Ποδήλατο στο πεζοδρόμιο

10 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
charakiri
Εικόνα charakiri
Απών/απούσα

Γεια σας,

Όντας σχετικά άπειρη ποδηλάτισσα (ως ενήλικη εννοώ) θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια πρόσφατη εμπειρία και τον σχετικό προβληματισμό μου.
Είναι φρόνιμο να κάνουμε ποδήλατο στο πεζοδρόμιο και γενικά σε πεζόδρομους ή οπουδήποτε αλλού έχει προτεραιότητα ο πεζός;
Εμένα πριν από λίγες μέρες, μια Παρασκευή βράδυ, στη γωνία Μητροπόλεως και Αιόλου κι ενώ στεκόμουν στο φανάρι με την κόρη μου περιμένοντας να περάσω απέναντι, βρέθηκα μπροστά σ' έναν "ποδηλάτη" ο οποίος βλέποντάς με με το μωρό (και σ' ένα πεζοδρόμιο λιγότερο από 80 εκατοστά) όχι μόνο δεν κατέβηκε στο δρόμο, αλλά μ' έσπρωξε!!! με τη ρόδα για να κάνω στην άκρη να περάσει. Κι όταν προσπάθησα να του επισημάνω τον παραλογισμό του με έβρισε!! Ειλικρινά, έπαθα πολιτισμικό σοκ. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι ο προσωπικός σου πολιτισμός δεν κρίνεται από το μέσο που χρησιμοποιείς αλλά πιστεύω ότι η ποδηλασία ως γενικότερη πρόταση ζωής θα μπορούσε να περιορίσει εν μέρει τη γενικότερη καφρίλα που έχει κατακλύσει τη ζωή μας.
Το θετικό είναι ότι το περιστατικό αυτό είναι - θέλω να ελπίζω - μεμονωμένο, καθώς ούτε εγώ ούτε οι φίλοι μου έχουμε δει ή ακούσει για κάτι παρόμοιο.
Αυτά προς το παρόν.
Σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλές ορθοπεταλιές.

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
magmike
Απών/απούσα

την έχω κάνει αυτή τη διαδρομή που αναφέρεις charakiri(αργά τη νύχτα φυσικά) και δεν αισθανόμουν και πολύ άνετα και δεδομένου ότι παραχωρούσα προτεραιώτητα στους πεζούς την έκανα και πολύ αργά.Ο ποδηλάτης που σε έσπρωξε ήθελε μια ξεγυρισμένη με το πέταλο να δει τον Χριστό ποδηλάτη

vombida
Εικόνα vombida
Απών/απούσα

Ανοίγεις 2 μεγάλα θέματα που σηκώνουν πολύ συζήτηση...

Σχετικά με τα ποδήλατα πάνω στα πεζοδρόμια, δε μπορώ να πώ ότι όσοι κάνουν έχουν πολύ άδικο. Οι δρόμοι είναι αφιλόξενοι για μας και αν είσαι σχετικά άπειρος υπάρχει μεγάλος φόβος από τα μηχανοκίνητα. Βέβαια το να ανεβοκαταιβένεις πεζοδρόμια και σταδιακά να μπαίνεις στο δρόμο το θεωρώ πιο επικίνδυνο από το να είσαι μόνιμα στο δρόμο. Σαν ποδηλάτης στη Αθήνα έχω σχετικά μικρή εμπειρία (8 μήνες) αλλά ξεψαχνίζοντας το forum έμαθα από την πρώτη στιγμή πως να κινούμαι με ασφάλεια στο δρόμο αλλά και στο πεζοδρόμιο σεβόμενος αυτοκίνητα αλλα και πεζούς.

Τώρα όσον αφορά τους αγενείς ποδηλάτες, το μόνο που μπορώ να πώ είναι πως δυστυχώς αναμεσά μας υπάρχουν πολλά ΖΩΑ (ναι ναι ΖΩΑ) που νομίζουν πως επειδή καβάλησαν ένα ποδήλατο είναι ανώτεροι, πιο "εναλλακτικοί", νομίζουν πως όλοι τους χρωστάνε κάτι...έχουν μονίμως ένα σνόμπ υφάκι και άλλα τέτοια ωραία. Αυτοί χαλάνε την πιάτσα και είναι καθήκον μας να τους απομονώσουμε

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

τα ποδήλατα είναι για δρόμο ή για ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ.
Σε πεζοδρόμια και πεζόδρομους είναι ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ, και ΠΡΕΠΕΙ να παραχωρούν προτεραιότητα σε όλους τους άλλους πεζούς.

Από εκεί και πέρα έχεις να κάνεις με Ελληνάρες. Άλλοι παρκάρουν το SUV τους κάθετα στο πεζοδρόμιο, άλλοι κλείνουν ράμπες για ανάπηρους, άλλοι ποδηλατούν ΑΝΑΡΧΑ σε πεζοδρόμια δίπλα σε γιαγιάδες και μαμάδες με καροτσάκια...
Τέτοιοι είμαστε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ....

papi
Εικόνα papi
Απών/απούσα

Εγω παλι ειμαι της άποψης, οτι γενικότερα το ποδηλατο ειναι οχημα για το δρόμο, (θα λεγα και ποδηλατοδρομο αλλα για τους περισσοτερους απο μας εδω ειναι ονειρο θερινης νυκτος) οχι για τα πεζοδρόμια, σε καμια περιπτωση... Πεζόδρομους η αληθεια ειναι πως έχω χρησιμοποιησει, αλλα με προυποθεσεις, (με ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα στους πεζους, ΑΠΟΛΥΤΗ ομως, σκεφτομαι οτι μονο πως περπατουν, αλλα προσπαθωντας να προβλεψω τι θα κανουν, και πηγαινοντας σαν τη χελωνα, αν υπαρχει περιπτωση πχ να τους ξαφνιασω η τρομαξω ερχομενη απο πισω τους, και ας χασω μερικα παραπανω λεπτα).... Νομιζω γενικα παντως, ακομα και ως αρχαριοι που λετε, να ενημερωνομαστε οσο περισσοτερο γινεται για την ασφαλη οδηγηση (στο σαιτ υπαρχουν εξεραιτικα τοπικς γι αυτο) και να μαθαινουμε να χρησιμοποιουμε το δρόμο, παρα την αρχικη ανασφαλεια και φοβο...

Τωρα για το γαιδουρι που διαπληκτιστηκε με την charakiri τι να πουμε, δυστυχως παντου και σ ολες τις "ομαδες" υπαρχουν ανεγκεφαλοι!! Και με θυμωνουν ακομα πιο πολυ γιατι αν ηταν καποια αλλη στη θεση της charakiri, ασχετη με το ποδηλατο, θα της εμενε οτι "με εβρισε ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ....." και να της δημιουργουσε αρνητικη εντυπωση γενικοτερα!

charakiri
Εικόνα charakiri
Απών/απούσα

RockaRolla wrote:
τα ποδήλατα είναι για δρόμο ή για ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ.
Από εκεί και πέρα έχεις να κάνεις με Ελληνάρες. Άλλοι παρκάρουν το SUV τους κάθετα στο πεζοδρόμιο, άλλοι κλείνουν ράμπες για ανάπηρους, άλλοι ποδηλατούν ΑΝΑΡΧΑ σε πεζοδρόμια δίπλα σε γιαγιάδες και μαμάδες με καροτσάκια...
Τέτοιοι είμαστε.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ....

Α!! Να κι άλλο ένα σημαντικό θέμα. Νομίζω ότι αν έχει κανείς τη στοιχειώδη φαντασία να μπει για λίγο στη θέση του άλλου, του τυφλού, του ανάπηρου, του παππού ή της γιαγιάς με το πι, της μαμάς με το καροτσάκι, θα καταλάβει πόσο δύσκολη τους κάνει τη ζωή. Κι επιπλέον εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ!!
Εγώ έχω βρει ένα τρόπο να το αντιμετωπίζω. Όταν δω κάτι πολύ προκλητικό: πχ κάθετο παρκάρισμα σε γωνία-φανάρι της Μεσογείων, όπου ο πεζός πρέπει να κατέβει στη λεωφόρο για να φτάσει στη διάβαση(!!)και δε βλέπω τον υπαίτιο, έχω πάρει αυτά τα ειδικά αυτοκόλλητα (με το γαϊδουράκι...) και τα κολλάω στο αυτοκίνητο (καμιά φορά - δε σας κρύβω- θα ήθελα να τα κολλήσω και στο κούτελο του οδηγού!)
Αυτό που αληθινά με εντυπωσιάζει είναι ότι κανείς απ' όλους αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν την απαίτηση να κατέβεις εσύ στη λεωφόρο, επειδή έχουν καταλάβει το πεζοδρόμιο δε σκέφτεται ότι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθεί στη θέση του ανθρώπου που υφίσταται την παρεμπόδιση.
Και ω, τι έκπληξη, όταν συμβεί σ' αυτούς, φωνάζουν ότι δεν τους σέβεται κανείς!!
Δε λέω ότι εγώ είμαι τέλεια ή ότι δεν κάνω λάθη στην οδική μου συμπεριφορά, ως πεζή, ως ποδηλάτισσα ή ως οδηγός αυτοκινήτου. Αλλά αν με κράξουν για κάποιο λάθος μία φορά, θα προσπαθήσω να μην το επαναλάβω.
Σήμερα, που τα πράγματα έχουν ζορίσει ή ζορίζουν σταδιακά για όλους (ναι, ακόμα και για τους μ..ς με τα SUV) πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό, αν όλοι, κατορθώσουμε να περιορίσουμε τον κοινωνικό μας καννιβαλισμό.
Σας εύχομαι καλές - κι ανεμπόδιστες - διαδρομές!

magmike
Απών/απούσα

δοκίμασε να τα κολλάς πάνω στην μπογιά.Εκεί να δεις τι χαρά θα κάνουν:p

nikkos
Εικόνα nikkos
Απών/απούσα

μερικές φορές κυκλοφορώ και εγώ στο πεζοδρόμιο όταν είναι αρκετά φαρδυ αν η κίνηση στο δρόμο είναι αδύνατη ή θα το κάνω για να γλυτώσω κίνηση φανάρια κτλ, αλλά στο πεζοδρόμιο, ο πεζός έχει προτεραιότητα...υπάρχουν φορές που ανεβαίνω πεζοδρόμιο και κατεβαίνω απ' το ποδήλατο αναγκαστικά για να μην έχω κανα ατύχημα με τους πεζούς..πιστεύω και αυτό που κάνω ( το να ανεβαίνω πεζοδρόμιο) είναι λάθος, αλλά με λογική και καλή θέληση μπορούμε να συνυπάρξουμε στους δρόμους της πόλης.

knimo
Απών/απούσα
Nikosnikos
Εικόνα Nikosnikos
Απών/απούσα

knimo wrote:
Παιδιά, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να καβαλάμε το πεζοδρόμιο με τη δικαιολογία ότι δεν 'αισθανόμαστε καλά στο δρόμο' ή ότι δεν φοράμε κράνος. Αν δεν αισθάνεται καλά κάποιος στο δρόμο, καλό θα ήταν να επιλέξει έναν άλλο δρόμο, όπου αισθάνεται καλά. Αν δε φοράει κράνος και αισθάνεται ανασφαλής, ας πάψει να μη φοράει και ας φορέσει (!)

Το πεζοδρόμιο είναι πράγματι για τους πεζούς και με το να καταπατάμε τα δικαιώματά τους δεν δίνουμε καθόλου καλό μήνυμα για τις προθέσεις μας και στρέφουμε τον κόσμο εναντίον μας. Θα θέλαμε εμείς, αν κάποια στιγμή γίνουν ποδηλατόδρομοι, να τους χρησιμοποιούν, πχ, τα μηχανάκια, ακόμα και αν το κάνουν 'με σεβασμό στον ποδηλάτη κλπ κλπ'; Ή μας αρέσει που σε πεζοδρόμους (βλέπε Διονυσίου Αρεοπαγίτου) μπαίνουν αυτοκίνητα; Το ζωτικό μας χώρο πρέπει να τον διεκδικήσουμε από την άσφαλτο, όχι από το πεζοδρόμιο!

Προσωπικά μόνο σε πεζοδρόμους (γιατί εκεί υπάρχει το απαραίτητο φάρδος) θεωρώ αποδεκτό να κάνουμε ποδήλατο και αυτό με συνείδηση ότι ο πεζός έχει προτεραιότητα και ο ποδηλάτης 'φιλοξενείται'΄.

Επίσης, εκτός από εκνευριστικό για τους πεζούς, η οδήγηση ποδηλάτου πάνω στο πεζοδρόμιο, όπως λέει και το παρακάτω λινκ, είναι πολύ κακή ιδέα από πλευράς ασφάλειας του ποδηλάτη στα σημεία όπου -αναπόφευκτα- θα διασταυρωθεί με δρόμο. Έχουν παρατηρηθεί πολλά ατυχήματα έτσι και είναι γενικώς παραδεκτό ότι το να οδηγείς στο δρόμο με προσοχή είναι τελικά πιο ασφαλές από το να οδηγείς στο πεζοδρόμιο!

Τέλος, μου κάνει εντύπωση η κουβέντα γιατί σε κάποιες από τις διαδρομές που αναφέρονται (Πανεπιστημίου από Σίνα ως Σύνταγμα) υπάρχει λεωφορειολωρίδα που προσφέρει αρκετή ασφάλεια. Γενικά θεωρώ αποδεκτό να χρησιμοποιούμε τις λεωφορειολωρίδες, με την προυπόθεση, όταν βλέπουμε από το καθρεφτάκι λεωφορείο να πλησιάζει από πίσω μας, να σταματήσουμε και να κάνουμε στο πλάι για να περάσει. Σίγουρα θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα 5 ή 20 ή 50 άτομα που μεταφέρονται με το λεωφορείο έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τον έναν και μοναδικό ποδηλάτη και καλό θα ήταν να τους αφήσουμε να περάσουν χωρίς ο οδηγός να αναγκαστεί να κάνει ειδικό ελιγμό.

Από http://www.podilates.gr/?q=node/976 αντιγράφω: Υπόθεση ατυχήματος: Κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο και διασχίζεις το δρόμο στη διάβαση πεζών. Ενα αυτοκίνητο στρίβει δεξιά και πέφτει πάνω σου. Τα αυτοκίνητα δεν περιμένουν να βρουν ποδήλατα στη διάβαση πεζών γι αυτό πρέπει κανείς να είναι ΠΟΛΥ προσεκτικός για να αποφύγει τη σύγκρουση. Αυτός ο τύπος ατυχήματος είναι τόσο συχνός που έχουμε χάσει το λογαριασμό όσων μας έχουν πει ότι τους χτύπησαν έτσι.
Πως να αποφύγεις τη σύγκρουση
1 Πάρε μπροστινό φως. Αν κάνεις ποδήλατο βράδι, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείς μπροστινό φως.
2 Χαμήλωσε ταχύτητα. Χαμήλωσε ταχύτητα τόσο ώστε να μπορείς να σταματήσεις εντελώς αν χρειαστεί.
3 Μην κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο. Η σύντομη διαδρομή από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη. Αν είσαι στο αριστερό πεζοδρόμιο, κινδυνεύεις να σε χτυπήσουν όπως δείχνει το σκίτσο. Αν είσαι στη δεξιά, κινδυνεύεις από αυτοκίνητο που έρχεται από πίσω σου και στρίβει δεξιά. Επίσης κινδυνεύεις από τα αυτοκίνητα που βγαίνουν από γκαράζ. Είναι δύσκολο να αποφύγεις τέτοιου είδους ατυχήματα, γι αυτό καλύτερα να μην κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο Αλλος ένας λόγος να μην κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο είναι ότι απειλείς τους πεζούς. Το ποδήλατό σου απειλεί τους πεζούς όπως το αυτοκινητο απειλεί εσένα. Αν παρόλ αυτά κάνεις ποδήλατο στο πεζοδρόμιο, πήγαινε αργά και ΠΟΛΥ προσεκτικά, ιδίως όταν διασχίζεις δρόμους.

...απόψεις δεν είναι πιο συχνές στα διάφορα θέματα;;;

Το παραπάνω κείμενο θα έπρεπε να ήταν στην αρχική σελίδα του forum ως ενημερωτικό εγχειρίδιο.Δεν γράφω άλλα διότι οι κατ' επάγγελμα "αλλάζω θέμα" καραδοκούν!!!

Πολύ ωραίο κείμενο φίλε,ειδικά η δεύτερη παράγραφος όλα τα λεφτά!