Ποδηλάτες, προσοχή στα αιωρούμενα σωματίδια...

Εκδότης: 
ΤΗΕ ΤΙΜΕS

Το να πηγαίνει κανείς στη δουλειά του με το ποδήλατο ακούγεται να είναι μια καλή για την υγεία επιλογή. Μελέτη όμως έδειξε ότι όσοι κάνουν διαδρομές με το ποδήλατο στις πόλεις εισπνέουν δεκάδες εκατομμύρια τοξικά νανοσωματίδια με κάθε αναπνοή, ποσότητα τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτό που ισχύει για τους οδηγούς ή τους πεζούς.

Η έρευνα προσάρτησε συσκευές στα ποδήλατα για τη μέτρηση των σωματιδίων που εκπέμπονται κυρίως από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων στον αέρα που εισέπνεαν οι ποδηλάτες.
Η έρευνα έδειξε ότι στις αστικές περιοχές η συγκέντρωση νανοσωματιδίων, με μέγεθος μόλις λίγα χιλιοστά του χιλιοστού, φτάνουν σε πυκνότητα αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανά κυβικό εκατοστό αέρα. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις και προβλήματα του αναπνευστικού.

Επειδή οι ποδηλάτες πιέζουν τον εαυτό τους αναπνέουν πιο γρήγορα και βαθιά από ότι οι υπόλοιποι που κυκλοφορούν στους δρόμους. Η μελέτη βρήκε ότι εισπνέουν περίπου 1.000 κυβικά εκατοστά αέρα με κάθε αναπνοή, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να εισπνέουν δεκάδες εκατομμύρια σωματιδίων κάθε φορά που γεμίζουν οι πνεύμονές τους με αέρα, και δισεκατομμύρια αυτών σε κάθε διαδρομή.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Luc Int Panis από το ερευνητικό ινστιτούτο μεταφορών του Πανεπιστημίου Hasselt στο Βέλγιο, «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εκτιμά τον αριθμό των σωματιδίων καθώς και τον όγκο εισπνοής αέρα κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων μέσα στην πόλη. Αυτό που φάνηκε είναι ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό ρυπογόνων νανοσωματιδίων σε κάθε διαδρομή».

Για τους σκοπούς της έρευνας, που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Atmospheric Environment, ο Int Panis και οι συνεργάτες του ζήτησαν από τους ποδηλάτες να κάνουν πετάλι φορώντας μια μάσκα με ειδικά προσαρμοσμένα όργανα μέτρησης που μπορούσαν να εκτιμήσουν και να μετρήσουν τα particulates, όπως είναι γνωστά τέτοιου είδους σωματίδια. Όλα εκ των οποίων παραμένουν αόρατα στο μάτι ακόμη και σε πολύ μολυσμένα περιβάλλοντα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις Βρυξέλλες ο κάθε ποδηλάτης εισπνέει 5,58m νανοσωματίδια ανά μέτρο ποδηλασίας, ποσότητα που μειώνεται στο 11m περίπου όταν βρίσκεται στην πόλη Mol, μια πολύ μικρότερη πόλη του Βελγίου. Βρήκαν επίσης ότι οι ποδηλάτες εισπνέουν τέσσερις με πέντε φορές περισσότερα σωματίδια από ότι ένας επιβάτης αυτοκινήτου ο οποίος ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Ο Int Panis αναφέρει: «Η ατμοσφαιρική μόλυνση σε μια μεγάλη πόλη όπως το Λονδίνο, ή το Μπέρμινχαμ είναι η ίδια ή και μεγαλύτερη από αυτή των Βρυξελλών, έτσι οι ποδηλάτες στη Βρετανία υφίστανται τις ίδιες συνέπειες».

Για τους ποδηλάτες και τους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο το σημαντικό ερώτημα είναι ποια είναι η επίπτωση στην υγεία τους από την εισπνοή τόσο πολλών σωματιδίων. Αυτό ίσως είναι ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα να απαντηθούν λόγω του πολύ μεγάλου διαστήματος που μεσολαβεί, συνήθως, ανάμεσα στην έκθεση στους μολυσματικούς παράγοντες και την εκδήλωση της ασθένειας. Παλαιότερες έρευνες που μελετούσαν τη σύνδεση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων αντιμετώπιζαν την ίδια δυσκολία, και χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες μέχρι να επιβεβαιωθεί η σχέση αυτή. Ωστόσο, νέες τεχνικές συγκέντρωσης και ανάλυσης των δεδομένων δείχνουν ότι τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τα σωματίδια αυτά εμφανίζονται πολύ πιο γρήγορα.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και που πρόκειται να δημοσιευτεί στο περιοδικό Epidemiology, αναμένεται να δείξει ότι η έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις νανοσωματιδίων σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Θα δείξει επίσης τη σχέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα particulates και τα αναπνευστικά προβλήματα.
Άλλες μελέτες επίσης έδειξαν ότι η έκθεση σε particulate pollution μπορεί να έχει πολύ άμεσες και βραχυπρόθεσμες συνέπειες επίσης –όπως την εμφάνιση κρίσεων άσθματος.
Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, ερευνητές από το Imperial College στο Λονδίνο ζήτησαν από 60 ανθρώπους με ήπια συμπτώματα άσθματος να περπατήσουν κατά μήκος της δυτικής πλευρά της μεγάλης λεωφόρου Oxford, στο κεντρικό Λονδίνο, όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο σε ταξί και λεωφορεία που κινούνται με πετρέλαιο και σε ποδηλάτες. Οι εθελοντές συμμετέχοντες εμφάνισαν συμπτώματα άσθματος όπως μείωση της αναπνευστικής ικανότητας και αναπνευστικές μολύνσεις. Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (ντίζελ) εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ρυπογόνα νανοσωματίδια από τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία στους ερευνητές για την υγεία είναι ότι αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικροσκοπικά που εισέρχονται από τους πνεύμονες και έπειτα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος. Έπειτα πιστεύεται ότι συγκεντρώνονται σε διάφορα όργανα του σώματος όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος όπου προκαλούν μολύνσεις.
Η μάσκα προσφέρει πολύ μικρή προστασία καθώς αυτά τα σωματίδια είναι εξαιρετικά μικρά και περνούν ανενόχλητα μέσα από κάθε φίλτρο. Νωρίτερα φέτος αυτοί οι φόβοι ώθησαν τη περιβαλλοντική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων να δημοσιεύσει ανακοίνωση όπου προειδοποιούσε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο περίπου 50.000 ατόμων ετησίως στη Βρετανία.

Η έρευνα του Int Panis έχει ήδη προκαλέσει δυσφορία στους κύκλους των ποδηλατών. Και τελικά αποφάσισε να μην συμμετέχει το συνέδριο ποδηλατών Velo-city 2010, που διοργανώνεται στην Κοπεγχάγη τον ερχόμενο μήνα, λόγω του εχθρικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνάς του.
Ο Int Panis και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι η ποδηλασία έχει οφέλη για την υγεία και δημιουργεί ελπίδες ότι είναι πιο υγιεινό από την οδήγηση του αυτοκινήτου. Όπως προσθέτει: «Εγώ είμαι ποδηλάτης και η σκέψη ότι το να πηγαίνω με το ποδήλατό μου είναι πιο ανθυγιεινό από ότι να πηγαίνω με το αυτοκίνητό μου, μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Όμως είμαι και επιστήμονας οπότε θα πρέπει να εξετάσω τα δεδομένα».

Πηγή: The Times

Αρθρογράφος: 
milamouprasina
Ημερομηνία: 
Τρίτη, 8 Ιούνιος, 2010
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
Eaglos
Εικόνα Eaglos
Απών/απούσα

"Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα (ντίζελ) εκπέμπουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ρυπογόνα νανοσωματίδια από τα οχήματα που κινούνται με βενζίνη"

"το να πηγαίνω με το ποδήλατό μου είναι πιο ανθυγιεινό από ότι να πηγαίνω με το αυτοκίνητό μου"

Άρα η λύση είναι να πηγαίνεις με το αμάξι σου επειδή με το ποδήλατο αναπνέεις τα σωματίδια που εκπέμπει το αμάξι σου!!! Εκπληκτικό!!!

Τι νόημα έχουν οι έρευενες σε μολυσμένες περιοχές; Προφανώς και όταν είσαι τίγκα στο καυσαέριο και στα αυτοκίνητα ότι και να κάνεις είναι ανθυγιεινό. Αν δεν είχαμε αυτοκίνητα δεν θα ήταν ανθυγιεινο. Ας τα αφήσουν όλοι στην άκρη και ας κάνουν πάλι μέτρηση να δούμε.

Σε λίγο το μόνο ορθό θα είναι άθληση σε γυάλα στη ροδέλα του χαμστερ...

RockaRolla
Εικόνα RockaRolla
Απών/απούσα

Ας μας γράψουν και τα αντίστοιχα νούμερα εισπνεόμενων σωματιδίων στις παρακάτω περιπτώσεις:
- καπνιστής σε ανοιχτό χώρο
- καπνιστής σε κλειστό χώρο
- παθητικός καπνιστής σε κλειστό χώρο
- καπνιστής μέσα σε ΙΧ
- καπνιστής μέσα σε ΙΧ, φρακαρισμένος σε μποτιλιάρισμα στην Κηφισίας....

εκεί να δεις σωματίδια.....
....έλα, ΔΙΑΛΕΧΤΕΕΕΕΕ, με το τσουβάλι λέμεεεεεε.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η λύση είναι:
- μάσκα
- διαδρομή από οδούς μικρής κυκλοφορίας / πεζόδρομους κλπ
- συχνές εκδρομες με ποδήλατο πάνω στα βουνά, για καθαρισμό πνευμόνων...

to
Εικόνα to
Απών/απούσα

Μα όχι, το σωστό είναι όταν γίνονται αυτές οι μεγάλες βόλτες, να υπάρχει και μια λωρίδα για τα κακόμοιρα τα ix.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Προσωπικά όταν διαβάζω τέτοιες μελέτες τρελαίνομαι γιατί ουσιαστικά σου λένε ότι το όχημα εκείνο που δεν παράγει μόλυνση είναι πιο επικίνδυνο για την υγεία σου από εκείνο που όντως παράγει.
Ψάχνοντας όμως μία απάντηση, και ενδεχομένως μία λύση σε αυτό το θέμα, έφαγα φλας μία φορά και σκέφτηκα το εξής:
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο μένουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στα μεγάλα αστικά κέντρα; ( όπου υπάρχει υπερσυνωστισμός και οι ανάγκη για μετακινήσεις μεγάλη, και τα αυτοκίνητα πολλά και η μόλυνση μεγάλη etc. etc. etc. )
Μάλλον όχι, αφού τα μειονεκτήματα είναι σαφώς περισσότερα από τα πλεονεκτήματα. Οπότε αν ψάχναμε την ιδανική λύση για ένα τέτοιο ζήτημα, θα ήταν να μαζέψουμε τα μπογαλάκια μας και να πάμε στα χωριά μας. ( πως σας φαίνεται σαν ιδέα;; )
Γιατί άραγε πιστεύουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε ένα μπουκωμένο αστικό περιβάλλον σε βιώσιμο όταν στην πραγματικότητα όλη αυτή η κατάσταση δημιουργείται απλά και μόνον από την παρουσία μας;
Παράδειγμα; Αν στην Αθήνα δεν έμεναν 5.000.000 άνθρωποι αλλά ένα μύριο, θα είχε το ίδιο πρόβλημα με την μόλυνση, τα μικροσωματίδια κτλ; Θα ήταν όντως πρόβλημα για την υγεία μας να κινηθούμε με οποιοδήποτε άλλο μέσο εκτός του αυτοκινήτου, μέσα στην πόλη, άραγε;

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Τα μικροσωματίδια στον κάπνισμα είναι παράπλευρη απώλεια. Δεν καπνίζουμε γιατί θέλουμε να αναπνεύσουμε τα μικροσωματίδια αλλά γιατί θέλουμε να πάρουμε την δόση της βιταμίνης Ν ( νικοτίνη) που μας αναλογεί, καθώς η νικοτίνη είναι καταπληκτικό upper. ( σε ανεβάζει). Σε συνδυασμό με την καφείνη, ( καφέ) είναι ότι χρειαζόμαστε για να είμαστε στην τσίτα όλη μέρα και να αποδίδουμε στην δουλειά όπως βέβαια απαιτούν και οι εργοδότες.
Πρόσφατες όμως μελέτες έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που είναι στην τσίτα, έχουν αρχίσει να γίνονται και ανηπάκουοι. Έτσι τώρα γίνεται μία καμπάνια για να απαγορευτεί η χρήση της βιταμίνης Ν μαζί με την καφείνη ενώ σε διάφορες πολιτείες της Αμερικής γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί ένα ωραιότατο downer, ( aka μπάφος) που ταιριάζει καλύτερα με τον καναπέ, την αποβλάκωση της τηλεόρασης και γενικότερα με πιο χαλβαδιασμένες καταστάσεις.

o pappous o vatraxos
Εικόνα o pappous o vatraxos
Απών/απούσα

Χωρίς να θέλω ούτε κατα διάνοια να πω να παρατήσουμε το ποδήλατο χάρην του υγιεινότερου(?) αυτοκινήτου, ας μην κρυβόμαστε και πίσω από το δάκτυλό μας με άσχετες συγκρίσεις.

το οτί αναπνέουμε σκατά πολλαπλασιασμένα με 5 που λέει και το κείμενο
είναι η σκληρή αλήθεια. τώρα θες 5 θες 4 στην αθήνα μάλλον 14 είναι.

vec
Απών/απούσα

δεν είναι ανάγκη να πάμε να σφηνωνόμαστε πίσω από τα λεωφορεία και τα ταξί.
(και δεν εννοώ πάση θυσία να τα προσπερνάμε, εννοώ ότι μπορούμε να σταματήσουμε και 10 μέτρα παραπίσω)

chrispi revisited
Εικόνα chrispi revisited
Απών/απούσα

Πολυ δυσοιωνη η πιο πανω μελετη για τους ποδηλατες. Ξερω παντως περιπτωση γνωστου μου που αρχισε το ποδηλατο κατοπιν συμβουλης του πνευμονολογου του και επειδη υπεφερε απο χρονιο ασθμα. Η αναπνευστικη του λειτουργια εγινε σχεδον φυσιολογικη κι αυτο ποδηλατωντας σχεδον αποκλειστικα στο κεντρο της πολης, αφου εκει ειναι που ζει.

Filopodaros
Εικόνα Filopodaros
Απών/απούσα

Ένας λόγος παραπάνω να απαιτήσουμε λιγότερα Ι.Χ. και περισσότερα ποδήλατα.

Το οτι το ποδήλατο έχει κινδύνους δεν είναι τίποτα καινούργιο. Ο ποδηλάτης κινδυνεύει πολύ περισσότερο να σκοτωθεί σε τροχαίο απ' ότι κάποιος στο Ι.Χ.

Η μελέτη αυτή μετράει μόνο έναν τύπο βλαβερής επίπτωσης στην υγεία,
χωρίς να υπολογίζει το συνολικό όφελος της γυμναστικής στον ποδηλάτη, το οποίο πολλοί υπολογίζουν (και με μελέτες) πως υπερβαίνει όλους τους άλλους κινδύνους που διατρέχουμε στο δρόμο.

Εχουν γίνει παρόμοιες μελέτες που βρήκαν πως οι οδηγοί εισπνέουν πολύ περισσότερες ποσότητες από τους ποδηλάτες σε χημικά όπως:
Μονοξείδιο του άνθρακα (CO), Διοξείδιο του Αζώτου (NO2), Βενζόλιο, Τολουόλιο, Ξυλόλιο.

http://ec.europa.eu/environment/archives/cycling/cycling_el.pdf σελίδα 35.

@RockaRola
Το άρθρο λέει πως "Η μάσκα προσφέρει πολύ μικρή προστασία καθώς αυτά τα σωματίδια είναι εξαιρετικά μικρά και περνούν ανενόχλητα μέσα από κάθε φίλτρο."

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/environment/article7140213.ece

kourbeti
Εικόνα kourbeti
Απών/απούσα

Πολλά μικροσωματίδια σήμερα στο κέντρο...

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια