Αναπαλαίωση PEUGEOT PH 8M του1983

10 σχόλια / 0 νέα/ο
Τελευταία δημοσίευση
spakas
Απών/απούσα

καλησπέρα σας

εδώ και αρκετό καιρό έλεγα να αγοράσω ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις μου αλλα απο τοτε που ανακάλυψα το forum μου μπήκε και η ιδέα να αναπαλαιώσω το παλιό μου ποδήλατο και να μην αγοράσω νέο.

το πρόβλημα μου ομως ειναι οτι δεν ξερω απο που να αρχίσω και πως;
και για αυτο θελω τις πολύτιμες συμβουλές σας.

εχω βαλει συνημμένες φωτογραφίες του ποδηλάτου.

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon DSC03105.JPG852.85 KB
Image icon 18042012343new.jpg762.88 KB
Image icon DSC03107.JPG868.2 KB
Image icon DSC03111.JPG836.45 KB
Image icon DSC03114.JPG906.18 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
steliosp
Εικόνα steliosp
Απών/απούσα

Για αρχή, εάν έχεις τα εργαλεία, αφαίρεσε τον δισκοβραχίονα, τιμόνι λαιμό και φρένα, τα βγάζεις και χωρίς ειδικά εργαλεία. Σε ποδηλατάδικο για καθάρισμα και γρασσάρισμα της μεσαίας τριβής και μάθε αν έχεις γαλλικό ή αγγλικό σπείρωμα στα πάσα της. Με ένα ελαφρύ λάδι και σφουγγαράκι κουζίνας, τρίψε πολύ-πολύ απαλά τις σκουριές όπου είναι επιφανειακές. Θα δείς κατευθείαν ένα άλλο ποδήλατο. Για αρχή αυτά και εδώ είμαστε.

spakas
Απών/απούσα

ελαφρύ λάδι εννοείς για μηχανές, κάτι σε 5-15 ή παω σε μαγαζί με χρώματα και ζητάω κάτι άλλο?

Kostas8
Εικόνα Kostas8
Απών/απούσα

Κοίτα σε μία πρώτη φάση αν σου κάνει το ποδήλατο σαν μέγεθος.
Μην μπεις στη διαδικασία να καθαρίζεις, τρίβεις, αγοράζεις ανταλλακτικά κλπ κλπ και μόλις είσαι έτοιμος να ξεχυθείς στους δρόμους διαπιστώσεις ότι το ποδήλατο σου είναι μικρό ή μεγάλο.

Εκτός αν θέλεις να το φτιάξεις για συναισθηματικούς λόγους...

spakas
Απών/απούσα

ο οριζόντιος σωλήνας ειναι 56 cm και ο κάθετος 54 cm , εγω εχω υψος 183cm

το ποδήλατο μεχρι και το '93 το χρησιμοποιούσα και δεν θυμάμαι να με ενοχλούσε το μέγεθος του
απο αυτα τα χαρακτηριστικά ξερει κανεις να μου πει αν μου κανει ως μεγεθος

και κατι αλλο, δεν ειμαι σιγουρος για το μοντελο του ποδηλάτου
στην απόδειξη που εχω απο τοτε λεει PH 8M αλλα κοιτώντας στο site της peugeot με τα ποδηλατα
http://www.peugeotshow.com/1983fr/1983fr_11.jpg εδω λεει για το PH 8M

http://mysite.verizon.net/imagelib/sitebuilder/misc/show_image.html?link... και εδω λεει για το P 10S που μοιάζει το ποδηλατο μου γιατι η μεσαία τριβη ειναι απο πλαστικό
μπορει να με βοηθήσει κάποιος που ξερει απο αυτα

edit:
δοκίμασα να βγάλω το πιρούνι αλλά μάλλον έχει κολλήσει
έβγαλα την μεγάλη καθετή βίδα και ξεβίδωσα την βίδα του λαιμού αλλά ο λαιμός δεν βγαίνει απο το πιρούνι
τα ρουλεμάν φαίνονται λίγο
φοβάμαι οτι άμα το τραβήξω με δύναμη μην φύγουν τα ρουλεμάν και τα ψάχνω
του έριξα λίγο λαδάκι μπας και μαλακώσει
καμιά άλλη ιδέα έχει κάποιος?

steliosp
Εικόνα steliosp
Απών/απούσα

Καλή τύχη.. To 1o εμπόδιο της αναπαλαίωσης. Βάλε τη βίδα ξανά ώστε να προεξέχει κανένα πόντο από τον λαιμό και κοπανησέ τη 1-2 φορές για να ξεφρακάρει την εσωτερική σφήνα. Ξανά δοκίμασε να περιστρέψεις τον λαιμό μαζί με το τιμόνι, κατά προτίμηση με ρόδα βιδωμένη στο πιρούνι. Αν αντισταθεί τότε WD40 από τη τρύπα στο κάτω μέρος του πιρουνιού ή Viakal ( για εμένα δούλεψε), υπομονή και ωμή δύναμη με προσοχή όμως, μη στραβώσεις το πιρούνι. Εν καιρό θα υποχωρήσει.

spakas
Απών/απούσα

steliosp με την συμβουλή σου έλυσα το πιρούνι και συνεχίζω...

ερωτήσεις 2 έχω

1) μέτρησα το ανοιγμα του πισω πιρουνιου και ειναι 120mm. το πισω στεφανι ειναι πολυ κοπανημενο και θεθει αλλαγη ο τροχος ειναι RIGIDA Superchromix 28x1.5/8x1.1/8 700c και κεντρο Maillard με 5 γραναζια. Η αλυσίδα ειναι χάλια και μαλλον παει για πέταμα και εχω διαβασει καπου μεσα στο φορουμ οτι αν αλλαξεις αλυσιδα σε παλιο γραναζι μπορει να μην κατσει καλά . Στο ebay που ψάχνω ολοι οι τροχοι που βρισκω εχουν ανοιγμα 136mm. Τι προτεινεται εσεις?

2) το δευτερο που θελω να ρωτησω ειναι πιο απλο, μου φαινεται. Πως θα βγαλω τα δακτυλίδια απο τον λαιμό και το πιρούνι . βάζω και φώτο για να δείτε τι εννοώ.

ευχαριστώ για την βοήθεια που μου δίνεται αλλα πιο πολυ για το οτι με βαλατε στην πριζα για να ξανα ασχοληθω με το ποδηλατο.

edit: δεν μπορω να προσθεσω φωτο. τι εγινε?

steliosp
Εικόνα steliosp
Απών/απούσα

Τί έπιασε τελικά? Viakal η WD 40?

Λοιπόν... Θα πάς για πλέξιμο καινούριας ζάντας στο υπάρχον κέντρο. Θα πάρεις τη ρόδα αγκαλιά σε ποδηλατάδικο που θα σου συστήσουν και θα σου πλέξει στο Maillard καινούρια ζάντα. Αλλιώς, τα ψαλίδια σου ανοίγουν λίγα mm ακόμα. Όχι 16mm αλλά 4-5.

Τα "δαχτυλίδια" είναι βιδωτά. Καμιά φορά είναι χαλαρά και βγαίνουν και με το χέρι. Εσύ βγάλε το 1ο με ένα κάβουρα ή κανένα μεγάλο ρυθμιζόμενο γαλλικό κλειδί, απλά βάλε ένα πανί ανάμεσα, άν θες να προσέξεις τα χρώμια.

Για του λόγου το αληθές, μετά το 7:00

http://www.youtube.com/watch?v=gi0pAD3blm8&feature=related

spakas
Απών/απούσα

πρώτα έριξα WD 40 και το άφησα 5 λεπτά
μετα Viakal το άφησα και αυτο αλλα 5 λεπτα και με το πρωτο κοπανημα βγηκε

αφου μου προτείνεις να πλεξω καινουργια ζαντα μπορω να διαλεξω απο το ebay οποιες rims ειναι 700c με 36 ακτινες ή θα εχω προβλημα με τα φρενα

steliosp
Εικόνα steliosp
Απών/απούσα

Από ζάντες δεν έχω να σου προτείνω κάτι αλλά όποια και αν έχει brake surface Θα σου κάνει. Πάντως μη σνομπάρεις τα ποδηλατάδικα. Στα αξιόπιστα, οι διαφορές στη τιμή είναι αμελητέες.