Η ΡΥΤΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ...

Και πές εσύ πως αύριο κόβει δραχμή.

Μόνο για εσωτερική χρήση.

Και πες, ότι κρατάει το ευρώ για συναλλαγές (με τους άνωθεν και έξωθεν τοκογλύφους) και ταξίδια εις την αλλοδαπήν.

Και, ειλικρινέστατος, σού λέει, "αύριο που θα πάς στον μπακάλη πάρε μαζί σου τις δραχμές, το ευρώ θα τόχω εγώ για να κάνω τα ίσα μου και τους λογαριασμούς μου και να ξέρω τι χρωστάμε".

Και βγαίνεις εσύ απ΄το σπίτι και πάς στο καφετυροπιττάδικο και λές "Καλημέρα, Μάκη, κάνε μια φραπεδούμπα ν΄ανοίξει το μάτι" και σου λέει ο Μάκης "Ορίστε, Γρηγόρη μου" και επανέρχεσαι εσύ "Πόσο κάνει;" και έρχεται ο νταμπλάς "Εξακόσιες δώδεκα, Γρηγόρη μου..." και εκεί ακριβώς χαλνάνε οι σχέσεις σου με τον Μάκη, που αυτομάτως μετατρέπεται σε "Ρε μ@λ@κ@"!!! Εξακόσιες δώδεκα δραχμές ένα φραπεδάκι (εξέπεσε από φραπεδούμπα) σε πλαστικό και στο χέρι;;;;"
"Μα Γρηγόρη μου, τόσο τονε πλήρωνες και χτές και δε σε έκοφτε, τί σ΄έπιασε σήμερις..." απαντεί έκπληκτος ο Μάκης.

Και κάθεσαι και λογαριάζεις και λες ένα και ογδόντα ευρά επί τριακόσιες τεσσαράκοντα δραχμούλες, μας κάμει, όντως, εξακόσιες δώδεκα δραχμάρες... Πώς δε τόχα πάρει χαμπάρι τόσο καιρό...

"Καλά" λες, και σημειώνεις πως αύριο το πρωί θα πάρεις καφέ στο θερμός απ΄το σπίτι, "Βάλε και μια ζαμπονοτυρόπιττα να στηλωθούμε λιγούλι".
Απλώνει ο Μάκης την πιάστρα, τσιμπάει την παραγγελία από την βετρίνα, την σακκουλιάζει, τής προσάπτει και μία χαρτοπετσέτα και στην αποδίδει:
"Εξακόσιες σαράντα έξι δραχμές, Γρηγόρη μου", σού λέει και διακρίνεις πως κοκκινίζει ελαφρά...

Και ξαναματαλογαριάζεις και βρίσκεις πως ένα κι΄ενενήντα επί τριακόσιες σαράντα δραχμές, επαληθεύει το απαιτηθέν από του Μάκου ποσόν....

"Φτού, γ@μώ το φελέκι μου, τί κερατιάτικα πληρώνω ο μ@λ@κ@ς τόσον καιρό..." και αποφασίζεις αύριο να πάρεις τοστάκι στο αλουμινόχαρτο απ΄το σπίτι...

Και πάνω πούσαι να αναχωρήσεις απ΄το μαγαζί συλλογιζόμενος "Άμα με ξαναδείς, να με χέσεις...", ακούς τον Μάκη να λέει στην κοπελλάρα απο τα απέναντι γραφεία που περιμένει τον φρέντο της (την είχες πάντα την υποψία πως πρέπει νάχει φάει πολύ ξύλο για να μάθει τον φρέντο...) :
"Επτακόσιες σαρανταοχτώ δεσποινίς Μαριλένα μου..."
Και βλέπεις το μακιγιάζ να αγωνιά να καλύψει την χλωμάδα στην προ ολίγου γλυκειά μουρίτσα τής δεσποινίς Μαριλένας του, που του αποδίδει τα δέοντα και επί δεκαετίαν χρωστούμενα:
"Επτακόσιες σαρανταοχτώ δραχμές ένας καφές με μιά λίγδα γάλα;;; Να τον βάλεις στον π@το σου, παλιολαμόγιο!!!"

Δεν έχεις λόγο, αλλά ούτε και επιχειρήματα να διαφωνήσεις με την δεσποινίς Μαριλένα, μένεις να θαυμάζεις τον τσαντισμένο της ποπό όπως εξέρχεται απ΄το καφετυροπιτάδικο, λές ένα "γειά" και προχωράς προς το αυτοκίνητο....

Τις επόμενες μέρες ακούς παρόμοιους διαλόγους όπου βρεθείς...
"Είκοσι χιλιάρικα!!! Τί φάγαμε ρε π@π@ρ@, δύο άτομα, που κάνει είκοσι χιλιάρικα !!! Ξέρεις πόσες μέρες δουλεύω εγώ για να βγάλω είκοσι χιλιάρικα!!!"

"Οχτακόσιες σαράντα έξι δραχμές ένα κουτάκι τσίχλες!!!! Ναι ρε, τό ξέρω πως πάντα εδώ στο ταμείο τις είχες και πάντα τις έπαιρνα σαν παρορμητικό ζώον που είμαι γιατί μ΄αρέσει το κουτάκι που είναι σαν μπαλάκι και μ΄αρέσει και η σταγονίτσα η μέντα πούχουνε μέσα, αλλά, οχτακόσιες σαράντα έξι δραχμές!!!"

"Τρία χιλιάρικα και εξήντα δραχμές για ένα ουισκάκι πατημένο στα παγάκια, στα όρθια με άλλους πεντακόσιους που δεν έχουν πού να σταθούν στο κωλομάγαζο!!! Ναι το ξέρω πως ΠΑΝΤΑ τόχες εννιά ευρώ το γ@μοποτό, αλλά ΤΩΡΑ με πειράζει!!!"

"Τριάντα τέσσερεις χιλιάδες δραχμές η πυραμίδα της PLAYMOBIL με τέσσερεις Αιγύπτιους και τρεις καμήλες!!!! Άσε, με τόσα λεφτά πάω το παιδί στην Αίγυπτο και παίζει με την κανονική πυραμίδα!!! Αλλά, ξέρεις τί με πειράζει πιό πολύ;;; Το ότι τόσον καιρό μούλεγες πως κάνει εκατό ευρώ ΜΟΝΟΝ!!!"

Και περνάνε οι μέρες και βλέπεις κόσμο σκεφτικό στους δρόμους, να κυττάνε τα ψιλά στην παλάμη τους και να κουνάνε τα κεφάλια τους, να σμίγουν τα φρύδια μπρος στα ράφια του σουπερμερκάτου, να δίνουν χιλιάρικο χαρτζιλίκι στο εγγόνι και να καμαρώνουν και λές, πόσος χρόνος χάθηκε, πόση αξιοπρέπεια εξαργυρώθηκε, πόσο μέτρο και πόση τάξη εκταμιεύτηκε, πόση ζωή σπαταλήθηκε και κατέληξε ύβρις, λεκές, ρυτίδα στο μέσο του μετώπου μας...

Categories: 
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
fantasmamore
Απών/απούσα

...και να πληρώνεις ένα εισιτήριο για το Μετρό, για να πας Νέο Κόσμο - Ακρόπολη, 2-3 χιλιόμετρα πάνω κάτω, 340 δραχμές, χιλιόμετρο και κατσοτάρικο, και να σου λένε πως θα βάλουν μια μικρή αυξησούλα, θα το κάνουν 442... Τίποτα δηλαδή...

Αλλά μια και έχεις ξανά δραχμές στην τσέπη, θα πείς "θα γυρίσω στις παλιές μου συνήθειες, θα πάω να αγοράσω εφημερίδα, Σάββατο βλέπεις". Θα λες του περιπτερά "μια εφημερίδα άνευ, για το σπίτι" χωρίς cd και dvd δηλαδή, απλή εφημερίδα, τυπωμένο χαρτί, πως λέγεται... Και θα σου απαντά αυτός "ορίστε, δραχμαί 680". "Μα σου είπα ρε Περικλή, άνευ, μόνο την εφημερίδα θέλω..." "Άνευ σου έβαλα" θα απολογείται ο Περικλής... Και η "απ'όλα" πόσο έχει ρε Περικλή δηλαδή, όσο το δώρο των Χριστουγέννων που δεν θα το πάρω κι όλα;

Αλλά υπάρχει και η θετική πλευρά, μην την παραβλέπουμε... Εκεί που αδειάζεις τις τσέπες σου, σε ένα στενό κάτω από την Ακρόπολη όπου κάνεις την Κυριακάτικη βόλτα σου, θα βρείς κολημένο στην φόδρα, ένα παλιό 50λεπτο, ευρωπουλήσιο και λαμπερό. "Ουφ, ευτυχώς" θα λες, "κι είχε και ζέστη, ουρανοκατέβατο μου ήρθε το κέρμα, τώρα πια, με 170 δραχμές, θα μπορέσω να πιω κι ένα μπουκαλάκι νερό που κοράκιασα..."

parias
Εικόνα parias
Απών/απούσα

Ναι, ακριβως ετσι.

Οχι δεν θα υπαρξει κανενος τυπου στρογγυλοποιηση ή υποτιμηση του νομισματος.

Δηλαδη το μπουκαλι το νερο, εκανε 100 δραχμες, και με το ευρω εκανε 50 cents, 170 δραχμες. Και τωρα το quiz που σπαει κοκκαλα:

Η παραπανω μετατροπη αποτελει:

α) λογικη στρογγυλοποιηση
β) 70% αυξηση

Σε περιπτωση επαναφορας της δραχμης:

α) οι τιμες θα επανελθουν στα προ-ευρω επιπεδα
β) οι τιμες θα εκτοξευθουν πολυ περισσοτερο απο οσο αυξηθηκαν στην προηγουμενη νομισματικη αλλαγη.

Αλλαγη καθεστωτος, εξοδος απο το ευρω & μη αναγνωριση του χρεους αποτελουν τις μονες λυσεις για την πλατεια πλειοψηφεια του κοσμου.

Η εξοδος απο το ευρω, απο μονη της, δεν μπορει να οδηγησει σε κατι καλο.

fantasmamore
Απών/απούσα

Το μπουκαλάκι νερό είχε 50 δραχμές, όχι 100. Εκτός κι αν άλλαξε η τιμή του τις τελευταίες μέρες του χειμώνα και δεν το πήρα πρέφα...

parias
Εικόνα parias
Απών/απούσα

Αλλα νομιζω οτι ηταν 100. Απο την αλλη κοβω το χερι μου οτι αυτο δεν ειναι ακριβως το σημαντικο μερος της ιστοριας.

fantasmamore
Απών/απούσα

Συμφωνώ! Όπως και να έχει, αν υπολογίζαμε πόσα χρήματα χαλάμε καθημερινά σε δραχμές, έχω την εντύπωση πως θα μας έπιανε τέτοιος τρόμος που δεν θα βγαίναμε από το σπίτι μας...

zalal
Απών/απούσα

το μικρο μπουκαλακι ειχε 50 και το μεγαλο 100!!! τουλαχιστον εκει το αφησα εγω!

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

ώστε να ξαφανιστούν τα μάτια, ωχ τι γέλασα

kynhgos77
Απών/απούσα

27.000 δραχμουλες για ενα γεμισμα. Αμαν, και δεν περνω με 20.000 μια κουκουλα να το κουκουλωσω. 20.000??? Δε γαμ..τε καλυτερα να το τρωει η βροχη.
Ειδα και ενα ποδηλατο στα carfour, 41.000 δραχμες. Καταλαβαν οτι τοσο καιρο εφερναν μουφα μαλλον και αποφασισαν να φερουν καλυτερα.

tabakiera
Απών/απούσα

και στις δραχμές να είχαμε μείνει, με 10 χρόνια πληθωρισμό και υποτίμηση της δραχμής οι τιμές θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετικές. είναι αυτή η έρμη η εκθετική συνάρτηση που δεν την χωράει ο νους μας.
δεν υπάρχει αμφιβολία πως σπαταλήσαμε 10 χρόνια χαμηλών επιτοκίων σε κατανάλωση και λαμογιές αντί για υποδομές στο κράτος και στην κοινωνία μας.
είχαμε μια ιστορική ευκαιρία ως κοινωνία να μπούμε στον πρώτο κόσμο και επιλέξαμε τον τρίτο. η επιστροφή στη δραχμή απλά θα επιτρέψει στο κλεπτοκρατικό και διεφθαρμένο μας σύστημα να επιβιώνει υποτιμώντας το νόμισμα και πληθωρίζοντας τα ελλείμματα που παράγει το κομματικό κράτος, επιβάλλοντας τον πιο αντιλαϊκό φόρο, δηλαδή τον πληθωρισμό. και αφού δεν μπορούμε να φτιάξουμε σύγχρονο και λειτουργικό κράτος και οικονομία, αφού σπαταλήσαμε μια δεκαετία σε κατανάλωση αντί να τρέχουμε να προλάβουμε το τραίνο, τώρα προτιμάμε την παλιά καθ' υμάς ανατολή. κρίμα.
τελικά το ερώτημα είναι τώρα αν θέλουμε να είμαστε αποικία και δουλοπάροικοι του πρώτου κόσμου στην χώρα μας ή τριτοκοσμικοί "κυρίαρχοι" στη χώρα μας. ψευτοδίλημμα γιατί είναι ένα και το αυτό. την ευκαιρία μας την χάσαμε, η φούσκα θα πρέπει να ξεφουσκώσει με τον αλφα ή βήτα τρόπο και ο λαός θα την πληρώσει όπως πάντα.
μαγικές λύσεις του τύπου αλλάζει το καθεστώς, ρίχνουμε τον καπιταλισμό, διαγράφουμε το χρέος, κούβα του αιγαίου θα περιμένουμε τον κόκκινο μάη για να γίνουν. ίσως να κάνω και λάθος αλλά η ιστορική εμπειρία μάλλον αυτό λέει. είναι απλά μια άρνηση μπροστά στο εθνικό μας πένθος. σόρρυ για τα άσχημα νέα αλλά γίναμε ολόκληρα γαϊδούρια, δεν είμαστε πια παιδιά για να πιστεύουμε στον αη βασίλη. και δυστυχώς ο αη βασίλης έρχεται μόνο μια φορά το χρόνο

kynhgos77
Απών/απούσα

tabakiera το προβλημα ειναι οτι μεσα σε ενα μηνα απο την μεταβαση σε ευρω ολα πηραν τα πανω τους. Πολλα τριπλασιαστηκαν, αλλα διπλασιαστηκαν, λιγα πηραν ελαχιστα, αλλα τιποτε απολυτως δεν επεσε. Αυτο ηταν αδυνατον να γινει αν δεν αλλαζε το νομισμα.
Αλλα και να γινοταν, οπως λεει και ο ofios πιο πανω, θα περναμε καφε τοστ απο το σπιτι και γενικως θα βρισκαμε καποιο διεξοδο γιατι θα βλεπαμε καταματα την κοροιδια.
ΑΠο την κατασταση, αφου ειναι φθηνο το περνω, πηγαμε στην κατασταση, αφου τα εχω το περνω.

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

...της Ελλάδας, παιδιά· κι εδώ ανεβάσανε τις τιμές σε κάθε είδος καταστήματος όπου πωλούνται τροφήματα. Ενώ πριν η μπύρα έκανε π.χ. 3,50 μάρκα, την κάνανε «έκπτωση» με 2,50 ευρώ, δηλαδή περίπου 5 μάρκα.
Τα ρούχα τα κατέβασαν λιγάκι, κι όμως μπορεί να είναι φτιαγμένες από μικρά παιδάκια Ασίας.

Καλή ποδηλασία

η χαρούμενη φιλέλλην ποδηλατομανής

Vlachos
Απών/απούσα

Να δείτε που αν βγούμε από το ΕΥΡΩ, για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συγκρίσεις, το νόμισμά μας δεν θα είναι η δραχμή αλλά κάποιο άλλο, ας πούμε η μνά. Η μνα θα ισούται με δύο ΕΥΡΩ. Ετσι το ένα μικρό μπουκαλάκι νερό από 0,5 ΕΥΡΩ θα κοστίζει μόνο 0,25 μνας και η μπουγάτσα από 1,80 μόλις 0,90!!!! Ετσι θα νικήσουμε τη φτώχια!!!!

tabakiera
Απών/απούσα

η μνα
τα μνια?
καλά έλεγε ο γέρο Καραμανλής, με όραμα το γνωστό ελβετικό θέρετρο...
"θα κάνω την Ελλάδα Σα-μονί"

rihardos
Απών/απούσα

Υπέροχοι οι διάλογοί σου Όφιέ μου.
Θα είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, μετά το ευρώ.
Και αφού το τελευταίο, είχε κλειδώσει στις 340,75 δρχ. Με την τρελλή υποτίμηση που θα φάει η νέα δραχμή, το ψωμί θα έχει χιλιάρικο και πάει λέγοντας το πράγμα.

Και οι δόσεις των τραπεζών...

Άψογη ζωή, ενώ οι "κουτόφραγκοι", που δεν ξενυχτάνε και αγοράζουν το καρπούζι σε φέτες... Να μη συνεχίσω έτσι, ε;

Kwstis34
Εικόνα Kwstis34
Απών/απούσα

...Όφιε!

kynhgos77
Απών/απούσα

Vlachos wrote:
Να δείτε που αν βγούμε από το ΕΥΡΩ, για να αποφευχθούν τέτοιου είδους συγκρίσεις, το νόμισμά μας δεν θα είναι η δραχμή αλλά κάποιο άλλο, ας πούμε η μνά. Η μνα θα ισούται με δύο ΕΥΡΩ. Ετσι το ένα μικρό μπουκαλάκι νερό από 0,5 ΕΥΡΩ θα κοστίζει μόνο 0,25 μνας και η μπουγάτσα από 1,80 μόλις 0,90!!!! Ετσι θα νικήσουμε τη φτώχια!!!!

Μήπως την πάθουμε πάλι το ίδιο; Από 50 δρχ -) 0,50 ευρώ -) 0,50 Μνα;

Nayarxos
Εικόνα Nayarxos
Απών/απούσα

Μην ανησυχείτε για τίποτα.
Μιας και μαζί τα φάγαμε, μαζί θα βρούμε και τη λύση.
Ο ογκόλιθος της πολιτικής μας, το καμάρι μας, ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που έχει τη ρυτίδα στο μέσο του μετώπου κάθετη και όχι οριζόντια, θα μας ξελασπώσει!

ofios
Απών/απούσα

...του μισού λίτρου νερού από τον μαγαζάτορα, κυμαίνεται από 11 έως 15 λεπτά περίπου. Ρωτήστε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ γνωστό έχετε να σας το επαληθεύσει.

ΔΕΝ υπάρχει ακριβότερο νεράκι.

Δεν αλλάζουν τιμή πώλησης προς τον καταναλωτή, γιατί δεν είναι κορόϊδα να χάσουν την ευκολώτερη πώληση με το μεγαλύτερο περιθώριο μικτού κέρδους.

Επίσης, θυμηθείτε ότι παληά υπήρχαν βρύσες με πίδακα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα πάρκα όπου υπήρχαν παιδιά και εξαφανίστηκαν δια μαγείας.

Θέτε να το πάμε το θέμα και στις τυρόπιτες;
Από 150 ΔΡΑΧΜΕΣ το τεμάχιο πήγαν στο ένα ευρώπουλο και το θεωρήσαμε φυσικό, μπράβο μας.

Να θυμίσω επίσης ότι, το ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, το ΙΚΕΑ, το LEROY MERLIN και λοιπές αλυσσίδες πουλάνε στο ελλαδιστάν σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ τιμές από την υπόλοιπη ευρώπη.

Βαρέθηκα....

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Μα δεν φταίνε εκείνοι που έφεραν το ευρώ εδώ.
Εμεις φταιμε που βαριομασταν να μετραμε και να κανουμε και την μετατροπη. Ολοσωστα λες Οφιε οτι οι τσιχλες που εχουν 2 ευρω κανουν ουσιαστικα 682 δραχμες, ενω παλια εκαναν 200 όμως αυτό ήταν και το κόλπο.. το 200 έγινε 2, το εκατό δραχμές έγινε 1 ευρώ και ψυχολογικά μας φαινόταν εντάξει, άσχετα αν η διαφορά ήταν τεράστια.
Δεν έγινε το ίδιο όμως και με τους Γερμανούς, που είχαν ισοτιμία ένα προς ένα. Στην ουσία με το κοινό νόμισμα αποκτήσαμε και κοινές τιμές με τους υπόλοιπους, ( και για αυτό πάψαμε να είμαστε και φθηνή και ανταγωνιστική χώρα).
Για θυμηθείτε την ισοτιμία δραχμής μάρκου, ή την ισοτιμία δραχμής λίρας, και συγκρίνεται την με την ισοτιμία ευρώ και λίρας..

Αυτό το τελευταίο στο λέω Όφιε γιατί κάνεις λάθος όταν λες ότι το Ικέα πουλάει ακριβότερα στην Ελλάδα. Αμ δε.. Στην Αγγλία πουλάει ακριβότερα..!! :)

Ότι κάνει εδώ 25 ευρώ το πουλάνε, ( το ίδιο πράγμα) 25 λίρες στην Αγγλία στο αντίστοιχο μαγαζί.
Δεν ξέρω πόσο είναι η ισοτιμία τώρα, αλλά τον καιρό που τραβιόμουν εκεί ήταν μία λίρα προς 1.80 ευρώ, οπότε μάλλον τους δούλευαν και αυτούς εκεί.

tkant
Εικόνα tkant
Απών/απούσα

ofios wrote:
.......Επίσης, θυμηθείτε ότι παληά υπήρχαν βρύσες με πίδακα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ στα πάρκα όπου υπήρχαν παιδιά και εξαφανίστηκαν δια μαγείας....

Ότι ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες αλλά και στις δημόσιες υπήρχαν οι κλασσικοί ψύκτες. Ξαφνικά όμως, έπειτα από χρόνια και χρόνια λειτουργίας, γίνανε επικίνδυνοι για την υγεία (επειδή οι κολλήσεις των σωλήνων περιείχαν λέει υδράργυρο! Το ότι δεκαετίες τώρα τον είχαμε μέσα στο στόμα μας από τα σφραγίσματα, ναι ναι αυτά τα μαύρα τα κλασσικά, δεν λέει και τίποτε βέβαια) και στη θέση τους μπήκαν τα μηχανήματα της μπουρμπουλίθρας που σφύζουν από υγεία (να θυμίσω ότι το πλαστικό είναι ο υπ' αριθμόν ένα ύποπτος για την μείωση της σπέρματος που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες). Και ώ του θαύματος το νερό σε αυτά τα μπουκάλια στοιχίζει πολλαπλάσια από το νερό βρύσης (κοίτα βρε κάτι συμπτώσεις!)
Θυμάμαι σαν να 'ναι τώρα τον πεθερό μου να ακούει στα κανάλια την συντονισμένη προσπάθεια όλων να αλλάξουν τους κακούς ψύκτες με τα ασφαλή μηχανήματα της μπουρμπουλίθρας, και να μου λέει. Τα ακούς Θοδωρή, τόσο καιρό πίναμε νερό από τους ψύκτες που περιείχαν υδράργυρο! ( το στόμα του βέβαια τίγκα στα μαύρα σφραγίσματα!) Θεέ μου τί να του πω;

@marlene Σίγουρα κάποιοι από εμάς βαριόμασταν να κάνουμε την μετατροπή στο μυαλό μας, η πλειονότητα όμως των ανθρώπων απλά δεν μπορούσε να το κάνει και προσπαθούσε με κόπο να καταλάβει τί γινότανε. Ειδικά έπειτα από την αφαίρεση της διπλής τιμής (ευρώ-δραχμές) από τα ταμπελάκια.
Το βασικό μειονέκτημα κατά τη γνώμη μου, επειδή οι περισσότεροι από εμάς έπειτα από την καθιέρωση μιας τιμής μόνο προσπαθούσαμε διαισθητικά να καταλάβουμε τι σημαίνει το 50 λεπτά, το τρία ευρώ και το 25, ενώ μέχρι τότε όταν βλέπαμε διπλή τιμή για να καταλάβουμε αν κάτι ήταν φθηνό ή ακριβό κοιτάγαμε μόνο τις δραχμές, αποτέλεσε το γεγονός ότι το ένα ευρώ και το δίευρο έγιναν κέρματα κι όχι χαρτονομίσματα. Αυτό αποτέλεσε καταλύτη για το τι θεωρούσαμε πια ακριβό και τι φθηνό. Σου έλεγε κάποιος ότι αυτό κάνει ένα ευρώ ή ενάμισι και έλεγες, να πάρε ένα κέρμα ή δύο. Στο μυαλό των περισσοτέρων προϊόντα μέχρι τέσσερα ευρώ ήταν ευτελούς αξίας επειδή τα πλήρωνε με κέρματα.
Αντιθέτως αν το ένα και τα δύο ευρώ ήταν χαρτονομίσματα, ακόμα και η γιαγιά που θα πήγαινε στη λαική, αν της έλεγαν ότι το ματσάκι ο μαϊντανός κάνει 50 λεπτά (από 50 δραχμές) θα του έφερνε το δίσκο με τα κρουασάν στο κεφάλι του λαϊκατζή.
Για το λόγο αυτό οι μεγαλύτερες αυξήσεις προϊόντων έγιναν πολύ εύκολα στα είδη του σούπερ μάρκετ,της λαϊκής και του περιπτέρου και όχι στα αυτοκίνητα, τις ηλεκτρικές συσκευές ή γενικά προϊόντα που είχαν πάνω από 200 ευρώ.

marlene
Εικόνα marlene
Απών/απούσα

Και γιατί έγινε το ένα ευρώ νόμισμα και όχι χαρτονόμισμα;
Γιατί το ένα μάρκο ήταν και αυτό σε μορφή νομίσματος.. Και γιατί το ευρώ είχε ισοτιμία ένα προς ένα μόνο με το μάρκο και με κανένα άλλο νόμισμα..

Ασφαλώς και το πιο σωστό θα ήταν τα νομίσματα του ενός ευρώ να είναι τυπωμένα σε χαρτί, αφού για εμάς οι 340 δραχμές δεν ήταν και λίγα λεφτά, όμως ουσιαστικά βάλαμε στην ζωή μας Γερμανικές ισοτιμίες, Γερμανικό νόμισμα και φυσικά Γερμανικές τιμές. Και όχι μόνον εμείς αλλά και όλοι οι υπόλοιποι που μπήκαν (εσκεμμένα από την πίσω πόρτα ) στην ευρωζώνη. Αφού υιοθετήσαμε τις δικές τους ισοτιμίες και τιμές, τότε ήταν και πολύ εύκολο να απορροφήσουμε και τα δικά τους προιόντα.

Τα αυτοκίνητα δεν φθήνηναν ποτέ στην Ελλάδα, ( όπως νομίζαμε από κάποιο σημείο και μετά), εμείς μπερδευτήκαμε στην αλλαγή του νομίσματος.

Ένα αμαξάκι που το αγοράζεις τώρα 8000 ευρώ και το θεωρείς και φθηνό θα εκανε σε δραχμες 2.726.000 . Όχι και τόσο τζάμπα όσο νομίζουμε! Και το μάλλον φθηνό ποδήλατό μου θα έκανε 136.300 δραχμές.
Το 1990 αυτός ήταν ένας βαρβάτος μισθός ξέρετε, αφού ο βασικός ήταν στις 60.000 δρχ!

Αυτά για να σκεφτούμε λιγάκι.. όσο πατάει το γατάκι.. :)

κωστάνζα
Εικόνα κωστάνζα
Απών/απούσα

αλλά το ευρώ είχε ισοτιμία με 1,61 μάρκα. Βεβαίως δεν είχε τόση διαφορά σα με τις δραχμές. Όταν τον Μάρτιο του 2002 αγόρασα 5 πλαστικά μαργαριτάρια στην Πλάκα, ο γέροντας με μάλωσε και μου τα πώλησε 3 ευρώ· «Θες να μου δώσεις λιγοστά, ρε φύγε...»

Με την παρέα συνεννοηθήκαμε ότι μᾶλλον μπερδεύτηκε. Τι άλλο να πούμε;

Όλα τα καλά...

Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια