όπου δεν έχει χρώμα και θέλεις να δεις ξανά καθαρό και γυαλιστερό το μέταλλο τρίψε με ατσαλόμαλλο και πετρέλαιο. Μετά καθάρισμα με πανί και ξανά από την αρχή.
Έχεις αφήσει ΒΑΣΙΚΑ σημεία άλυτα. Τριβή κάτω και ποτήρια λαιμού.
Και εκεί πρέπει να ανοίξεις - καθαρίσεις - τσεκάρεις καλά.
Τσέκαρε καλά (με δυνατό φως) τους σωλήνες του σκελετού, ακόμα και εσωτερικά όπου μπορείς). Αν δεν έχει προχωρήσει σκουριά, δεν υπάρχει λόγος να πας για βάψιμο ολόκληρου του σκελετού.... (αλλά ούτε και να αφήσεις "ακάλυπτες" τις βαθειές γρατζουνιές και όπου έχει φύγει το χρώμα σε βάθος...).
Τα εχω λυσει ολα, απλα μαλλον οι φωτογραφιες επειδη τραβηχτηκαν σε διαφορα σταδια, μπερδεψαν λιγο την αφηγηση.
οταν λες να μην αφησω ακαλυπτες τις περιοχες που εχει φυγει το χρωμα, τι προτεινεις να κανω?
Η σημερινη μέρα ήταν απογοητευτική. Το καθάρισμα των μεταλλικών μερών δεν πήγε όπως επιθυμούσα.'Ετριβα, ξανατριβα, ατσαλόμαλλο, πετρέλαιο (Θερμανσης , αν αυτό έπαιξε καποιο ρολο στην αποτυχία μου), βγήκαν τα παλιά γρασα, αλλά η σκουριά δεν έλεγε να βγει με τίποτα, ειδικά στον έξω προστατευτικο δίσκο, από την πίσω μεριά στην εσοχή που κάνει, ακόμα και αν το άφησα 3 ώρες εκεί μέσα να μουλιάσει. Επίσης είχα να κανω με κάτι σκληρά συσσωρευμένα ''αλατα'' πανω στα πεταλια, που όσο τα ετριβα φαινόταν ότι απο κάτω εβγαινε σκουριά, οποτε δεν τα πολυπείραξα. Η αληθεια είναι ότι επιδή δεν το έχω ξανακανει, δεν εχω ακριβη εικονα της αποτυχοιας μου, απλα εχω δει διαφορα αλλα projects εδω μεσα, που καποιοι ειχαν χειροτερη σκουρια να αντιμετωπισουν και οταν τελειωσαν, τα μεταλλικα μερη ηταν σαν καινουρια. Η αλοιφη Glanol δεν ανταποκριθηκε στις προσδοκιες μου, ισως να χρειαζεται δραπανο με πανι γυαλισματος για να γινει σωστη δουλεια, κατι που δεν εχω στη διαθεση μου.
Απολογισμος: 5 ωρες ορθοστασιας, μυρωδια πετρελαιου πανω μου που ακομα δε λεει να φυγει αλλα κυριως απογοητευση διοτι τελικα δεν ειναι τοσο απλο το καθαρισμα. Καλυτερα θα ηταν να τα ειχα δωσει για νικελωμα ολα τα μεταλλικα μερη και να τελειωνε η υποθεση. Τελος παντων, ολα μεσα στο παιχνιδι ειναι και αυτό ειναι μέρος της διασκεδασης.
Αυριο θα καθαριστει το πλαισιο με βενζινη και Cif, για να δω τη συνολικη κατασταση του και να κινηθω αναλογα.
Ευχαριστω οσους μου εστειλαν μηνυματα συμπαραστασης λεγοντας μου οτι με το χερι μονο ο Σουπερμαν θα γυαλιζε σκουριες και οτι οι κοινοι θνητοι χρησιμοποιουν βουρτσα σε δραπανο. Κατι μαθαμε και σημερα. Στην ανζητηση βουρτσας λοιπον!
Εχει αρκετα θεματα ο σκελετος, αλλα σε οσους βαφεις απευθυνθηκα για τοπικη επισκευη, γελουσαν, κατι το οποιο βρισκω απολυτως λογικο, οποτε ή το αφηνω οπως ειναι ή παω στη μεθοδο http://oldhistoricbicycle.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:0...
η οποια απαιτει προσωπικη δουλεια, με αμφιβολα αποτελεσματα, μιας και ο κοσμος του βαψιματος μεταλλων ειναι αγνωστος για μενα. Οι τοπικες οξειδωσεις με απασχολουν και ειλικρινα βρισκομαι σε διλημμα. Σε καμια περιπτωση δε θελω να χαλασω τα λογοτυπα και τα αυτοκολλητα, γιατι τοτε θα εχω ενα αλλο ποδηλατο.
Και τωρα ερχεται η ερωτηση: Αν ετσι οπως ειναι, του περασω ενα χερι βερνικι, απλα και μονο για προστασια, θα ειναι πολυ αηδια?
Σημερα καθισα και ετριψα τα ''ζορικα'' σημεια του ποδηλατου, εκει δηλαδη που ''μυριζε'' σκουρια και στα μεγαλα ξεφλουδισματα, προκειμενου να κανω το πρωτο βημα για touch up βαφη( Τον τροπο θα σας τον αναλυσω, οταν τελικα το κανω και εφοσον πετυχει).
Χρησιμοποιησα 600αρι γυαλοχαρτο, το οποιο εβρεχα συνεχως και επεμεινα στα δυσκολα σημεια οπως ειπα, διοτι αν επενεβαινα και στα μικρα , τοτε θα επρεπε να παω σε ολοκληρωτικη βαφη κατι που δε θα ηθελα.
Η διαδικασια απαιτει πολυ λεπτομερεια και προσωπικη εργασια- δεν υπαρχει περιπτωση, μαστορας να το αναλαμβανε, εκτος και να πληρωνοταν πολυ καλα- και θεωρω οτι ειναι αποδοτικη, μονο οταν εχεις να κανεις με λιγα θεματα.
Η δικη μου περιπτωση ειναι καπου στη μεση.
Μετα απο το τριψιματακι, επλυνα καλα το πλαισιο και το πηρουνι και τωρα στεκουν στο μπαλκονι για αερισμο και οταν γυρισει ο ηλιος και για λιγη ηλιοθεραπεια, για να στεγνωσουν καλα και να παμε αυριο για το ασταρι.
...τέτοιες εργασίες φωνάζουν από μακρυά : dremel
Νομίζω λύνει τα χέρια σε δουλειές τέτοιου είδους και έκτασης.
Αν βρεις να δανειστείς από κανα γνωστό θα γλιτώσεις πολύ δουλειά και πολύ χρόνο.
touch up αποτυχια σημερα!!! το ακρυλικο ασταρι που εστρωσα χτες με το πινελο (1 στρωση-βγαλμενο απο σπρει) ενω φαινοταν οτι ειχε ''πιασει'', με το που το χαιδεψα με το 1200αρι γυαλοχαρτο νερου, εφυγε κατευθειαν . Αποψεις????? δεν στεγνωσε καλα? δεν επιασε καλα? φταιει οτι στρωθηκε με πινελο?
Δοκιμασα επισης, με αλλο πινελο, να εφαρμοσω χρωμα και ειναι μια αηδια. Οσο και να ανακατευτει το χρωμα, παρατηρειται μια ανομοιομορφια στην υφη του, υποθετω οτι με το πινελο δεν μπορουν να στρωθουν τα ''μεταλλα'' του χρωματος. Βεβαια ο ανθρωπος που μου το εφτιαξε μου ειπε χαρακτηριστικα οτι θα εχω τετοιο αποτελεσμα, διοτι ''...τα χρωματα αυτα ειναι αυστηρως ψεκαζομενα''. οποτε βλεπω να πηγαινω στη μεθοδο του gpiter http://oldhistoricbicycle.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:0...
αυτο που με ανησυχει ειναι το ασταρωμα, διοτι στη μεθοδο αυτη, ασταρωνουμε ελαφρα (βεβαι αυτη τη φορα θα πεσει απο το σπρει και οχι με πινελο)και δεν ξερω αν με το τριψιμο θα εχω ξανα τα ιδια προβληματα, με το ασταρι να αφαιρειται. Προχωραμε!!!!
αφου το touch up εγινε f@cked up, αποφασισα να ακολουθησω τη μεθοδο του gpiter , οπως παραθετω απο πανω.
Το ποδηλατο τριφτηκε με σφουγγαρακι τριψιματος, το οποιο βρηκα στο χρωματοπωλειο, εγραφε πανω στο κουτι ΜΕΣΑΙΟ αλλα ο μαγαζατορας μπου ειπε οτι δεν ''δουλευουν'' κατι πιο ψιλο απο αυτο. Η διαδικασια στα κυρια μερη του ποδηλατου ειναι απλη, το τριψιμο θελει μεν κοπο, αλλα προχωραει. Το καλο με το σφουγγαρι ειναι οτι τραβαει το χρωμα που αφαιρειται και με μια κινηση μεσα στη λεκανη με το νερο, φευγει. Αλλιως αν παμε με γυαλοχαρτο θα πρεπει καθε λιγο να το ξεπλενουμε και να το βρεχουμε, χανοντας χρονο.
Ιδιαιτερη εμφαση δοθηκε στα σημεια που φαινοταν επιφανειακη σκουρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ετριψα σχεδον καθολου κοντα στα αυτοκολλητα και στο λογοτυπο του διαγωνιου σωληνα, για να μη τα χαλασω, ετσι και αλλιως για να σωθουν αυτα γινεται ολη η διαδικασια. Επα ''σχεδον'' διοτι οπου με επαιρνε εστω και λιγο ετριψα. Γενικα ακολουθωντας τη συμβουλη του gpiter μισο ποντο περιφερειακα απο τα αυτοκολλητα απεφυγα να τριψω.
Στα δυσκολα σημεια, που το σφουγγαρι δεν χωρουσε , επιστρατευτηκε το 600αρι γυαλοχαρτο, το οποιο αποδειχτηκε λιαν αποτελεσματικο. Επιμελως τριφτηκαν οι βασεις των τροχων, που ειχαν αρκετα θεματα. Παραθετω καποιες φωτογραφιες σαν οδηγους, ως προς τα υλικα και την τελικη εικονα.
Το ζητουμενο στη διαδικασια ειναι να ''αγριεψουμε'' το υπαρχον χρωμα, ωστε να πιασει καλυτερα το ασταρι, που θα πεσει αυριο, αν δε φυσαει.
Πριν ριξω το ασταρι θα μονωσω τα αυτοκολλητα με χαρτοταινια, δε βρηκα την ψιλη, οποτε θα πρεπει να κανω και λιγο χαρτοκοπτικη. Αυτα για σημερα!
Σημερα ειχε σειρα η μονωση των αυτοκολλητων και των λογοτυπων. Χρησιμοποιησα χαρτοταινια φαρδους περιπου 1 εκ.την οποια τοποθετουσα πανω απο το αυτοκολλητο και στη συνεχεια με το ξυραφακι εκοβα οτι περισσευε πολυ προσεκτικα ωστε να ερθει στο περιγραμμα του αυτοκολλητου.
Το ξυραφακι αυτο, ειναι οτι πρεπει για την εργασια, διοτι ειναι ευχρηστο, το χρησιμοποιησα για να σηκωνω τις μυτες απο την ταινια που περισσευε και κοβει πολυ καλα, ακομα και καμπυλωτα. ΠΡΟΣΟΧΗ πολυ, το πιανουμε απο την επιφαμνεια στη μεση και σε καμια περιπτωση δεν στηριζουμε το δεικτη μας στο πανω ξυραφι οταν κοβουμε, διοτι θα τρεχετε για ραμματα. Θελει πολυ προσοχη διοτι λογω της ψιλοδουλειας δεν μπορουμε να φορεσουμε γαντια, αφου θα πρεπει να τα βγαζουμε καθε φορα που τοποθετουμε τη χαρτοταινια.
Ιδιαιτερα με προβληματισε το λογοτυπο VELOSOLEX Made in France, στο αν θα επρεπε να μονωσω τα γραμματα ενα-ενα ή ολο μαζι. Τελικα επελεξα να το κανω ολο μαζι, χωριζοντας ομως το ενα μερος απο το αλλο και απλα εδωσα κλιση στη χαρτοταινια στο γραμμα V ωστε μετα το βαψιμο να δειχνει πιο φυσικο.
Μονωθηκε η μεσαια τριβη, ο σωληνας της σελας και του λαιμου και ακολουθησε το ασταρωμα, για το οποιο χρησιμοποιησα σπρει ακρυλικου ασταριου. Το ασταρι επεσε σε εσωτερικο χωρο, μεγα μου λαθος, διοτι δεν ειχα μασκα και λιγο την ''ακουσα'' απο τις αναθυμιασεις και αφησα επισης την αποθηκη με εντονη μυρωδια, η οποια δεν ξερω ποτε θα εξαφανιστει.
Δεν ασταρωσα κοντα στα αυτοκολλητα, κατοπιν συμβουλης του gpiter, διοτι υποθετω οτι με το τριψιμο του ασταριου θα χαλαγε η μονωση των αυτοκολλητων με αποτελεσμα να παει στραφι ολη η διαδικασια. θα αφησω το ασταρι κανα 2 μερες πανω , αν και στη φιαλη λεει οτι μπορει να τριφτει σε 3 ωρες και μετα θα το τριψω απαλα με 1200αρι γυαλοχαρτο, ωστε να γινει λειο. Ακολουθουν φωτογραφιες
Σήμερα το απόγευμα ασχολήθηκα με καθάρισμα μεταλλικών μερών. Αφού δεν μπόρεσα να κάνω δουλειά με το χέρι, επιστρατεύτηκε το δραπανο ενός φίλου, αγόρασα συρματοβουρτσα , κετσε και ξεκινήσαμε. Η αλήθεια ειναι οτι τη δουλειά την έκανε ο επιτραπέζιος τροχός παρά τα εργαλεία που αγόρασα . Ειδικά τα πετάλια που είχαν θεμα, άλλαξαν όψη! Όλα καλα, βίδες , ποτήρια, δίσκο βραχίονες καθαρίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό και γενικά όλα τα κομμάτια θα επαναχρησιμοποιηθουν. Ο εξωτερικός δίσκος που είχε σκουριά στην εγκόλπιο πίσω δεν καθαρίστηκε, διότι δεν μπορούσε να φτάσει η βούρτσα του τροχού και ψεκαστηκε με Wd 40, και αύριο θα δοκιμάσω με παλιά οδοντόβουρτσα
Σήμερα ηταν η μέρα του βαψίματος. Αφού έπεσε το ασταρι και στεγνωσε καλα ,το έτριψα με ψιλό γυαλοχαρτο ξηράς και με τη βοήθεια του φίλου Δημήτρη ρίξαμε και το χρώμα και μετά το βερνίκι 2 συστατικών. Το αποτέλεσμα ειναι καλο, σίγουρα θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο αλλα για το αποτέλεσμα ευθύνομαι εγω αφού μάλλον δεν έτριψα καλα με αποτέλεσμα να φαίνονται γραμμές στο χρώμα , όχι πολυ έντονα όμως.
Επιπλέον δεν πέτυχα απόχρωση ίδια με την προηγούμενη και έτσι φαίνεται η διχρωμια στα λογότυπα. Δεν με ενοχλεί αλλα το τονίζω γιατι άλλους μπορεί να τους κακοφανει, οπότε καλο ειναι να προσέχουμε .
Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή ειναι η μόνωση των αυτοκόλλητων η οποία χρειαζεται λεπτομέρεια για να μην φαίνεται η διαφορα οταν η χαρτοταινια βγει. Με το φίλο μου ξαναβαζαμε ταινία στο περίγραμμα και έριχνε άχνη, κατι το οποίο απέδωσε και έσωσε την κατάσταση .
Το βερνίκι έπεσε πρώτα άχνη, στεγνωσε και μετά έπεσαν 2 ελαφριά χέρια , τα οποία έδωσαν την απαραίτητη γυαλάδα .
Απο βδομάδα θα παει σε μάστορα για συναρμολόγηση και ελπίζω να ειναι έτοιμο για βόλτα.
Θα ακολουθήσουν εικόνες
Όλη η διαδικασία με οδήγησε στο συμπέρασμα οτι το χρώμα στα παλιά ποδήλατα δεν πρέπει να πειραχτεί . Αρκεί να αφαιρεθούν προσεκτικά οι σκουριές στην επιφάνεια και με 2 στρώσεις βερνίκι ειναι εντάξει. Αυτο βέβαια σηκώνει πολυ κουβέντα και οι απόψεις διίστανται . Τέλος πάντων, προσωπικά ειμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα και αυτο μετράει!
Σημερα μπηκε και η τανια στο τιμονι και επισημα το project ελαβε τελος! Ηταν μια πολυ ομορφη εμπειρια, με πολλα λαθη αλλα και πολλες γνωσεις, πολλα στραβοπατηματα, διλληματα κ.ο.κ.
Επιλεχθηκε ταινια της Deda, με δερματινο look και ιδου το αποτελεσμα
θα μπορουσα να πω πολλα ακομα, αλλα θα γινω κουραστικος και εχω γινει ηδη παρα πολυ και ζηταω συγγνωμη.
Καλο βραδυ σε ολους και εις αλλα με υγεια!!!
Μια και ξεθάφτηκε το παρόν νήμα λόγω της αγοράς του εν λόγω ποδηλάτου από τον hraklis και στο εντωμεταξύ έχει δημοσιευθεί λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας "touch up paint" (που τόσο απελπισμένα αναζητούσε ο fotis kats :Ρ ), θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω το λινκ αυτό εδώ.
όπου δεν έχει χρώμα και θέλεις να δεις ξανά καθαρό και γυαλιστερό το μέταλλο τρίψε με ατσαλόμαλλο και πετρέλαιο. Μετά καθάρισμα με πανί και ξανά από την αρχή.
Έχεις αφήσει ΒΑΣΙΚΑ σημεία άλυτα. Τριβή κάτω και ποτήρια λαιμού.
Και εκεί πρέπει να ανοίξεις - καθαρίσεις - τσεκάρεις καλά.
Τσέκαρε καλά (με δυνατό φως) τους σωλήνες του σκελετού, ακόμα και εσωτερικά όπου μπορείς). Αν δεν έχει προχωρήσει σκουριά, δεν υπάρχει λόγος να πας για βάψιμο ολόκληρου του σκελετού.... (αλλά ούτε και να αφήσεις "ακάλυπτες" τις βαθειές γρατζουνιές και όπου έχει φύγει το χρώμα σε βάθος...).
Τα εχω λυσει ολα, απλα μαλλον οι φωτογραφιες επειδη τραβηχτηκαν σε διαφορα σταδια, μπερδεψαν λιγο την αφηγηση.
οταν λες να μην αφησω ακαλυπτες τις περιοχες που εχει φυγει το χρωμα, τι προτεινεις να κανω?
Η σημερινη μέρα ήταν απογοητευτική. Το καθάρισμα των μεταλλικών μερών δεν πήγε όπως επιθυμούσα.'Ετριβα, ξανατριβα, ατσαλόμαλλο, πετρέλαιο (Θερμανσης , αν αυτό έπαιξε καποιο ρολο στην αποτυχία μου), βγήκαν τα παλιά γρασα, αλλά η σκουριά δεν έλεγε να βγει με τίποτα, ειδικά στον έξω προστατευτικο δίσκο, από την πίσω μεριά στην εσοχή που κάνει, ακόμα και αν το άφησα 3 ώρες εκεί μέσα να μουλιάσει. Επίσης είχα να κανω με κάτι σκληρά συσσωρευμένα ''αλατα'' πανω στα πεταλια, που όσο τα ετριβα φαινόταν ότι απο κάτω εβγαινε σκουριά, οποτε δεν τα πολυπείραξα. Η αληθεια είναι ότι επιδή δεν το έχω ξανακανει, δεν εχω ακριβη εικονα της αποτυχοιας μου, απλα εχω δει διαφορα αλλα projects εδω μεσα, που καποιοι ειχαν χειροτερη σκουρια να αντιμετωπισουν και οταν τελειωσαν, τα μεταλλικα μερη ηταν σαν καινουρια. Η αλοιφη Glanol δεν ανταποκριθηκε στις προσδοκιες μου, ισως να χρειαζεται δραπανο με πανι γυαλισματος για να γινει σωστη δουλεια, κατι που δεν εχω στη διαθεση μου.
Απολογισμος: 5 ωρες ορθοστασιας, μυρωδια πετρελαιου πανω μου που ακομα δε λεει να φυγει αλλα κυριως απογοητευση διοτι τελικα δεν ειναι τοσο απλο το καθαρισμα. Καλυτερα θα ηταν να τα ειχα δωσει για νικελωμα ολα τα μεταλλικα μερη και να τελειωνε η υποθεση. Τελος παντων, ολα μεσα στο παιχνιδι ειναι και αυτό ειναι μέρος της διασκεδασης.
Αυριο θα καθαριστει το πλαισιο με βενζινη και Cif, για να δω τη συνολικη κατασταση του και να κινηθω αναλογα.
Ευχαριστω οσους μου εστειλαν μηνυματα συμπαραστασης λεγοντας μου οτι με το χερι μονο ο Σουπερμαν θα γυαλιζε σκουριες και οτι οι κοινοι θνητοι χρησιμοποιουν βουρτσα σε δραπανο. Κατι μαθαμε και σημερα. Στην ανζητηση βουρτσας λοιπον!
Σημερα ηταν η μερα του πλαισιου. Βενζινη , πινελο, καθαρισμα γρασα, cif, τριψιμο, ξεπλυμα, στεγνωμα και ιδου η τελικη εικονα
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/10/1ie4.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/13/pq73.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/46/4qhd.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/132/l46y.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/21/nhwa.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/30/62wv.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/163/tjgc.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/202/f7ll.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/819/pkcd.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/11/3pek.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/819/x8rg.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/842/9asz.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/571/ioux.jpg
Εχει αρκετα θεματα ο σκελετος, αλλα σε οσους βαφεις απευθυνθηκα για τοπικη επισκευη, γελουσαν, κατι το οποιο βρισκω απολυτως λογικο, οποτε ή το αφηνω οπως ειναι ή παω στη μεθοδο
http://oldhistoricbicycle.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:0...
η οποια απαιτει προσωπικη δουλεια, με αμφιβολα αποτελεσματα, μιας και ο κοσμος του βαψιματος μεταλλων ειναι αγνωστος για μενα. Οι τοπικες οξειδωσεις με απασχολουν και ειλικρινα βρισκομαι σε διλημμα. Σε καμια περιπτωση δε θελω να χαλασω τα λογοτυπα και τα αυτοκολλητα, γιατι τοτε θα εχω ενα αλλο ποδηλατο.
Και τωρα ερχεται η ερωτηση: Αν ετσι οπως ειναι, του περασω ενα χερι βερνικι, απλα και μονο για προστασια, θα ειναι πολυ αηδια?
ξερει κανεις καποια ''πηγη'' για να βρω ''μακαρονι'' τεφλον, χρωματος χρυσαφι?
Για κοιτα αυτο...
http://www.ebay.com/itm/1x-Cycle-Brake-Gear-outer-cable-Bike-7-colours-/...
Ευχαριστω πολυ!!!!!!! Ακριβως οτι εψαχνα!!!
Σημερα καθισα και ετριψα τα ''ζορικα'' σημεια του ποδηλατου, εκει δηλαδη που ''μυριζε'' σκουρια και στα μεγαλα ξεφλουδισματα, προκειμενου να κανω το πρωτο βημα για touch up βαφη( Τον τροπο θα σας τον αναλυσω, οταν τελικα το κανω και εφοσον πετυχει).
Χρησιμοποιησα 600αρι γυαλοχαρτο, το οποιο εβρεχα συνεχως και επεμεινα στα δυσκολα σημεια οπως ειπα, διοτι αν επενεβαινα και στα μικρα , τοτε θα επρεπε να παω σε ολοκληρωτικη βαφη κατι που δε θα ηθελα.
Η διαδικασια απαιτει πολυ λεπτομερεια και προσωπικη εργασια- δεν υπαρχει περιπτωση, μαστορας να το αναλαμβανε, εκτος και να πληρωνοταν πολυ καλα- και θεωρω οτι ειναι αποδοτικη, μονο οταν εχεις να κανεις με λιγα θεματα.
Η δικη μου περιπτωση ειναι καπου στη μεση.
Μετα απο το τριψιματακι, επλυνα καλα το πλαισιο και το πηρουνι και τωρα στεκουν στο μπαλκονι για αερισμο και οταν γυρισει ο ηλιος και για λιγη ηλιοθεραπεια, για να στεγνωσουν καλα και να παμε αυριο για το ασταρι.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/822/hv3c.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/823/55fv.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/571/11tw.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/268/3zqx.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/11/oq4g.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/34/sx9t.jpg
...τέτοιες εργασίες φωνάζουν από μακρυά : dremel
Νομίζω λύνει τα χέρια σε δουλειές τέτοιου είδους και έκτασης.
Αν βρεις να δανειστείς από κανα γνωστό θα γλιτώσεις πολύ δουλειά και πολύ χρόνο.
Το dremel ειναι το περιστροφικο τριβειο;
Το Dremel ειναι αυτο:
https://www.google.gr/search?q=dremel+3000&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa...
Αν σκοπευεις να ασχολεισαι με αναπαλαιωσεις και παρεμφερεις εργασιες, πολυ γρηγορα θα γινει το δεξι σου χερι.
καλα θα ηταν να ειχα ενα τετοιο ή ενα φιλο που να ειχε ενα τετοιο!και να μου εδειχνε πως χρησιμοποιειται βεβαια!
touch up αποτυχια σημερα!!! το ακρυλικο ασταρι που εστρωσα χτες με το πινελο (1 στρωση-βγαλμενο απο σπρει) ενω φαινοταν οτι ειχε ''πιασει'', με το που το χαιδεψα με το 1200αρι γυαλοχαρτο νερου, εφυγε κατευθειαν . Αποψεις????? δεν στεγνωσε καλα? δεν επιασε καλα? φταιει οτι στρωθηκε με πινελο?
Δοκιμασα επισης, με αλλο πινελο, να εφαρμοσω χρωμα και ειναι μια αηδια. Οσο και να ανακατευτει το χρωμα, παρατηρειται μια ανομοιομορφια στην υφη του, υποθετω οτι με το πινελο δεν μπορουν να στρωθουν τα ''μεταλλα'' του χρωματος. Βεβαια ο ανθρωπος που μου το εφτιαξε μου ειπε χαρακτηριστικα οτι θα εχω τετοιο αποτελεσμα, διοτι ''...τα χρωματα αυτα ειναι αυστηρως ψεκαζομενα''. οποτε βλεπω να πηγαινω στη μεθοδο του gpiter http://oldhistoricbicycle.blogspot.gr/search?updated-min=2012-01-01T00:0...
αυτο που με ανησυχει ειναι το ασταρωμα, διοτι στη μεθοδο αυτη, ασταρωνουμε ελαφρα (βεβαι αυτη τη φορα θα πεσει απο το σπρει και οχι με πινελο)και δεν ξερω αν με το τριψιμο θα εχω ξανα τα ιδια προβληματα, με το ασταρι να αφαιρειται. Προχωραμε!!!!
αφου το touch up εγινε f@cked up, αποφασισα να ακολουθησω τη μεθοδο του gpiter , οπως παραθετω απο πανω.
Το ποδηλατο τριφτηκε με σφουγγαρακι τριψιματος, το οποιο βρηκα στο χρωματοπωλειο, εγραφε πανω στο κουτι ΜΕΣΑΙΟ αλλα ο μαγαζατορας μπου ειπε οτι δεν ''δουλευουν'' κατι πιο ψιλο απο αυτο. Η διαδικασια στα κυρια μερη του ποδηλατου ειναι απλη, το τριψιμο θελει μεν κοπο, αλλα προχωραει. Το καλο με το σφουγγαρι ειναι οτι τραβαει το χρωμα που αφαιρειται και με μια κινηση μεσα στη λεκανη με το νερο, φευγει. Αλλιως αν παμε με γυαλοχαρτο θα πρεπει καθε λιγο να το ξεπλενουμε και να το βρεχουμε, χανοντας χρονο.
Ιδιαιτερη εμφαση δοθηκε στα σημεια που φαινοταν επιφανειακη σκουρια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ετριψα σχεδον καθολου κοντα στα αυτοκολλητα και στο λογοτυπο του διαγωνιου σωληνα, για να μη τα χαλασω, ετσι και αλλιως για να σωθουν αυτα γινεται ολη η διαδικασια. Επα ''σχεδον'' διοτι οπου με επαιρνε εστω και λιγο ετριψα. Γενικα ακολουθωντας τη συμβουλη του gpiter μισο ποντο περιφερειακα απο τα αυτοκολλητα απεφυγα να τριψω.
Στα δυσκολα σημεια, που το σφουγγαρι δεν χωρουσε , επιστρατευτηκε το 600αρι γυαλοχαρτο, το οποιο αποδειχτηκε λιαν αποτελεσματικο. Επιμελως τριφτηκαν οι βασεις των τροχων, που ειχαν αρκετα θεματα. Παραθετω καποιες φωτογραφιες σαν οδηγους, ως προς τα υλικα και την τελικη εικονα.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/15/fs6z.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/837/q9en.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/43/u6mj.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/42/7biq.jpg
Το ζητουμενο στη διαδικασια ειναι να ''αγριεψουμε'' το υπαρχον χρωμα, ωστε να πιασει καλυτερα το ασταρι, που θα πεσει αυριο, αν δε φυσαει.
Πριν ριξω το ασταρι θα μονωσω τα αυτοκολλητα με χαρτοταινια, δε βρηκα την ψιλη, οποτε θα πρεπει να κανω και λιγο χαρτοκοπτικη. Αυτα για σημερα!
Σημερα ειχε σειρα η μονωση των αυτοκολλητων και των λογοτυπων. Χρησιμοποιησα χαρτοταινια φαρδους περιπου 1 εκ.την οποια τοποθετουσα πανω απο το αυτοκολλητο και στη συνεχεια με το ξυραφακι εκοβα οτι περισσευε πολυ προσεκτικα ωστε να ερθει στο περιγραμμα του αυτοκολλητου.
Το ξυραφακι αυτο, ειναι οτι πρεπει για την εργασια, διοτι ειναι ευχρηστο, το χρησιμοποιησα για να σηκωνω τις μυτες απο την ταινια που περισσευε και κοβει πολυ καλα, ακομα και καμπυλωτα. ΠΡΟΣΟΧΗ πολυ, το πιανουμε απο την επιφαμνεια στη μεση και σε καμια περιπτωση δεν στηριζουμε το δεικτη μας στο πανω ξυραφι οταν κοβουμε, διοτι θα τρεχετε για ραμματα. Θελει πολυ προσοχη διοτι λογω της ψιλοδουλειας δεν μπορουμε να φορεσουμε γαντια, αφου θα πρεπει να τα βγαζουμε καθε φορα που τοποθετουμε τη χαρτοταινια.
Ιδιαιτερα με προβληματισε το λογοτυπο VELOSOLEX Made in France, στο αν θα επρεπε να μονωσω τα γραμματα ενα-ενα ή ολο μαζι. Τελικα επελεξα να το κανω ολο μαζι, χωριζοντας ομως το ενα μερος απο το αλλο και απλα εδωσα κλιση στη χαρτοταινια στο γραμμα V ωστε μετα το βαψιμο να δειχνει πιο φυσικο.
Μονωθηκε η μεσαια τριβη, ο σωληνας της σελας και του λαιμου και ακολουθησε το ασταρωμα, για το οποιο χρησιμοποιησα σπρει ακρυλικου ασταριου. Το ασταρι επεσε σε εσωτερικο χωρο, μεγα μου λαθος, διοτι δεν ειχα μασκα και λιγο την ''ακουσα'' απο τις αναθυμιασεις και αφησα επισης την αποθηκη με εντονη μυρωδια, η οποια δεν ξερω ποτε θα εξαφανιστει.
Δεν ασταρωσα κοντα στα αυτοκολλητα, κατοπιν συμβουλης του gpiter, διοτι υποθετω οτι με το τριψιμο του ασταριου θα χαλαγε η μονωση των αυτοκολλητων με αποτελεσμα να παει στραφι ολη η διαδικασια. θα αφησω το ασταρι κανα 2 μερες πανω , αν και στη φιαλη λεει οτι μπορει να τριφτει σε 3 ωρες και μετα θα το τριψω απαλα με 1200αρι γυαλοχαρτο, ωστε να γινει λειο. Ακολουθουν φωτογραφιες
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/11/pihg.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/547/6dzb.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/811/rhyd.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/194/1tzn.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/34/x5kj.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/826/7mxv.jpg
Σήμερα το απόγευμα ασχολήθηκα με καθάρισμα μεταλλικών μερών. Αφού δεν μπόρεσα να κάνω δουλειά με το χέρι, επιστρατεύτηκε το δραπανο ενός φίλου, αγόρασα συρματοβουρτσα , κετσε και ξεκινήσαμε. Η αλήθεια ειναι οτι τη δουλειά την έκανε ο επιτραπέζιος τροχός παρά τα εργαλεία που αγόρασα . Ειδικά τα πετάλια που είχαν θεμα, άλλαξαν όψη! Όλα καλα, βίδες , ποτήρια, δίσκο βραχίονες καθαρίστηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό και γενικά όλα τα κομμάτια θα επαναχρησιμοποιηθουν. Ο εξωτερικός δίσκος που είχε σκουριά στην εγκόλπιο πίσω δεν καθαρίστηκε, διότι δεν μπορούσε να φτάσει η βούρτσα του τροχού και ψεκαστηκε με Wd 40, και αύριο θα δοκιμάσω με παλιά οδοντόβουρτσα
http://imageshack.com/a/img32/5310/6ttd.jpg
http://imageshack.com/a/img842/9571/2kb0.jpg
Καλή συνέχεια Φώτη
Σ'ευχαριστω πολυ Βαγγελη! Αν μου βγει και το βαψιμο οπως περιμενω , θα χαρω πολυ!
Σήμερα ηταν η μέρα του βαψίματος. Αφού έπεσε το ασταρι και στεγνωσε καλα ,το έτριψα με ψιλό γυαλοχαρτο ξηράς και με τη βοήθεια του φίλου Δημήτρη ρίξαμε και το χρώμα και μετά το βερνίκι 2 συστατικών. Το αποτέλεσμα ειναι καλο, σίγουρα θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο αλλα για το αποτέλεσμα ευθύνομαι εγω αφού μάλλον δεν έτριψα καλα με αποτέλεσμα να φαίνονται γραμμές στο χρώμα , όχι πολυ έντονα όμως.
Επιπλέον δεν πέτυχα απόχρωση ίδια με την προηγούμενη και έτσι φαίνεται η διχρωμια στα λογότυπα. Δεν με ενοχλεί αλλα το τονίζω γιατι άλλους μπορεί να τους κακοφανει, οπότε καλο ειναι να προσέχουμε .
Ένα άλλο σημείο που χρειάζεται προσοχή ειναι η μόνωση των αυτοκόλλητων η οποία χρειαζεται λεπτομέρεια για να μην φαίνεται η διαφορα οταν η χαρτοταινια βγει. Με το φίλο μου ξαναβαζαμε ταινία στο περίγραμμα και έριχνε άχνη, κατι το οποίο απέδωσε και έσωσε την κατάσταση .
Το βερνίκι έπεσε πρώτα άχνη, στεγνωσε και μετά έπεσαν 2 ελαφριά χέρια , τα οποία έδωσαν την απαραίτητη γυαλάδα .
http://imageshack.com/a/img706/5339/u8bz.jpg
http://imageshack.com/a/img69/3166/xav6.jpg
http://imageshack.com/a/img594/1633/s6vs.jpg
Απο βδομάδα θα παει σε μάστορα για συναρμολόγηση και ελπίζω να ειναι έτοιμο για βόλτα.
Θα ακολουθήσουν εικόνες
Όλη η διαδικασία με οδήγησε στο συμπέρασμα οτι το χρώμα στα παλιά ποδήλατα δεν πρέπει να πειραχτεί . Αρκεί να αφαιρεθούν προσεκτικά οι σκουριές στην επιφάνεια και με 2 στρώσεις βερνίκι ειναι εντάξει. Αυτο βέβαια σηκώνει πολυ κουβέντα και οι απόψεις διίστανται . Τέλος πάντων, προσωπικά ειμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα και αυτο μετράει!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, η οποία άξιζε το κόπο αφού τελικά είσαι χαρούμενος.Καλές βόλτες!
Σ'ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια
Σημερα μπηκε και η τανια στο τιμονι και επισημα το project ελαβε τελος! Ηταν μια πολυ ομορφη εμπειρια, με πολλα λαθη αλλα και πολλες γνωσεις, πολλα στραβοπατηματα, διλληματα κ.ο.κ.
Επιλεχθηκε ταινια της Deda, με δερματινο look και ιδου το αποτελεσμα
θα μπορουσα να πω πολλα ακομα, αλλα θα γινω κουραστικος και εχω γινει ηδη παρα πολυ και ζηταω συγγνωμη.
Καλο βραδυ σε ολους και εις αλλα με υγεια!!!
Πολύ όμορφο! Μπράβο!
Μια και ξεθάφτηκε το παρόν νήμα λόγω της αγοράς του εν λόγω ποδηλάτου από τον hraklis και στο εντωμεταξύ έχει δημοσιευθεί λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας "touch up paint" (που τόσο απελπισμένα αναζητούσε ο fotis kats :Ρ ), θεωρώ σκόπιμο να παραθέσω το λινκ αυτό εδώ.