Κόρινθος - Όλοι οι υποψήφιοι

ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ - ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ & ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Κόρινθος, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Σαν πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με Ποδήλατο» θεωρούμε τα θέματα βιώσιμης μετακίνησης μέσα στην πόλη ιδιαίτερα σημαντικά για τη λειτουργία της πόλης, την οικονομική της ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ενόψει των επερχόμενων εκλογών θεωρούμε σημαντικό να γνωρίζουμε –τόσο εμείς οι ποδηλάτες, όσο και οι συμπολίτες μας που δεν ποδηλατούν- ποια είναι η πολιτική του κάθε υποψήφιου συνδυασμού σχετικά με τα θέματα μετακίνησης στο νέο δήμο Κορινθίων. Για το λόγο αυτό συντάξαμε και απευθύναμε το παρακάτω ερωτηματολόγιο στους υποψήφιους δημάρχους / συνδυασμούς και τους ζητήσαμε να το συμπληρώσουν σύμφωνα με τις θέσεις κ το πρόγραμμα της παράταξής τους.
Δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις που λάβαμε ώστε ο καθένας σας / η καθεμία σας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να έχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις προθέσεις και τις διαθέσεις των υποψήφιων δημάρχων / συνδυασμών σε ότι έχει να κάνει με θέματα βιώσιμης κινητικότητας στο νέο δήμο.

Πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με ποδήλατο»

Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κορινθίων σχετικά με τις μετακινήσεις στην πόλη της Κορίνθου

1) Τι σημαίνει για σας η φράση «βιώσιμη κινητικότητα»; Τη θεωρείτε σημαντική για τη λειτουργία μιας πόλης όπως η Κόρινθος;
• Αλεξ. Πνευματικός: Βιώσιμη κινητικότητα για εμάς σημαίνει συλλογικά μέσα συγκοινωνίας, ποδήλατο και βέβαια φιλικά μέσα προς το περιβάλλον. Την θεωρώ πολλή σημαντική για την λειτουργία της πόλης μας, στην σημερινή της μορφή και ως προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.
• Χαραλ. Κασίμης: Βιώσιμη κινητικότητα σημαίνει για εμάς περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου, ανάπτυξη και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, πολιτική για προώθηση εναλλακτικών μορφών μετακίνησης όπως το ποδήλατο, προτεραιότητα στην ασφάλεια και άνεση στις μετακινήσεις των πιο ευάλωτων ομάδων όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Τη θεωρούμε από τα πιο σημαντικά ζητήματα της σωστής λειτουργίας μιας πόλης, καθώς όλα τα παραπάνω αποτελούν δείκτη της ποιότητας ζωής των δημοτών και του πολιτισμού τους, βασικές αρχές για την προστασία και ανάπτυξη του περιβάλλοντος, δημιουργία ελκυστικότητας μιας πόλης και προώθηση της κοινωνικής συνοχής της.
• Κων. Γιώτης: Ειλικρινά δε γνωρίζω την επιστημονική ερμηνεία του όρου. Την εκλαμβάνω σαν τη δυνατότητα του πολίτη του Δήμου να κινείται με ασφάλεια και σε ένα ελκυστικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε μία πόλη να είναι προσιτή η επαγγελματική τους εγκατάσταση στους πελάτες τους

2) Ποια είναι η γνώμη σας για την πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης ; Εάν εκλεγείτε δήμαρχος στις επερχόμενες εκλογές ποια θα είναι η στάση σας σχετικά με αυτό το θέμα;
• Αλεξ. Πνευματικός: Είμαστε αυτοί που από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε και οι μοναδικοί μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης μας με τους πεζοδρόμους και αυτή θα είναι η κατεύθυνση μας και την επόμενη τετραετία. Μια πόλη με κέντρο τον άνθρωπο.
• Χαραλ. Κασίμης: Η συνολική πρόταση της Κίνησης Πολιτών έχει κατατεθεί δημόσια από το 2007 και αναδημοσιεύεται στο τελευταίο (13ο) φύλλο της εφημερίδας μας «Κίνηση». Στην πρότασή μας προβλέπονται πεζοδρομήσεις στο κέντρο σε συνδυασμό με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση της εμπορικής λειτουργίας του κέντρου, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έλεγχο στάθμευσης και με δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου από Περιβολάκια μέχρι Δικαστικό. Θεωρούμε ότι οι πεζοδρομήσεις που έγιναν δεν συνοδεύτηκαν από τα υπόλοιπα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στο κέντρο και γι΄ αυτό δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική και κοινωνική ζωή του κέντρου και η λειτουργία τους έχει στην πράξη απαξιωθεί. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε την κατά προτεραιότητα δημιουργία όλων των προϋποθέσεων που έθετε η κυκλοφοριακή μελέτη (οργανωμένους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης, δημιουργία βιώσιμων και λειτουργικών ΜΜΜ, σημάνσεις δρόμων και ενημέρωση των εισερχόμενων στην πόλη οδηγών κλπ.) και την μετατροπή κάποιων δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας για την εξυπηρέτηση της εμπορικής κίνησης και της πρόσβασης στο κέντρο. Επιπλέον αυτών θα παρθούν μέτρα ουσιαστικής αστυνόμευσης των πεζόδρομων και εφαρμογή ίσης μεταχείρισης προς όλους.
• Κων. Γιώτης: Γενικά είμαι υπέρ των πεζοδρομήσεων. Ειδικότερα η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει δημιουργήσει προβλήματα προσβασιμότητας στο κέντρο της πόλης. Επειδή οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με συνολικό σχέδιο, νομίζω ότι ορισμένα θέματα πρέπει να αντιμετωπισθούν. Πιθανόν ένα μέσο ελαφράς τροχιάς θα έδινε κάποιες λύσεις.

3) Το ποδήλατο είναι μέρος της λύσης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας.
Διαφωνώ πολύ Διαφωνώ  Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ Συμφωνώ Συμφωνώ απόλυτα 
• Αλεξ. Πνευματικός: Συμφωνώ απόλυτα
• Χαραλ. Κασίμης: Συμφωνώ απόλυτα
• Κων. Γιώτης: Συμφωνώ απόλυτα

4) Πολλά άτομα έχουν επιλέξει το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης στην πόλη μας, για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αλλά και για να αποφύγουν το κυκλοφοριακό και τη δυσκολία στάθμευσης. Αν εκλεγείτε, ποια μέτρα θα προτείνατε προκειμένου να γίνει ασφαλής η χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους της Κορίνθου;
• Αλεξ. Πνευματικός: Κινούμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μιας και η σημερινή δημοτική αρχή έχει πάρει αποφάσεις και υλοποιεί ένα ολόκληρο σχέδιο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Κορίνθου (Μπαζώματα Αγ. Νικολάου – Εθνικής Αντίστασης – Γ. Παπανδρέου – Καλάμια – Εγκιβωτισμένο τμήμα Ξηριά)
• Χαραλ. Κασίμης:
• Πρώτα από όλα σήμανση περί κίνησης ποδηλάτου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καθώς και στους πεζόδρομους και ιδιαίτερα σε κεντρικές διαδρομές για εξυπηρέτηση βασικών καθημερινών αναγκών (Δημόσιες Υπηρεσίες, Εφορία, εμπορικό κέντρο, Τράπεζες κλπ.).
• Κατασκευή των ποδηλατόδρομων και επέκταση των ήδη προγραμματισμένων, ώστε να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε κομβικά σημεία της πόλης που χρησιμοποιούνται από νέους (σχολεία, ΔΟΝΑΚ κλπ.).
• Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών στην χρήση ποδήλατου και στην ασφαλή μετακίνηση των ποδηλατών, αξιοποιώντας και την ουσιαστική συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών «στην Κόρινθο με ποδήλατο».
• Κων. Γιώτης: Θα δημιουργήσουμε ποδηλατοδρόμους με συγκεκριμένη διαδρομή (προς σχολεία- παραλίες- αγορά) σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας.

5) Ποια είναι η θέση σας ως προς την κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Κόρινθο;
• Είμαι υπέρ 
• Είμαι κατά 

• Αλεξ. Πνευματικός: Είμαι υπέρ
• Χαραλ. Κασίμης: Είμαι υπέρ
• Κων. Γιώτης: Είμαι υπέρ

6) Πρόσφατα λειτούργησε ο θεσμός των δημοτικών ποδηλάτων στην πόλη. Ποια είναι η γνώμη σας για το θεσμό; Η παράταξή σας έχει κάποιες προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των δημοτικών ποδηλάτων και τη βέλτιστη λειτουργία του θεσμού προς όφελος των δημοτών;
• Αλεξ. Πνευματικός: Ο θεσμός των δημοτικών ποδηλάτων που ήδη έχει αγκαλιαστεί από όλους τους Κορίνθιους και όχι μόνο, είναι η απόδειξη για το πόσο απαραίτητο είναι σήμερα το ποδήλατο. Και βέβαια είμαι χαρούμενος, γιατί αυτή η κίνηση υλοποιήθηκε επί τον ημερών μου, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και εσάς την πρωτοβουλία «Στην Κόρινθο με ποδήλατο» μίας και με τις πολύτιμες ιδέες σας βοηθήσατε και εσείς στην υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού. Η πρόταση μας είναι να επεκταθεί και σε άλλα μέρη του Δήμου μας, όπως δημόσια και ιδιωτικά παρκινγκ, ξενοδοχεία κτλ
• Χαραλ. Κασίμης: Είναι θεσμός που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην κυκλοφοριακή συνείδηση των πολιτών και στην συνήθεια χρήσης εναλλακτικών μέσων μετακίνησης στη πόλη. Θεωρούμε όμως βασικές προϋπόθεσεις για την αξιοποίηση του θεσμού τα εξής κατά προτεραιότητα:
• Τον σχεδιασμό ενεργειών και υποδομών ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ποδηλατών στην πόλη (σήμανση, ενημέρωση, αστυνόμευση, κλπ.- αναφέρθηκαν και παραπάνω),
• Την προώθηση του θεσμού στις ομάδες του πληθυσμού που κατά κύριο λόγο μπορούν να εξυπηρετηθούν, με συστηματική ενημέρωση και διαφήμιση του θεσμού στους δημότες και επισκέπτες της πόλης και με δημιουργία ανάλογων θέσεων σε πολλά σημεία της πόλης και κυρίως στα περιφερειακά δημοτικά παρκινγκ.
• Κων. Γιώτης: Ας αφήσουμε να δοκιμασθεί και να μη καεί στην προεκλογική δίνη και να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση αργότερα.

7) Ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ένας ηλικιωμένος, μία μητέρα με καροτσάκι και άλλα άτομα που πιθανόν έχουν δυσκολία στη μετακίνηση μπορούν να κινηθούν με άνεση στους δρόμους και τα πεζοδρόμια της Κορίνθου.
Διαφωνώ πολύ Διαφωνώ  Ούτε διαφωνώ ούτε συμφωνώ Συμφωνώ Συμφωνώ απόλυτα 

• Αλεξ. Πνευματικός: Συμφωνώ
• Χαραλ. Κασίμης: Διαφωνώ
• Κων. Γιώτης: Διαφωνώ πολύ

8) Εάν εκλεγείτε δήμαρχος ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την διευκόλυνση της μετακίνησης των παραπάνω κατηγοριών ανθρώπων;

• Αλεξ. Πνευματικός: Με τις πρωτοβουλίες που αναπτύξαμε και τα έργα των αναπλάσεων στο κέντρο της Κορίνθου, με τις πεζοδρομήσεις αλλά και τα νέα πεζοδρόμια στις διάφορες περιοχές της Κορίνθου δώσαμε μια νέα ανάσα στους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα. Κίνηση που θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία.
• Χαραλ. Κασίμης: Να φροντίσουμε για τη γενικότερη βελτίωση και επέκταση των υποδομών και των διαμορφώσεων για πεζούς και ΑΜΕΑ, με την σαφή πρόβλεψη και καθορισμό ενός ικανού αριθμού σύγχρονων οργανωμένων πεζοδιαβάσεων ασφαλείας, ειδικών ραμπών ΑΜΕΑ σε πολλά σημεία της πόλης και συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών για την προτεραιότητα στην μετακίνηση και τον σεβασμό των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
• Κων. Γιώτης: Απελευθέρωση των πεζοδρομιών από παράνομες καταλήψεις. Δημιουργία ειδικών διαδρομών στο πεζοδρομημένο τμήμα, τις αναγκαίες διαβάσεις με φωτεινή σήμανση.

9) Εάν εκλεγείτε δήμαρχος σε ποιες άλλες δράσεις θα προβείτε για την προώθηση των ήπιων μορφών μετακίνησης δηλ. περπάτημα, ποδήλατο και ΜΜΜ;
• Αλεξ. Πνευματικός: Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα επιδοτήσεων των αστικών συγκοινωνιών και θα ολοκληρωθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Κορίνθου όπου θα δώσει μια νέα νότα περιπάτου και ποδηλάτου. Και βέβαια εννοώ τα λεγόμενα μπαζώματα του Αγ. Νικολάου και τις περιοχής της παραλίας Καλάμια.
• Χαραλ. Κασίμης: Θεωρώντας ότι στο σύστημα μεταφορών βασικός παίκτης είναι ο κάτοικος, οποίος αποδέχεται ή απορρίπτει της πολιτικές ανάλογα με την παιδεία και τις ευαισθησίες του, θα στοχεύσουμε σε πολιτικές ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών, κινητοποίησης και συναίνεσης τους για αλλαγή των κυκλοφοριακών συνηθειών και επιλογής κοινωνικότερων συμπεριφορών. Απαραίτητη η συνεργασία με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και η λειτουργία δημοτικού γραφείου κυκλοφορίας που θα έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης και την ενημέρωση των πολιτών.
• Κων. Γιώτης: Έχουμε ένα σύνολο δράσεων. Σκοπεύουμε να εισαγάγουμε mini bus, να δημιουργήσουμε ποδηλατικές και πεζοπορικές διαδρομές.

Ερωτήσεις προς τους υποψηφίους Δημάρχους Κορινθίων σχετικά με το παλαιό σιδηροδρομικό δίκτυο Λουτράκι - Κόρινθος – Κιάτο

1) Πιστεύετε ότι η καλύτερη αξιοποίηση του παλαιού δικτύου του τρένου Λουτράκι – Κόρινθος – Κιάτο θα ήταν η μετατροπή του σε ένα ακόμη δρόμο αυτοκινήτων;
• Αλεξ. Πνευματικός: Σε καμία περίπτωση.
• Χαραλ. Κασίμης: Πιστεύουμε ότι το παλιό δίκτυο του τρένου πρέπει να παραμείνει ως υποδομή, που θα μπορούσε με κατάλληλα έργα να μετατραπεί σε γραμμή τράμ σύνδεσης της παραλιακής ζώνης της Κορινθίας (από Δερβένι έως Λουτράκι) με ταυτόχρονη ανάπλαση της ζώνης δίπλα στη γραμμή, η οποία διέρχεται στο κέντρο των οικισμών και τη δημιουργία ζώνης βιώσιμης κινητικότητας (χώρος πρασίνου, ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι).
• Κων. Γιώτης: Όχι. Ειδικά μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κορίνθου θα ήθελα να μετατραπεί σε χώρους άθλησης ψυχαγωγίας πεζοπορίας.

10) Θα υποστηρίζατε τη δημιουργία στο δίκτυο αυτό μιας νέας διαδημοτικής υπηρεσίας Τραμ που να συνδέει τις παραπάνω πόλεις, εφόσον η μελέτη σκοπιμότητας καταδείξει ότι μια τέτοια επένδυση είναι οικονομικά βιώσιμη;
• Αλεξ. Πνευματικός: Εάν μια τέτοια μελέτη είναι βιώσιμη το βλέπουμε θετικά.
• Χαραλ. Κασίμης: Προβλέπεται και στο πρόγραμμα μας η μελέτη βιωσιμότητας μιας τέτοιας πρότασης μέσω διαδημοτικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων Δήμων (Κορινθίων, Βόχας – Βέλου, Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης). Θεωρούμε το θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου μας και για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία των οικισμών με την κυκλοφοριακή επιβάρυνση της Π.Ε.Ο. που διέρχεται στο κέντρο τους.
• Κων. Γιώτης: Θα προηγηθεί μελέτη βιωσιμότητας πολύ σοβαρή ώστε να δούμε την ωφελιμότητά της.

Categories: 
ΣυνημμένοΜέγεθος
Microsoft Office document icon erotimatologio_viosimi_korinthos.doc64 KB
Αξιολόγηση: 
0
Η αξιολόγηση σας: Κανένα
0
0 ψήφοι
contact