Από την Washington Post.
Ο γάλλος ποδηλάτης Robert Marchand, ετών 105, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για την μεγαλύτερη απόσταση σε μία ώρα (22,5 χλμ) από ποδηλάτη 105+ ετών. Το ρεκόρ φτιάχτηκε από τον οργανισμό Γκίνες ειδικά τι' αυτόν τον ποδηλάτη, δηλαδή για ποδηλάτες 105+ ετών. Προηγουμένως είχαν φτιάξει άλλες δύο κατηγορίες παγκοσμίων ρεκόρ για τον ίδιο ποδηλάτη: Η κατηγορία για ποδηλάτες 100+ ετών και 102+ ετών.
Ο Marchand δήλωσε οτι τρώει συστηματικά φρούτα και λαχανικά, αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και καφέ, και δεν κάπνισε ποτέ. Επιπλέον κάνει μια ώρα τη μέρα στατικό ποδήλατο που έχει στο σπίτι του. "Ποτέ δεν πιέζει τα όριά του. Κοιμάται στις 9 μ.μ και ξυπνά στις 6 π.μ. Δεν υπάρχει άλλο μυστικό" είπε ο προπονητής του.
Νομίζω ότι το πως γερνάει ο καθένας είναι θέμα γονιδίων και προσέγγισης....
Χθες μου έλεγε κάποια γνωστή μου ότι πήγε στην κηδεία της γιαγιάς της η οποία πέθανε 110 ετών. Ήταν γεννηθείς το 1905. Η γιαγιά λέει δούλευε στα νιάτα της σε λατομεία λιγνίτη ( πολύ καρκίνος εκεί πέρα) είχε περάσει δύο πολέμους με πολύ κακουχία, κάπνιζε, αλλά δεν είχε ποτέ άγχος, ήταν για όλη της την ζωή αδύνατη μέχρι ανορεξίας και μετά τα 105 άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα.
Δεν υπήρχαν δηλαδή κάποιοι ειδικοί παράγοντες, π.χ κάποια υγιεινή διατροφή κτλ που υποτίθεται συνέβαλαν στην μακροζωία της αν εξαιρέσουμε βέβαια την παντελή έλλειψη άγχους και προβληματισμού.. που αυτό εντάξει, είναι σοβαρός παράγοντας.
Αλλά και πάλι αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει το γεγονός ότι μέχρι τα 105 μπορούσε να κάνει τα πάντα και τα είχε και τετρακόσια. Δηλαδή άντεχε σωματικά χωρίς να έχει τις παθήσεις της μεγάλης ηλικίας.
Άρα και τα γονίδια παίζουν ρόλο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα παιδιά της γιαγιάς, είναι και αυτά κάποιας αξιοσημείωτης ηλικίας με τον μεγαλύτερο της παιδί να είναι τώρα 93!!! (αφού παλιά οι γυναίκες έκαναν παιδιά από πολύ νεαρή ηλικία).
τα όριά σου έπιασες παππούληηηη! τρελό ταμπούρλο η καρδούλα σου! με επιτελείο ιατρών και νοσοκόμων γύρω γύρω
άντε, και στα δικά μας, μακάρι να τα καταφέρουμε και εμείς!
Ο Βουτσάς (Βαρελάς στο χωριό μου!) θέλει δεύτερο παιδί, 50 χρόνια μεγαλύτερος απο τη ....σύντροφό του! χα χα χα!
νά ναι καλά, μας κάνει (πάντα) να γελάμε!