Εναν ιδιαίτερο όρο περιλαµβάνουν τα συµβόλαια αγοράς ακινήτων που καλούνται να υπογράψουν όσοι επιθυµούν να µείνουν στον οικισµό Νορντµανγκάσε, λίγα χιλιόµετρα από το κέντρο της Βιέννης: οι υποψήφιοι αγοραστές δηλώνουν ότι δεν έχουν αυτοκίνητο και πως για τις µετακινήσεις τους θα χρησιµοποιούν µόνο ποδήλατο ή συγκοινωνία.
Αυτός ο οικισµός των 600 οικογενειών στην αυστριακή πρωτεύουσα δεν είναι ο µόνος που έχει εξορίσει τα αυτοκίνητα από την καθηµερινότητα των κατοίκων του. Σε όλο και περισσότερες πόλεις της Ευρώπης δηµιουργούνται «car free νησίδες», οι κάτοικοι των οποίων απολαµβάνουν µια σειρά από οφέλη: αναπνέουν πολύ λιγότερο καυσαέριο, οι θόρυβοι από µηχανές και µαρσαρίσµατα είναι ανύπαρκτοι, η οδική ασφάλεια δεδοµένη. Το ενδιαφέρον των Βιεννέζων για µια τέτοια καθηµερινότητα οδηγεί στη δηµιουργία ενός αντιγράφου: στο Bike City, όπως θα ονοµαστεί, έχουν «κλείσει» διαµερίσµατα ήδη 3.400 οικογένειες.
Στο Αµστερνταµ
Τη δική του συνοικία χωρίς αυτοκίνητα έχει και το Αµστερνταµ. Το GWLTerrein δηµιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990 σε µια έκταση 6 εκταρίων. Εκεί κατοικούν περίπου χίλιοι άνθρωποι και τα κτίρια χωρίζονται κυρίως από ποδηλατοδρόµους. Οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους µια υπηρεσία car sharing, την οποία όµως χρησιµοποιεί µόνο το 10% από αυτούς – οι υπόλοιποι προτιµούν το ποδήλατο ή το τραµ. Εξίσου χαµηλά είναι τα ποσοστά των κατοίκων που µοιράζονται ένα αυτοκίνητο για τις µετακινήσεις τους στο Slateford Green του Εδιµβούργου. Στα 251 διαµερίσµατα αυτής της σκωτσέζικης γειτονιάς δεν υπάρχει ούτε µια θέση πάρκινγκ.
Ηλεκτρικά σκούτερ
Στο Λονδίνο, η car free συνοικία ονοµάζεται BedZed. Σε αυτή την περιοχή, η οποία είναι ενεργειακά αυτόνοµη και έχει µηδενικό αποτύπωµα άνθρακα, οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να κάνουν τα ψώνια τους µέσω του ∆ιαδικτύου, ενώ έχουν στη διάθεσή τους έναν στόλο από ηλεκτρικά σκούτερ. Ο χάρτης των περιοχών που έχουν εξορίσει το αυτοκίνητο από τους δρόµους τους συµπληρώνεται µε το Vauban, το οποίο βρίσκεται τρία χιλιόµετρα έξω από το Φράιµπουργκ της Γερµανίας και το Augustenborg στο Μάλµο της Σουηδίας. Το 65% των κατοίκων του χρησιµοποιεί ποδήλατο για τη µετακίνησή του από το σπίτι του στη δουλειά του.
Μοιάζει με αστείο :)
Φανταστείτε αυτο το πράγμα: υπάρχει οικισμός που έχει car-sharing πρόγραμμα...
ο κόσμος ανάποδα
...αρέσει.
+1
Ενταξει,το θέμα μάλλον το υποβαθμίζω λίγο,συγγνώμη.
Το θέμα όπως αναφέρεται παραπάνω είναι να δημιουργηθούν οικισμοί απο ανθρώπους που είναι τεχνολογικά ενήμεροι και πραγματικά είναι θαυμάσιο να γίνεται κάτι τέτοιο απο την άλλη εγώ μένω εκπληκτος απο τους ανθρώπους αυτούς που καταφέρνουν να ζουν εδώ και χρόνια χωρίς τόσα πράγματα που εμείς θεωρούμαι δεδομένα,και οχι μόνο τα αυτοκίνητα.
amish population
amish paradise
http://www.podilates.gr/?q=node/13207