http://www.bbc.co.uk/news/magazine-23869955
Το άρθρο γράφει για το αν το πάτημα του κουμπιού σε σηματοδότες πεζών έχει κάποιο αποτέλεσμα ή όχι. Περιστασιακά αναφέρει οτι:
Μετάφραση: Εδώ είναι που το Ηνωμένο Βασίλειο διαφέρει από άλλες χώρες. Ο Βρετανός πεζός κοιτάει να περάσει με οποιοδήποτε φως απλά ελέγχοντας αν έρχονται αυτοκίνητα. (Ο νόμος είναι με το μέρος του πεζού, εκτός από αυτοκινητόδρομους, μερικούς άλλους δρόμους, και, αν και συνήθως δεν εφαρμόζεται, στη Βόρεια Ιρλανδία). And here is where the UK differs from some other countries. The British pedestrian looks to cross whatever the lights, merely checking whether any traffic is approaching. (The law is on the pedestrian's side, except on motorways, certain other roads, and, although not usually enforced, in Northern Ireland.)
Αξιολόγηση:
0 ψήφοι
εφευρεθηκε κι αυτο ξετερε...
μετατρεπει τον πεζο σε ποδηλατη!
Για να αποφύγουν τέτοιες συμπεριφορές οι Γερμανοί πχ., (γιατι πολλές φορές συμβαίνει να βλέπεις οτι δεν έρχεται αυτοκίνητο αλλά τελικά έρχεται και σε πατάει..) έχουν ρυθμίσει πολλά από τα φανάρια έτσι ώστε με το που πατάς το κουμπάκι για να ανάψει το πράσινο των πεζών, αυτό αντιδρά αμέσως και δεν προλαβαίνεις να βαρεθείς και να περάσεις με κόκκινο.
Επίσης είδα σε ποδηλατόδρομους με λίγη σχετικά κίνηση, που διασταυρώνονται με μεγάλες αρτηρίες αυτοκινητόδρομων, να έχουν το κουμπάκι για να ανάψει πράσινο (στη διάβαση ποδηλάτου) μερικά μέτρα πιο πριν από τη διασταύρωση. Ο ποδηλάτης το πατάει περνώντας καβάλα, και ωσπου να φτάσει στη διασταύρωση, το φανάρι έχει ανάψει πράσινο για αυτόν και τα αυτοκίνητα έχουν σταματήσει.
Σημειωτέον ότι τα Zebra crossings είναι πολλά περισσότερα απ᾽τα φανάρια. Έχουν μία κίτρινη λάμπα που αναβοσβύνει συνεχώς και ο πεζός περνάει χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αμέσως, απλά γιατί τα οχήματα που κινούνται στο οδόστρωμα οφείλουν να είναι σε επιφυλακή, όπου διέρχονται zebra crossings, έτσι ώστε να κοκκαλώνουν αμέσως μόλις διέρχονται πεζοί.
το ιδιο δεν κανουμε και μεις με τα ποδηλατα καθημερινα;
δινουμε προτεραιοτητα στον πεζο να μας διασταυρωσει στο διαβα του, οχι;
καλά αυτό είναι ευκολάκι. ξεκαβαλάς και ορμάς. προτεραιότητα έναντι όλων.
αυτό που αναρωτιέμαι είναι όταν διασταρώνονται δύο πεζοί ποιός έχει προτεραιότητα.
τωρα τα παραταω!
Στην Ελλάδα ο ένας πατάει τον άλλον κάτω. Στην Αγγλία παραμερίζουν αμφότεροι για να περάσει ο άλλος. Κι όταν κανείς δεν περνάει βάζουν τα χαμογελά τους, λένε καλημέρα και προχωράνε εγκαρδιότατοι.
αυτο προϋποθετει συνυπαρξη συμπλεγματων ανωτεροτητας-κατωτεροτητας,
οχι απαραιτητα σε διαφορετικο Πολιτη της ιδιας Κοινοτητας
Τωρα να πω οτι ακομα και στην Βουλγαρια σταματανε σε διαβαση τα αυτοκινητα (Δεν μιλαμε για Κυπρο κλπ)
Δυστηχως ειμαστε οι απολυτοι καφροι.
Μην αναρωτιόμαστε μετα γιατι στατιστικα εχουμε τα περισσοτερα θυματα απο ολους.
αλλα να εισαι ποδηλατης
σας επιστρεφω τις ευαισθησιες σας περι οδηγων οταν βγαινουν απο τη λαμαρινα γινονται κι αυτοι πεζοι!
Τελικά πού καταλήγουμε ;
Είναι καλό να επιτρέπεται οι πεζοί να περνάν με κόκκινο ;
ποιον σκοτωσε ενα σταματημενο αυτοκινητο συγκΥνονιολογοι μου??
Γιατί θα πρέπει να γίνουμε Αγγλία η οποία άλλη ευρωπαϊκή πόλη και να μην γίνουν οι ευρωπαϊκές πόλης σαν την Ελλάδα...
Αυτοί οι ξενομανία μας έχει φάει εδω και 50 χρόνια...όπως παλιά..τα αμερικάνικα τζιν είναι καλύτερα,εαν δεν φόραγες levis δεν ήσουν στην μόδα....
Καλά κάνουμε και οι πεζοί έχουν κόκκινο,είναι πιο δημοκρατικό για όλους και για τους πεζούς και για τα αυτοκίνητα.
Φανταστείτε στο σύνταγμα όποτε πήγαινε να περάσει πεζός να σταμάταγαν τα αυτοκίνητα...απλά δεν θα κινιόντουσαν ποτέ..
Για τον πολυ απλό λόγο (μεταξύ αλλων πολλών) επειδή οι χώρες αυτές, με τις υποδομές, και τις ρυθμίσεις της κυκλοφορίας που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, έχουν καταφέρει να κατεβάσουν τους αριθμούς των τροχαίων (θανατηφόρων και άλλων), και να φτιάξουν πόλεις, όπου οι πεζοί και οι χρήστες ήπιων μέσων μεταφοράς μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια και ταχύτητα.
Εκτός από τα τροχαία δυστυχήματα, έχουν βελτιώσει και την ποιότητα της αστικής διαβίωσης, που σημαίνει λιγότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά, καρκίνους κλπ - ασθένειες που ευθύνεται κατά κύριο λόγο η ακινησία, η ρύπανση και το άγχος. Τα οικονομικά κέρδη επίσης, δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Θα θεωρούσα οτι μια τέτοια εξέλιξη θα άξιζε και στη χώρα μας.
Οσο για το αν "καλά κανουν και περνάν με κόκκινο"... για τη χώρα μας δεν είναι και τόσο καλή σκέψη..
Και κυρίως διότι ούτε ο πεζός, ούτε και ο οδηγός μηχανοκίνητου στη χώρα μας προσέχει ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να ακούμε συχνά μετά από παραλίγο ατυχήματα "α δεν σε είδα" "πετάχτηκες μπροστά μου" κλπ. Πεζοί και οδηγοί μιλάν στα κινητά, χαζεύουν, και δεν δίνουν δεκάρα για το τι συμβαίνει γύρω τους και τι πινακίδες ή κανονισμοί υπάρχουν. Ο δε φωτισμός, το οδόστρωμα και η ορατότητα είναι συχνά χάλια...Οπότε, υπό τέτοιες συνθήκες νομίζω οτι το κόκκινο φανάρι βοηθάει στο χάος.
Σε χώρες που το ΙΧ ακινητοποιείται μόλις δει πεζό (και τον βλέπει συνήθως) ίσως η αναμονή του κόκκινου σηματοδότη να είναι κάτι που ο πεζός το θεωρεί χάσιμο χρόνου.
Το να περνάς το δρόμο κατα τη δική σου κρίση, που πρεσβεύουν μερικοί στο άρθρο είναι ίσως κάτι συζητήσιμο σε χώρες που έχουν παιδεία οδικής συμπεριγοράς και τηρούν τον ΚΟΚ. (κατα το πλείστο, εννοείται).
Αυτό που με εκπλήσσει είναι οτι όταν μιλάμε για την εφαρμογή του ΚΟΚ, πολλοί εδώ ζητάνε να μπουν πρόστιμα σε πεζούς και ποδηλάτες (ακόμα και όταν μιλάμε για στάθμευση).
Βεβαίως οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται από όλους, αλλά σ' αυτό το φόρουμ ας διεκδικήσουμε αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο, δηλαδή να μειωθούν οι παραβάσεις των μηχανοκίνητων.
Ως πεζός προσπαθώ να διασχίζω το δρόμο με πράσινο, γιατί έτσι διεκδικώ την προτεραιότητά μου από αυτοκίνητα που την παραβιάζουν. Είναι όμως πολύ επικίνδυνο.
Αυτό ακριβώς είναι το μπλέξιμο... από τη μια κινδυνεύεις, αν τηρήσεις τον ΚΟΚ κατα γράμμα ...από την άλλη κινδυνεύεις αν δεν τον τηρήσεις..άρα πρέπει να έχεις τα μάτια σου 114 για να επιβιώσεις...Και συχνά δεν τα έχεις...
Ειναι τεράστια η ανάγκη να ανατραπεί αυτη η κοινή πρακτική γιατι οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Δεν έχει καμμια σχέση με το αίτημα κάποιων στο άρθρο που απλώς βαριούνται να περιμένουν το πράσινο του πεζού για να περάσουν ενώ δεν έχει κίνηση ή αισθάνονται κατευθυνόμενα ρομπότ επειδή πρέπει να υπακούσουν στα φανάρια και όχι στη "κρίση" τους. Στη χώρα μας οι συνθήκες είναι άλλες και το αποδεικνύει ο υψηλότατος αριθμός ατυχημάτων στους δρόμους μας.