τα χρήματα
αλλά τάιζε πολύ κόσμο το εστιατόριο του πανεπηστημίου
οπότε βλέπεις πως αν 1-2 άτομα που έχουν κάποιες εξουσίες θέλουν
κάνουν θαύματα
γ) διαφθορά υπάρχει και στην αφρική και παραδείγματα πολλά
βέβαια το θέμα είναι πως αντιμετοπήζεις την διαφθορά
ένας εύκολος και καλός τρόπος είναι η θρησκεία
ή τα ναρκοτικά (βέβαια δεν ξέρω που διαφέρουν αυτά τα 2 )
δ) ο ελληναράς έφαγε 2000 χρόνια πόλεμο
θρησκεία θέλεις βαλκανικούς θέλεις
φράγγους θέλεις
τούρκους θέλεις (τότε δεν μας αγαπούσαν τόσο όσο σήμερα που θέλουν να μας σώσουν)
στ) εσύ και ο λιακοπούλος :D
τι να χαλάσεις βρε
ο gratg είσαι ή ο εγκέλαδος?
...μήπως ήθελες να πας τη κουβέντα τελείως προς το ανοιχτό λογισμικό.
Φαντάζομαι αφήνοντας ασχολίαστο το ε) κατάλαβες ότι είναι το μόνο με το οποίο ασχολούμαι σοβαρά. Με τα υπόλοιπα προσπαθώ να στιλιτεύσω διάφορες αντιλήψεις που ακούω δεξιά αριστερά, για τις οποίες το πιο ήπιο που μπορώ να πω είναι ότι είναι γεμάτες αντιφάσεις.
Όσον αφορά το παράδειγμα που φέρνεις με το μάγειρα, βέβαια, εννοείται (το είχα γράψει και στο δίπλα νομίζω) ότι επιμέρους διαφορετικές προσωπικές στάσεις και ενέργειες μπορούν να κάνουν μεγάλες διαφορές. Εγώ δεν κρίνω αυτές τις ενέργειες, τι να κρίνω δλδ τις σέβομαι απεριόριστα. Εγώ κρίνω ερμηνείες και αντιλήψεις που ακούω γύρω από αυτές. Δηλαδή "να κοίτα, έτσι πρέπει, και αν ήμασταν όλοι έτσι καλοί τι ωραίος που θα ήταν ο κόσμος γύρω μας" κτλ κτλ κτλ. Το μπράβο σαφώς και πρέπει να το πούμε. Να αναρωτηθούμε όμως και το γιατί δεν είμαστε όλοι έτσι "καλοί". Το παραπάνω βήμα στην ερμηνεία, δλδ στην λογική του ε), συνήθως το αφήνουμε απ' έξω. Το γιατί το αφήνουμε απ'έξω, δεν είναι της παρούσης.
Το υποκείμενο που θα σπρώξει (σπρώχνει) την ιστορία μπροστά, δυστυχώς ακόμη δεν είναι το άτομο.
Εννοείται ότι και σε άλλες χώρες, με παρόμοιες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τα παιδιά θα είχαν αντιδράσει παρόμοια. Γι αυτό μου φαίνεται (και γενικά όχι μόνο σε αυτό το θέμα) αφελής η κριτική περί "καράβλαχων Ελληναράδων". Ας είχε κάνει ο ανθρωπολόγος το πείραμα στην και καλά προοδευτική και πολυπολυτισμική Νιου Γιόρκ, όπου οι συγκεκριμμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες είναι ανεπτυγμένες στο έπακρο, και μάλλον θα έφριττε πολύ περισσότερο με αυτά που θα έβλεπε.
Ασχετο και off-topic, αν σου αρέσουν τα ανθρωπολογικά και αφού το χαζοπιάσαμε, από ότι διαβάζω τώρα τελευταία, οι μαύροι της αφρικής μάλλον, και σε ένα γενικό μέσο όρο, εκτός από πιο ανεπτυγμένο μϋικό σύστημα, έχουν και περισσότερο ανεπτυγμένο, η καλύτερα πιο εξελιγμένο, εγκέφαλο. Σκέψου λοιπόν πόσοι "Αινστάιν", που ξέρω 'γω πχ θα μπορούσαν να βρουν θεραπεία για μια ανίατη αρρώστια, χάνονται εκεί κάτω, από ότι τους έχουμε κάνει τόσους αιώνες. Ίσως, όπως λένε και οι μορμόνοι, να είναι μαύροι γιατί τους καταράστηκε ο θεός. :) :)
ΥΓ. και ένα ακόμη γιατι πριν το ξέχασα:
ζ) λόγω ψυχανάλησης. Τα παιδιά στην αφρική επισκέπτονταν συχνά ψυχολόγο ο οποίος τα είχε βοηθήσει επιτέλους να καταλάβουν ότι αυτό το δυσσάρεστο συναίσθημα που αισθάνονταν δεν ήταν πείνα ούτε δίψα. Ήταν το κατάλοιπο που τους είχε αφήσει το φροϋδικό σύμπλεγμα κατα το οποίο, αυτά, και ας μην το ήξεραν, γούσταραν η μάνα τους να τα βυζαίνει από το δεξί στήθος της, ενώ αυτή τα βύζαινε από το αριστερό. Επίσης, κατάλαβαν ότι για τα δεινά τους δεν έφταιγε κανένα σύστημα, καμία αποικιοκρατία, ούτε ο ρατσισμός, τίποτα περίεργο και παράξενο, αλλά τα απωθημένα που τους είχε αφήσει η (κατα μέσο όρο 13άχρονη) μάνα τους. Κατανοώντας λοιπόν ότι οι κοιλιά τους δεν είναι πρησμένη από την πείνα, αλλά από φροϋδικά συμπλέγματα τα οποία το 'χουν το κακό να είναι βαριά για το στομάχι, όταν κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν στο πείραμα του ανθρωπολόγου, γαλήνια κατέληξαν στο UBUNTU.
Πραγματικά, η διακριτική γοητεία (και βλακεία) της μπουρζουαζίας είναι ανεξάντλητη. :)
θα αρχίσω να σε αποκαλώ Miss hellas αν συνεχίσεις να λες τέτοια
άσε διάβασα και το αντίστοιχο βιβλίο του ραφαιλίδη
...Miss Hellas, το θέμα είναι, όπως είχες γράψει και δίπλα, ότι έτσι δεν σκέφτονται μόνο οι Μiss Hellάδες, αλλά κόσμος και κοσμάκης...
Ποιο βιβλίο λες; Την κρυφή γοητεία; Πλάκα πλάκα όλο λέω να διαβάσω Ραφαηλίδη, και εκτός από αποσπάσματα, ποτέ δεν έχει κάτσει.
ναι αυτό
είχα διαβάσει και την ιστορία του ελλινηκού κράτους
δώρο από έναν μαλάκα ήταν
και μετά αγόρασα την κρυφή γοητεία
πιστεύω πως θα σου αρέσει
μπορεί να αρέσει και στον εγκέλαδο τον κρυφοπατερούλη μας
βέβαια αυτός δεν διαβάζει κκεδες
άσχετα αν ο ραφ ήταν τροτσκιστής
:D
Αν και το κειμενο ειναι φανταστικο, υπαρχουν και χειροτερα. Να πεφτουν ακωνιες και κλωτσιες για να αγορασεις το ipod! Το πειραμα ελαβε χωρα σε ολες τις μεγαλουπολεις.
...........είναι αποτέλεσμα επιστημονικής παρατήρησης και μελέτης με έγκυρη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, κι όχι απόρροια κρίσης εξ ιδίων τα αλλότρια έτσι;
α, επίσης βρωμάνε και πιο πολύ.....
... και αυτό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω που έγραψες και που βαριέμαι να αντιγράψω....γιατί έχω κουραστεί από την επιστημονική έρευνα.....
όπως λέω είναι προσωπικές εμπειρίες
και εννοείτε πως δεν είναι ο κανόνας
βέβαια το γεγονός ότι π.χ. μια ζωή μαύροι κατελήγαν σκλάβοί ή των εγυπτίων ή των αμερικανών ή αργότερα και των Ευρωπαίων δεν είναι τυχαίο
ακόμα και τώρα η αιθηοποία αντί να πάρει τις πέτρες και να διώξει τις ξένες εταιρίες κάθετε και πεθένει τις πείνας και γενοβολάει για να έχει η angelina να υιοθετεί παιδάκια και να νιώθει καλά με την συνήδηση της
αντί να υιοθετήσει παιδάκια να πάει να αγοράσει γη στην αιθιοπεία και να κάνει μια τεράστια φάρμα όπου θα καλιεργούντε τρόφημα για τους φτωχούς
Βρωμάνε πιο πολύ γιατί κάτι πολιτισμένοι σαν και εσένα τους έδιωξαν από τις περιοχές που υπάρχει νερό
ναι μόνο που στην αιθιοπεία αυτή η κατάσταση ήρθε άμεσα στην χώρα που λες ήθελε κάποιες 10ετίες
η λέξη προέρχεται από αφρικανική γλώσσα και σημαίνει «ανθρωπότητα». Πρόκειται για λειτουργικό σύστημα τύπου λίνουξ, είναι δωρεάν και λειτουργεί και σε παλιούς υπολογιστές επειδή συνεργάστηκε με νού κι αγάπη.
The biggest text adventure in the world: just work by the command line!
Εάν δεν καταλαβαίνεις κάτι, κοιτάξέ το στις οδηγίες.
Εμένα μου αρέσει· εδώ κι ένα χρόνο χρηιμοποιώ το lubuntu, l[ight] αφού διοικεί την γραφική επιφάνεια οικονομικά.
Σας εύχομαι κάθε καλό
Βασικά για τη βρώμα υπάρχει επιστημονική μελέτη: Βρωμάνε όλοι όσοι δεν έχουν βαπτιστεί χριστιανοί ορθόδοξοι· όχι μόνο οι μαύροι, αλλά όλοι ανεξαιρέτως όσοι δεν έχουν βαπτιστεί (και κυρίως οι τούρκοι). Είναι σίγουρο, μάς το μάθανε στο στρατό!
Ωραίο κείμενο, planet!
Τώρα γιατί το χάλασες... Το κείμενο αυτό ακριβώς δείχνει, ότι πολλές φορές μπορούμε να διδαχτούμε πολλά πράγματα από "τριτοκοσμικούς", "όχι ιδιαίτερα έξυπνους". Δηλαδή μας λέει ότι οι χαρακτηρισμοί έχουν σχέση με τις δικές μας αξίες (χρήμα, πλούτος) και όχι με οικουμενικές αξίες (αγάπη, αλληλεγγύη κοκ).
Να, έχεις ακόμα υπ' όψη σου ότι για τους Ευρωπαίους είμαστε μία "τριτοκοσμική" και "όχι ιδιαίτερα έξυπνη" χώρα, όπου βασιλεύει η διαφθορά και γι' αυτό ο τόπος δεν πάει μπροστά (όπως ακριβώς και στην Αφρική), διότι κρίνουν με το δικό τους αξιακό σύστημα (όπου το κράτος είναι αγαθό) και όχι με το δικό μας (στο οποίο το κράτος είναι εχθρός).
Να έχεις επίσης υπ' όψη σου ότι σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων μου που έχουν ταξιδέψει στην "Ανατολή" η εντύπωση τους για μας τους δυτικούς (Από ΗΠΑ έως Ελλάδα) είναι ακριβώς η ίδια δηλαδή ότι "δεν είμαστε ιδιαίτερα έξυπνοι" και χάνουμε τη ζωή μας "σε ανούσια πράγματα" (π.χ. καριέρα), διότι έχουν ένα εντελώς διαφορετικό (και αυτοί) αξιακό σύστημα.
Τα ναρκωτικά αντιμετωπίζουν τη διαφθορά;;;;;
Δεν ξέρεις σε τι διαφέρουν;;;;;
Να σου πω: Η θρησκεία είναι ένα "ναρκωτικό" που σε κάνει κοινωνικά επωφελή, δηλαδή ένα "ναρκωτικό" που σε ξυπνάει κοινωνικά, ενώ τα ναρκωτικά σε κάνουν κοινωνικά επιζήμιο (για να μην πιάσουμε σε ατομικό επίπεδο τι γίνεται....)
Κάνεις πλάκα έτσι δεν είναι;
Πλάνετ θέλω σε παρακαλώ να μου δώσεις ένα σύνδεσμό να διαβάσω την επιστημονική έρευνα που να λέει ότι οι μάυροι είναι λιγότερο έξυπνη από τις άλλες φυλές. Αλλίως να μην λές ότι έχει αποδειχθεί αλλά να λές ότι είναι αυστηρά δική σου άποψη!
που στο τσακίρ κέφι παίρνεις το σπαθί σου και
καθαρίζεις του άπιστους ή καις μια πρεσβεία
και βιάζεις τον πρέσβη....
Δεν υπάρχουν καλά και κακά ναρκωτικά, τα ίδια
σκατά είναι όλα απλά "η ηρωϊνη σκοτώνει" όπως
έλεγε ο Παύλος. Βέβαια και η θρησκεία σκοτώνει
αλλά συνήθως τους άλλους :P
Δηλαδή τι;
Αν έβγαινε κάποιος «επιστήμονας» και τεκμηρίωνε αυτή τη μαλακία «επιστημονικά», θα έπαυε να είναι μαλακία;
...η σύγχρονη τάση στην ανθρωπολογία είναι ότι αν το δούμε αυστηρά εξελικτικά, η μαύροι της Αφρικής είναι το πιο εξελιγμένο είδος ανθρώπου, τόσο μυϊκά, όσα και εγκεφαλικά. Αυτό βέβαια σε ένα γενικό μέσο όρο. Βέβαια για να μπεις σε αυτή τη συζήτηση θέλει πολύ προσοχή, γιατί οι (επικύνδινες) χαζομάρες περισσεύουν.
Τώρα γιατί οι αιθίοπες δεν πέρνουν πέτρες να διώξουν τις ξένες εταιρίες, ας έχουμε υπ'όψιν το εξής: Από την μία πλήρως ανεπτυγμένοι εταιρικοί σχηματισμοί, με κεφάλαιο υπερσυσσωρευμένο από πίσω τους που κάνουν το (ιμπεριαλιστικό) βήμα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κύκλισή του, και από την άλλη "ημιβαρβαρικές" φυλές που καν δεν έχουν καλά καλά υιοθετήσει την ατομική ιδιοκτησία. Η διαφορά είναι (ήταν) χαώδης, μιλάμε για χιλιάδες χρόνια οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης, εδώ ούτε στις δικές μας χώρες δεν μπορούμε να οργανωθούμε, πως είναι δυνατόν αυτοί εκεί; Και ίσως λόγω του ότι είναι πιο έξυπνοι επέλεξαν να μείνουν στον βαρβαρικό τρόπο, και να μην κάνουν το βήμα στον πολιτισμό :). (Αυθαίρετο αυτό έτσι, προφανώς και είναι άλλες οι αιτίες). Επίσης και όταν τους την έπεσαν για δουλεία, και όταν πρωτοπήγαν οι εταιρίες, αντιστάθηκαν πολλές φορές σθεναρά. Όμως, όπως περιγράφει και το παραπάνω σκεπτικό, η χαώδης διαφορά στους οικονομικούς τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας έκαναν την εμφάνισή της και στο πεδίο της μάχης. Από τη μία πέτρες, τόξα, και ακόντια, από την άλλη πολυβόλα. Σίγουρα και αυτοί κάποια στιγμή θα κάνουν τα βήματά τους.
Συνήθως δε σκοτώνει η θρησκεία, αλλά οι άνθρωποι όταν δεν την τηρούν. Ομολογουμένως για τον ισλαμισμό έχω ακούσει διάφορα, αλλά δε θέλω να τα πιστέψω πριν τα επιβεβαιώσω...
Υπάρχουν και "σατανιστές" στην Ελλάδα....
Δε θεωρώ ότι όλες οι θρησκείες είναι το ίδιο. Και σε αυτό πρέπει δυστυχώς να διαλέγουμε.
Όχι βέβαια. Αυτό θα συνεχίσει να είναι μαλακία για όσο υπάρχουν υγιείς σκεπτόμενοι άνθρωποι. Είμαι εχθρός κάθε μορφής βλακείας και αποχαύνωσης που πάει πίσω την ανθρωπότητα (θρησκείες,ρατσισμός,φανατισμός,εθνικισμός,κοινωνικός κανιβαλισμός κάθε είδους,κ.τ.λπ).
Η ατομική ιδιοκτησία δεν είναι χαρακτηριστικό πολιτισμένου ανθρώπου. Δεν είπα βέβαια ότι να μένουμε σε δέντρα και σπηλιές διότι δεν είμαι πρωτογονιστής. Μα η συλλογική ιδιοκτησία είναι πολιτισμός.
Πάμε πάλι από την αρχή: "Λόλα να ένα μήλο! (σουλρπ!) Shuar να ένα ποδήλατο! (ουγκ!) Gtasul να μία αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία που δεν χρειάζετε να γαμάμε ο ένας τη ζωή του άλλου για να ζήσουμε (ουργκ!) !!
Και η ατομική ενέργεια δεν σκοτώνει αρκεί να μην
την πακετάρεις και την πετάξεις από το Ενόλα Γκέη.
Και οι άνθρωποι σκοτώνουν και άμα τους δώσεις κίνητρα
σκοτώνουν παραπάνω. Δυστυχώς η πρακτική εφαρμογή ενός
πράγματος υπερισχύει της θεωρίας.
Έτοιμος για άρπαγμα είσαι. Δηλαδή από όσα έχω γράψει αυτό το συμπέρασμα έβγαλες;
Πάμε λίγο πιο προσεχτικά. Το "ημιβαρβαρικές" σε εισαγωγικά. Το ότι έμειναν στον βαρβαρικό τρόπο το χαρακτηρίζω αποτέλεσμα της "καλύτερης" εφυίας τους, κατι που προφανως δεν ισχύει επιστημονικά, αλλά με το σχόλιο αυτό δείχνω ότι αβαντάρω την δική τους "βαρβαρότητα" σε σχέση με το δικό μας "πολιτισμό".
Δαιμονοποίηση λέξεων. Εντάξει εκεί σε δικαιολογώ, δεν ζούμε σε "ορθολογικές" κοινωνίες και η πρώτη ερμηνεία είναι από τις αναφορές που έχουμε στο μυαλό μας. Αλλά το ψάχνουμε και λίγο παρακάτω.
Άντε αφού το πιάσαμε, στην Ελλάδα το τελευταίο (τρίτο κατά τις κύριες αντιλήψεις) στάδιο βαρβαρότητας το εχουμε στην εποχή του Αγαμέμνωνα, ενώ το πρώτο στάδιο πολιτισμού σηματοδοτείται από την Αθηναϊκή δημοκρατία, με ενδιάμεσα χρόνια εξέλιξης έτσι; Στον Αγαμέμνωνα έχουμε τα τελευταία κατάλοιπα μητριαρχικού δικαίου, ενώ ατομική ιδιοκτησία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Στην Αθηναϊκή Δημοκρατία έχουμε πλήρη ανάπτυξη της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας, του πατριαρχικού δικαίου και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο μέσω της δουλοκτητικής σχέσης παραγωγής, και άρα και για πρώτη φορά έχουμε την ανάπτυξη του κράτους και των μηχανισμών του.
Αν με ρωτήσεις προφανώς θεωρώ τις βαρβαρικές κοινωνίες της εποχής του Αγαμέμνωνα πιο δημοκρατικές και "πολιτισμένες" από τις πολιτισμένες κοινωνίες των μετέπειτα χρόνων. Όμως οι όροι πολιτισμός και βαρβαρότητα χρησιμοποιούνται για να μιλήσουν για περιόδους εξέλιξης, δηλαδή προσπαθούμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν φορτίζονται θετικά ή αρνητικά. Και άντε πες το πως χρησιμοποιούνται οι όροι στην ανθρωπολογία δεν το ήξερες, και εγώ κάποτε δεν το ήξερα, από όσα έχουμε πει μέχρι στιγμής κατάλαβες πως αβαντάρω την πολυεθνική που πάει και εγκαθίσταται στην αιθιοπία, γιατί είναι πιο "πολιτισμένη";
Ουγκ, ούργκ, ειρωνία, ευκολία στο συμπέρασμα και σε φάση να 'μαστε.
οοοο και βέβαια την αντιμετοπίζουν
όταν είσαι τύφλα από μαστούρα σιγά μην σε νοιάζει ποιος έκλεψε
σιγά μην μπορείς να δεις ποιος έκλεψε
άρα κάτι που δεν το βλέπει δεν υπάρχει
:D
π.χ. και στην αφρική ξεπουλάνε τα πάντα και μετά έρχετε ο καλός ιεραπόστολος (παρόλο που κάνουν και θετική δουλειά)
και τους λέει αγαπάτε αλήλους και άλλες τέτιες μαλακίες όχι για να μάθουν να αγαπάνε αλλά για να μην αντιδράνε
αν αντί για βίβλο δίνανε ένα καλασνικοφ και κομμουνιστικό μανιφέστο ίσως να λινόταν το πρόβλημα της αφρικής