Αγώνες ιππασίας! Ναι, αλλά...

5 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
rossociclo
Απών/απούσα

Παρακολουθώντας Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα αθλήματα να εναλλάσσονται, φτάνοντας σε αυτό της ιππασίας, μου γεννήθηκε ο εξής προβληματισμός:
Άραγε αν τα άλογα δεν ήταν άλογα. Αν είχαν τη δυνατότητα έκφρασης μέσω του λόγου, θα ήταν δεκτικά ως προς την όλη διαδικασία; Φαινομενικά ζουν μια λαμπερή ζωή. Τυγχάνουν της καλύτερης διατροφής και γενικότερης περιποίησης. Προπονούνται όπως και οι αθλητές και λαμβάνουν μέρος σε σπουδαίους αγώνες με κορυφαίους αυτούς των Ολυμπιακών. Αγώνες αίγλης λαμβάνοντας κανείς υπόψη τις βαθιές ρίζες που έχουν στην αρχαιότητα. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Τα άλογα στερούνται το μεγαλύτερο αγαθό που δεν είναι άλλο απ’ αυτό της ελευθερίας, κάτι βέβαια που ισχύει και για λοιπά οικόσιτα ζώα. Ζουν καταπιεσμένα, υπακούοντας θέλοντας και μη στις προσταγές του αναβάτη τους. Ο ίδιος κερδίζοντας μια νίκη επιβραβεύεται για τον κόπο του με χρήματα και δόξα. Όμως το άλογο πέρα από δυο τρία φιλικά χτυπήματα από το αφεντικό του και από λίγες στιγμές ξεκούρασης εισπράττει κάτι παραπάνω; Όταν το στάδιο πάλλετε, γεμίζει από σημαίες της νικηφόρας χώρας, αναγνωρίζει αυτή τη χώρα πέρα από την "παγκόσμια χώρας της γης" στην οποία ανήκει; Όταν πρέπει να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια αντιλαμβάνεται κανείς την υπερένταση στην οποία βρίσκεται παρατηρώντας τα γουρλωμένα μάτια του και τους μυς που συσπόνται. Την επόμενη μέρα δεν θα έχει αλλάξει κάτι σημαντικό στη ζωή του παρά την υπερπροσπάθεια. Θα ζει περιορισμένο στο στάβλο και θα προετοιμάζεται απόλυτα καθοδηγούμενο από τον αναβάτη του για τον επόμενο αγώνα. Και στην ποδηλασία υπάρχει αναβάτης. Όμως το ποδήλατο όσο και αν το αγαπάμε και του δίνουμε ονόματα, δεν είναι έμψυχο. Δεν πονάει και δεν έχει επιθυμίες… Πιστεύω ότι το δικαίωμα αυτοδιάθεσης το έχουν και τα ζώα! Στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό ας κάνουμε μια προσπάθεια…Η ιδανική εικόνα είναι αυτή του αλόγου που περήφανο καλπάζει. Αδέσμευτο από τα χαλινάρια της ανθρώπινης κτητικότητας. Ωστόσο κάτι τέτοιο φαντάζει ουτοπιστικό. Τουλάχιστον ας εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα στον αθλητισμό, στα τσίρκα, καθώς και σε ζωολογικούς κήπους. Ας δώσουμε περισσότερες στιγμές ελευθερίας στα δικά μας ζώα γιατί στην πραγματικότητα δεν μας ανήκουν!

Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

Εικόνες όπου άλογα τρέχουν αγερωχα στα λειβάδια είναι μόνο στη διαφήμιση του Marlboro.
Το χειρότερο με τα άλογα στους αγώνες δεν ειναι η στέρηση της ελευθερίας τους αλλά η ντόπα που τα ταΐζουν.

vang
Απών/απούσα

...απο όσο ξέρω έιναι ένα πολύ έξυπνο ζώο και μάλιστα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό...

Απολαμβάνει μιά νίκη όσο και ο αναβάτης του...και καταθέτει πολλές φορές όπως οι αθλητές "ψυχή" σε αυτή την προσπάθεια...

Ετσι λένε αυτοί πού ξέρουν από άλογα...

Τώρα όσον αφορά τα περί ελευθερίας και περί τού άν ένα πλάσμα είναι δυνατόν να "ανήκει" σε κάποιο άλλο...είναι φιλοσοφικά ερωτήματα πού πάνε πολύ μακρύτερα από ποδηλατικές βόλτες... ( αν και είναι ωραίο θέμα συζήτησης κατα την διάρκειά τους)

Υπάρχει άλλο ένα πλάσμα σε αυτό τον κόσμο πού ζεί καταπιεσμένο μέσα σε τσιμεντένια κουτιά, απομονωμένο από την γή και την φύση, υπακούει θέλοντας και μη στίς εντολές του κάθε "προισταμένου" και ανταμείβεται με "λιλιά" πού επιβάλουν οι "σχεδιαστές καταναλωτικής συνείδησης"...και μετά από 35 ( ας ελπίζουμε) χρόνια προσφοράς, του δίνονται και τρία φιλικά χτυπήματα στήν πλάτη και ολίγο "ταϊ" με την μορφή σύνταξης...

Σας θυμίζει κάποιο ζωντανό πού ξέρετε....

cdouvis
Απών/απούσα

θέλετε να πείτε ότι το ποδήλατό μου δεν είναι ζωντανό? Μα τι'ν'αυτά που λέτε! Σας παρακαλώ σοβαρευτείτε. Αυτό το πράγμα αποκλείεται. Ακούτε? Α-ΠΟ-ΚΛΕΙ-Ε-ΤΑΙ !!!

...

ωχ... Ρε λες να'ναι έτσι!?!?! Αμάν!!

Μπαααα... αστοδιάλο. Για μια στιγμή πήγα να ψαρώσω
Ουφ!

rossociclo
Απών/απούσα

:-)) Σας καταλαβαίνω απόλυτα...Και εγώ ζωντανό θέλω να είναι το ποδήλατο μου και είναι στο πλαίσιο που το θέτετε! Του έχω δώσει όνομα, του κάνω μπάνιο και στεναχωριέμαι όταν αποκτάει μια καινούρια γρατσουνιά...Πικράθηκα όταν μου έκλεψαν το προηγούμενο και ας ήταν ένα απλό μεταλλικό ποδήλατο, γιατί το είχα χρόνια και το αγαπούσα. Αυτό δεν το αφήνω από τα μάτια μου...Ωστόσο υπάρχει κάποια διαφορά με το έμψυχο άλογο όπως και να το κάνουμε... Όσο για το αν απολαμβάνουν τα άλογα τον αγώνα γιατί είναι ανταγωνιστικά και έξυπνα είναι μια άποψη. Μακάρι να είναι έτσι. Ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Δεν είμαστε στη ψυχή τους. Εξάλλου αναφέρθηκα στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Να μπορούν όποτε θέλουν αυτά να αγωνίζονται και όχι να τους το επιβάλλουν. Φαντάζομαι ότι Θα ήταν πολύ πιο χαρούμενα αν ανταγωνίζονταν με άλλα άλογα στο λιβάδι όπως στη διαφήμιση, παρά υπό αυτές τις συνθήκες...Πιστεύω ότι είναι σωτήριο σε μια εποχή αποχαύνωσης να φιλοσοφούμε. Συμφωνώ πως ο καλύτερος τρόπος είναι ποδηλατώντας!