Τον τελευταίο χρόνο ακολουθώ το εξής σύστημα στο Σούπερ Μάρκετ: πηγαίνοντας με το αυτοκίνητο (μέχρι να πάρω καρότσι για το ποδήλατο) έχω 5-6 σακούλες μόνιμα αποθηκευμένες στο πορτ μπαγκάζ. Οι σακούλες αυτές είναι οι περισσότερες υφασμάτινες, προϊόντων από εκθέσεις. Παίρνω καρότσι, αγοράζω τα πράγματα που θέλω, τα περνάω κανονικά από το ταμείο ξαναβάζοντας τα στο καρότσι "ασακούλιαστα" και τέλος τα φορτώνω στο αυτοκίνητο στις σακούλες, περνώντας σε χρόνο ρεκόρ από το ταμείο. Αποτέλεσμα: χρησιμοποιώ σχεδόν τις ίδιες 5-6 σακούλες. Τώρα πως καταφέρνουμε σαν χώρα να σπαταλούμε ΠΟΛΛΑ εκατομμύρια και να ΜΟΛΥΝΟΥΜΕ ανεπανόρθωτα το περιβάλλον με τις σακούλες, είναι κάτι που ποτέ δεν κατάλαβα! Βρίσκω παντού σακούλες και ειδικά όταν αυτές είναι στη θάλασσα στεναχωριέμαι αφάνταστα!
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
καλά κάνεις και μακάρι να το κάνουμε όλοι μας
....είναι να απορείς.
Δηλώνω και εγώ πως σπάνια δέχομαι την παροχή σακκούλας απο τα καταστήματα,ειδικά όταν πρόκειται για πλαστικές όπως των σ/μ.
Θύμάται κανείς που πήγε η καμπάνια του δήμου για την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικής σακκούλας για τα ψώνια,ελάχιστη ανταπόκριση απο το κοινό.
Βήματα προς τα μπροστά έχουν γίνει αυτό που μένει είναι η ευαισθητοποίηση του πολίτη κατά πρώτο λόγο,οι επιχειρήσεις ακολουθούν τις προσταγές των πελατών,είναι προορισμένες για αυτό.
Ακριβώς το ίδιο κάνω κι εγώ! Έχω αγοράσει από το PLUS το οποίο έκλεισε, καμιά δεκαπενταριά υφασμάτινες σακούλες και τις έχω πάντα στο αυτοκίνητο.
Τελευταία εφαρμόζω κι άλλο σύστημα: Παίρνω το καλαθάκι του ποδηλάτου, βάζω μέσα 2-4 φρούτα από αυτά που χρειάζομαι και αφού μου τα ζυγίσουν χωρίς σακούλα, τους ζητώ να μου κολλήσουν το αυτοκολλητάκι με την τιμή σε ένα γυαλιστερό χαρτάκι που πήρα από ένα βιβλίο για αυτοκόλλητα της κόρης μου.
Αναγκάζομαι βέβαια να πηγαίνω σχεδόν καθημερινά για ψώνια, αλλά με το ποδήλατο το κάνω πολύ κέφι!
Άλλη συμβουλή: Αν πηγαίνετε λαϊκή και χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, την ώρα που θα τακτοποιείτε τα πράγματα στο ψυγείο, ξαναβάλτε τις άδειες σακούλες στο καροτσάκι σας ή σε ένα σημείο που θα μπορείτε να τις ξαναχρησιμοποιήσετε όσες περισσότερες φορές μπορείτε.
Αν είσαστε και φανατικοί οικολόγοι, μπορείτε να προμηθευτείτε σακούλες από ελαφρύ ύφασμα για το ζύγισμα φρούτων και λαχανικών. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι, όσο αυτό είναι εφικτό, να σας ζυγίζουν τα πράγματα σας πριν τα βάλετε στη σακούλα, γιατί αλλιώς θα πληρώνετε συνέχεια το βάρος του υφάσματός της.
Και μια τελευταία άσχετη συμβουλή: σταματήστε να χρησιμοποιείτε χαρτοπετσέτες! Πάρτε μερικές υφασμάτινες, όσο το δυνατόν να μην χρειάζονται σιδέρωμα. Αν πάρετε και διαφορετικό για τον καθένα χρώμα ή σχέδιο, ακόμα καλύτερα, γιατί θα μπορεί αυτός που τη χρησιμοποιεί, να την έχει για 1-2 μέρες. Θα ανακαλύψετε πόσο λίγο χρειάζεστε τις χαρτοπετσέτες!
Περιττό βέβαια να σας πω, αναφορικά με τις υφασμάτινες σακούλες και τα φρούτα ότι με κοιτάνε στο σούπερ μάρκετ σαν εξωγήινη!
Η λύση της υφασμάτινης νομίζω πως εκτός από οικολογική είναι και πιο σικ! ;-)
Πάντως να πω οτι βάσει οδηγίας τα περισσότερα supermarkets έχουν πλέον ανακυκλώσιμες σακούλες. Βέβαια τώρα τίθεται ένα τεράστιο θέμα όσο αφορά την ανακύκλωση. Διότι ενώ υπάρχουν σχετικοί κάδοι και μηχανήματα, δυστυχώς ο Έλληνας δεν ανακυκλώνει τίποτα. Βλέπεις τους κάδους ανακύκλωσης τίγκα στα συμβατικά σκουπίδια. Για όλα αυτά δε φταίει μόνο το κράτος δυστυχώς. Φταίει κυρίως η ηλίθια νοοτροπία μας (δεν αναφέρομαι στην ποδηλάτισσα :-) ).
Η γιαγιά μου πάντα χρησιμοποιούσε δίχτυ ακόμα και στη λαϊκή.
Η μητέρα μου έχει γίνει φανατική της (σόρρυ για τη διαφήμιση) Cocomat που πουλάει όλα της τα προϊόντα σε υφασμάτινες ελαφριές σακούλες.
Τέλος εγώ δεν αποχωρίζομαι το σακίδιό μου κι όποτε βγω έξω για ψώνια παίρνω όσα μπορώ (άσε την οικονομία λόγω της μη ανοχής μεγάλων βαρών συνεπώς μικρές συσκευασίες) και πλέον έχω εξασκηθεί στο να τα χώνω με άνεση!!!
Φαίνεται κάποια πράγματα είναι θέμα παιδείας και νοοτροπίας,
γι' αυτό φροντίστε όταν πηγαίνετε με παιδιά για ψώνια να έχετε ΠΑΝΤΑ:
1. σακούλες ή σακίδια ή διχτάκια για να τους δείξετε τον προγραμματισμό και την λογική του σωστού καταναλωτή έως την τελευταία στιγμή των αγορών ΑΛΛΑ ΚΑΙ
2. πολύ βασικό ΛΙΣΤΑ για να μην υπερβάλλετε στις αγορές σας.
Στο σπίτι μας έχουμε κάνει ban στις πλαστικές σακούλες όλων των ειδών εδώ και δύο χρόνια. Όχι απλά δεν κουβαλάμε τα ψώνια μας με πλαστικές σακούλες αλλά έχω απαγορεύσει και να μου φέρνουν οτιδήποτε μέσα σε αυτές. Έτσι έμμεσα υποχρεώνω και τους γνωστούς μου να χρησιμοποιούν υφασμάτινες τσάντες για να μεταφέρουν πράγματα, και αν δεν έχουν τους δίνω εγώ ( γιατί έχω πάμπολλες πλέον).
Επειδή ψωνίζω στα καταστήματα της γειτονιάς και έτσι με έχουν πάρει χαμπάρι ότι χρησιμοποιώ μόνο υφασμάτινες τσάντες όλοι, ούτε οι υπάλληλοι των καταστημάτων δεν μου δίνουν πια σακούλες. Δεν τις πιάνουν ούτε στα χεράκια τους μόλις σκάω μύτη στα ταμεία!!
Έχω δε τόοοσες πολλές υφασμάτινες τσάντες πλέον στο σπίτι που ακόμα και όταν θέλω να δώσω κάτι σε κάποιον γνωστό μου, ένα βιβλίο, φαΐ ή οτιδήποτε άλλο αυτό φεύγει μέσα σε υφασμάτινη τσάντα την οποία και δεν την ζητάω ποτέ πίσω. ( ας πάρουν να έχουν). Το κόλπο πάντως δουλεύει γιατί πολλοί γνωστοί μου μαζεύοντας τσάντες από μένα άρχισαν σταδιακά να τις χρησιμοποιούν και αντικατέστησαν τις πλαστικές σακούλες. ( λίγο σπρώξιμο θέλανε για να πάρουν μπρος ένα πράγμα. ) .
Δεν αρκεί εννοώ να περιμένουμε να γίνει μία καμπάνια για την κατάργηση των πλαστικών, μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε την δική μας καμπάνια, με διάφορους τρόπους ώστε να φιλοτιμήσουμε και τους υπόλοιπους, γνωστούς και φίλους μας να πράξουν και αυτοί οικολογικά.